Měřiče RTN a PODÍL NÁKLADŮ NA VYTÁPĚNÍ BYTOVÉHO DOMU.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zkušenosti SEI z kontrol energeticky úsporných opatření v budovách
Advertisements

Zásadní nedostatky v rozúčtování nákladů na teplo
Nauka o podniku Seminář 7..
SLUŽBY SPOJENÉ S UŽÍVÁNÍM BYTU
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Generická preskripce a substituce Pozitivní listy
DOMY Otázky a odpovědi.
TZ 21 – navrhování otopných soustav
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Energetický audit, PENB
Regulace a měření doc.Ing.Karel Kabele,CSc.
Rekuperační jednotka ISIS Recover
Tepelné čerpadlo 3.
Hodnocení způsobilosti měřících systémů
ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Energetický audit VYHLÁŠKA.
Konference VYKUROVANIE Tatranské Matliare ALOKÁCIA NÁKLADOV ZA ENERGIU POMOCOV SW NÁSTROJOV Jan Talášek Tatranské Matliare
Seminář: DOTACE NA ZATEPLENÍ, ZDROJE TEPLA A PASIVNÍ DOMY Výstaviště Č
DEP 507. Co zvážit před zahájením výuky? Výběr metod výuky bude ovlivněn: věkem studentů vědomostmi z ekonomických předmětů z 1. ročníku (zejména z ekonomiky)
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZMAJA_VYTAPENI_06
Novela energetického zákona a teplárenství. Evropská legislativa a teplárenství EU nemá žádnou ucelenou směrnici týkající se teplárenství Novela energetického.
Tematická oblast: Vytápění – 1. ročník Instalatér
64. Odhady úplných chyb a vah funkcí BrnoLenka Bocková.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZMAJA_VYTAPENI_14 Název materiálu:Tepelná pohoda Tematická oblast:Vytápění – 1. ročník Instalatér Anotace:Prezentace.
Činnost územního inspektorátu pro Zlínský kraj
Nová koncepce a změny v činnosti Státní energetické inspekce v souvislosti s novelami zákonů č. 458/2000 Sb. a č. 406/2000 Sb. Činnost územního inspektorátu.
VÝPOČET A HODNOCENÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOV V ČR
Inovace systémů vytápění Možnosti úspor při vytápění a přípravě teplé vody TRONIC CONTROL® s.r.o. Ing. Vít Mráz.
ČVUT V PRAZE Fakulta stavební Katedra TZB ČVUT V PRAZE Fakulta stavební Katedra TZB TZB20- Vytápění Regulace, automatizace a měření ve vytápění.
Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb CW01 - Teorie měření a regulace © Ing. Václav Rada, CSc. ZS – 2009/
Měření a „měření“ tepla v budovách
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Energetický průkaz budovy.  Požadavek Evropské směrnice /es.  Každá země realizuje požadavek vlastní cestou  Pro ČR se stal vzorem rakouský.
Energetická účinnost a změna klimatu Kontrola emisí Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie konference EPEE, , Praha Josef.
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
1 XVIII. Seminář energetiků České teplárenství a řešené problémy Miroslav Krejčů.
Vytápění Literatura: Jelínek V., Kabele K.: Technická zařízení budov 20, 2001 Brož K.: Vytápění, 1995 Normy ČSN.
Energetický audit, jeho úloha přípravě projektu pro program Eko-Energie – Ostrava Energetický audit, jeho úloha přípravě projektu pro program.
ÚSPORY ENERGIÍ V HLAVNÍ ROLI Společnost 3E system s.r.o.
Úspory energie a regenerace
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
1 Konference „Ekologická daňová reforma“ Ekologické daně a teplárenství I. Miroslav Krejčů.
Pasivní stavitelství jako ekonomický koncept. Východiska Výstavba a provoz budov je hltoun energetických zdrojů Každá budova má být v takovém stavu, aby.
1. Průkaz energetické náročnosti budov Praha 15. ledna 2009.
Systém kontrolní činnosti SEI
Laboratoře TZB Cvičení – Měření kvality vnitřního prostředí
Systém kontrolní činnosti SEI
Energetická legislativa v ČR v roce 2007 a další výhled JUDr. Ivanka Boušová MPO ¨
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
1 Předpokládaný vývoj české a evropské elektroenergetiky Co mohou spotřebitelé očekávat Jak si lze navzájem vyjít vstříc květen 2008.
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
NÁRODNÍ METODIKA VÝPOČTU ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOV
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Tepelná čerpadla a solární systémy pro bytové domy
Nejistota měření Chyba měření - odchylka naměřené hodnoty od správné hodnoty → Nejistota měření Kombinovaná standartní nejistota: statistické (typ A) -
Energetický audit a Průkaz energetické náročnosti budovy – Opava – Bruntál – Karviná Frýdek-Místek
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR JUDr. Jana Nedvědická Odbor práva veřejných zakázek a koncesí MMR ČR Zákon o veřejných zakázkách – možnosti společensky.
Z Á K O N, kterým se upravují některé otázky související s poskytováním plnění spojených s užíváním bytů nebytových prostor v domě s byty, (sněmovní tisk.
PROVÁDĚCÍ PŘEDPISY transparentní novela zákona Vlastimil Fidler 1.
Přednáška č. 9 Hodnocení veřejných zakázek Úvod do veřejných zakázek a věcné hodnocení Ladislav Kavřík
Vytápění Tepelná pohoda. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Geopolitika a geostrategie Úvod do kurzu Definice pojmů apod.
Změny, které přináší vyhláška č.269/2015 Ing. Stanislav Adamík Ostrava
SLUŽBY SPOJENÉ S UŽÍVÁNÍM BYTU
Tepelný výpočet budovy příklad
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Speciální izolace BJ13.
ELEKTRICKÉ MĚŘENÍ VLASTNOSTI MĚŘICÍCH PŘÍSTROJŮ.
Vytápění Teplo.
Název: Chyby měření Autor: Petr Hart, DiS.
Transkript prezentace:

Měřiče RTN a PODÍL NÁKLADŮ NA VYTÁPĚNÍ BYTOVÉHO DOMU

Vytápění obytných prostorů je v našich klimatických podmínkách nezbytné po dobu 0,5 až 0,75 roku a patří mezi největší provozní náklady. Spotřebu tepla pro vytápění domu určuje při daných klimatických podmínkách velikost teploty bytů a izolační stav domu. spravedlivé rozdělení nákladů vyvstalo za posledních 25 let u uživatelů i dodavatelů v důsledku růstu ceny energie. S růstem ceny tepla se hledal způsob, jak zainteresovat uživatele bytů na snížení spotřeby a hledaly se vhodné měřicí prostředky pro určení podílu na celkové spotřebě.

První metodou bylo měření množství spotřebovaného tepla, vyvinutím snímačů či indikátorů vyzářeného tepla radiátoru – energetická metoda Radikální změnou ve stanovení podílu nákladů bylo opuštění snahy měřit množství tepla dodaného do bytu topným médiem, ale rozpočet provést podle rozdílu vnitřní a venkovní teploty. Tím se odstranila neoprávněnost úhrady za velký rozptyl způsobený polohou bytu v domě a prostupem tepla mezi byty při rozdílných teplotách. Měření je rovněž podstatně jednodušší než měření dodávané energie. Měří se „tepelná pohoda“ - denostupňová metoda. Ale z objektivního hodnocení tepelné pohody byla použita jen jediná veličina „teplota vzduchu“, kdežto další složky jako vlhkost vzduchu, rychlost jeho proudění, oblečení a typ činnosti se v úvahu neberou!

S neměnnými tepelnými odpory mezi byty a okolím je rozdíl teploty vnitřní a venkovní úměrný spotřebované energii. V současnosti se tato metoda jeví jako optimální pro bezproblémové rozdělení nákladů na vytápění bytových domů. Jistě jste sami někdy řešili tyto otázky: Má vůbec smysl indikovat (měřit) teplo v bytě, když to stejně přesně nejde? Jsou údaje indikátorů relevantní? Co má větší váhu, cena zařízení nebo větší spravedlivost metody indikace? Co má větší váhu, maximální přesnost v rozúčtování nákladů na teplo nebo spokojenost zákazníka – nekonfliktní rozúčtování?

Na některé z nich lze odpovědět i několikerým způsobem, poplatným jednak znalostí věci, ale také i dle komerčního zájmu. OTÁZKA –Lze dospět k tomu, že hodnocení podílu užívaného tepla v bytech lze klasifikovat jako kategorii měření a nikoliv jen indikace? ODPOVĚĎ - Domníváme se, že metoda měření tepelné pohody (denostupňová metoda) jako jediná metoda, za určitých podmínek, tyto vlastnosti má. Bezpochyby vždy však půjde o poměrové měření.

Jelikož jde o poměrové měření, není zcela nutné dodržet absolutní přesnost, ale musí být zaručena vzájemná minimální chybovost celého měření mezi všemi měřicími místy. To lze zajistit jen dodržením jednotné technologie, (stejná výrobní série měřičů). Pak i náklady na pořízení nemusejí být vysoké a účel to přesto splní. Největší vliv na úsporné chování spotřebitele má psychologický účinek vědomí, že je měřen! Přesvědčte se sami. Následující studie srovnává stejné bytové domy s měřením RTN a bez RTN. Rozdíly ve spotřebě tepla dělají 24 – 43%. Přesnost výstupních hodnot je vedlejší, všímejte si rozdílů.

Závazný způsob rozúčtování tepla Závazný způsob rozúčtování nákladů na teplo při vytápění s využitím technických pomůcek není prozatím předmětem konkrétního ustanovení v existujících závazných právních předpisech, a proto v různých formách vlastnictví bytů lze o vhodném řešení rozhodovat jen na základě místního ujednání. Povinnost vyplývající ze zákona č.318/2012 (paragraf 7 odst. 4a) je dílčím opatřením k realizaci do , které zatím nebylo konkretizováno v chystané novele vyhlášky č.194/2007Sb., která je prováděcím předpisem k zákonu o hospodaření s energií. Tato novela má vyjít do konce roku 2014 a pak bude nutné povinně vybavit obytný dům poměrovými měřiči. Zákon ovšem nehovoří o povinnosti je používat. SEI se zatím na žádné pokuty nechystá (ověřeno telefonicky), tak se prosím nenechte touto dezinformací vydírat!