MECHANICKÉ VLNĚNÍ 18. Akustika

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zvukové jevy-akustika
Advertisements

Akustika - zvuk, hlasitost, intenzita
07. Kinematika harmonického pohybu – příklady I.
MECHANICKÉ VLNĚNÍ 19. Mechanické vlnění – příklady I.
MECHANICKÉ KMITÁNÍ 08. Kinematika harmonického pohybu – příklady II.
MECHANICKÉ VLNĚNÍ 20. Mechanické vlnění – příklady II.
MECHANICKÉ VLNĚNÍ 16. Šíření vlnění v prostoru
MECHANICKÉ VLNĚNÍ 11. Vlnění v řadě bodů KMITAVÉ A VLNOVÉ JEVY Mgr. Marie Šiková.
MECHANICKÉ VLNĚNÍ 15. Stojaté vlnění na struně
Akustika.
ZVUK Třída : VIII. Datum : Vypracovala : Zuzana Svitáková.
Veličiny pro hodnocení zvuku
Akustika akustika - nauka o zvuku zdroj zvuku – chvějící se těleso
Statika Vazbové síly na nosníku 15
VLASTNOSTI ZVUKU.
Zvuk Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika: 8. ročník
Vlastnosti zvuku Iva Garčicová,
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Akustika Jana Prehradná 4.C.
GEOMETRICKÁ OPTIKA 06. Zrcadla
KVANTOVÁ OPTIKA 17. Kvantová optika, příklady I.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
0PTIKA 05. Odraz a rozptyl světla
MECHANICKÉ KMITÁNÍ 05. Souvislost úhlové rychlosti a úhlové frekvence KMITAVÉ A VLNOVÉ JEVY Mgr. Marie Šiková.
Tón, jeho výška a barva.
Zvuk.
MECHANICKÉ KMITÁNÍ 01. Úvod Mgr. Marie Šiková KMITAVÉ A VLNOVÉ JEVY
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Audio Josefína Čadská 4.A.
ZVUKOVÉ JEVY Šíření zvukového Zvukový rozruch rozruchu prostředím
MECHANICKÉ KMITÁNÍ 10. Dynamika harmonického pohybu – příklady
OPTICKÉ JEVY 0PTIKA 01. Úvod Mgr. Marie Šiková
Některé nám jsou přítomné například tony hudby.
Anotace Prezentace, která se zabývá zvukem. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci znají zdroje zvuku, jeho šíření a rychlost, tón,
GEOMETRICKÁ OPTIKA 07. Zobrazení dutým kulovým zrcadlem OPTICKÉ JEVY Mgr. Marie Šiková.
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ47 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:2. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál zpracován.
GEOMETRICKÁ OPTIKA 10. Zobrazení tenkou spojkou Mgr. Marie Šiková OPTICKÉ JEVY
OPTIKA 04. Šíření světla OPTICKÉ JEVY Mgr. Marie Šiková.
Zvukové jevy.
Hydromechanika Měření přetlaku a podtlaku 13
Svět kolem nás je plný zvuků, ať už příjemných či nikoliv.
MECHANICKÉ VLNĚNÍ 14. Model podélného stojatého vlnění KMITAVÉ A VLNOVÉ JEVY Mgr. Marie Šiková.
MECHANICKÉ KMITÁNÍ 02. Kmitavý pohyb Mgr. Marie Šiková KMITAVÉ A VLNOVÉ JEVY
MECHANICKÉ KMITÁNÍ 03. Harmonické kmitání Mgr. Marie Šiková KMITAVÉ A VLNOVÉ JEVY
MECHANICKÉ VLNĚNÍ 17. Zvukové vlnění KMITAVÉ A VLNOVÉ JEVY Mgr. Marie Šiková.
OPTIKA 09. Zobrazení lomem Mgr. Marie Šiková OPTICKÉ JEVY
OPTIKA 15. Šíření světla, příklady II.
OPTICKÉ JEVY OPTIKA 13. Vady oka Mgr. Marie Šiková
Zvukové jevy. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Ohmův zákon akustiky Δx=c Δt ρc=Z … akustická impedance.
Mgr. Eliška Nováková ZŠ a MŠ Nedašov VY_32_Inovace_15NE-8.
Fyzika - akustika Zvukové nosiče. DEFINICE: jedná se o podélné mechanické vlnění, které vnímáme sluchem. Zvukovou soustavu tvoří : zdroj zvuku (tyč, hlasivky,
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Bc. František Vlasák, DiS. Název materiálu: VY_52_INOVACE_F.9.Vl.04_Zvuk_šíření_zvuku.
ZVUKOVÉ JEVY Fyzika 9. třída. Zvukový rozruch Zdrojem zvuku je chvějící se těleso Zdrojem zvuku je chvějící se těleso Nepravidelné chvění – HLUK Nepravidelné.
MECHANICKÉ VLNĚNÍ 13. Vznik a šíření podélného postupného vlnění KMITAVÉ A VLNOVÉ JEVY Mgr. Marie Šiková.
ZVUKOVÉ JEVY - AKUSTIKA
OPTICKÉ JEVY OPTIKA 03. Vznik světla Mgr. Marie Šiková
Zvuk, šíření zvuku, zdroje zvuku
Zvuk VY_32_INOVACE_2A_10 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
ZVUK A JEHO VLASTNOSTI.
Zvukové jevy.
Fyzika – Zvuk.
Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - 2. ročník - Fyzika
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_433_Zvuk
Zvukový rozruch Šíření zvukového rozruchu prostředím Ucho jako přijímač zvuku Ultrazvuk Odraz zvuku Ozvěna zvuku Odraz zvuku Ochran a před hlukem autoři.
Transkript prezentace:

MECHANICKÉ VLNĚNÍ 18. Akustika KMITAVÉ A VLNOVÉ JEVY MECHANICKÉ VLNĚNÍ 18. Akustika Mgr. Marie Šiková www.zlinskedumy.cz

Anotace Materiál opakuje a procvičuje základní pojmy a vztahy z nauky o mechanickém vlnění. Je doplněn přehledem použitých fyzikálních vztahů a pracuje interaktivně. Materiál může být doplněn výkladem učitele, ale umožňuje také použití pro samostatnou práci žáků. Autor Mgr. Marie Šiková Jazyk Čeština Očekávaný výstup 23-41-M/01 Strojírenství 26–41-M/01 Elektrotechnika Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova Mechanické vlnění, akustika Druh učebního materiálu Prezentace Druh interaktivity Kombinované Cílová skupina Žák Stupeň a typ vzdělávání odborné vzdělávání Typická věková skupina 16 - 19 let Vazby na ostatní materiály KVJ (kmitavé a vlnové jevy)

18. Akustika Z hlediska vnímání zvuku jsou nejdůležitější tyto jeho následující charakteristiky: výška a barva tónu a jeho hlasitost. Absolutní výška tónu je určena přímo frekvencí kmitání zdroje zvuku a udává se v hertzích (Hz). Lidský sluch umožňuje vnímat zvuky v rozsahu od 16 Hz do 16 kHz. Zvuky o ještě vyšší frekvenci označujeme jako ultrazvuk, který lidské ucho nevnímá, ale někteří živočichové velmi dobře (psi, netopýři, delfíni).

V hudbě se výška tónu nejčastěji vyjadřuje jeho relativní výškou - základem je tón a1 (komorní a) o frekvenci 440 Hz. V technické praxi se jako základní tón pro testování elektroakustických zařízení používá tzv. referenční tón (o frekvenci 1 kHz). Barva tónu charakterizuje tón o stejné absolutní výšce, ale zahraný na různé hudební nástroje. Fyzikálně je barva tónu způsobena tím, že zvuky nejsou čistě harmonické, ale obsahují také tóny o vyšších frekvencích, které ovlivňují výsledný zvukový vjem.

Zvuk se šíří jako podélné mechanické vlnění, tedy jako periodické stlačování a rozpínání vzduchu. Velikost těchto změn tlaku vzduchu dává objektivní obrázek o (přenášené) energii zvukového vlnění. Velikost subjektivního vjemu hlasitosti zvuku má však logaritmický charakter. Proto jsme dobře schopni vnímat velmi slabé zvuky (práh slyšení) i zvuky silné (práh bolesti), přičemž energie přenášené zvukovým vlněním při těchto dvou hraničních případech jsou přitom v neuvěřitelném poměru 1 : 1013.

Aby byla zohledněna logaritmická závislost lidského vjemu hlasitosti na energii vnímaného zvukového vlnění, byla zavedena pro akustická měření úrovně hlasitosti zvuku (logaritmická) objektivní veličina, zvaná hladina intenzity zvuku. Jednotkou byl původně zvolen 1 bel, v praxi se však v současnosti používá jednotka desetkrát menší: 1 decibel (1 bel = 10 decibelů). Práhu slyšení potom odpovídá hladina intenzity zvuku 0 decibelů (0 belů), práhu bolestivosti hladina intenzity zvuku 130 decibelů (13 belů).

Trvalé působení zvuku o značné hlasitosti je pro lidský sluch škodlivé, poněvadž jej může poškodit. Současně hluk nepříznivě ovlivňuje také psychiku člověka a tím i jeho pracovní výkon. Proto je třeba hluk omezovat již na místě jeho vzniku (tlumiče na výfukovém potrubí spalovacích motorů, umístění dálnic a letišť mimo obydlená místa, protihlukové bariéry u silnic a železnic) a používat vhodné ochranné pomůcky.

Rychlost zvuku (tj. rychlost podélného mechanického vlnění) je výrazně ovlivněna látkovým prostředím, kterým zvuk prochází a jeho teplotou. Při teplotě 20°C je rychlost zvuku ve vzduchu 343 ms-1, při teplotě 0°C pouze 331ms-1. Šíření zvuku je ovlivněno i překážkami, na které zvukové vlnění dopadá. Odrazem od rozlehlých překážek může vzniknout ozvěna. Jednoslabičná ozvěna vzniká při zpoždění odraženého zvuku o přibližně 0,1 s – tomu odpovídá dráhový rozdíl 34 m a tedy vzdálenost překážky od zdroje zvuku 17 m. Jestliže je překážka blíže než 17 m, splývá odražený zvuk se zvukem původním a vzniká tzv. dozvuk, jehož velikost je velmi důležitá v koncertních sálech, divadlech a sportovních halách.

Literatura LEPIL, Oldřich, Milan BEDNAŘÍK a Miroslava ŠIROKÁ. Fyzika: Sbírka úloh pro střední školy. 3. vyd. Praha: Prometheus, 2012. ISBN 978-80-7196-266-3. LEPIL, Oldřich, Milan BEDNAŘÍK a Radmila HÝBLOVÁ. Fyzika pro střední školy II. 3. vyd. Praha: Prometheus, 1993. ISBN 978-80-7196-185-7. LEPIL, Oldřich. Fyzika pro gymnázia: Mechanické kmitání a vlnění. 3. vyd. Praha: Prometheus, 2001. ISBN 978-80-7196-216-8.