172. Žofínské fórum: "Evropské fondy 2014-2020" Potřebujeme investice, potřebujeme evropské fondy? Jan Michal vedoucí Zastoupení Evropské komise v České.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Východiska EU pro zaměření priorit Olomouckého kraje v kohezní politice EU Budoucnost Olomouckého kraje v rámci kohezní politiky EU 2014+,
Advertisements

Vazby OP Doprava a IROP pro období Vysoká škola mezinárodních a veřejných vztahů Praha Ing. Květoslava Kořínková, CSc. Seminář IDS Žďár nad Sáz.
Představení Generálních sekretářů a generálního zmocněnce Aktuální stav přípravy 2014 – 2020.
Aktuální proces přípravy programového období 2014+
Územní dimenze a priority Olomouckého kraje
Aktuální stav čerpání evropských fondů Příprava na další programovací období z pohledu regionů Mgr. Radko Martínek hejtman Pardubického kraje.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Změny v podpoře pro období Ing. Marian Piecha, Ph.D., LLM | generální ředitel Brno, 8. října 2013.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní.
Podpora inovací v rámci kohezní politiky
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
Nástroj změny v místním prostředí
Praha (blízké) budoucnosti: věda, výzkum a inovace Co Praha nabízí a nabídne?
Návrhy Evropské komise
30. září 2014 Vodňany EVROPSKÁ ÚZEMNÍ SPOLUPRÁCE
Budoucnost strukturálních fondů Plzeň |Arnost Marks
Evropské fondy 2014 a odpadové hospodářství
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Role měst a obcí v kohezní politice 23. června 2011 Ing. Dan Jiránek Předseda Svaz měst a obcí ČR.
Evropské fondy v kontextu rozvoje města Brna Marie ZEZŮLKOVÁ Kancelář strategie města.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE 2014+
KREATIVNÍ ODVĚTVÍ A EVROPSKÉ FONDY NOVÁ SCÉNA ND MARTA SMOLÍKOVÁ Proč podporovat kulturní a kreativní průmysly.
Investice do regionů: Reformovaná politika soudržnosti EU 2014–2020
Připravenost České republiky na zavádění opatření strategie Evropa 2020 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu © 2010 Ministerstvo.
Partnerství se soukromým sektorem v rozvojové spolupráci Michal Kaplan Česká rozvojová agentura Kulatý stůl na MZV Praha,
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
Výzkum a vývoj a inovace v ČR Diskusní fórum k inovačnímu podnikání Brno, 3. října 2007.
Strukturální politika
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Projekt je spolufinancován Evropskou unií a Českou republikou Atlas Labe na území Královéhradeckého kraje prezentace výsledků projektu.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Členství ČR v EU II. Regionální politika EU března 2010.
FONDY EU Programové období
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Členství ČR v EU I. Regionální politika EU a postavení ČR.
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
Programovací období Fondy ESIF - nový souhrnný název Evropské strukturální a investiční fondy EU (ESIF) - jednotný soubor předpisů  Evropský.
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Srovnání současného a budoucího programovacího období v ČR Ing. Jarmila Modrá Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 8. listopadu 2006.
Konference „Další profesní vzdělávání“ Pardubice 26. září 2006 Mgr. Jaroslava Barbara Sporková Evropské strukturální fondy v České republice v období 2007.
Kulatý stůl pro NNO k problematice přípravy NRP Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Rozpočet Evropské Unie ING. DAVID SLAVATA, PH.D..
Evropské fondy a budoucnost obcí a měst Městská a územní dimenze politiky soudržnosti Oldřich Vlasák Místopředseda Evropského parlamentu Místopředseda.
Informační setkání k přípravě Olomouckého kraje na kohezní politiku EU , Jeseník.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
Integrovaná strategie rozvoje území , Vrbátky.
Fondy EU programové období 2014 – 2020 Fakulta sportovních studií Projektový management ve sportu Mgr. Pavel Mrnuštík 1.
Školení pro zaměstnance SSČ, v.v.i. Podpora ekonomických systémů na pracovištích AV ČR v oblasti projektového řízení Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
E VROPSKÁ R EGIONÁLNÍ POLITIKA POLITIKA ÚZEMNÍ A SOCIÁLNÍ SOUDRŽNOSTI K OHEZNÍ POLITIKA Regionalistika 2.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Regionální politika EU v období
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Rozpočtová a fiskální politika
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Strukturální politika
EU Moravskoslezský kraj a příležitosti budoucí kohezní politiky
Rozpočtová a fiskální politika
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Rozpočtová a fiskální politika
Transkript prezentace:

172. Žofínské fórum: "Evropské fondy " Potřebujeme investice, potřebujeme evropské fondy? Jan Michal vedoucí Zastoupení Evropské komise v České republice Praha, 25. listopadu 2014

I. Proč podpora investic? Situace: ekonomické oživení v EU je slabší, než se čekalo Výhled: růst HDP v roce 2015 bude pomalý a s rozdíly mezi ČS Důvody: Strukturální problémy Pokles veřejných i soukromých investic Pokračující finanční fragmentace v důsledku krize

Rozdíly v ek. růstu v EU 2014,

propad investic v EU…

.., a proto investiční balíček Investice v EU oproti svému vrcholu v roce 2007 poklesly o 14% (434 miliard eur) Nízké investice podvazují krátkodobé oživení a dlouhodobý ekonomický růst Fiskální odpovědnost a strukturální reformy je třeba doplnit o třetí prvek – investice Investiční balíček má podnítit další soukromé a veřejné investice Podrobnosti návrhu EK by měly být oznámeny zítra v EP ve Štrasburku

II. Proč politika soudržnosti EU? Cílem politiky soudržnosti je snížit rozdíly mezi regiony EU za účelem dosažení vyrovnaného ekonomického, sociálního a územního rozvoje. * V USA je rozdíl pouze 2,5 a v Japonsku 2.

Rozpočet EU a kohezní politika ( ) Reformy schválené pro období 2014–2020 mají maximalizovat vliv dostupného financování ze zdrojů EU miliard EUR Celkový rozpočet EU na období Ostatní politiky EU, zemědělství, výzkum, vnější atd. 730,2 miliard EUR 67,5%32,5% 351,8 miliard EUR Financování politiky soudržnosti Růst

Současná a nová fin. perspektiva (ceny r.2011)

Jednotný rámec pěti evropských strukturálních a investičních fondů (ESIF) Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova Fond soudržnosti Evropský sociální fond Evropský fond pro regionální rozvoj Evropský námořní a rybářský fond Zjednodušení - společná pravidla pro fondy ESI Možnosti zjednodušených nákladů. Elektronická správa. Pravidla způsobilosti. Finanční nástroje. CLLD – Komunitně vedený místní rozvoj. DOHODA O PARTNERSTVÍ

11 tématických cílů Výzkum a inovaceBoj se změnami klimatu Informační a komunikační technologie Konkurenceschopnost malých a středních podniků Nízkouhlíková ekonomika Životní prostředí a efektivní využívání zdrojů Udržitelná doprava Lepší veřejná správa Lepší vzdělávání, odborná příprava Sociální začlenění Zaměstnanost a mobilita

Předběžné podmínky pro investice EU Tematické podmínky ex ante Propojené s tematickými cíli a investičními prioritami a uplatňované ve vztahu k investicím v dané oblasti: strategické, regulační a institucionální předběžné podmínky, administrativní kapacita. Obecné podmínky ex ante Týkají se všech pěti fondů: např. antidiskriminační politika, politika rovnosti žen a mužů. INVESTICE Národní sektorová strategie Dodržování zákonů ohledně životního prostředí Systém zadávání veřejných zakázek Podnikatelsky příznivé reformy Strategie „inteligentní specializace“

Hlavní prvky pro nové období Propojení se strategií Evropa 2020 – doporučení EU pro reformy v členských státech (tzv. evropský semestr). Koordinace pěti evropských strukturálních a investičních fondů. Cílení na zdroje v hlavních sektorech růstu. Nastavení jasných cílů a měření výsledků. Zajištění správných podmínek pro investice. Posílená role Evropského sociálního fondu. Větší role partnerů při plánování a realizaci. Integrovaný přístup k územnímu rozvoji. Prohloubení přeshraniční spolupráce.

Evropské fondy a podpora veřejnosti Jak občané vnímají přínosy členství v EU? Jak občané vnímají evropské fondy? Vnímají občané jejich hlavní účel – jako příležitost k dohnání ztráty v oblastech, kde nám vývoj utekl (infrastruktura, životní prostředí, vzdělání, věda a výzkum)? Komunikace (stejně jako čerpání fondů) by měla být jednoduchá, transparentní a s jasnými přínosy. Nejlepším sdělením jsou výsledky.

Přínosy politiky soudržnosti v ČR ČR jeden z největších recipientů, financováno 55 tisíc projektů, přes 60 tisíc nových pracovních míst. Přímá investiční pomoc téměř MSP; Podpora 45 projektů spolupráce firem a výzkumných institucí; Podpora 1,5 milionu osob v boji s nezaměstnaností nebo při jejich sociálním začleňování; Zlepšení dopravní infrastruktury, včetně rekonstrukce téměř km silnic (též bylo vybudováno asi 200 km nových silnic); Pořízení více než 500 vozidel ekologické veřejné dopravy; Investice do téměř 190 projektů spojených s obnovitelnými zdroji energie a 194 projektů zaměřených na odpadové hospodářství; Rekonstrukce více než 200 historicky cenných památek; Zlepšení zdravotních a sociálních služeb a infrastruktury; Investice do ZŠ a SŠ, vytvoření 325 center celoživotního učení na SŠ.

Shrnutí přínosů Na straně nákladů administrativní náročnost a do jisté míry netržní zásahy, ale přínosy převažují: zvýšení růstového potenciálu ČR, včetně krajů a obcí – posílení konvergence k průměru EU28 (a EU15); pozitivní dopady na zaměstnanost či sociální soudržnost; modernizace ekonomiky – strukturální změny; zvýšení exportní schopnosti; zvýšení přitažlivosti pro zahraniční investory; zvýšení prosperity a kvality života.

HDP na hlavu ČR vs. EU15, v % 66% ? III. Dokážeme využít ekonomický potenciál členství v EU? 16 Czech Republic EU-15 Source: Eurostat

Děkuji za pozornost!