Skupina ČEZ: JISTOTA ČESKÉ ENERGIE

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
1 RESPONSIBLE CARE Projekt „Adaptabilita a posílení konkurenceschopnosti chemického průmyslu ČR“ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem.
Advertisements

PRAŽSKÁ ENERGETIKA, a.s. PRE v nové situaci 11. září 2003 Ing. Drahomír Ruta.
Finalizace akvizičního procesu
Potravinářské veletrhy a výstavy ve východních teritoriích
Daňový systém – realita a vize konference vydavatelství EURONEWS Martin Novák – ředitel divize finance ČEZ, a. s.
Změny v podpoře pro období Ing. Marian Piecha, Ph.D., LLM | generální ředitel Brno, 8. října 2013.
PLÁNOVÁNÍ A STRATEGIE Management a marketing
Energetická společnost ČEZ, a. s. - - organizační změny Jaroslav Míl Tisková konference K výsledkům hospodaření za I. – III. čtvrtletí říjen 2002.
11 Procesy a procesní řízení 22 Další charakteristiky procesu má svého vlastníka (osoba odpovídající za zlepšování procesu) má svého zákazníka (interního.
Finanční řízení podniku
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
12. OPERATIVNÍ MANAGEMENT
Seminář KOMTERM, 21. duben 2010 Dipl. - Ing. Roman Baláž, MBA Generální ředitel SPP CZ, a.s. 1 Bezpečnost dodávek – nevyhnutná podmínka zákazníka.
STRANA 1RWE Transgas ENERGIE BUDOUCNOSTI MÁ JEN JEDNO JMÉNO V Praze
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Smluvní vztahy a registrace u Operátora trhu s elektřinou, a. s
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Postakviziční integrace Jaké kroky se mají učinit po podpisu kupní smlouvy Pavel Seeman.
SCHÉMA MODELU PERSONÁLNÍ PRÁCE VE SKUPINĚ ČEZ
Vliv energetické koncepce na obchodníka s energiemi Dr. Tomáš Křížek Ekonomický ředitel.
Liberalizovaný trh s elektrickou energií
DE Transformace skupiny E.ON v České republice Jelenovská
Jméno firmy Podnikatelský plán. Shrnutí Jasně popište, co je smyslem činnosti vaší společnosti a jaké si kladete cíle –Stručně popište, jak si představujete.
Produkt.
Ruská federace x WTO a OECD
25. srpna EUro Finance Consulting EUFC CZ s.r.o. Analýza celkové energetické spotřeby Libereckého kraje Liberec, 25. srpna 2009.
Základní principy řešení a využití ERP aplikací
Konference „Inovace a technologie v rozvoji regionů“ Inovace a marketingový výzkum Duben 2004 / Příspěvek v diskusi / RNDr. Tomáš Raiter / obchodní ředitel,
Vývoj požadavků na obchodování s elektřinou Ing.Karel Šimeček Seminář SVSE 11/2003.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
1.Obsah marketingového řízení
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
EKO VY_32_INOVACE_EKO_12 MARKETINGOVÉ ŘÍZENÍ. Autor: Ing. Hana Motyčková „Autor je výhradní tvůrce materiálu.“ Datum vytvoření: Klíčová slova:
ASP a.s. ASP a.s. ASP a.s. je mezinárodní softwarová společnost zaměřená na komplexní implementaci a maintenance FM systémů společností a institucí. 
Energetická společnost ČEZ, a. s. Petr Vobořil výkonný ředitel pro strategický rozvoj Tisková konference k výsledkům hospodaření za I. – III. čtvrtletí.
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. ÚEK - územní interpretace Státní energetické koncepce.
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
MARKETINGOVÝ MIX.
Obchodování s elektřinou v ČR a vývoj po vstupu do EU Miroslav Marvan Konference AEM Česká energetika po vstupu do EU 8. září 2004.
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
Otevření trhu s elektřinou, první rok zkušeností a jak dále AEA – Sdružení velkých spotřebitelů energie 5. března 2003 Praha.
Organizace a organizování podniku
Podpora obnovitelných zdrojů podle návrhu nového zákona a souvisejících vyhlášek Stanislav Trávníček ERÚ.
1 14.Postakviziční integrace-jaké kroky se mají učinit po podpisu kupní smlouvy Kateřina Čepeláková, E-72 Šk.rok:2009/2010.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ o.p.s. CONTROLLING Ing. Jan Cedl AŘ KONTAKT s.r.o.
Vybrané manažerské metody: Balanced Scorecard, EFQM
ČEZ Energetické služby, s.r.o.. 2 Proč s námi spolupracovat?  pomáháme Vám snižovat energetickou náročnost Vašeho provozu  Vy se soustředíte se na Vaši.
Základy marketingu třetí přednáška Ing. Nina Kudláčková, Ph.D.
Obsah Marketingový mix Marketingový mix obchodníka Nákupní marketing.
Důvody sestavování podnikatelského piánu Struktura podnikatelského plánu poskytuje podnikateli užitečný kontrolní prostředek pro zpracování informací.
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
Dlouhodobá koncepce lokality JE Dukovany Petr Štulc 25.listopadu 2014 Seminář na téma: „MOŽNÉ SOCIOEKONOMICKÉ DOPADY V PŘÍPADĚ UKONČENÍ PROVOZU JE DUKOVANY,
Obchodník s elektřinou a plynem Partner pro bydlení a podnikatelské prostory Dr. Tomáš Křížek Ekonomický ředitel.
Téma 13: Finanční plánování
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 8: Finanční řízení MSP.
Energetická politika Mgr. Oldřich Hájek. Specifika energetické politiky Hybridní povaha politiky Hybridní povaha politiky Ve smlouvě o EU i o EHS není.
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Marketingový plán podniku
Primární emise akcií (IPO) VOKT (P-10)
Katedra řízení podniku
Systém elektronické podpory obchodování (SEPO)
Poradenství pro řízení marketingu a odbytu
Presentation Title 1st September 2002
Transkript prezentace:

Skupina ČEZ: JISTOTA ČESKÉ ENERGIE Jaroslav Míl předseda představenstva a generální ředitel ČEZ 10. 6. 2003

Skupina ČEZ : Postavení v Evropě

„Nový ČEZ“: úspěšná obchodně-výrobní společnost jádrem Skupiny ČEZ je „Nový ČEZ“ ČEZ se transformoval z čistě výrobní firmy na obchodně-výrobní společnost zavedení obchodní značky „Duhová energie“ orientace obchodní politiky na potřeby zákazníků úspěšné působení na liberalizovaném trhu

Skupina ČEZ posílila své postavení skupina ČEZ zahrnuje zhruba 50 společností široké spektrum činností v oblasti energetiky: od těžby surovin přes výrobu elektřiny až po obchod začlenění regionálních energetických společností (REAS) do Skupiny ČEZ posílilo postavení Skupiny ČEZ na energetickém trhu

Skupina ČEZ– základní ekonomické údaje Pozn. Skupina ČEZ bez minorit

Standard & Poor’s : rating “BBB+“, výhled pozitivní Standard & Poor's změnila 2. dubna 2003 výhled dlouhodobého ratingového hodnocení společnosti ČEZ ze stabilního na pozitivní v souvislosti s ukončením transakce převzetí (státem kontrolovaných) podílů v osmi regionálních distribučních společnostech společností ČEZ. Ratingová agentura Standard & Poor's současně potvrdila rating společnosti ČEZ na úrovni BBB+.

Skupina ČEZ patří mezi TOP 10 v celé Evropě Skupina ČEZ se zařadila mezi 10 největších energetických subjektů v Evropě a to: - z hlediska instalovaného výkonu - z hlediska počtu zákazníků Skupina ČEZ je nejvýznamnějším uskupením na trhu s elektřinou ve Střední Evropě

Distribuční společnosti ve střední Evropě Dosud nezprivatizované Polské distribuční společnosti ČEZ E.ON RWE EdF Vattenfall

Skupina ČEZ : Plnění podmínek ÚOHS

Rozhodnutí o prodeji majoritní REAS (1) Hlediska: 1. Strategická hodnota, taktická regionální poloha 2. Struktura (oprávněných) zákazníků 3. Velikost, ziskovost, dluh, závazky 4. Poměr hodnoty (valuace) k akviziční ceně ČEZ E.ON RWE EdF Vattenfall Krátkodobý efekt (zisk z prodeje) je marginální, strategické hledisko je prioritní.

Závěr : naší volbou je SČE Rozhodnutí o prodeji majoritní REAS (2) Závěr : naší volbou je SČE Důvody: Velikostí trhu patří ke středně velkým REAS Vysoký podíl velkých (oprávněných) zákazníků jej činí obchodně zranitelným Některé diskutabilní dlouhodobé závazky Skladba odběratelů je potenciálně riziková z hlediska platební schopnosti Strategické zájmy ČEZ lze v regionu ošetřit přítomností uhelných elektráren Proč ne jiný REAS? ZČE – jeho obchodní a podnikatelská dravost bude přínosem pro skupinu STE – centrální poloha umožňující průnik na okolní regiony VČE – propojuje územní celistvost skupiny, přístup k polskému trhu SME – strategické hledisko velikosti, přístup k polskému a slovenskému trhu

Základní předpoklady: Strategické hledisko je pro ČEZ prioritní – konsolidace vlastnictví v distribuci Zájmy (zahraniční) konkurence nejsou relevantní, jsou-li v rozporu se zájmy ČEZ Postup plnění podmínek: výměna minoritních podílů JČE, JME za podíly ZČE, VČE s E.ON výměna minoritního podílu v PRE za podíl v STE s RWE nebude-li dosaženo dohody s E.ON či RWE – výměna s jiným subjektem či prioritně prodej minorit v jednom „balíku“ s ČEPS) prodej 34% akciového podílu v ČEPS, a. s. třetí straně prodej majoritního podílu SČE třetí straně

Návrh ČEZ na výměnu minorit – vývoj jednání Po řadě jednání iniciovaných ČEZ původně neakceptoval E.ON rovnou výměnu minoritních podílů a podmiňoval tento krok převedením jedné z majorit v REAS Vzhledem k tomu, že převedení majority by nebylo realizováno transparentní formou, vystavilo by se vedení ČEZ právním rizikům V pátek 6. 5. 2003 E.ON akceptoval návrh na výměnu minorit (ZČE za JČE a VČE za JME) duhová energie

Návrh ČEZ na výměnu minorit – vývoj jednání Po řadě jednání iniciovaných ČEZ původně neakceptoval E.ON rovnou výměnu minoritních podílů a podmiňoval tento krok převedením jedné z majorit v REAS Vzhledem k tomu, že převedení majority by nebylo realizováno transparentní formou, vystavilo by se vedení ČEZ právním rizikům V pátek 6. 5. 2003 E.ON akceptoval návrh na výměnu minorit (ZČE za JČE a VČE za JME) duhová energie

Dohoda s E.ON - další podrobnosti Zároveň je dojednána i možnost řešit s určitým časovým odstupem i konsolidaci dalších minoritních podílů v regionálních energetických společnostech. V nejbližší době bude tato dohoda zakotvena do smluvních ujednání. Dosažený pokrok v jednání umožnil ČEZ učinit první vstřícný krok na cestě k vzájemně výhodné výměně minoritních podílů, spočívající v podpoře návrhu E.ON na uvolnění převoditelnosti akcií na valné hromadě JME. duhová energie

Skupina ČEZ : Další kroky

Systém řízení ČEZ VALNÁ HROMADA, DOZORČÍ RADA správa a řízení společnosti představenstvo úsek finance a správa strategický rozvoj generálního ředitele interní audit provozní složky skupina služeb dceřiné společnosti klasická energetika jaderná ČEZ Trade distribuce výkonný ředitel pro strategický rozvoj výkonný ředitel pro finance a správu výkonný ředitel pro distribuci výkonný ředitel pro obchod výkonný ředitel pro jadernou energetiku výkonný ředitel pro klasickou VALNÁ HROMADA, DOZORČÍ RADA generální ředitel vedení společnosti obchod

Od Skupiny ČEZ očekáváme: zvýšení konkurenceschopnosti a odolnosti na evropském trhu s energiemi zjednodušení přístupu k finančním zdrojům optimalizace řetězce zdroje – spotřeba zvýšení výkonnosti celé skupiny s využitím potenciálu synergických efektů

Sázíme na transparentnost integrace REAS do ČEZ: Základním nástrojem pro nastavení optimálního modelu podnikatelských aktivit Skupiny ČEZ je realizace připraveného „Projektu REAS“. Účast na přípravě a implementaci „Projektu REAS“: zaměstnanci jednotlivých distribučních společností zaměstnanci ČEZ vybraná poradenská firma

Maximální využití synergických efektů a úspor ve Skupině ČEZ Obecný přístup k integraci REAS do ČEZ: 1. provedení podrobné analýzy stavu v jednotlivých REAS 2. re-definování oblastí a procesů v rámci Skupiny ČEZ a jejich potenciálu na zvýšení efektivnosti skupiny 3. posouzení navržených změn a vyčíslení očekávaných přínosů posouzení rizik a dopadů navržených změn Maximální využití synergických efektů a úspor ve Skupině ČEZ Realizace schválených změn včetně rozhodnutí o centralizaci, popř. vyčlenění činností ze Skupiny ČEZ

Všechny subjekty Skupiny ČEZ budou posouzeny v těchto oblastech řízení: Organizace a personalistika Obchodování s elektrickou energií Distribuce elektrické energie Správa majetku Nákup výrobků a služeb Informatika a telekomunikace Správa majetkových účastí Účetnictví Financování Plánování a controlling Komunikace Public relations & marketing

Posláním Skupiny ČEZ je stát se: partnerem, stabilizujícím ekonomické prostředí v ČR partnerem pro konečné zákazníky v poskytování dodávek levné, čisté a spolehlivé elektřiny středoevropským lídrem, čehož chceme dosáhnout expanzí na další evropské trhy (SR, Polsko, atd.)

Skupina ČEZ : JISTOTA ČESKÉ ENERGIE Jaroslav Míl předseda představenstva a generální ředitel ČEZ

Skupina ČEZ : Z jiného soudku

ČEZ v okolí Dukovan daroval od roku 1992 celkem 503 mil. Kč V případě obce Dukovany to činilo 27 mil. Kč (42 600 Kč/obyvatele) V případě obce Rouchovany: 36 mil. Kč (33 000 Kč/obyvatele)

ČEZ : odpady jako druhotná surovina, obcím se to nelíbí ČEZ za deset let přispěl do pokladen obcí a měst v okolí svých uhelných elektráren 2,4 mld. Kč na poplatcích za ukládání odpadů Např. městu Kadaň takto připlynulo 680 mil. Kč (tj. zhruba 40 tisíc na jednoho obyvatele).