Základní pojmy v informatice –II.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Olomouc, únor 2012.
Advertisements

Microsoft Word 2010 I. Spuštění aplikace Wordu Popis prostředí Základní editace textu VY_32_INOVACE_52_MS_Word_ I.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Martin Dlouhý. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/
Identifikátor materiálu: EU
MS Windows.
X EXEL.
MS Malování II. VY_32_INOVACE_58_MS_Malovani_II.
Obrázek v prostředí MS-WORD
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: listopad.
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: březen.
Školení počítače Excel
Windows - základy Jiří Beran Windows - základní Jiří Beran.
ZAČÍNÁME PRACOVAT S WORDEM 2007
IT začátečníci - Word Modul 3.
Modul 2 : Práce s počítačem a správa souborů. Rada úvodem - Internet ví všechno, zkuste a
Veronika Lexová. - Obrázek slouží k pestřejšímu vzhledu dokumentu. Dále aby zobrazoval nějaký děj nějaké věci (např: na internetových stránkách fotky.
Složky a soubory Zdeněk Jelínek pátek, 21. listopadu 2014.
Power Point– pracujeme se snímky
VYPRACOVALA: MGR. HANA TOFLOVÁ DNE: ICT2/1/3/13 WORD - tabulky.
Excel – editace ( formát ) buněk
Průzkumník Program pro práci se soubory. Otevření Buď přímo na ploše, nebo otevřít libovolnou složku (např. dokumenty) a kliknout na záložku „složky“.
VY_32_INOVACE_53_MS_Word_ II. Autor : Trýzna Stanislav Školní rok : 2011/2012 Určeno pro : šestý ročník Předmět: informatika Téma : základní orientace.
Soubory a složky Bohumil Bareš. Opakování - 4 základní pojmy 1.Ikona: je jakýkoliv obrázek na ploše přes který dvojklikem můžete otevřít jednu z níže.
TEXTOVÝ EDITOR (vkládání dalších objektů do textu a jejich vlastnosti, textové tabulky, šablony,) Lol.
Základní operace v OS 2011.
Anotace Žák dokáže formátovat text v aplikaci MS Word Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže naformátovat text a nastavit různé formáty.
Mgr. Karel FischerKopírování a přesouvání textu1 Schránka je část paměti Windows, do které dočasně můžete schovat text, obrázek i jiný objekt. Obecný postup.
Klávesové zkratky 1 Ročník: 6 Předmět: Informační a komunikační technologie Učitel: Vojtěch Novotný Téma: Klávesové zkratky 1 Ověřeno ve výuce:
Textový procesor (MS Word) Ing. Jan Roubíček. Kopírování a přesun VY_32_INOVACE_10_2_05_AP.
VY_III/2_INOVACE_40_Schránka ve Windows Schránka ve Windows Miroslav Kaňok.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Operační systém MS Windows Základní operace.
Práce se složkami Složky slouží k přehlednému uspořádání dat Můžeme do nich ukládat různé programy, hudbu, fotky… Lze jich vytvořit libovolné množství.
Power Point– sestavujeme prezentaci
Formátováním odstavce se rozumí změna jeho vlastností jako velikost, barva, typ, podtržení atd. Pokud chceme změnit některou z vlastností již napsaného.
Prohlížeč Chrome Ročník: 6 Předmět: Informační a komunikační technologie Učitel: Vojtěch Novotný Téma: Prohlížeč Chrome Ověřeno ve výuce:
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_14.
Psaní do buňky Klikneme na buňku → označí se → → můžeme začít do buňky psát.
Základy práce s počítačem Autorem materiálu je Mgr. Eva Švarcová ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz.
Jak vložit tabulku Excel do Wordu
Malování Microsoft Word Tento počítač (Počítač)
Základní pojmy v informatice –II.
Pro vytvoření textového pole je k dispozici speciální nástroj, který najdeme na kartě Vložit - Textové pole. Je to tlačítko Textové pole : když je stiskneme,
HROMADNÉ PŘEJMENOVÁNÍ SOUBORŮ POMOCÍ PROGRAMU TOTAL COMMANDER Vytvořil: Petr Šolín.
Identifikátor materiálu: EU
Základy práce s počítačem Autorem materiálu je Mgr. Eva Švarcová ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz.
Word – Tabulky a Grafika ve Wordu
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_15.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola Chrastava, náměstí 1. máje 228, okres Liberec.
Vypracovala: Mgr. Hana Toflová Dne: ICT2/1/3/7.
KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 kopírování a vkládání
Kopírování textu, formátování odstavce. Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_ INOVACE_18-03 Název školy Střední průmyslová škola.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Zdenek Laski Název šablonyVY_32_INOVACE INF Název.
Inf Složky, soubory a objekty. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Tabulkový procesor Práce s listy, adresace buňky, definice řady Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, Růžena Hynková. Dostupné z.
Přejmenování, mazání, kopírovaní, přesun, vysypání koše
Zástupce Zástupce souboru (anglicky file shortcut) je v informatice typ souboru používaný v systému Microsoft Windows. Umožňuje odkazovat na data, která.
Digitální učební materiál
Movie Maker program pro tvorbu filmů
Informační a komunikační technologie
Textový editor – Microsoft WORD 2007
PRÁCE SE SLOŽKOU VY_32_INOVACE_09
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Tvoření složek a zástupců
MS Word - označení, mazání, vkládání a kopírování textu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Malování - uložení a otevření obrázku
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Použití pravého a levého tlačítka myši
Transkript prezentace:

Základní pojmy v informatice –II. Bohumil Bareš

Opakování - 4 základní pojmy Ikona: je jakýkoliv obrázek na ploše přes který dvojklikem můžete otevřít jednu z níže uvedených možností Zástupce: Poznáme tak, že vlevo dole je šipka, tato ikona, není ani soubor ani složka, má za úkol nám zjednodušit přístup nejčastěji k nějakému programu, nebo možno i k souboru nebo složce…. Když ho smažeme o nic nepřijdeme, jenom budeme déle hledat daný program, složku nebo soubor Složka: Tu si můžeme představit jako Vaši knihovničku s poličkami, slouží k roztřídění Vašich knih (souborů), v jedné poličce máte učebnice do školy, v druhé pohádky, ve třetí westerny, ve čtvrté červenou knihovnu a hned víte do, které poličky máte sáhnout – v počítači si ji i pojmenujete dle sebe Soubor: Je vlastně ta kniha, zde se dočtete nějaké nové informace – vypadají různě dle programu př. soubor videa

Otevřeme složku Dokumenty jpg doc ppt xls pdf V dokumentech najdeme různé složky – poličky pro vaše soubory – knihy, složka Bobo, tam si ukládám vše co jsem udělal Dále zde vidíte různé typy souborů – nejčastěji používané typy tu máte jako ukázku – prezentace - ppt , fotka - jpg, word – doc - text, excel- xls - tabulka, Pdf- formát textu co nejde přepisovat.

Textový soubor – Program Word

Power Pointová Prezentace

Obrázek – otevře se program pro prohlížení a úpravu obrázků

Excel – otevře se program na úpravu tabulek pro různé výpočty

Pokud někomu chcete předat soubor, ale nechcete, aby Vám do něho někdo zapisoval – uložíte ho jako pdf

Kopírování – soubor se zdvojí Kliknu na soubor nebo složku, které chci kopírovat - dáme pravé tlačítko myši – kopírovat … v nové složce pravé tlačítko myši – vložit po označení souborů tažením myše CTRL+C … v nové složce CTRL+V (CTRL+A označí vše, CTRL + levé kliky = výběr na přeskáčku) označ myší příslušné soubory a tažením při stisknutém levém tlačítku myši a při držení CTRL z okna do nové složky

Přesouvání souborů Pravé tlačítko myši – vybereme, ale vyjmout, pak se přesuneme do složky kam máme soubor přesunout, dáme znovu pravé tlačítko myši a dáme vložit Klávesové zkratky – CTRL+X – vyjmout, přesuneme se na místo, kam chceme přesunout dáme CTRL + V označ myší příslušné soubory a tažením z okna do nové složky při stisknutém levém tlačítku myši

Odstranění souborů pravé tlačítko myši – odstranit označ myší příslušné soubory a stiskni DELETE označ myší příslušné soubory a tažením je přesuň do KOŠE Vlastnosti Když chceme zjistit, jaké vlastnosti má soubor – velikost, kdy byl vytvořen, kdy změněn, naposled otevřen, jestli je jen pro čtení – pak nejde do něj zapisovat a nebo můžete nastavit, aby se skrýval, klikneme na souboru pravou myší, vybereme vlastnosti – záložku obecné

Zdroje: http://cs.wikipedia.org/wiki