Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava 23. 9. 2010 Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Vybrané otázky konkurenceschopnosti EÚ
Evropa 2020 Integrované směry
Východiska EU pro zaměření priorit Olomouckého kraje v kohezní politice EU Budoucnost Olomouckého kraje v rámci kohezní politiky EU 2014+,
Aktuální proces přípravy programového období 2014+
Nová směrnice o energetické účinnosti
Aktuální stav čerpání evropských fondů Příprava na další programovací období z pohledu regionů Mgr. Radko Martínek hejtman Pardubického kraje.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
Malé a střední podnikání Small and Medium Enterprise.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
Evropský semestr, Evropa 2020 Jana Odehnalová FPR ZČU Plzeň 10/07/2014 Tato prezentace vyjadřuje pouze názory autora a Komise neodpovídá za použití informací,
Fond soudržnosti EU v ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do.
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
EU 2020: Obnovitelné zdroje či jádro Petr Binhack
Nástroj změny v místním prostředí
Co je nového v evropských fondech Datum: Místo: Ostrava David Sventek.
XXII. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR a předseda představenstva FITE a.s. 24. – – Jelenovská Stav ekonomiky ČR a.
XXI. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR a předseda představenstva FITE a.s. 11. – – Jelenovská Energetika a konkurenceschopnost.
Možné dopady strategie Evropa 2020 na malé na malé a střední podniky Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Praha Strategie EVROPA 2020 Nové.
Budoucnost strukturálních fondů Plzeň |Arnost Marks
Cesta k vyšší životní úrovni obyvatelstva
Čistá mobilita, elektromobilita Ing. Luděk Sosna, Ph.D. ředitel odboru Strategie ELEKTROMOBILITA ve veřejné dopravě, Praha,
Evropská strategie zaměstnanosti a problém vzdělávání pracovní síly
Konkurenceschopnost ČR v rámci středoevropského regionu SpeedChain 13/11/2013 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek státního tajemníka pro evropské záležitosti.
Energetická budoucnost Moravskoslezského kraje s novou jadernou elektrárnou nebo bez ní? Ing. Pavel Bartoš viceprezident MSEK.
1 Inovace 2007 Týden výzkumu, vývoje a inovací Operační programy na období Doc. Ing. Karel Šperlink, CSc.prosinec 2007.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
KREATIVNÍ ODVĚTVÍ A EVROPSKÉ FONDY NOVÁ SCÉNA ND MARTA SMOLÍKOVÁ Proč podporovat kulturní a kreativní průmysly.
Implementace flexicurity v ČR STRATEGIE EVROPA 2020 Digitální agenda pro Evropu, Mládež v pohybu, Unie inovací, Integrovaná průmyslová politika pro éru.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
PhDr. Jiří Malý, Ph.D. ředitel Institutu evropské integrace
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu EXPORTNÍ STRATEGIE EXPORTNÍ STRATEGIE Exportní konference
EVROPA 2020 VLADIMÍR DLOUHÝ. Jedna okamžitá priorita Strategie pro překonání krize Reforma finančních systémů Rozpočtová konsolidace pro dlouhodobý růst.
Lenka Míkovcová10. března Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Lenka Míkovcová.
0 Důsledky COP15 pro politiku ochrany klimatu v evropském a českém kontextu Pavel Zámyslický.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Průmyslová politika ve vazbě na automobilový průmysl Zasedání rady ředitelů AutoSAP.
KONFERENCE projektu APSYS „ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe “ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe Jsou potřebné,
XXV. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ ledna 2015 Horský hotel Jelenovská nad Valašskými Klobouky Ing. Pavel Bartoš, člen představenstva HK ČR, a předseda představenstva.
Společenská odpovědnost organizací
Ruská federace x WTO a OECD
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu PREZENTACE WORLD ENERGY OUTLOOK Prezentace World Energy Outlook 2014 Čtvrtek ,
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Obchodní politika EU a její přínos pro české firmy Ing. Jan Walter Ministerstvo průmyslu a obchodu © 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Kongres 2006 Pardubice Poradenské služby v evropských souvislostech Ing. Zuzana Freibergová Národní vzdělávací fond Národní informační středisko pro poradenství.
Úvod do problematiky Evropské unie. Historie Společenství průmyslová revoluce II. světová válka Schumanův plán Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO)
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Strategie pro růst a zaměstnanost EU 2020 Richard Kadlčák Útvar ministra pro evropské záležitosti Odbor koordinace evropských politik.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Mládež v pohybu – iniciativa strategie Evropa 2020.
Aktualizace Strategie rozvoje Moravskoslezského kraje (SRK) Jednání pracovní skupiny č. 3 Návrh nové struktury specifických strategických cílů
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Příprava na programovací období východiska a přístupy.
© Berman Group. Klastry Co je to a má cenu se jimi zabývat? Petr Adámek Berman Group.
Regionální politika EU v období
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Lidské zdroje jako jedna z priorit RIS3 strategie
Aktualizace strategické vize Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 „Kraj, kde je radost žít“
SPP124, SPP125, SPR125, VPL124 – jaro 2012 Markéta Horáková
Nástroj změny v místním prostředí
Rozvoj inovací v EU.
Nástroj změny v místním prostředí
EU Moravskoslezský kraj a příležitosti budoucí kohezní politiky
Nástroj změny v místním prostředí
Transkript prezentace:

Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu firem

30. červenec KONKURENCESCHOPNOST !!! ROVNÉ PODMÍNKY V PODNIKÁNÍ !!! PROSPERITA !!! KVALITNÍ ŽIVOTNÍ PROSTŽEDÍ !!! ROVNOVÁHA ENVIRONMENTÁLNÍCH, SOCIÁLNÍCH A HOSPODÁŘSKÝCH ASPEKTŮ !!! Klíčová hesla

30. červenec Konkurenceschopnost: V rámci ČR Konkurenceschopnost v rámci EU Konkurenceschopnost v globální ekonomice Národní zájem ČR

30. červenec globální trh existuje a funguje globální rovné podmínky v podnikání neexistují !!! Hlavní problém konkurenceschopnosti ČR (EU)

30. červenec Původní verze (2000) – cíl – EU „Nejkonkurenceschopnější a nejdynamičtější ekonomika světa“ - ????? Revidovaná verze(2005) – cíl – „Zvýšit ekonomický růst a zaměstnanost“ – ústup od přehnaných ambicí Strategie EVROPA 2020 – ekonomický růst Od 10 k 5 !!!!!! Neopakuje se historie ????? EU a konkurencescopnost Lisabonská strategie a Strategie EVROPA 2020

30. červenec Priority: Rozvoj ekonomiky založené na znalostech a inovacích Udržitelný růst – podpora konkurenceschopnější a ekologičtější ekonomiky, méně náročné na zdroje Podpora ekonomiky s vysokou zaměstnaností a hospodářskou, sociální a územní soudržnosti Strategie EVROPA 2020

30. červenec Cíle do roku 2020 Zvýšit míru zaměstnanosti osob let ze současných 69% na 75% Oblast energetiky a ochrany klimatu dosáhnout cíle 20(30) - 20 – 20 /skl. plyny, OZE, energetická účinnost/ vzdělávání – snížit počet dětí, které předčasně ukončí školní docházku z 15% na 10%, zvýšit podíl osob ve věku let s dosaženým terciárním vzděláním z 31% na 40% Snížit chudobu obyvatel EU, kteří žijí pod vnitrostátní hranicí chudoby, o 20 mil.,tj. o 25% Investice do VaVaI na 3% HDP EU do roku 2020 Strategie EVROPA 2020

30. červenec Opatření: Inovace v EU Mládež v pohybu Digitální program pro Evropu Evropa méně náročná na zdroje Průmyslová politika pro éru globalizace Program pro nové dovednosti a pracovní místa Evropská platforma pro boj proti chudobě Strategie EVROPA 2020

30. červenec Silné vlivy globální ekonomiky Vlastnické vztahy (banky, obchodní řetězce, nadnárodní společnosti, aj.) Koupěschopnost (občanů, podnikatelských subjektů i státu) Koupěochota (ekonomická nestabilita) Sociální systém – motivace pracovat a vzdělávat se a podnikat Konkurenceschopnost

30. červenec Sebezničující chování EU Životní prostředí – nástroj konkurenčního boje Vytěsňování výrobních procesů mimo EU – vývoz ekologické zátěže a pracovních míst Strategické a bezpečnostní oslabování EU Intenzívní posilování ekonomiky Číny, Indie a dalších na úkor vyspělého (líného světa) Výrobní a výrobkové a obchodní KNOW-HOW tuzemských podnikatelů (MSP) Konkurenceschopnost

30. červenec Vnímat a respektovat realitu světa Návrat k tvorbám hodnot – k výrobním aktivitám Zaměstnanost – tvorba pracovních míst Hospodářská struktura by měla být v rovnováze s pracovními schopnostmi populace Ekonomická diplomacie Používat selský rozum Návrh řešení

30. červenec Děkuji vám za pozornost