Země ve vesmíru.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kde to vlastně žijeme? Vesmír Mléčná dráha Sluneční soustava
Advertisements

ZEMĚ VE VESMÍRU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
VY_32_INOVACE_19 - SLUNEČNÍ SOUSTAVA
Sluneční soustava.
Soubor všech fyzikálně na sebe působících objektů, který je současná astronomie a kosmologie schopna obsáhnout. staří vesmíru se odhaduje na 13 až 18miliard.
ZEMĚ A VESMÍR.
Proč hvězdy svítí ? Michaela Kožinová 2006/2007 IX.B.
Vesmír Vznik Vesmíru a Země: 15 miliard – vznik Vesmíru Velkým třeskem
SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Vesmír a Země ve vesmíru
VY_52_INOVACE_PŘ.9.31 –JAK VZNIKL SVĚT– pracovní list
HISTORIE ZEMĚ.
Sluneční soustava Miroslava Maňásková.
SLUNCE zdroj světla a tepla pro Zemi (jedna z podmínek života)
SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Slunce Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.11
VESMÍR Obrázek: A: Rawastrodata Zeměpis 6.třídy.
Zpracoval: ing. Pavel Králík
Země Měsíc Slunce Sluneční soustava
Informační technologie-prezentace
VESMÍR SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Vypracovala:Klára Utišilová
VESMÍR.
Základní škola Stříbrná Skalice, Na Městečku 69,
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
Vesmír hvězdy = hvězdná soustava = Galaxie – tvar plochého disku.
Věda, která se zabývá PŘÍRODOU
SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Šablony GEOLOGIE 2. Vznik sluneční soustavy Vypracovala: Mgr. Eva Ratiborská ZŠ Trávník, Přerov ZŠ Trávník, Přerov.
Vesmír (Space).
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík
Nela Bártová Opava,2010 Březen
SLUNCE A KOMETY. SLUNCE- nejbližší a pro nás nejdůležitější hvězda. -obrovská koule žhavých plynů -složení: především vodík a hélium.
Vesmír a hvězdy Vesmír Soubor všech kosmických těles
OBRÁZEK ZNÁZORŇUJE 1.ERUPCE NA SLUNCI 2.VYZAŘOVÁNÍ SVĚTLA 3.MAGNETICKÉ VÝBOJE.
Slunce vzniklo asi před 4,6 miliardami let a bude svítit ještě přibližně 7 miliard let. Stejně jako všechny hvězdy hlavní posloupnosti i Slunce.
Sluneční soustava.
Země ve vesmíru Filip Bordovský.
Vesmír Jana Střechová.
Velký Vesmír Nejnovější informace o vesmíru 2007.
UMÍSTĚNÍ ZEMĚ VE VESMÍRU
POZNÁVÁNÍ SLUNEČNÍ SOUSTAVY
Sluneční soustava.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Jolana Navrátilová NÁZEV:VY_32_INOVACE_09_Sluneční soustava TÉMATICKÝ.
Sluneční soustava. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Sluneční soustava planety kontrolní otázky Merkur Jupiter Venuše Saturn Země Uran Mars Neptun.
Sluneční soustava -Tvoři ji: Slunce, planety, měsíce, planetky, komety, meteoritická tělesa.
Sluneční soustava. Sluneční soustava (podle Pravidel českého pravopisu psáno s malým s, tedy sluneční soustava) je planetární systém hvězdy známé pod.
ZEMĚPIS. VESMÍR - skládá se z hvězd a mezihvězdné hmoty - skládá se z hvězd a mezihvězdné hmoty VESMÍR.
Jméno autora výukového materiáluSoňa Maruničová Datum (období, ve kterém byl vytvořen)11/2011 Ročník, pro který je výukový materiál určen5. ročník Vzdělávací.
Vesmír, Slunce a Země Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu VY_12_INOVACE_01_33_Člověk a příroda.
VESMÍR SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Přírodopis – Vesmír Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál k učivu o vesmíru. Jsou zde uvedené základní vlastnosti planet sluneční soustavy včetně.
Šablona VY_52_INOVACE_Z
UMÍSTĚNÍ ZEMĚ VE VESMÍRU
PLANETA ZEMĚ.
ČÍSLO PROJEKTU: OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová
EU peníze školám Základní škola Čachovice a Mateřská škola Struhy, Komenského 96, příspěvková organizace Označení: VY_32_INOVACE_231_PR5 Předmět: Přírodověda.
V E S M Í R ? Seznamte se, prosím!.
Název školy: Speciální základní škola Louny, Poděbradova 640,
VESMÍR.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Planety sluneční soustavy. Sluneční soustava Sluneční soustava je planetární systém hvězdy známé jako Slunce. Tvoří jej především 8 planet, 5 trpasličích.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
Země ve vesmíru.
Sluneční soustava.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2 Název výstupu: Slunce.
A) hvězda B) planeta C) galaxie
Transkript prezentace:

Země ve vesmíru

CO JE SOUČÁSTÍ VESMÍRU? Galaxie Mlhoviny Hvězdy Černé díry Temná hmota, temná energie Planety, planetky Měsíce Komety, meteoroidy Umělá kosmická tělesa

Složení vesmíru „ Je překvapující, že běžná hmota, jako jsou atomy, tvoří jen okolo 4 procent hmotnosti vesmíru.“ Dosud vědci netuší, co přesně je temná hmota a temná energie.

Galaxie Galaxie je seskupení hvězd, plynu a prachu, neviditelné temné hmoty a temné energie. Běžná galaxie má 10 milionů až 1000 miliard hvězd a je tisíce až statisíce světelných let velká. V pozorovaném vesmíru je 120 miliard galaxií; nejvzdálenější pozorované galaxie jsou vzdálené 14 mld. světelných let Světelný rok je jednotka vzdálenosti. Je to vzdálenost, kterou světlo uletí za jeden rok. 1 světelný rok = cca 10 bilionů km

Sluneční soustava Neptun Uran Saturn Mars Země Jupiter Venuše Merkur

Hvězda Přiklad hvězdy - Slunce Je vesmírné těleso veliké hmotnosti, ve kterém vzplanula termonukleární reakce. Díky tomu vydává světlo a teplo. Hvězdy se seskupují ve hvězdokupách a ty pak v galaxiích. Po zániku (vyhoření) hvězdy může zůstat černá díra. Planeta Přiklad planety - Saturn Planety mají mnohem menší hmotnost než hvězdy a okolo hvězd obíhají. Spolu se svojí hvězdou okolo které obíhají tvoří soustavu (např. Sluneční soustava). Planety neprodukují žádnou energii, neboť na nich nedochází k termonukleárním reakcím. Energii získávají hlavně z hvězd . Okolo planet někdy obíhají měsíce.

Vznik Země objasňují různé hypotézy- domněnky hypotézy dělíme na : a) vědecké – např. Vesmír vznikl tzv. Velkým třeskem, Země vznikla ze zbytků plynů a prachu okolo naší hvězdy (Slunce). b) nevědecké – např. Zemi stvořil Bůh.

Velký třesk = big bang Před 14 miliardami let došlo zřejmě k velké explozi nahromaděných plynů. Seskupováním a rotací částic došlo ke vzniku mlhoviny = mračna prachu a plynů (80% vodíku a 15% hélia).

Z mlhoviny vznikly galaxie. Naše galaxie Mléčná dráha (Milky Way) vznikla před 10 miliardami let. 100 000 svět. let naše Slunce

V Galaxii se vytvořily zárodky Slunce a planet (= protoplanety). zárodek Slunce protoplanety

Slunce 1 m2 povrchu Slunce svítí jako 600 000 100W žárovek Slunce je hvězda. Tvoří centrum sluneční soustavy, od Země je vzdálená asi 150 milionů km, tj cca 8 světelných minut. Jde tedy o hvězdu Zemi nejbližší. Slunce je koule žhavého plazmatu o průměru 1,4 miliónu km, neustále vytváří ohromné množství energie. Žluté sluneční světlo pochází z asi 500 km silné vrstvy v atmosféře Slunce, její teplota se odhaduje na 5500 °C. Teplota jádra je 14 milionů °C  . 1 m2 povrchu Slunce svítí jako 600 000 100W žárovek

1. ultrafialové sluneční záření s vlnovými délkami menšími než 390 nm, je ze značné části absorbováno atmosférickým ozónem ve stratosféře, na Zemi dopadá 0 -4% z celkového slunečního záření 2. viditelné sluneční záření s vlnovými délkami od 390 nm do 760 nm- vytváří spektrum barev od fialové po červenou , tvoří až 46 % celkového slunečního záření, 3. infračervené sluneční záření, má vlnové délky větší než 760 nm , tvoří přibližně 50% z slunečního záření

obíhání Země kolem Slunce. 6 378 4,6 miliardy Zkus své znalosti: Největší planetou Sluneční soustavy je Prstenec má planeta 3. Příčinou střídání dne a noci je 4. Příčinou střídání čtvera ročních období je 5. Poloměr Země je km. 6.Naše planeta je stará asi let. Jupiter Saturn otáčení Země kolem své osy. obíhání Země kolem Slunce. 6 378 4,6 miliardy

2. hodina Země ve vesmíru Země – planeta sluneční soustavy v galaxii Mléčná dráha Naše hvězda – Slunce – přeměnou vodíku v hélium uvolňuje energii zdroj života na Zemi Sluneční záření: ultrafialové (zachycováno ozónovou vrstvou atmosféry stejně jako kosmické záření; ve větších dávkách -smrtelné), viditelné (zdroj energie pro fotosyntézu) a infračervené (tepelné) Sluneční soustava: 8 planet: Merkur, Venuše, Země, Mars, Jupiter, Saturn, Uran; měsíce, planetky, komety = úlomky hornin a zmrzlé plyny, meteoroidy Vznik sluneční soustavy – rotací a smršťováním mlhoviny asi před 5 mld let Pohyby Země: a) kolem Slunce střídání ročních období b) kolem osy  střídání dne a noci

Opakování: Popiš sluneční soustavu. Jaké druhy slunečního záření dopadají na Zemi a jaký to má význam? Jak se Země pohybuje a co to způsobuje?