Společenskohospodářské vlivy na krajinu a životní prostředí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vliv rekreace a cestovního ruchu na životní prostředí
Advertisements

Problémy životního prostředí a jejich řešení 1: ovzduší
Vliv průmyslu na životní prostředí
Chemické zatížení krajiny
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
Hospodářská činnost člověka. národní hospodářství: lidská činnosti, které se zabývají výrobou, dopravou, prodejme a spotřebou výrobků sektory hospodářství:
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Antropogenní vlivy na přírodní sféru
Přírodní vědy moderně a interaktivně ©Gymnázium Hranice, Zborovská 293 Přírodní vědy moderně a interaktivně ©Gymnázium Hranice, Zborovská 293 DOPRAVA VZTAH.
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_BI614 Jméno autora:Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník3. ročník.
Vzduch Předmět: BiologieTřída: 2L Obor: Technické lyceumŠkolní rok: 2014/2015 Vyučující: Mgr. Ludvík KašparJméno: Lukáš Kříž.
ZdrojProblémy související s užitímVýhody Uhlípřeprava; nehody při těžbě; zábor půdy a její ničení; při spalování vznik SO 2 a CO 2 ; únik popílku s obsahem.
VLIV ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ NA ŽIVOT ČLOVĚKA
 zamezit dalšímu zhoršování životního prostředí  urychlit odstraňování jevů, které ohrožují živé i neživé složky přírody  chránit přírodní i kulturní.
Ohrožování základních složek biosféry
Energetické suroviny 5. ročník
Krajina a životní prostředí
VLIV TĚŽBY NEROSTŮ NA KRAJINU A ŽP
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_251_Průmyslová odvětví AUTOR: Alena Hořavová ROČNÍK, DATUM:
Registrační číslo projektu:
VLIV ZEMĚDĚLSTVÍ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Krajina a životní prostředí
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Krajina a životní prostředí
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky SVĚTOVÝ.
Krajina a životní prostředí
Obraz působení člověka
VLIV TĚŽBY NEROSTŮ NA KRAJINU A ŽP
Atmosféra Filip Bordovský.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
PEDOLOGIE A OCHRANA PŮDY
Hydrosféra základní složka života
GLOBÁLNÍ ZMĚNY Skleníkový efekt a globální oteplování Kyselý déšť
VY_32_INOVACE_CH.8.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.15_FOSILNÍ PALIVA Název:
EXOTERMICKÉ A ENDOTERMICKÉ REAKCE. Exotermické a endotermické reakce Chemické děje se mohou dělit např. podle toho, zda se při jejich průběhu teplo spotřebovává.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Životní prostředí a jeho ochrana. Co je životní prostředí? Prostor, ve kterém žijeme. ŽP – přírodní (louka, les, hory, řeky…) – umělé = vytvořené člověkem.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Kácení lesů Těžba surovin Člověk a krajina Kulturní krajina.
Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_01_Ochrana.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Globální problémy a globální změny Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo.
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_13 Autor: Marcela Holíková Anotace: Tento výukový materiál slouží k výuce zeměpisu v deváté třídě na základní škole. Zeměpis –
 Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov  Autor : Mgr. Irena Nešněrová  Datum : duben 2012  Název :VY_52_INOVACE_5.2.3.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_52_INOVACE_PR_05_„ČISTÝ.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Anotace Prezentace slouží k přehledu tématu problémy životního prostředí a jejich řešení - voda Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního.
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
15 ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Znečišťování půd a vod. Znečišťování a degradace půd Minerální hnojiva - dusičnany,fosforečnany Pesticidy Imise – těžké kovy, kyselé.
Společensko-hospodářské vlivy na krajinu a životní prostředí
Znečištění půdy ZŠ Strossmayerovo nám.4, Praha 7 9. ročník ZŠ
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Přírodověda, Rozmanitost přírody, Člověk jako ochránce.
ŽIVÁ A NEŽIVÁ PŘÍRODA Jasmína Dolejší,
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
Uhlí.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Vzduch Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Globální problémy lidstva globální problémy týkají se celého lidstva ohrožují samotnou existenci člověka.
Ochrana přírody a životního prostředí.
Česká republika Životní prostředí ZŠ Hejnice 2010 Mgr. Jan Kašpar.
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Energetické suroviny 5. ročník
VY_52_INOVACE_54_Životní prostředí ČR
Environmentální problémy
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Ochrana přírody a životního prostředí.
Člověk mění a vytváří krajinu
VLIV ČLOVĚKA NA ZEMSKÝ POVRCH
Znečištěné místa na Slovácku
Transkript prezentace:

Společenskohospodářské vlivy na krajinu a životní prostředí Těžba nerostných surovin Průmyslová výroba Doprava Urbanizace Zemědělství, lesnictví, vodohospodářství Rekreace a cestovní ruch

Zemědělství ovlivňuje krajinu nejdéle Přeměna stepí v pole, plantáže (káva, kakao Kácení a žďáření lesů Dovoz (invazních) druhů rostlin a živočichů Mechanizací se utlačuje půda Přeměna mezí ve velká pole – eroze, vymizení zvěře Velkochovy – únik metanu Nadměrné čerpání vody Přehnojování Pesticidy k ochraně plodin a proti škůdcům

Nejpodstatnější vlivy na život na Zemi Čerpání přírodních zdrojů Přesun surovin, hmot a zboží Rostoucí spotřeba energie Průmyslová výroba Kumulace odpadů a odpadních látek Škodliviny v ovzduší

Těžba nerostných surovin Narušuje vzhled krajiny – povrchová více než důlní - Chemický způsob těžby – poškození podzemních i povrchových vod Zábor krajiny – likvidace domů, lesů… Ničení orné půdy Přerušení biokoridorů, hnízdišť… Vytěžená místa je nutno REKULTIVOVAT: zasypat, osadit zelení nebo napustit vodou…

Uhlí (a rudy): Na 1 tunu vytěženého 0,4 – 0,7 t odpadu Poklesy poddolovaných území při hlubinné těžbě Vznik hald - antropogenní reliéfy Ropa a zemní plyn: Těžní věže v krajině Ropné havárie – únik ropy, oleje – až 10 mil. tun ročně Války a terorismus Likvidace zemního plynu hořením

Průmyslová výroba Antropogenní tvary – změna reliéfu Skládky odpadního materiálu Výstavba komunikací, skladů Plýtvání surovinami bez recyklace Znečištění ovzduší plynnými i pevnými látkami – oxid uhličitý, oxidy síry a dusíku – kyselé deště a skleníkový efekt Smog Znečištění vody a také velká spotřeba Znečištění půdy a vliv exhalací na porost

Doprava Exhalace, hluk, otřesy, vibrace, Zábor půdy a lesa pro nové komunikace Přerušení volné migrace zvířat Narušení reliéfu a vzhledu krajiny Výstavba velkých vodních děl pro vodní d. Úniky benzínu a oleje

Urbanizace – rozrůstání se měst Výrazná změna krajinného charakteru i její funkce Zábor půdy Spotřeba vody Kumulace odpadů (průmysl i domácnosti) Exhalace z domácností i dopravy Málo zeleně Nutnost čistíren odpadních vod Smog – vliv na zdraví obyvatel

Lesnictví a vodní hospodářství Zalesňování i odlesňování způsobují změny v charakteru krajiny, zastoupení rostlin i živočichů Změna klimatických podmínek (místních i v celosvětovém měřítku) Lesy jsou důležité pro odpočinek, jako filtr vzduchu i zadržování živin a vlhkosti Regulace vodních toků – zrychlení nebo zpomalení odtoku vody z krajiny (povodně) Změny hladiny podzemní vody

Cestovní ruch a rekreace Cestovní ruch i rekreace jsou důležitými součástmi života lidí, jak pro odpočinek a regeneraci, tak také pro poznání Jeho neuvážený rozvoj může mít však za příčinu narušení krajiny až její devastaci Ohrožení rostlinných a živočišných druhů Zábor půdy a likvidace lesa Neestetičnost krajina Znečištění vody…

Halda - antropogenní tvar reliéfu, Polsko

Lom Jiří – Česká republika

Smog v Kuala Lumpur - Malajsie

Zdroje obrázků: MACIEJAN. wikimedia.commons [online]. [cit. 23.9.2014]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/w/index.php?title=User:Maciejan&action=edit&redlink=1 Petr Štefek: wikimedia.commons [online]. [cit. 23.9.2014]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/ SA/2.0. wikimedia.commons [online]. [cit. 23.9.2014]. Dostupný na WWW: http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0