MS PowerPoint Prezentační manažer Kapitola 13.1 (Schránka a operace se schránkou)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Prezentační manažer Kapitola 9.3 (Automatický chod - časování)
Advertisements

Prezentační manažer Kapitola 8.0 (Rozšířené efekty)
Prezentační manažer Kapitola 6.2 (Organizační diagram)
Olomouc, únor 2012.
MS PowerPoint Prezentační manažer Kapitola 6.3 (Data vložená z MS Excel)
VY_32_INOVACE_54_MS_Word_ III. Autor : Trýzna Stanislav Školní rok : 2011/2012 Určeno pro : šestý ročník Předmět: informatika Téma : základní orientace.
Prezentační manažer Kapitola 13.0 (Sestavení z externích zdrojů)
PowerPoint Založení nového souboru .pptx Tlačítko Office, Nový
Prezentační manažer Kapitola 5.0 (Grafika)
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Martin Dlouhý. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/
SCHRÁNKA, PRAVOPIS, VKLÁDÁNÍ OBRÁZKŮ
Vypracovala: Mgr. Hana Toflová Dne: ICT2/1/3/16
MS PowerPoint Prezentační manažer Kapitola 12.0 (Sestavení vlastní prezentace)
Pracovní plocha Pracovní plocha : Tlačítko start
Styly, záhlaví a zápatí, oddíly
Zpracováno v rámci projektu SIPVZ 0120P2006
X EXEL.
MS Malování II. VY_32_INOVACE_58_MS_Malovani_II.
MP- LEKCE 2 – STYLY V MS WORD. Styly a důvody použití stylu Nadefinujeme si „šablonu“ pro určitý typ písma, kterou budeme chtít používat i v další části.
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: březen.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_13.
Objekty mohou být vytvořeny buď pomocí prostředků Wordu nebo je můžeme vytvořit na jiném místě a do dokumentu Wordu vložit. Všechny objekty se vloží na.
MS PowerPoint Prezentační manažer Kapitola 6.0 (Graf v MS PowerPoint)
IT začátečníci - Word Modul 3.
Prezentační manažer Kapitola 3.0 (Úvodní práce v programu)
Maturitní otázka č. 12 Kristýna Kaňovská 4. A.
Prezentační manažer Kapitola 11.0 (Tisk)
VYPRACOVALA: MGR. HANA TOFLOVÁ DNE: ICT2/1/3/13 WORD - tabulky.
MS PowerPoint Prezentační manažer Kapitola 4.0 (Text)
PowerPoint II. Miroslav Lorenc.
Jak vytvořit vlastní prezentaci ?
Aktivní škola - podpora, zlepšení kvality vzdělávání a výuky na základní škole Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
MICROSOFT EXCEL 2..
MS PowerPoint Prezentační manažer Kapitola 9.0 (Spouštění prezentace)
MS PowerPoint Prezentační manažer Kapitola 3.1 (Práce se snímky)
Textový editor.
 Microsoft Word  Je textový procesor od firmy Microsoft, který je součástí kancelářského balíku Microsoft Office.
TEXTOVÝ EDITOR.
Rudolf Pečinka, 4.C.  Obor informatiky používající počítače k:  Vytvoření umělých grafických objektů  Úpravě zobrazitelných a prostorových informací.
Word – Struktura dokumentu
Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz
Textový procesor (MS Word) Ing. Jan Roubíček. Kopírování a přesun VY_32_INOVACE_10_2_05_AP.
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší škole Název: Základy práce v textovém editoru Autor: Jaroslav.
MS PowerPoint Prezentační manažer Kapitola 6.4 (Videosekvence)
MS PowerPoint Prezentační manažer Kapitola 10.0 (Záhlaví a zápatí)
Autor: Jakub Černek jakub(zavináč)cernek.cz µŠkolení Efektivnějšího využívání PowerPointu 2003.
MS PowerPoint Prezentační manažer Kapitola 12.1 (Sestavení z externích zdrojů)
Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika Ročník: 6. Datum.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
MS PowerPoint Prezentační manažer Kapitola 6.1 (Tabulka)
Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením.
Základy práce s OS Windows
KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 kopírování a vkládání
Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Tematický celek: Microsoft Excel Kód a název materiálu:
Počítačová grafika Zoner Callisto – tabulky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Růžena Hynková. Dostupné z Metodického portálu.
Kopírování textu, formátování odstavce. Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_ INOVACE_18-03 Název školy Střední průmyslová škola.
Název:VY_32_INOVACE_ICT_7B_10B Škola:Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Autor:Mgr. Milena Vacková Ročník:7. Tematický okruh,
Inf Složky, soubory a objekty. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Výpočetní technika VY_32_INOVACE_10_16_word.
PRACOVNÍ PLOCHA Vasyl Lutsak.
Přejmenování, mazání, kopírovaní, přesun, vysypání koše
WORDPAD Textový dokument.
ZONER CALLISTO Ovládání programu
Digitální učební materiál
Vkládání grafických objektů
Co se všechno naučíme??? Práce s textem Ctrl C Ctrl X Ctrl V
OKNa/ práce s oknem ve windows
Výpočetní technika VY_32_INOVACE_11_16_PowerPoint.
ZNALOST IKON VE WORDu Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz
Transkript prezentace:

MS PowerPoint Prezentační manažer Kapitola 13.1 (Schránka a operace se schránkou)

Schránka a operace se schránkou Program MS PowerPoint umí stejně jako většina programů pro MS Windows pracovat s tzv. Schránkou. Toto je prostor, kde se ukládá někde v počítači určité množství dat, která je možno později využít. MS PowerPoint využívá tři operace: 1.Zkopírování dat do schránky 2.Vyjmutí dat do schránky 3.Vložení dat ze schránky

Kopírování dat Zkopírováním dat do schránky se rozumí vytvoření kopie označeného množství dat, přičemž to,co bylo do schránky kopírováno, zůstane ve schránce a kopírovaná data zůstanou neporušena. Označíme data do bloku - klepneme na ikonu dvou stránek v panelu Standardní nebo po kombinaci kláves CTRL+C.

Vyjmutí dat Vyjmutí dat do schránky se rozumí označení dat do schránky, přičemž to, co bylo do schránky vyjmuto, se od tohoto okamžiku nachází jen ve schránce nikoli na ploše. Označíme data do bloku klepneme na ikonu nůžek v panelu Standardní nebo po kombinaci kláves CTRL+X

Vložení dat Ať už byla data do schránky umístěna jakkoliv, vložením dat na aktuální pozici se rozumí umístění obsahu schránky na plochu. Přitom data ve schránce zůstávají i nadále Nastavte kurzor na plochu, kde má být obsah vložen a klepněte na ikonu tašky s papírem v panelu Standardní nebo po kombinaci kláves CTRL+V

Pravidla pro práci se schránkou Schránka může obsahovat prakticky libovolný typ dat (text, graf, obrázek, tabulku atd.) Velikost dat ve schránce není omezena. Do schránky můžeme vložit slovo, stejně jako tři obrázky. Obsah schránky nelze editovat nebo jinak měnit Schránka v programu MS PowerPoint zachovává veškeré nastavení. Schránka je prostředkem MS Windows nikoli programu a toto zabezpečuje přenosnost dat v rámci programů. Schránka je virtuální paměť, to znamená, že se vypnutím nebo resetováním počítače její obsah smaže.

Tlačítko zpět a znovu Funkce Zpět a Znovu jsou velmi užitečné prvky. Prostřednictvím těchto funkcí je možno vrátit nejen poslední provedenou akci ale i X operací napět. Počet operací, o které je možné se vrátit, nelze přesněji specifikovat – závislost na paměti počítače, v některých případech se lze vrátit až na počátek práce se souborem Pokud klepneme na ikonu zkroucené šipky je proveden krok zpět, při klepnutí na šipku směřující dole a můžeme pohodlně vrátit i několik kroků pohodlně zpět. Tlačítkem Znovu se anuluje operace provedená tlačítkem Zpět. Obě tlačítka výrazně usnadňují práci v programu.

Měřítko zobrazení V závislosti na nastavení rozlišení obrazovky, počtů panelů nástrojů, velikosti písma v prezentaci a mnoha dalších parametrů se může zdát pohled na zobrazený snímek na obrazovce příliš veliký, nebo malý. Percentuální náhled na snímek lze změnit v rozevírající se nabídce s procenty, která je umístěna na panelu nástrojů Standardní Pozor mnohdy je tato nabídka zaměňována za funkci zvětšení písma.

Kopírování formátu Může se stát, že na snímek je často použit jeden způsob zvýraznění slova. Příkladem to může být text v kurzívě, podtržen, změněná barva a velikost písma a k provedení takové operace by jsme museli provádět mnoho kroků k dosažení požadovaného efekt. Pokud je tento způsob používán u několika slov, které chceme zvýraznit tak časová náročnost je velká. Daleko jednodušším a příjemnějším způsobem je použití funkce kopírování formátu. Pro zkopírování formátu slouží ikona štětce na panelu nástrojů Standardní 1.Klepněte na slovo, ze kterého bude formát kopírován 2.Klepněte na ikonu štětce na panelu nástrojů 3.Klepněte na část textu, který má mít stejné vlastnosti jako slovo kopírované. Tímto způsobem lze kopírovat i odstavce, styl nadpisů

Konec Cíle kapitoly: Podrobně popsat práci se schránkou Kopírovat, vyjmout, vložit Tlačítka zpět a znovu Měřítko zobrazení Kopírování formátu