Age Management v české republice

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kancelář Rady vlády pro záležitosti romské komunity při Úřadu vlády Agentura pro odstraňování sociálního vyloučení v romských lokalitách České Budějovice.
Advertisements

POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR
Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.2.06/
ECVET v Programu celoživotního učení
Magistrát města Mostu Radniční 1/ Most IČ: DIČ: CZ Národní konference kvality 2014 Hradec Králové Kompetence.
Poradenské služby podporující vzdělávání dospělých: realita nebo sen?
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Individuální projekt „Plánování sociálních.
1 Grantové schéma Vyrovnávání šancí žen a mužů Národní vzdělávací fond.
OP LZZ - Rozvoj kvalifikační úrovně a kompetencí pracovníků v cestovním ruchu Individuální projekt pro CzechTourism.
Nové vzdělávací moduly pro řízení inovací a VaV v průmyslových firmách reg. č. projektu CZ.1.07/3.2.11/ Obsah vzdělávacích modulů projektu TS Ing.
PREZENTACE KA 7 KONFERENCE PROJEKTU ITP ITP Ing. Jaromír Čáp, Národní vzdělávací fond, o.p.s. Velké Karlovice, Institut Trhu Práce.
Strategie personálně-poradenské společnosti La Brava
Vedlejší specializace MARKETING (3MK)
Možnosti uplatnění Age Managementu v ČR
© HMP 2003 DATABÁZE NEJLEPŠÍCH PRAKTIK Trenér TRÉNINKOVÁ ČÁST „Řízení lidských zdrojů“ Trenér.
Akreditační standardy pro primární péči Bohumil Seifert Setkání auditorů
Věk jako příležitost využijme potenciál zaměstnanců listopadu 2007, Praha Kateřina Kubešová, Třetí kariéra.
Vzdělávání v energetice Informace o zahájení realizace projektu „Zvýšení úrovně odborných znalostí, dovedností a kompetencí zaměstnanců a zaměstnavatelů.
ANALÝZA POTŘEB, MOTIVACE A FIREMNÍ PÉČE O ZAMĚSTNANCE VE VYBRANÝCH NZDM PARDUBICKÉHO KRAJE BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Autor: Bc. Kejzlarová Šárka, DiS. Sběr dat:
Age Management v České republice
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/ Mgr. Ilona Štorová AIVD ČR, o. s.
Malátova 17, Praha 5 tel.: · Uplatnění absolventů škol na pracovním trhu Jan Koucký Výsledky projektu.
Výsledky výzkumu ve vzdělávacích institucích doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
OECD a finanční vzdělávání Stálá mise České republiky při OECD v Paříži Prof. Ing. Karel Dyba, CSc., velvyslanec Třetí mezinárodní konference k finanční.
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/ Mgr. Tomáš Langer AIVD ČR, o.s.
SCHOLA SERVIS od roku 2006 realizovala celkem 9 projektů financovaných fondy Evropské unie 8 projektů úspěšně ukončila, jeden je od roku 2012 v realizaci.
Podpora dobrovolných přístupů ze strany MŽP Od regulace k ekoefektivnosti – nové zkušenosti a podpora pro podniky Tomáš Kažmierski
Evropský sociální fond a podpora zaměstnávání
CZ / /0390 Posílení role Odborového svazu KOVO při zvyšování adaptability jeho členů Příjemce dotace: OBSLUŽNÁ SPOLEČNOST,a.s. Partner: Odborový.
Nové moduly pro řízení inovací reg. č.: CZ.1.07/3.2.02/ října 2014, Plzeň Představení projektu Mgr. Karel Psohlavec.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
 Jeho principy začala uplatňovat M. Thatcherová v reakci na zvyšující se tlak veřejnosti na politiky v 70. letech 20. století ve Velké Británii.  Veřejnost.
- manažerská práce je závislá na lidských zdrojích - manažeři uskutečňují cíle podniku prostřednictvím svých spolupracovníků - personální management se.
Ing. Pavel Halfar - IPH Servis
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Implementace systému flexibilních benefitů
Národní tématická síť E Rovné příležitosti žen a mužů TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM EU A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČR.
Hodnocení škol a ředitelů zřizovatelem – Zlínským krajem
Ruská federace x WTO a OECD
Age Management v České republice
Strategie AGE MANAGEMENTu v české republice
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Věra Kernová Doc. MUDr. Lumír Komárek, CSc. Státní zdravotní ústav Praha.
Personální strategie mezinárodní firmy
Workshop na téma „Realizace politiky přípravy na stárnutí” Pořádaný v rámci projektu „Podpora sociálního začleňování na místní a regionální úrovni“ (reg.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
Globální akční plán WHO pro zdraví pracovníků na období Pavel Urban Státní zdravotní ústav WHO spolupracující centrum pro pracovní lékařství.
Projekt „Rozvoj místního partnerství a trhu práce“. CZ.1.04/5.1.01/ realizováno O.S. „Rozkvět zahrady jižních Čech – místní akční skupina“ a partnery.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení Jana Bydžovská KULATÝ STŮL MŠMT – PŘEDSTAVENÍ INDIVIDUÁLNÍHO NÁRODNÍHO PROJEKTU
Operační programy Výzkum, vývoj a vzdělávání a Zaměstnanost HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Age management jako součást aktivit csr
Podpora začleňování cizích státních příslušníků na trh práce, reg. č
Závěrečná evaluace vzdělávání cílové skupiny, shrnutí projektu
Práce s nadanými žáky ZŠ a SŠ ve výuce přírodovědných předmětů
Krajský akční plán vzdělávání Středočeského kraje
KA 1 Podpora a rozvoj služeb v oblasti SPOD
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Vztah řízení výkonu a pracovního hodnocení zaměstnanců ve vybraném.
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/
Kariérové poradenství a podnikavost
Změny na trhu práce?.
Workshop na téma „Realizace politiky přípravy na stárnutí”
Transkript prezentace:

Age Management v české republice Ilona Štorová AIVD ČR o. s. Age Management o.s. 7.4.2017

Aktivní přístup k životu i k práci, Obsah Pojem AM, historický vývoj Pojem pracovní schopnost, Dům pracovní schopnosti, Work Ability Index (WAI) Příklady dobré praxe v ČR, nové projekty, strategie AM v ČR Aktivní přístup k životu i k práci, věk nerozhoduje…

Age Management Řízení s ohledem na věk a schopnosti zaměstnanců  každý má mít možnost využít svůj potenciál a nebýt znevýhodněn kvůli věku Má za cíl podporovat komplexní přístup k řešení demografické situace a demografických změn na pracovišti Hlavní zásady: dobré znalosti o věkovém složení firmy spravedlivé postoje ke stárnutí pochopení pro individualitu a rozmanitost uplatňování strategického myšlení

PILOTNÍ FINSKÝ VÝZKUM Cílem výzkum zdraví, funkční kapacity, pracovní schopnosti, pracovního prostředí a stresu pracovníků ve věku nad 45 let v důsledku stárnutí 6 500 státních zaměstnanců po dobu 28 let (r. 1981) Výsledky: 60 % pracovníků si udrželo svůj WAI na dobré nebo vynikající úrovni zhruba 10 % zaznamenalo dokonce zlepšení přibližně 30 % zaznamenalo během stárnutí dramatický pokles WAI Práce samotná nezabránila poklesu pracovní schopnosti u třetiny respondentů nezávisle na povolání a pohlaví.

VÝSTUPY PROJEKTU OP LZZ STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČR http://www.aivd.cz/publikacni-cinnost Komparativní analýza přístupů a podmínek k cílové skupině 50+ na trhu práce v ČR a ve Finsku Metodická příručka pro práci s cílovou skupinou 50+ Praktická aplikace AM v rámci personálních činností ČSJ o.s. Age Management o.s. 7.4.2017

Pracovní schopnost Pracovní schopnost je výsledkem vzájemného vztahu mezi pracovníkem a jeho pracovní činností © FIOH

Dům pracovní schopnosti

Ovlivňování pracovní schopnosti Work Ability index Health promotion Ergonomics Management training Health promotion No measures Age Zdroj: J. Ilmarinen, 2011 8

Index pracovní schopnosti (Work Ability Index) dotazník, který vede k číselnému skóre hodnotící pracovní schopnost daného pracovníka implementován v řadě zemí po celém světě, stal se metodologickým benchmarkem komplexního posuzování pracovní schopnosti používán k prevenci a zachování pracovního zdraví zaměstnanců, k re-integraci a ve výzkumu může být použit pro skupinová stejně jako individuální hodnocení k dnešnímu dni přeložen do 29 jazyků je indikátorem produktivity současných a budoucích lidských zdrojů

Model propojující důležité změny v pracovním životě s příklady dobré manažerské praxe Zvyknutí si na pracovní život Změna pracovních povinností Starost o příbuzné Změna v pracovní schopnosti Kariéra na křižovatce Odchod z pracovního trhu Úspěšný nábor zaměstnanců Kariérní plánování a mentoring Flex. formy práce/ Rovnováha v rodině Návrat do pracovního procesu Řízení změn Osobní rozvoj Strategie odchodu do důchodu (firma) Plán odchodu (pracovník) Manažerské praktiky © FIOH, Tina Saalerma-Thiel

Zdroj: TES Age Management platformy Byznys pro společnost Příklady z ČR – I. Patro Oblast zdraví a funkční kapacity podpora sportovních aktivit, jóga, masáže, využití přestávky na oběd na sport... zdravý životní styl a podpora zdravého stravování… zdravotní „balíčky“ pravidelné měření hodnot jako tlaku, cukru, BMI, vakcinace, zákaz kouření na pracovišti, program na odvykání kouření pro zaměstnance… Zdroj: TES Age Management platformy Byznys pro společnost Age Management o.s. 7.4.2017

Zdroj: TES Age Management platformy Byznys pro společnost Příklady z ČR – II. Patro Kompetence plány vzdělávání mezigenerační spolupráce, mentoring trainee program řízení kariéry a knowledge management Zdroj: TES Age Management platformy Byznys pro společnost Age Management o.s. 7.4.2017

Příklady z ČR – III. Patro Hodnoty, motivace, postoje program na podporu zaměstnanců (např. při přílišném stresu) problematika Work-Life Balance, pomoc handicapovaným plány pro zaměstnance, kteří se po delší době vrací do práce (např. po MD, RD či dlouhodobém onemocnění) pravidelná hodnocení zaměstnanců se svými nadřízenými Zdroj: TES Age Management platformy Byznys pro společnost Age Management o.s. 7.4.2017

Zdroj: TES Age Management platformy Byznys pro společnost Příklady z ČR – IV. Patro Styl vedení, pracovní prostředí a pracovní podmínky nastavení firemní kultury, stylu vedení ergonomie práce, workshopy s fyzioterapeuty (správné sezení, rozložení stolů, cvičení při práci atd.) přizpůsobení organizace práce (např. času směn ve výrobě cyklům spánku a bdělosti) pracovní prostředí s relaxačními zónami Zdroj: TES Age Management platformy Byznys pro společnost Age Management o.s. 7.4.2017

Zdroj: http://www.mpsv.cz/cs/14540 Strategie AM v ČR Národní akční plán podporující pozitivní stárnutí pro období let 2013 až 2017 Specifický cíl 4: Zvýšit dostupnost kvalitativních a kvantitativních dat o možnostech AM a jeho využití, na jejichž základě dojde k rozvoji AM v ČR Specifický cíl 6: změnit postoje ke stárnutí na základě informování společnosti o věkové diverzitě jako konkurenční výhodě pro společnost i firmy Zdroj: http://www.mpsv.cz/cs/14540

Zdroj: http://www.mpsv.cz/cs/14540 Strategie AM v ČR Specifický cíl 7: podpora zavádění konceptu AM na Úřadě práce v ČR Specifický cíl 8: Zdůraznit nástroje AM v oblasti pracovněprávní legislativy, ochrany zdraví při práci a důchodové reformy za účelem podpoření zaměstnavatelů včetně institucí státní správy v zavádění konceptu AM Specifický cíl 9: Zvýšit znalosti o AM především u lékařů pracujících v oblasti pracovně lékařské péče Zdroj: http://www.mpsv.cz/cs/14540

„Implementace Age Managementu NOVÝ PROJEKT OP LZZ „Implementace Age Managementu v České republice“ analýza nástrojů, metod a postupů v oblasti AM v ČR i EU výměna zkušeností a přenos dobré praxe z Nizozemska vyvinutí 3 modulů vzdělávacích aktivit Modul: Aplikace Work Ability Index Modul: Age Management v poradenství Modul: Age Management a podpora pracovní schopnosti pilotní ověření vzdělávacích modulů (190 osob) pilotní testování WAI u 240 osob vytvoření tematické sítě AM Age Management o.s. 7.4.2017

NOVÝ PROJEKT OP VK „Vzdělávání lektorů pro udržitelný rozvoj se zaměřením na age management“ vyvinutí vzdělávací aktivity "Udržitelný rozvoj pro lektory se zaměřením na AM“ vyvinutí vzdělávací aktivity "Metody udržování pracovní schopnosti u zdravotnického personálu" vývoj e-learningového kurzu měření pracovní schopnosti pomocí WAI pro 60 účastníků projektu 7.4.2017

CO BY MĚLI MANAŽEŘI VĚDĚT O STÁRNUTÍ… Různé podoby stárnutí Pracovní síla stárne, demografický vývoj Metody udržování pracovní schopnosti Ekonomické aspekty 5. Stárnutí a zdraví 6. Funkční kapacita a stárnutí Vzdělávání Hodnoty a postoje Vliv legislativy Age Management o.s. 7.4.2017

V PRŮBĚHU PRACOVNÍHO TÝDNE PRACOVNÍ SCHOPNOST V PRŮBĚHU PRACOVNÍHO TÝDNE Age Management o.s. 7.4.2017

Vaše otázky…. Age Management o.s. 7.4.2017

Kontaktní informace Děkuji Vám za pozornost! Ilona Štorová Asociace institucí vzdělávání dospělých ČR, o.s. Karlovo náměstí 14/292 | 120 00 Praha 2 E-mail: agemanagement@aivd.cz www.aivd.cz/agemanagement-oprojektu Age Management o.s. E-mail: storova@agemanagement.cz tel: 734 318 795 www.agemanagement.cz Děkuji Vám za pozornost!