Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Leden 2013.  proces rozptylování částic v prostoru (čaj)  v kuchyni, chemii  vznik: smíchání dvou látek, kde se jedna v druhé rozpustí(např. hypermangan.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Leden 2013.  proces rozptylování částic v prostoru (čaj)  v kuchyni, chemii  vznik: smíchání dvou látek, kde se jedna v druhé rozpustí(např. hypermangan."— Transkript prezentace:

1 Leden 2013

2  proces rozptylování částic v prostoru (čaj)  v kuchyni, chemii  vznik: smíchání dvou látek, kde se jedna v druhé rozpustí(např. hypermangan a voda)

3  skupenská přeměna kapaliny v plyn  nastává při teplotě varu(závisí na kapalině a atmosférickém tlaku)  při dosáhnutí varu vznikají bublinky

4  Pro zisk teplé vody je třeba: 1)elektřina 2)plyn 3)rodinné domy:bojlery(dřevo,uhlí)

5  kapalina uvedena do varu musí být ohřívána na maximum  vařit pod pokličkou=>rychlejší var  používání hrnce s rovným,zabroušeným dnem=>největší dotyková plocha

6 Lednička- slouží k uchování potravin při nízké t Mikrovlnná trouba- slouží k tepelné úpravě jídel Papinův hrnec-vaření za vyššího p než je atm.tlak Termoska- slouží k uchování teplého pití(čaj)

7  tepelná úprava pokrmů při t v vody(100°C)  při vaření hustší kapaliny je třeba míchat jinak se připálí  teplo se při vaření šíří vodou, prouděním je třeba zahřívat odspoda

8  tepelná úprava,kde na pokrm dopadá tepelné záření  teplota vzduchu by neměla být příliš velká jinak dochází k jinému způsobu předávání Q

9  tepelná úprava pokrmů s menším množstvím vody (pokrm se dusí ve vlastní šťávě) =>dochází k uchování chuti pokrmu

10  tepelná úprava pokrmu ve vyhřáté troubě(150- 250°C)  teplo se šíří vedením  větší kusy=>delší pečení

11  tepelná úprava pokrmu v oleji při teplotě přes 200°C a více  obracení pokrmu => rychlejší usmažení

12  způsob tepelné úpravy, kdy se pokrm vaří ve sklenici s víčkem, tím se vytlačí vzduch  ochlazením se sníží tlak páry a atm. tlak přitlačí víčko ke sklenici  pokrm se pak může nadále skladovat delší dobu

13  závisí na: teplotě vzdálenosti barvě a úpravě povrchu  3 možnosti: vedení, proudění, sálání (tepelné záření)  děj, při kterém dochází k výměně tepla mezi dvěma tělesy s různou teplotou

14  jeden ze způsobu šíření tepla  v kapalinách a plynech ( proudění vzduchu v místnosti, ohřívání vody)  dochází k proudění hmoty o různé teplotě

15  ve všech látkách se pohyb molekul zrychluje a postupně se šíří po celé délce tělesa ( lžička v čaji)

16  každé těleso s teplotou vyšší než okolí vyzařuje teplo a naopak  nejlépe se šíří ve vakuu  v plynech


Stáhnout ppt "Leden 2013.  proces rozptylování částic v prostoru (čaj)  v kuchyni, chemii  vznik: smíchání dvou látek, kde se jedna v druhé rozpustí(např. hypermangan."

Podobné prezentace


Reklamy Google