ZMĚNY VE VÝZKUMU, VÝVOJI A INOVACÍCH V ČR RNDr. Marek Blažka Sekretář Rady pro výzkum, vývoj a inovace ředitel odboru výzkumu, vývoje a inovací Úřadu vlády.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Národní program udržitelnosti I
Advertisements

Nový způsob financování RF od roku 2004 Vít Richter Národní knihovna ČR tel , mobil Praha
Nový program MZe - dvoustupňová veřejná soutěž
Reforma systému péče o ohrožené děti a služby pro rodinu
Jak dál v hodnocení a financování vědy: doporučení mezinárodního auditu Jitka Moravcová MŠMT Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním.
3. výročí podepsání memoranda o spolupráci mezi Senátem PČR a AV ČR Vila Lanna
Aktuální úkoly MŠMT Odbor programů výzkumu a vývoje 2009.
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF ÚVOD DO PROBLEMATIKY Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany Rezortní interní protikorupční program Ministerstva obrany.
Veřejná správa 5RE901Teorie a management veřejné správy Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání.
Příprava národních priorit výzkumu, experimentálního vývoje a inovací R. Haňka.
Příprava Národní inovační politiky
RVŠ Výsledky připomínkového řízení - zákon č. 130/2002 Sb. Zpracovala : B. Tremlová.
Inovace 2007, Praha, 4. prosince Mezinárodní vědeckotechnická spolupráce ČR Jan Marek Miloš Chvojka Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Koordinace resortních politik výzkumu a vývoje Seznámení s Národní politikou výzkumu a vývoje České republiky na léta Ministerstvo školství,
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE
Příprava novely Sněm Rady vysokých škol.
1 ČR a její praxe v oblasti VaVaI, světové trendy Karel Šperlink, AIP ČR Praha, INOVACE 2010.
ZMĚNY V SYSTÉMU VÝZKUMU, VÝVOJI A INOVACÍCH V ČR RNDr. Marek Blažka sekretář Rady pro výzkum, vývoj a inovace ředitel odboru výzkumu, vývoje a inovací.
1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM 22. – , PRAHA TRANSFER TECHNOLOGIÍ ALEŠ VLK.
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role Sekce pro evropské záležitosti Aleš Opatrný Odbor koordinace evropských politik Sekce pro evropské záležitosti.
Materiály pro sněm RVŠ František Ježek 20. května 2004.
1 Hodnocení výzkumu, vývoje a inovací - co od něj čekáme? RNDr. Marek Blažka Inovace prosince 2012.
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
1 Etika podnikání Společenská odpovědnost organizací Ing. Jaroslav Prachař – výkonný ředitel, Korektní podnikání, o.s CEBRE – Kam směřuje Společenská.
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
Asociace výzkumných organizací Asociace výzkumných organizací – činnost a poskytované služby Ing. Václav Neumajer výkonný předseda Asociace výzkumných.
Lenka Míkovcová10. března Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Lenka Míkovcová.
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE NA MPO Výzkum a vývoj na MPO.
ZMĚNY VE VÝZKUMU, VÝVOJE A INOVACÍCH V ČR - Reforma systému VaVaI po roce Doc. Ing. Karel Šperlink, CSc. Prezident AIP ČR Seminář „Ochrana průmyslovéo.
Situace vysokých škol v České republice Panelová diskuse: „Je naše vysoké školství českým národním zájmem?“ Jana Mačáková Univerzita Palackého v Olomouci.
Venkov a zemědělství po vstupu do EU Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.
Ekonomické informace 8. zasedání Sněmu RVŠ Praha, Jakub Fischer, předseda EK.
Informace o stavu Reformy výzkumu, vývoje a inovací v ČR František Ježek, Vladimír Haasz Rada vysokých škol Duben 2008.
Reforma systému výzkumu, vývoje a inovací v ČR  změny v pravidlech pro podporu VaV v právu ES  reforma VaVaI v ČR Inovační potenciál ČR Praha,
Rámec financování výzkumu a vývoje v České republice a OP VaVpI (k 28. červnu 2007) Dr. Marek Blažka Sekretář Rady pro výzkum a vývoj.
Národní inovační politika ČR na léta 2005–2010 F. Hronek, sekretariát Rady pro výzkum a vývoj Seminář „Inovační potenciál ČR a program EUREKA“
Informace z oblasti výzkumu (Předsednictvo RVŠ, ) Tomáš Opatrný.
Předsednictvo RVŠ dne Vladimír Kebo Informace o Kulatém stolu SPD a RVŠ dne
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
Reforma systému Výzkumu, vývoje a inovací v České republice 5. prosince 2008.
Centrum inovačního vzdělávání Liblice INOVACE 2006 Galerie inovací 7. prosince 2006 Mgr. Jaroslava Barbara Sporková.
Sněm RVŠ - bod 4.1 RVŠ Sněm RVŠ - bod 4.2 Základní informace: Bilanční a hodnotící zpráva RVŠ za funkční období
EKONOMICKÉ INFORMACE pro jednání Předsednictva RVŠ Lenka Valová.
Sněm RVŠ1 Přehled činnosti Předsednictva RVŠ za období květen - listopad 2008 (3 řádná zasedání: , a )
1 RESPONSIBLE CARE Projekt „Adaptabilita a posílení konkurenceschopnosti chemického průmyslu ČR“ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem.
Sněm RVŠ1 Přehled činnosti Předsednictva RVŠ za období červen – listopad 2009 (3 řádná zasedání: , a )
Sněm RVŠ1 Financování VaV Sněm RVŠ2 Financování - institucionální podpora Návrh RVV na r (po krácení, před MPŘ): MŠMT - VZ +
Závěry semináře RVŠ k 3. roli vysokých škol I: 1. V souvislosti se změnami paradigmatu role vysokých škol ve společnosti, respektujíce aktuální trendy.
Zápatí prezentace1 Evropské projekty a jejich podpora na ESF MU v roce 2009 Porada vedení fakulty+ vedoucí kateder předkládá: proděkan pro SaR.
… od myšlenek k aplikacím Marcel Kraus Oddělení strategií a analýz.
AKTUÁLNÍ INFORMACE MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ („MZ“) – „Bílý dům“ Mgr. Aleš Kapucián Oddělení vědy a výzkumu (odbor VLP/1)
Program Horizont 2020 – současný stav projednávání a podpora účasti.
Výzkum a vývoj A NĚKTERÉ DALŠÍ SOUVISLOSTI…. Výzkum a vývoj v ČR  Rada vlády pro výzkum, vývoj a inovace  Zákony, týkající se VaV  Informační systém,
Akční plán Strategie vzdělávání pro udržitelný rozvoj Materiál je připravován na základě usnesení vlády č. 851/2008, o Strategii vzdělávání pro udržitelný.
AKTUÁLNÍ INFORMACE MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ („MZ“) – „Bílý dům“ Mgr. Aleš Kapucián Oddělení vědy a výzkumu (odbor VLP/1)
1 Systémový rámec terciárního vzdělávání a rozvoje lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji Individuální projekty národní Skupiny pro výzkum a vysoké školství.
79. Zasedání KHV Jiří Málek.
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Poskytovatel Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Schválení programu 2. května 2016 Předmět podpory Projekt, který může mít charakter mezinárodní.
Výroční konference OP PIK
Aktuální otázky v oblasti kohezní politiky a rozvoje měst
hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Inovační potenciál České republiky Ing. Martin Štícha Sekce VaVaI
Úřad vlády České republiky Odbor Rady pro výzkum, vývoj a inovace
Transkript prezentace:

ZMĚNY VE VÝZKUMU, VÝVOJI A INOVACÍCH V ČR RNDr. Marek Blažka Sekretář Rady pro výzkum, vývoj a inovace ředitel odboru výzkumu, vývoje a inovací Úřadu vlády ČR Společenská odpovědnost vědy Praha 2. listopadu 2009

2 Úvodem 1.Omezený čas – jenom seznámení se současným systémem výzkumu, vývoje a inovací ČR by trvalo mnohem déle 2.V souladu s tématem je vystoupení zaměřeno obecněji, na důvody a důsledky změn ve výzkumu, vývoji a inovacích 3.Ve druhé části je zaměřeno na nevládní organizace 4.V závěru pak na společenskou odpovědnosti vědy

3 Změny ve výzkumu, vývoji a inovacích 1.Probíhají neustále, např. v letech 2004/5 to byla Strategie hospodářského růstu a na ni navazující změny 2.V roce 2008 to byla Reforma systému výzkumu, vývoje a inovací: Dosud největší změna v této oblasti, 15 zásadních dokumentů (novely zákonů, rozpočtu, koncepcí aj. během jednoho roku) Dosud největší změna v této oblasti, 15 zásadních dokumentů (novely zákonů, rozpočtu, koncepcí aj. během jednoho roku) S odstupem roku a půl konstatováno, že byla nedokončená, zejména v uspořádání VaV S odstupem roku a půl konstatováno, že byla nedokončená, zejména v uspořádání VaV 3.Nyní se u kulatých stolů o budoucnosti české vědy diskutuje o transformaci vědy a výzkumu

4 Proč je potřeba tolik změn? 1.Čas na změny je krátký („politické zadání“ dané funkčním obdobím vlád) 2.Nárazový způsob změn – jednou za tři/čtyři roky místo kontinuální práce 3.Naproti tomu není prostor vyhodnotit klady a zápory předchozích změn 4.Neujasněnost cílů změn – v řadě případů se dělají jen aby se odstranily skutečné či zdánlivé nedostatky 5.Malá společenská odpovědnost – shoda na obecných principech, ale je „zle“, když se změny někoho dotknou

5 Úloha Rady v těchto změnách 1.Za 17 let iniciovala nebo uskutečnila podle zadání prakticky všechny změny ve VaVaI 2.Je to „výzkumný parlament“ zastupující jednotlivé složky VaV se všemi klady a zápory (zjednodušeně – otevřenost vs. čas) 3.Jejích 15 (17) členů má svá povolání a členství v Radě vykonávají jako veřejnou funkci 4.Členství v Radě klade vysoké nároky na společenskou odpovědnost (nutný nadhled) 5.Nyní se diskutuje změna v tom směru, aby výkonné funkce Rady převzal „Úřad pro VaV“

6 Nevládní organizace a výzkum, vývoj a inovace (1) 1.Základní pravidla podpory stanovena Evropskou unií (Rámec Společenství pro státní podporu výzkumu, vývoje a inovací) 2.Zjednodušeně řečeno se příjemci dělí na výzkumné organizace a na podniky 3.Výzkumné organizace mají řadu výhod (mj. institucionální podpora a až 100 % podpora i v aplikovaném VaV) 4.Musí ale splnit řadu podmínek, splnění potvrzuje ministerstvo, ÚOHS (a EK) 5.Všichni ostatní jsou podniky bez výhod VO

7 Nevládní organizace a výzkum, vývoj a inovace (2) 1.V základním výzkumu mohou 100 % účelovou podporu ve veřejné soutěži získat všechny právnické i fyzické osoby 2.Získání dotace závisí zejm. na kvalitě projektu, historii týmu (s výjimkou speciálních grantů pro začínající vědce) a na podmínkách pro realizaci projektu 3.Tyto prostředky poskytuje Grantová agentury ČR (

8 Nevládní organizace a jejich zapojení do tvorby koncepcí VaVaI 1.Základní koncepcí je Národní politika výzkumu, vývoje a inovací ČR na léta 2009– 2015 (na 2.Je to již pátý dokument v řadě, do r připravovalo MŠMT, od letošního roku Rada 3.Platilo pro něj to, co bylo řešeno v úvodu – jednorázová práce 4.Možnosti zapojení nevládních organizací byly dosud relativně malé 5.Současná politika bude aktualizována v r. 2012, důvodem je nová kontinuální příprava 6.Změna ve způsobu tvorby – panely, diskuze

9 Vztah vědy a veřejnosti (1) 1.Protesty českých vědců nejsou nic nového. Vedle dalších (Španělsko, Francie 2004) je nejznámější protestní hnutí ve Velké Británii. 2.V roce 1986 bylo ustaveno hnutí „Zachraňme britskou vědu“ (Save british science – SBS). 3.Vláda M. Tchatcherové neustoupila, změny byly realizovány. 4.V prvních dvou letech měly dokumenty a aktivity SBS velice konfrontační a nesmiřitelný charakter. 5.Hnutí postupem času dospělo ke konstruktivnějšímu jednání. Pravidelně publikovalo řadu dokumentů vyjadřujících se k aktuálním problémům VaV.

10 Vztah vědy a veřejnosti (2) 6.Hnutí se postupně stalo neopominutelným účastníkem diskusí a připomínkových řízení. Vláda a hnutí se naučily spolupracovat a v řadě případů bylo dosaženo účelných kompromisů. 7.V roce 2005 hnutí ukončilo svoji činnost. Jeho nástupcem se stalo sdružení CaSE. 8.V zemi s nejvyspělejší demokracií – V.Británii tento proces trval dvacet let. 9.Jediná odlišnost ČR je v tom, že protesty probíhaly i ve chvíli, kdy zástupci vlády a vědců jednali o tom, jak dále. 10.Jak dlouho to potrvá v České republice? A může si to česká věda a společnost dovolit?

11 Na shledanou a děkuji za pozornost Marek Blažka Marek Blažka