Tepelná úprava pokrmů Vaření

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Advertisements

ZÁKLADNÍ TECHNOLOGIE PŘÍPRAVY POKRMŮ
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:16.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
PEČENÍ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Mgr. Jiřina Moravcová a Bc. Drahomíra Stoklasová. Střední škola hotelnictví a služeb.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Potraviny rostlinného původu
Charakteristika, dělení, technologické úpravy a tipy na přípravu
Trvanlivost, skladování a tepelná úprava potravin
Základní tepelné úpravy
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
ZPŮSOBY VAŘENÍ 1 září 2012 VY_32_INOVACE_TECH_130101
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název DUM: Smažení Číslo DUM: VY_52_INOVACE_124_128 Vzdělávací předmět: Příprava pokrmů Tematická oblast:
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Vaření – rozdělení, způsoby
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název DUM: Vaření Číslo DUM: VY_52_INOVACE_121_128 Vzdělávací předmět: Příprava pokrmů Tematická oblast:
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
ZAPÉKÁNÍ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Mgr. Jiřina Moravcová a Bc. Drahomíra Stoklasová. Střední škola hotelnictví a.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Pečení – rozdělení, způsoby
Dušení potravin Střední odborná škola Otrokovice
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
KONVEKTOMATY PARNÍ VARNÉ PŘÍSTROJE
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_TPP_513 Ročník: 2.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_TPP_514 Ročník: 2.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_TPP_511 Ročník: 2.
BE soup 1 Slepičí s těstovinou 10,60 Kč / 16,- Kč BE soup 1 Bramborová s paprikou 10,60 Kč / 16,- Kč Pondělí.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_TPP_512 Ročník: 2.
SPECIÁLNÍ ÚPRAVA MINUTEK Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník třetí ročník Klíčová slova: speciální, úprava, pánev,
Soukromá hotelová škola Bukaschool s. r. o. Most Kmochova 1823, Most DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Leden  proces rozptylování částic v prostoru (čaj)  v kuchyni, chemii  vznik: smíchání dvou látek, kde se jedna v druhé rozpustí(např. hypermangan.
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Potraviny živočišného původu - maso Vypracoval: Lukáš Karlík.
TECHNIKA PŘÍPRAVY MINUTEK Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník třetí ročník Klíčová slova: Klíčová slova: technika,
MINUTKY Z TELECÍHO MASA Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník třetí ročník Klíčová slova: Telecí, maso, příprava,
VY_32_INOVACE_14_PRAKTICKÉ ČINNOSTI
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Technologie 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Hovězí vývar se zeleninou a nudlemi
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Dušení I. Ing. Petra Pechová, 2012.
Příprava drůbeže vařením, dušením
Vaření I. Ing. Petra Pechová, 2012.
Vnitřnosti Charakteristika a využití Hovězí vnitřnosti
Kuchařské repetorium 3. ročník – kuchař
Transkript prezentace:

Tepelná úprava pokrmů Vaření Na potravinu působí horká tekutina (voda, mléko, vývar) o teplotě 100 °C v uzavřené nádobě. Druhy vaření Vaření v tlakovém hrnci (Papinův hrnec) Potravina se vaří za zvýšené teploty a tlaku. Výhodou je zkrácená doba přípravy a úspora energie. Šetří některé vitamíny. Autorem materiálu je Jitka Fialová, ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz

Vaření v páře Potravina je vložena do hrnce na pařák, v němž se tvoří pára. Nedochází k vyluhování důležitých látek do vody a potraviny si zachovávají své chuťové vlastnosti, jsou stravitelnější a zůstávají celistvé. Úprava je časově pomalejší. Většinou se takto vaří zelenina, brambory nebo knedlíky.

Vaření ve vodní lázni Menší nádoba s potravinou se vloží do jiné nádoby s vodou a zahřívá se. Takto se připravují pokrmy, které se při běžném vaření připalují, například krémy, pudingy a hrnečkové knedlíky.

Spařování potravin (blanšírování ) Potravinu krátce spaříme, tzn. ponoříme do horké vody a poté ochladíme. Slupka se snadněji sloupne. Často je také důvodem blanšírování odstranění např. hořkosti, nepříjemné chuti a vůně. Spařujeme například broskve, rajčata nebo mandle, aby se slupka dala lehce sloupnout.

Pečení – na potravinu působí horký vzduch nebo horký tuk Pečení – na potravinu působí horký vzduch nebo horký tuk. Teplota se pohybuje mezi 180 – 300°C Pečení v rozehřáté troubě Před vlastním pečením maso prudce opečeme na tuku. Tím se vytvoří ochranná vrstva , která zabrání unikání šťávy z masa. Některé pokrmy podléváme malým množství vody nebo vývaru. K netučným potravinám přidáváme tuk.

Pečení na pánvi Potravinu vkládáme do rozehřátého tuku, prudce opečeme z obou stran. Na teflonové pánvi lze opékat bez tuku. Na pánvi pečeme hlavně minutky – steaky, přírodní řízky, některé druhy zeleniny jako např. lilky, cukety, papriky či rajčata nebo palačinky.

Pečení na rožni (grilování) Rožeň je otáčivá kovová tyč usazená vodorovně ve stojanu. Maso pečeme většinou vcelku a potíráme marinádou (směs oleje, různého koření, hořčice, pivo atd.) Pečení ale trvá déle.

Pečení na roštu (grilování) Rošt je kovová mřížka nebo plotna, kde zdroj tepla působí zespodu nebo shora. Grilované potraviny obracíme kleštěmi, nepropichujeme, aby nevytékala šťáva a potíráme marinádou. Grilujeme různá masa nebo zeleninu.

Zapékání (gratinování) Částečně nebo zcela tepelně upravený pokrm zapékáme na povrchu. Používáme k tomu nízké nádoby z ohnivzdorného skla nebo porcelánu. Nádobu potřeme máslem a povrch pokrmu posypeme sýrem, krémem, bílkovým sněhem. Zapékáme pokrmy zeleninové, masové směsi, ryby, těstoviny nebo moučníky.

Smažení Pokrmy smažíme na pánvi ve větším množství tuku při teplotě cca 200 °C. Nejčastěji takto připravujeme řízky, karbanátky, různé druhy zeleniny.

Fritování Je podobné smažení. Fritujeme ve fritovacím hrnci při teplotě 160–200 °C. Při této úpravě je ovšem celý pokrm ponořen do horkého oleje, vše je rychlejší a rovnoměrnější. Fritují se hranolky, řízky, hranolky, bramborové lupínky. Měly by se používat jen fritovací oleje . Fritovací olej musíme časem vyměnit.

Tepelná úprava v mikrovlnných troubách Moderní způsob úpravy potravin.Mikrovlny jsou velmi krátké elektromagnetické vlny s vysokým kmitočtem. Mikrovlnné záření se přemění na teplo. Používají se především k rozmrazování a ohřívání potravin přímo na talíři. Nesmíme používat kovové nádobí.

Dušení Potraviny dusíme v uzavřené nádobě s malým množstvím vody. Do pokrmu se tím uvolňují aromatické látky a tuk. Vznikají tak omáčky a šťávy. Přidáváme pouze malé množství vody, aby se pokrm nepřipálil a aby se dusil ve „vlastní šťávě“. Teplota při dušení je 100 °C. Nejčastěji dusíme různá masa a zeleninu nebo přílohy jako například rýži.

Do tabulky zapiš všechny druhy tepelných úprav potravin Do tabulky zapiš všechny druhy tepelných úprav potravin. Každý způsob zhodnoť z hlediska zdravé výživy. Příklad: Tepelná úprava Vhodný způsob Nevhodný způsob Vaření v tlak. hrnci Šetří čas, peníze, vitamíny. Nemusíme použít tuk. Fritování Příliš mnoho tuku

Tepelná úprava Vhodný způsob Nevhodný způsob