občanské sdružení rodičů s Williamsovým syndromem

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obsah prezentace Kdo jsme Co je hipoterapie Náš cíl
Advertisements

Společnost pro mukopolysacharidosu
Zákon o sociálních službách
Dům dětí a mládeže Valašské Klobouky, okres Zlín.
V ÝROČNÍ ZPRÁVA OBČANSKÉHO SDRUŽENÍ ABC Rok 2012.
Skupina osob se zdravotním znevýhodněním
Základní informace o Tranzitní službě Přechod ze Školy do Práce.
Finanční možností svépomocných skupin
Zapojení Pedagogické fakulty MU do činnosti Evropské agentury pro podporu speciálního vzdělávání Transformační a rozvojové programy na rok 2005.
Školní stravování (úvod) MUDr. Petr Tláskal, CSc. Ing. Eva Šulcová Bc
Projekt č. 310 Evropská konkurenceschopnost pražské podnikatelské samosprávy Střední podnikatelský stav Ing. Martina Holíková ,
Zavedení systému opatření na podporu slučitelnosti rodiny a zaměstnání na Magistrátu města Brna 9. Národní konference kvality ve veřejné správě
Hospodářská komora hlavního města Prahy Partnerství je součást zdravého podnikání Prezentace pro Městskou část Praha 13.
Koncepce péče o staré občany
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
Centrum pro zdravotně postižené Moravskoslezského kraje o.s.
Problematika poskytování tlumočnických služeb jedincům se sluchovým postižením Problematika poskytování tlumočnických služeb jedincům se sluchovým postižením.
ECPCP- European Confederation of Primary Care Paediatricians Organizace, která vznikla zánikem organizace SEPA- Societé européenne de pédiatrie ambulatiore.
NORMÁLNÍ ŽENSKÝ KARYOTYP
Asociace výzkumných organizací Asociace výzkumných organizací – činnost a poskytované služby Ing. Václav Neumajer výkonný předseda Asociace výzkumných.
Komunikace mezi generacemi
SOCIÁLNÍ DOPADY FINANČNÍ NEGRAMOTNOSTI U HANDICAPOVANÝCH OBČANŮ Mgr. Olga Rosenbergerová předsedkyně Asociace TRIGON místopředsedkyně pro projekty a fondy.
Downův a Edwardsův syndrom
Zapojení pacientů a veřejnosti MUDr. Tomáš Kuhn Centrum pro klinické doporučené postupy Ústav sociálního lékařství a zdravotní politiky LF UP v Olomouci.
Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami a žáků nadaných Seminář pro ředitele a koordinátory ZUŠ Čeladná 2009 PaedDr.KarelTomek.
Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání -
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_474.
Downův syndrom ( genetické choroby člověka )
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
INVALIDITA JAKO SOCIÁLNÍ UDÁLOST
Ředitel školy: PaedDr. Ivan Pospíchal
2014 Výukový materiál GE Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Speciální pedagogika jako pedagogická disciplína
NEVLÁDNÍ NEZISKOVÉ ORGANIZACE
KLÍČOVÁ AKTIVITA Č. 6 – RANÁ PÉČE Registrační číslo projektu: CZ.1.04/3.2.00/ Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím OP LZZ.
Budoucnost ústavní výchovy z úhlu pohledu Federace dětských domovů ČR PaedDr. Jana Koubová
Bc. Anna Kasincová (Pacholíková) Mgr. Markéta Křivská.
Dětský (tak trochu jiný) diabetes Zdeněk Šumník Pediatrická klinika UK 2. LF a FN v Motole, Praha.
Centra podpory integrace & Speciálně poradenské centrum aplikovaných pohybových aktivit Čísla projektů: CZ.1.07/1.2.00/ CZ.1.07/1.2.00/ Časový.
ŠANCE LOVOSICE Prezentace služeb. ŠANCE LOVOSICE je nestátní neziskovou organizací, která se věnuje provozem sociálních služeb a služeb souvisejících,
Kanadská obchodní komora v České republice Březen 2016.
Diakonie Církve bratrské PREZENTACE O Diakonii CB » Vznikla v roce 1994 jako nestátní nezisková organizace s celostátní působností. » Zřizuje ji.
Pokyn k vykazování dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami v Libereckém kraji Porada pro obce s rozšířenou působností, 21. listopadu.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Občanské sdružení D.R.A.K. Oblačná 450/ Liberec 5
Analýza a vyhodnocení zdravotního stavu obyvatel města TÁBOR MUDr. Stanislav Wasserbauer MUDr. Miloslav Kodl Hana Pokorná Zdravá Vysočina, o.s. ve spolupráci.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název materiáluMentální.
Pokyn k vykazování dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami v Libereckém kraji Porada ředitelů škol a zařízení Libereckého kraje, 19.
ČLOVĚK s mentálním postižením Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením v České republice, o.s. Barbora Uhlířová.
Sdružení AMIGA - Agency for Migration and Adaptation
VÝSLEDKY PRŮZKUMU Zúčastněné země:.
Spolupráce organizací občanské společnosti na úrovni EU
Týdenní stacionáře.
Základní škola a Praktická škola, Jičín
Wiliams-Beuren syndrom
Williams Beuren syndrom
Pedie Co mají společné?.
KURIKULUM V SOUČASNÉ ŠKOLE
NEVLÁDNÍ NEZISKOVÉ ORGANIZACE
VYBRANÉ PROBLEMATIKY DNEŠNÍHO ŠKOLSTVÍ
Základní pojmy speciální pedagogiky
Projekty na podporu handicapovaných uživatelů knihoven
Dobrovolnické programy
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Rodičovství biologické a pěstounské
Sociálně aktivizační služby
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

občanské sdružení rodičů s Williamsovým syndromem Willík občanské sdružení rodičů a přátel dětí s Williamsovým syndromem MUZIKOTERAPIE Lidé s Williamsovým syndromem jsou velmi muzikální, hudba tvoří nedílnou součást jejich života. Snažíme se, aby muzikoterapie byla na programu každého našeho setkání. .

občanské sdružení rodičů s Williamsovým syndromem Willík občanské sdružení rodičů a přátel dětí s Williamsovým syndromem Co je to Williamsův syndrom? Williamsův syndrom je vzácná genetická porucha. Její příčinou je takzvaná mutace del 7q11.23, v jejímž důsledku chybí zhruba 20 genů na 7. chromozómu. Williamsův syndrom se vyskytuje u 1 z 10 000 narozených dětí a není léčitelný.V České republice byla tato diagnóza potvrzena přibližně u 60 dětí. Jaké jsou projevy? Mentální postižení – nejčastěji lehká až středně těžká mentální retardace. Charakteristický je rozdíl mezi relativně dobrými verbálními schopnostmi oproti výrazněji narušeným zrakově-prostorovým schopnostem. Lidé s Williamsovým syndromem bývají až neobvykle společenští, komunikativní, poměrně bezkonfliktní a někdy až příliš důvěřiví. Často jim chybí potřebný společenský odstup.Většina postižených vyžaduje speciální podporu při vzdělávání a integraci do společnosti, např. formou osobní asistence, chráněného bydlení a zaměstnání. . Typický vzhled – malý vzrůst, široká ústa, výrazné rty, drobný nos, špičaté uši, plnější líce. Williamsův syndrom je také někdy nazýván syndromem „elfí tváře“. Muzikálnost – lidé s Williamsovým syndromem milují hudbu. Někteří postižení mají navzdory mentálnímu hendikepu skutečné hudební nadání. Vrozené vady srdce a velkých cév – dosahují různého stupně závažnosti a představují nejpalčivější ze zdravotních problémů. Některé vady vyžadují operační řešení. Další zdravotní problémy - hyperkalcémie čili zvýšená krevní hodnota vápníku - hypotonie, čili snížené svalového napětí - hyperlaxicita neboli zvýšená volnost vaziva - skolióza a  různé kloubní potíže - poruchy štítné žlázy, předčasná puberta - hyperakuze, neboli zvýšený práh sluchu 2

občanské sdružení rodičů s Williamsovým syndromem Willík občanské sdružení rodičů a přátel dětí s Williamsovým syndromem Mezinárodní spolupráce Evropská federace Williamsova syndromu FEWS (European Federation of Williams Syndrome associations) je jako oficiální mezinárodní organizace registrována od září roku 2004 a v současné době sdružuje asociace čtrnácti států. Sídlo má v belgickém městě Leuvenu. Willík je členem FEWS od roku 2009. FEWS je zároveň členem EURORDIS – Evropské federace pro vzácná onemocnění Cílem FEWS je: - Šíření povědomí o Williamsovu syndromu - Koordinace národních organizací Williamsova syndromu - Překládání publikací do jazyků členských států - Podpora vzdělávacích programů - Organizování mezinárodních kongresů - Podpora výzkumných projektů a publikací v oblasti zdravotnictví, vzdělání a sociální sféry EURORDIS (European Organisation for Rare Diseases) je mezinárodní organizace, která zastřešuje více než 300 sdružení pacientů se vzácnými onemocněními z více než 30 různých zemí. Za vzácné onemocnění je v Evropě považováno takové, kterým trpí méně než 1 člověk z 2 000. Odhady výskytu Williamsova syndromu se pohybují mezi 1/7 000 až 1/ 20 000 narozených. Posláním EURORDIS je vytvořit silné celoevropské společenství pacientských organizací a osob žijících se vzácným onemocněním, obhajovat jejich zájmy na evropské úrovni a přímo či nepřímo bojovat proti vlivům vzácných onemocnění na životy pacientů. EURORDIS se angažuje v oblasti veřejného zdravotnictví, zdravotnické politiky, výzkumu a posilování vlivu pacientských organizací. Přispěla k udržení problematiky vzácných onemocnění jakožto prioritní otázky zdravotní politiky a rámcových výzkumných programů Evropské Unie. Po záštitou EURORDIS se každoročně 28.února koná DEN VZÁCNÝCH ONEMOCNĚNÍ. 3

občanské sdružení rodičů s Williamsovým syndromem Willík občanské sdružení rodičů a přátel dětí s Williamsovým syndromem Základní informace Občanské sdružení Willík vzniklo v roce 2006 Sdružuje cca 30 rodin vychovávajících dítě či dospělého s Williamsovým syndromem ve věku 0 - 26 let Spolupracuje se slovenskou Spoločností Willimsovho syndrómu Je členem FEWS – evropské federace asociací Williamsova syndromu Naše cíle Podporovat integraci dětí i dospělých s Williamsovým syndromem do společnosti, hájit jejich práva a speciální potřeby, podporovat jejich vzdělávání a zaměstnávání s ohledem jejich postižení. Poskytnout rodinám dětí s Williamsovým syndromem zázemí pro vzájemnou podporu a výměnu informací. Zvyšovat informovanost rodin a pomáhat při řešení problémů specifických pro Williamsův syndrom. Zvyšovat informovanost odborné i laické veřejnosti o problematice Williamsova syndromu. Aktivity a úspěchy Kontakt: Willík – občanské sdružení rodičů a přátel dětí s Williamsovým syndromem Drnovská 104/67 Praha 6 - Ruzyně 161 00 IČO: 270 40 623 Č.Ú. 35-7591810217/0100 e-mail: willik.tym@seznam.cz http://willik.tym.cz Pravidelná jarní a podzimní víkendová setkání rodin Týdenní rekondiční pobyty na Slovensku Mezinárodní camp v Itálii (2010) Webové stránky willik.tym.cz Leták o Williamsově syndromu (2007) Televizní pořad Klíč o Williamsově syndromu Brožura o Williamsově syndromu (2010) Časopis Willíkův občasník 4