INTERPRETACE místního dědictví aneb jak objevit, pečovat a „provozovat / užívat si“ Genius Loci místa.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Představení MAS Zubří země, o. p. s.
Advertisements

Praktické informace k programu Škola pro udržitelný život.
UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ, FAKULTA MULTIMEDIÁLNÍCH KOMUNIKACÍ
Český les – místo, kde žiji
Význam mezinárodního dobrovolnictví pro rozvoj jednotlivce a otevřené společnosti Uznávání neformálního vzdělávání, Praha Robin Ujfaluši, ředitel.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Individuální projekt „Plánování sociálních.
KIPR Šumava první schůzka s ředitelem NSZM Ing. Petrem Švecem se uskutečnila na Modravě PS UR, akce komunitního plánování v šumavských.
ROVERING co nabízí a přináší
SPOLUPRÁCE ZDRAVÝCH MĚST A ZDRAVÝCH ŠKOL Chrudim, 17. května 2005.
Bibliotheca academica – CPVŠK 2008, 4.– , Plzeň Činnost v období listopad 2007 – říjen 2008 Iva Prochásková
Strategický plán Městské části Praha-Libuš postup zpracování, výstupy, metody.
Metodická podpora plánování obcí ze strany MMR
HESLO NA WIFI KULTURAEVROPA. RE: FORMA, na které záleží aneb zaměstnávání osob s chronickým duševním onemocněním PARALELNÍ ŽIVOTY je název projektu, který.
Mechanismy evaluace kulturních služeb
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
© NSZM ČR 2006 Budování partnerství, projektové kapacity a posilování strategického řízení v Olomouckém kraji.
Co to je, když se řekne „komunitní role“ aneb Knihovna v malé obci Tábor, červen 2009 Zlata Houšková.
Společně Měníme a Rozvíjíme Venkov – SMARV PRV ČR III /005/3310a/672/
 Pro hodnocení není žádný jednoznačný předpis či návod, žádná kuchařka.  Existují principy, metody, formy a prostředky a také specifické podmínky školy.
Management a rozvoj obcí
Evaluační strategie a evaluační plán Prabir Ganguly EURO SERVICE GROUP, s.r.o. Seminář “Sebehodnocení projektu v rámci CIP EQUAL“, 27.
Nástroje komunikačního mixu. Komunikační politika v územním marketingu Podstatou komunikační politiky je: prosazování produktu obce na trhu a vůči cílovým.
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
Proč „komunitní knihovna“ Knihovnická dílna Zlata Houšková.
V ROŽNOVĚ SI NASLOUCHÁME
Kulturní dědictví, péče o krajinu a komunitní práce v globalizovaném světě Pokročilá komunitní práce, KSP FF UK Praha PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D.
Prezentační dovednosti
KOMUNIKACE V PRAXI METODIKA. Vznik metodiky Čtyři moduly v rozsahu 40 hodin 20 hodin e-learningového studia 20 hodin prezenčního studia.
Interpretace místního dědictví Hledání zajímavých příběhů „obyčejných“ věcí, míst, lidí… Ladislav Ptáček23. července 2009.
Místní Agenda 21 Hodnocení místní udržitelnosti v ČR Ing. arch. Marie Petrová Hradec Králové, 18. února 2014.
Projektová výuka. Úspěch projektu je závislý na dobrém naplánování a dobrém řízení v poměru 8:2.
Plán aktivního stárnutí ve městě Brně součást projektu „Rozvojové dokumenty Strategie pro Brno“ Rodina spojuje generace Projekt Brno-Zdravé.
1.1. Formování veřejného mínění dr.Ján Mišovič, CSc
Poznáváme antickou kulturu „ „Vzdělanost má trpké kořínky, ale sladké plody“ Aristoteles.
Eva Kaňáková, Casiopea, s.r.o Jak efektivně vést porady Eva Kaňáková, Casiopea, s.r.o. Mobil
SUMP - Plány udržitelné městské mobility Ministerstvo dopravy , Žďár nad Sázavou.
WOSA – výchovou a vzděláváním k občanské společnosti, reg. čís. CZ.1.07/1.1.32/ Žadatel: Sdružení obcí Sedlčanska Projektový manažer:Štěpánka Barešová.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
1 Projekt Brno-Zdravé město. 2 Cíl zlepšení zdraví a kvality života obyvatel podpora udržitelného rozvoje Projekt Zdravé město Zásady mezioborová spolupráce.
KONFERENCE Šance pro děti v ohrožení na Vysočině
MA-G 21 Konference pro podnikatelský sektor Náměšť nad Oslavou 15. října 2012 Petr Holý.
1)O projektu Můj dům, moje město Organizátoři Organizátoři Obsah projektu, aktivity Obsah projektu, aktivity Časový harmonogram Časový harmonogram Výstupy.
© NSZM ČR Národní síť Zdravých měst ČR Setkání Zdravých měst a realizátorů MA21 v Kraji Vysočina Jihlava, 12. ledna 2015.
Seminář Svazu měst a obcí České republiky , Praha Úloha architekta při rozvoji města Ing. arch. Marek Janatka, Ph.D.
Městská knihovna Rožnov pod Radhoštěm „Město v mé paměti“ Marcela Slížková.
Sopop.cz Městská knihovna a komunitní plánování Web SOciální POmoci Písecka.
Předškolní vzdělávání.  Rámcový vzdělávací program vymezuje hlavní požadavky, podmínky a pravidla.  Školní vzdělávací program vytváří každá mateřská.
Srdečně vás vítáme Kdo jsme a co nabízíme? Jsme křesťanský sbor církve adventistů sedmého dne v Karlových Varech Chceme naplnit potřeby lidí žijících v.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
Projekt: „Aktualizace Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb na území ORP Veselí nad Moravou “ Bc. Gabriela Fellingerová 1. Veřejné setkání 1. října.
Praktické cvičení Symptomy tlaku (stresu) (1) Prostudujte předložené symptomy tlaku Které z nich jste zaznamenali mezi zaměstnanci ve vaší společnosti?
Aš – jak dál... skupina č.3. Aš – co se nám okamžitě vybaví  nejzápadnější město ČR  město z křížovek  pohraniční město kdysi obehnané drátem  blízko.
Volný čas dětí a mládeže Průběh semináře PROČ? Smysl a cíl CO? Čeho si všímáme? JAK? Způsob zjišťování údajů Pozorování, sběr údajů REFERÁTY Požadavky.
Místní Agenda hodnocení místní udržitelnosti v ČR a evropský kontext Ing. arch. Marie Petrová PS URROU, 11. prosince 2013.
Projekt Jihlava Zdravé město.  město Jihlava je členem Národní sítě Zdravých měst ČR od června 2007  politikem zodpovědným za PZM a MA21 je náměstkyně.
Strategie.
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
EKOLOGICKÁ VÝCHOVA V PRAXI UČITELE
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Komunikační a prezentační dovednosti / C2b
Angažovanci Petr Holý - ORR.
Program rozvoje cestovního ruchu JMK ANALYTICKÁ ČÁST
EKOLOGICKÁ VÝCHOVA V PRAXI UČITELE
KVALITA VZDĚLÁVACÍCH SLUŽEB
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
AUTOEVALUACE CESTA KE KVALITĚ
Mgr. Dominika Pudilová manažerka projektu
Dobré příklady z praxe aneb Jak to chodí u nás
Volnočasová pedagogika
Základní údaje Samostatná městská část od roku 1994 Rozloha 1 353,1 ha
Transkript prezentace:

INTERPRETACE místního dědictví aneb jak objevit, pečovat a „provozovat / užívat si“ Genius Loci místa.

Komunitní metody – zapojování veřejnosti do péče o životní prostředí (místní dědictví). „ Interpretace místního dědictví Místo, ani téma není dopředu zadáno „Utváření místa“ Pracuje se zadaným místem, tématem

INTERPRETACE místního dědictví Poskytuje návod jak objevit, pečovat, „provozovat“ i „užívat si“ Genius Loci míst pro návštěvníky i místní obyvatele. …“Vysvětlování významu místa či objektu lidem s cílem zlepšení kvality života a lepšího pochopení historie a svého okolí stejně jako vytváření pozitivního pohledu na jeho ochranu” … (Sdružení pro interpretaci místního dědictví, Velká Británie)

INTERPRETACE místního dědictví Rámec, zastřešení pro místní aktivity a projekty. ŠKOLY Generační skupiny Ochránci přírody Město/obec živnostníci Kulturní a jiné spolky návštěvníci

Interpretace - jedinečný způsob předání informací

Interpretace Otevírá dveře novým poznáním, hledá souvislosti. Hledá způsoby dlouhodobě udržitelného využívání a rozvoje

Cílem je zaujmout.

INTERPRETACE místního dědictví Interpretace - jedinečný způsob předání informací: Otevírá dveře novým poznáním, hledá souvislosti, příběhy, hledá způsoby dlouhodobě udržitelného využívání a rozvoje, cílem interpretace je zaujmout, navázat vztah. “... odhalování návštěvníkům, kteří si to přejí, něco z krásy a kouzla, inspirace a duchovního významu (místa) přesahující to, co sami mohou vnímat svými smysly." (Freeman Tilden, Interpretace našeho dědictví,1957)

Co je místní dědictví?

Vše TO o čem si myslíte, že stojí za TO – - památky velké i malé, starobylé i moderní, události dávné i nedávné, zvyky, obyčeje, tradice, pověsti, osobnosti, kulinářské speciality, řemesla, přírodní bohatství, atp.

Jak na to ? Jak vybrat CO, zvolit JAK a KOMU interpretovat? Proces plánování Proč se interpretace dělá (cíle) Komu je interpretace určena (publikum) Co interpretovat (předmět) Jak interpretovat (prostředky) Správa Monitoring (hodnocení) Proces plánování je veden, je otevřený, projekt realizuje tým. Je to nekončící tvůrčí proces.

Proces plánování: Koncepční skupina – realizační tým, otevřené plánování - doporučená pravidla: PRO VEDENÍ – zajistit účast externího „odborníka“ (facilitátor a metodik), sdílení informací s týmem, prezentace dílčích kroků veřejnosti. PRO komunitní plánování – zapojení veřejnosti, zejména klíčových osob, omezení obměny týmu, rozdělování úkolů. Proces plánování: Proč se interpretace dělá - CÍLE Komu je interpretace určena – PUBLIKUM – cílové skupiny Co interpretovat - PŘEDMĚT – téma – interpretace Jak interpretovat – prostředky interpretace Správa výstupů a monitoring

Projekt interpretace je odborně veden. Projekt realizuje tým.

Důležité je kdo přijde.

Nezapomeňte na důležité věci, vazby v komunitě Vysvětlete, čeho chcete svým projektem dosáhnout tak, aby to druzí lidé skutečně pochopili! Přesvědčte lidi, aby se zúčastnili projektu Přesvědčete se, že každý, kdo je do projektu zapojen, rozumí svoji úloze v projektu Ulehčete lidem jejich zapojení do projektu Informujte lidi průběžně Buďte trpěliví!

Znát své publikum – návštěvníci / domácí Ovlivnit chování návštěvníků Nasměrovat návštěvníky správným směrem Vzbudit v nich zvědavost a zájem Postarat se o jejich zábavu Rozšířit jejich vědomosti Přesvědčit je o něčem aby se vrátili Propagovat rozvoj komunity Posílit místní patriotismus Navázat dobré vztahy a zajistit pozitivní informovanost o Vaší organizaciaby se posílili a zůstali

Vaše publikum -návštěvníci Co očekávají, jak se k Vám dostanou, jak dlouho zůstanou, kolik jich „unesete“ ???

Vaše publikum - domácí Co očekávají, jak se zapojí, Jak dlouhodobě pomohou kolik jich „unesete“ ??? Vaše publikum -

Interpretace hledá nejlepší způsoby zprostředkování informací, zážitku, emocí. Expozice Praktická ukázka

Informační panely, odborný průvodce

Vyprávění pamětníků

Multimediální šou

Praktická ukázka

INTERPRETACE místního dědictví Nebojí se provokovat (zájem; akci nebo reakci; diskusi... ) Vytváří vztah (ke zkušenostem či obavám publika) = je smysluplná Odhaluje (nesděluje jednoduše fakta, ale odkrývá významy obecnější platnosti – rozdíl TV dokument x zprávy) Je příjemná Je dobře organizovaná a má jasnou strukturu Má jasné téma (je jasné o čem je, co vše propojuje)

Pro seminář v Nových Hradech červen 2009 připravila Olga Žampová Slavonická renesanční, o.p.s.