Politologie jako věda Politika moc

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
I.4. Státní formy, politické systémy a režimy
Advertisements

Politika, politické strany, politický pluralismus
Sociologie Sociologie je společenská věda, která zkoumá sociální život jednotlivců, skupin a společnosti.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Právní stát je takový stát, ve kterém je vztah mezi občanem a státem vymezen pomocí práva dříve (např. v rodové společnosti) existovalo tzv. zvykové (obyčejové.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Právní stát, demokracie a sociální stát Katedra práva.
Základy státní správy Veřejná správa. Stát  Musí mít politickou autoritu, prostřednictvím kterých realizuje státní moc  Státní moc je nezávislá, uskutečňovaná.
Vítám vás! Školní rok 2006/2007 Gymnázium a SOŠ Orlová Lutyně JUDr. Ladislav Hýža.
STÁT A PRÁVO.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Předmět sociologie Věda společenská a behaviorální
V OLBY Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
VY_32_INOVACE_29-04 Úvod do politologie.
Max Weber ( ) Právník Ekonom Sociolog Politolog.
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Právo jako filozofický pojem
Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost CZ.1.07/2.2.00/ Právo jako filozofický pojem.
VY_32_INOVACE_SVF32360DUD Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Petr Machala. fungování státu, politických systémů, mocenských a vládních institucí vztahy nadřazenosti a podřízenosti politické chování lidí moc a autorita.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Renáta Kupsová Název materiálu: Politika Označení materiálu: VY_32_INOVACE_OBV.P2.207.
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Teorie státu - pokračování
Politologie TEST Politi je ? A. Stát ve starém Řecku B. Stát ve starém Římě C. Politicky organizovaná společnost D. Politicky organizovaný stát.
TEST P Autorem díla „O duchu zákonů“ je ? A.Montesquieu B.Locke C.Tocqueville D.Voltaire.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Politologie jako věda Maturitní otázka č. 15.
Politika Pavel Šuranský.
VY_32_INOVACE_51_10 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
Sociologie 13 Sociologie politiky. politika správa veřejných záležitostí – Záležitosti týkající se velké části občanů, nebo všech (oproti soukromým záležitostem)
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
POLITOLOGIE TEST Co nepatří mezi základní funkci voleb ? A.Legitimizování moci B.Výchova voličů C.Finanční zisk pro politické strany D.Sestavování.
Charakteristika správní vědy Přednáška SV č.1 M. Horáková.
Předmět sociologie Určení sociologie: Věda společenská a behaviorální Empirická sociologie Empirická sociologie Sociální jevy a formy vztahů Sociální jevy.
I.2. Státní suverenita, legalita a legitimita
ÚSTAVNÍ PRÁVO A STÁTOVĚDA 1 Pojem a předmět státovědy
Název politologie je složen z následujících slov:
JMÉNO AUTORA: MGR. VLASTA KOLLARIKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_32_INOVACE_15_OSVZ_ZSVB ROČNÍK: I. VZDĚLÁVACÍ OBLAST: SPOLEČENSKOVĚDNÍ.
Teorie státu.
11. Vztah práva a státu a pojem právního státu
OBLÍBENÝ PŘEDMĚT. Krátce o předmětu Tento předmět sdružuje široké spektrum oborů, které se týkají soužití lidí ve společnosti i mimo ni. Filosofie Ekonomie.
Právo souhrn pravidel stanovených a vynutitelných státem organizuje a řídí lidské soužití.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
 z řec. „polis“ – obec + „logos“ – věda  angl. „politic science“ – politická věda  společenská věda o politice  Vznik moderní politické vědy se datuje.
ČLOVĚK A PRÁVO PRÁVO A STÁT Ing. Lenka Dobešová- PRÁVO, Právní nauka.
DEMOKRACIE. Co je to demokracie? Rozhodněte o pravdivosti následujících tvrzení: 1)Demokracie je ideál, s nímž většina politiků nesouhlasí. 2)V demokracii.
Právo jako filosofický pojem. Co je to právo? – I.  „Tážeš-li se mě, co je to právo, pak to nevím a netážeš-li se mě, pak to vím.“  Právo je společenský.
Politologie a mezinárodní vztahy
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství 6 - 9
Státověda.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
ZÁSADY DEMOKRACIE Mgr. Michal Oblouk.
Klasická sociologie (Max Weber)
Pedagogické disciplíny
Stát Definice, funkce, typy.
Sociální skupiny a role
I.4. Státní formy, politické systémy a režimy
VY_32_INOVACE_VO.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.9.A.09_Principy demokracie.
Sociologie jako věda Mgr. Vladimír Velešík.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Zaměření a funkce sociálního lékařství (SL)
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Demokracie.
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Politologie a mezinárodní vztahy
POLITICKÝ PLURALISMUS
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
POLITOLOGIE ÚVOD POLITIKA X POLITOLOGIE STÁT A JEHO FUNKCE FORMY STÁTU.
Transkript prezentace:

Politologie jako věda Politika moc

Politologie jako věda Politologie odvozeno od “polis” (městský stát, starost o věci veřejné), logos (věda) Nejde o vědu v pravém slova smyslu, nemá obecné zákonitosti, jednotící principy – názorová pluralita, používá slova víceméně, pravděpodobně Nemá jednotnou metodu Hlavním předmětem je POLITIKA Politologie zkoumá: politiku, fungování státu, institucí, politické systémy, politické strany, ideologie, politické chování, vztah politiky a ekonomiky

Jednotlivé disciplíny politologie Obecná politologie – historie, politologické školy, předmět politologie, vztah k ostatním vědám, metodologie Politická teorie a pol. filosofie – vývoj pol. myšlení, teorie demokracie, spravedlnosti…. Politické instituce – stát, ústava, volební systém, parlament, dělba moci… Srovnávací politologie Politická sociologie – studuje chování voličů Politická ekonomie

Metody politologie Pozitivní a normativní politologie - pozitivní se zabývá popisem politické (sociální reality) – jak probíhají volby… - normativní – vychází z filosofie, stanovuje normy a hodnoty, např. společnost by měla být založena na ideji rovnosti METODY – popis, srovnávání –výstupy nemají objektivní platnost Výzkum – výzkumná otázka, vysvětlení, definice použitých pojmů, hypotéza - Volba konkrétní metody – průzkum, rozhovor, analýza dokumetů, statistické metody,

Vztah k ostatním vědám, Vývoj politologie Viz kopie : filosofie, státověda, sociologie, historie, ekonomie, právní věda, psychologie Filosofické kořeny – politické názory už u sofistů, ale hlavně Platón, Aristoteles Otec uvažování o politice – N. Machiavelli Smluvní teorie – T. Hobbes, J. Lock, J.J. Rousseau, Ch. Montesquieu K. Marx, J.S. Mill Sociologické kořeny – A. Comte, H. Spencer Založení politologie v USA a ve Frncii 19. st

POLITIKA umění řídit stát umění možného, umění kompromisu boj s mocí a o moc správa věcí veřejných oblast společenské (veřejné) činnosti služba občanů

Desatero správného politika Viz kopie Kopie politická participace - jak byste se vy sami byli ochotni podílet na správě věcí veřejných

Politika, politický program, politický konflikt 1) politika jako program, koncepce jednání, jednání jednotlivců nebo skupin, vlády (policy) 2) politika jako oblast, kde se tyto programy střetávají (politics) Politický program Politika jako oblast střetů – různé programy 1) nejprve konflikt – vzájemné napadání pol. koncepcí 2) kompromis – usmiřování a hledání společné řeči

POLITICKÝ SYSTÉM, MOC, AUTORITA Politický systém – je součástí celkového sociálního systému zahrnuje všechny aktivity související s vykonáváním politiky: volby, volební kampaň, politické strany a hnutí, státní orgány. R. Dahl: “Politický systém je trvalý model lidských vztahů, které zahrnují do značné míry moc, vládu nebo autoritu.”

MOC M. Marshal: “Moc proniká vším ve světě, který nás obklopuje.” M. Weber: “Moc je možnost člověka nebo skupiny lidí realizovat svou vůli i proti vůli těch jichž se to týká.” Voltair: “Moc vždy zotročí člověka, který ji drží v ruce.” Z. Bauman: “Možnost subjektu závazně rozhodnout o činnosti objektu.” Druhy moci – politická, ekonomická, právní, sociální, morální

Legalita a legitimita MOCI Legalita (zákonnost) moci: Subjekt získal moc zákonným způsobem, podle určitých pravidel a uplatňuje ji Sama o sobě není zárukou demokratického uplatňování (komunistický režim byl legální, byla ústava, zákony) Legitimita (oprávnění): Oprávnění vládnout, rozhodovat – dobrovolné respektování jejich rozhodnutí Čím větší účast ve volbách, tím větší legitimita Legitimní moc se nazývá AUTORITA (tradiční, racionální, charismatickou)