Plány udržitelné městské mobility - SUMP

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Regionální dimenze sítě TEN-T
Advertisements

Východiska EU pro zaměření priorit Olomouckého kraje v kohezní politice EU Budoucnost Olomouckého kraje v rámci kohezní politiky EU 2014+,
Vazby OP Doprava a IROP pro období Vysoká škola mezinárodních a veřejných vztahů Praha Ing. Květoslava Kořínková, CSc. Seminář IDS Žďár nad Sáz.
Představení Generálních sekretářů a generálního zmocněnce Aktuální stav přípravy 2014 – 2020.
Vstupní informační seminář k přípravě dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 a posuzování vlivu tohoto dokumentu na životní prostředí.
KIPR Šumava první schůzka s ředitelem NSZM Ing. Petrem Švecem se uskutečnila na Modravě PS UR, akce komunitního plánování v šumavských.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
12. září 2014 Slide N° září 2014 Slide č. 1 Sekretariát Urbact URBACT II Evropský program územní spolupráce při integrovaném a udržitelném.
SPOLUPRÁCE ZDRAVÝCH MĚST A ZDRAVÝCH ŠKOL Chrudim, 17. května 2005.
Příprava nové dopravní politiky ČR
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Trvale udržitelný rozvoj v dopravě
Konference Dobrovolnictví v obci – jak na to? Soběslav, října 2013 Akce je součástí projektu NSZM ČR „Dobrovolnictví a veřejná služba v obci -
Integrovaný plán rozvoje města Ústí nad Labem - Centrum Podporováno z Evropského fondu pro regionální rozvoj „Vize přestane být snem“
Smart Move Každý rok autobusy a autokary v Evropě, s minimálními dopady na životní prostředí, přepraví bezpečně a podle jejich potřeby miliony lidí. Ačkoliv.
FÁZE A CYKLUS SUMP: Od myšlenky k praktickým řešením Petr Kurfürst, Centrum dopravního výzkumu, v.v.i. Praha, Kongresové centrum
Čistá mobilita, elektromobilita Ing. Luděk Sosna, Ph.D. ředitel odboru Strategie ELEKTROMOBILITA ve veřejné dopravě, Praha,
Urban Planning OfficeCity of Dresden Cyklistická doprava v Drážďanech 1. zasedání měst Uherskohradišťské charty Jihlava
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
DOPRAVNÍ SEKTOROVÉ STRATEGIE
Technologické platformy a dopravní výzkum
SUMP v návaznostech na další sektorové politiky Radomíra Jordová, Centrum dopravního výzkumu, v.v.i. Praha, Kongresové centrum
Ing. Helena Beránková Oddělení územního plánování a hluku Odbor hygieny obecné a komunální Telefon: Na Bělidle 7,
Evropské fondy v kontextu rozvoje města Brna Marie ZEZŮLKOVÁ Kancelář strategie města.
Doprava a územní plánování
MANAGEMENT MOBILITY Jiří Galatík CENTRUM DOPRAVNÍHO VÝZKUMU.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
Chomutov, RNDr. Josef POSTRÁNECKÝ URBÁNNÍ DIMENZE VÝHLED V OBDOBÍ 2014+
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
Společenská odpovědnost organizací
Společná budoucnost Evropy a jejich měst Městská dimenze jako jedna z priorit kohezní politiky Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu.
Místní Agenda 21 podpora místní udržitelnosti Ing. arch. Marie Petrová Praha, 23. března 2012.
Místní Agenda 21 Hodnocení místní udržitelnosti v ČR Ing. arch. Marie Petrová Hradec Králové, 18. února 2014.
Potřeby obcí a jejich financování v období Ing. Dan Jiránek XV. Celostátní finanční konference Praha, 29. listopadu 2012.
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
Jan Hercik Katedra geografie Přírodovědecká fakulta UP v Olomouci DOPRAVNÍ POLITIKA A DOPRAVNÍ PLÁNOVÁNÍ.
Projekt Zdravé město a místní Agenda 21 Ing. Soňa Krátká
RRV2 Strategické řízení. 2 úvod  Vymezení lokálního a regionálního rozvoje  Široký kontext pojetí rozvoje území (ekonomika, ŽP, veřejné služby…)  Diferenciace.
SUMP - Plány udržitelné městské mobility Ministerstvo dopravy , Žďár nad Sázavou.
Vládní výbor pro zdravotně postižené občany. JUDr. Pavel Ptáčník vedoucí Oddělení sekretariátu Vládního výboru pro zdravotně postižené občany.
Představení iniciativy CIVITAS a CIVINET CIVINET – SÍŤ K UDRŽITELNÉ MOBILITĚ VE MĚSTECH 19. březen 2015 Ústí nad Labem Radomíra Jordová.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní politika ČR.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Evropské fondy a budoucnost obcí a měst Městská a územní dimenze politiky soudržnosti Oldřich Vlasák Místopředseda Evropského parlamentu Místopředseda.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Operační program URBACT III.  (Operační) program Evropské územní spolupráce kofinancovaný z Evropského fondu pro regionální rozvoj  Navazuje na program.
PLÁN UDRŽITELNÉ MĚSTSKÉ MOBILITY MĚST MOSTU A LITVÍNOVA PLÁN UDRŽITELNÉ MĚSTSKÉ MOBILITY VE MĚSTECH MOST A LITVÍNOV.
Místní Agenda hodnocení místní udržitelnosti v ČR a evropský kontext Ing. arch. Marie Petrová PS URROU, 11. prosince 2013.
Projekt Jihlava Zdravé město.  město Jihlava je členem Národní sítě Zdravých měst ČR od června 2007  politikem zodpovědným za PZM a MA21 je náměstkyně.
ITI METROPOLITNÍ OBLASTI (MO) Dr. Ing. Marie Zezůlková Kancelář strategie města.
Vyhlášené programy v roce 2016/2017
Chytrý Jihomoravský kraj ?
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Plán udržitelné městské mobility Olomouce z pohledu zpracovatele
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Integrovaný plán rozvoje území Zlín pro období
Oddělení politiky a strategií ŽP Podpora MŽP v oblasti čisté mobility SUMP – Olomouc Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií.
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Název akce, místo, datum.
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Oddělení politiky a strategií ŽP Podpora MŽP v oblasti čisté mobility SUMP – Olomouc Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií.
Role SVAZU při podpoře městské mobility
Konference City Changers
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Plán udržitelné městské mobility Ústí nad Labem
Základní údaje Samostatná městská část od roku 1994 Rozloha 1 353,1 ha
Transkript prezentace:

Plány udržitelné městské mobility - SUMP Radomíra Jordová, Centrum dopravního výzkumu, v.v.i. Praha, Kongresové centrum 26. 6. 2014

Struktura prezentace Doprava ve městech – kontext Plán udržitelné městské mobility – definice, účel, obdoby v EU Principy, na kterých je založen Fáze přípravy a realizace Plány udržitelné městské mobility v dokumentech EU Metodická podpora Dopravní politika ČR a plány mobility Civinet – aktivity, možnosti spolupráce

Doprava ve městech – kontext „Velká většina evropských občanů žije v městském prostředí, přes 60% z nich žije ve městech nad 10.000 obyvatel. Jejich každodenní život se odehrává na stejném prostoru a pro svoje cesty sdílejí stejnou infrastrukturu. Městská doprava vytváří 40% všech emisí CO2 ze silniční dopravy a až 70% jiných škodlivin z dopravy.“ (European Commission, Clean Urban Transport) PLÁNY UDRŽITELNÉ MĚSTSKÉ MOBILITY • 26. června 2014 • Praha • Radomíra Jordová

Doprava ve městech – kontext Modal split v EU IAD dominuje s 84% (osobokm, 2011) Jednostopá vozidla s pohonem, autobusy s 9% Železniční doprava s 7% (EU transport in figures, 2013). V dekádě 2000 – 2010 průměrný podíl IAD v EU-27 neklesl v žádné z těchto zemí pod 60% (ani u EU-15, ani u EU-12). V r. 2000 země EU-15 (s výjimkou Rakouska, Dánska a Řecka) vykazovaly podíl IAD vyšší než 80%, což neplatí pro EU-12. V r. 2010, se tento scénář mění i pro EU-12: Litva (90,5%), Polsko (87,9%) a Slovinsko (86,4 %) – nejvyšší podíl IAD (osobokm); Česká republika (67,7%) a Maďarsko (66,1%) – nejnižší podíl IAD PLÁNY UDRŽITELNÉ MĚSTSKÉ MOBILITY • 26. června 2014 • Praha • Radomíra Jordová

Doprava ve městech – kontext Místopředseda EK Siim Kallas, komisař EU pro mobilitu a dopravu, uvedl: "Řešení problémů městské mobility je dnes jedním z největších problémů v dopravě. Pokud zavedeme koordinované akce, můžeme být úspěšnější. Místní úřady hrají klíčovou roli a mají nejdůležitější pozici v rozhodování o podobě mobility, ale měli by také mít podporu na vnitrostátní úrovni a na úrovni EU. „ integrované plánování a plány mobility pro města PLÁNY UDRŽITELNÉ MĚSTSKÉ MOBILITY • 26. června 2014 • Praha • Radomíra Jordová

Plán udržitelné městské mobility – definice, účel, obdoby v EU „Plán udržitelné městské mobility je strategickým plánem, který je vytvořen k uspokojení potřeb mobility lidí a podniků ve městech a jejich okolí a k zajištění lepší kvality života. Je postaven na stávající praxi a bere náležitě v úvahu integrační, participační a hodnotící principy.“ řešení mobility + lepší kvalita života PLÁNY UDRŽITELNÉ MĚSTSKÉ MOBILITY • 26. června 2014 • Praha • Radomíra Jordová

Plán udržitelné městské mobility – definice, účel, obdoby v EU SUMPs (Sustainable Urban Mobility Plans) PDUs (Plans de Déplacements Urbains) LTPs (Local Transport Plans) …. Různá míra závaznosti (legislativa) a finanční podpory „PUMM“ – v ČR začínají 3 města: Opava, Ostrava, Brno PLÁNY UDRŽITELNÉ MĚSTSKÉ MOBILITY • 26. června 2014 • Praha • Radomíra Jordová

Plán udržitelné městské mobility – definice, účel, obdoby v EU Belgie - legislativní opatření (Dekret k místní politice mobility), - plány mobility zde nejsou závazné, pouze když města žádají finanční podporu, - metodické vedení: kraje, - více než 90% vlámských měst tyto plány má Francie - legislativní rámec – několik zákonů (LOTI, LAURE, SRU), upřesňující obsah - PDU, povinné zavádění v aglomeracích nad 100 tis. obyv., harmonizace s politikou územního plánování, povinné monitorování a revize atd. - 79 aglomerací má PDU Velká Británie - různé přístupy v zemích Spojeného království, - Anglie povinné LTP (Local Transport Plans), - podpora ze státní úrovně (DfT), - legislativní opatření (zákon o dopravě 2000, 2008) PLÁNY UDRŽITELNÉ MĚSTSKÉ MOBILITY • 26. června 2014 • Praha • Radomíra Jordová

Plán udržitelné městské mobility – principy, na kterých je založen Základní cíl: vytvořit udržitelný dopravní systém zajistit dostupnost dopravy pro všechny; zlepšit bezpečnost dopravy a jejích uživatelů; snížit znečištění ovzduší, hladiny hluku, emise skleníkových plynů a spotřebu energie; zlepšit efektivitu osobní i nákladní dopravy; zajistit kvalitní městské prostředí jako příjemné místo pro život. PLÁNY UDRŽITELNÉ MĚSTSKÉ MOBILITY • 26. června 2014 • Praha • Radomíra Jordová

Plán udržitelné městské mobility – principy, na kterých je založen Základem je vize: „jak by mělo vaše město vypadat za 20 let?“ - bezpečné pro dospělé i pro děti, s dostatkem místa a zeleně pro odpočinek, jízdu na kole, s čistým ovzduším…) - jaké funkce bude město plnit? (volný čas, obchody, podnikání atd.) jak vizi realizovat? Nový způsob plánování pro lidi . Návaznosti na vizi ve strategii rozvoje města, promítnutí do dopravy - flexibilní, udržitelná mobilita PLÁNY UDRŽITELNÉ MĚSTSKÉ MOBILITY • 26. června 2014 • Praha • Radomíra Jordová

Plán udržitelné městské mobility – principy, na kterých je založen PLÁNY UDRŽITELNÉ MĚSTSKÉ MOBILITY • 26. června 2014 • Praha • Radomíra Jordová

Plán udržitelné městské mobility – principy, na kterých je založen Princip integrace Politiky a strategie (doprava, územní plánování, ŽP, sociální atd.) Partnerství všech klíčových aktérů, vč. veřejnosti Územní integrace – aglomerace – region – stát, sítě, funkce Vertikálně – plánování až realizace (stát-kraj-město) Multi-modalita – nabídka pro různé druhy dopravy v pohybu i v klidu i jejich kombinace, řešení osobní i nákladní dopravy, důraz na podporu veřejné, cyklistické a pěší dopravy, sdílení aut; omezování závislosti na IAD Úroveň opatření – balíčky, synergie (časové i finanční úspory) Práce s dopravním prostorem i uživateli (dopravní návyky, MM) PLÁNY UDRŽITELNÉ MĚSTSKÉ MOBILITY • 26. června 2014 • Praha • Radomíra Jordová

Plán udržitelné městské mobility – principy, na kterých je založen Princip integrace dopravního a územního plánování demografické trendy a urbanistická řešení výrazně ovlivňují životní prostor obyvatel a jejich potřebu mobility umístění zástavby, objektů i rozložení dopravních komunikací a uzlů veřejné dopravy hrají zásadní roli v dopravní obslužnosti (multimodálního řetězce) a pokrytí poptávky po mobilitě citlivá regulace IAD ve veřejném prostoru (dopravní management, parkovací politika, zóny) - dlouhodobé plánování pomáhá předcházet negativním dopadům PLÁNY UDRŽITELNÉ MĚSTSKÉ MOBILITY • 26. června 2014 • Praha • Radomíra Jordová

Plán udržitelné městské mobility – principy, na kterých je založen Princip integrace dopravního a územního plánování - SUMP bude efektivnější, synergie opatření zvyšuje přijetí SUMPu veřejností (rozhodnutí města jsou podpořena veřejností), odpověď na potřeby uživatelů, společné projednání - dotváří partnerství v rámci regionu, v daném městě, přínos pro nabídku služeb (PPP) - může usnadnit přístup k externím zdrojům financování (odpověď na cíle dotačních programů) PLÁNY UDRŽITELNÉ MĚSTSKÉ MOBILITY • 26. června 2014 • Praha • Radomíra Jordová

Plán udržitelné městské mobility – principy, na kterých je založen Analytická Strategická Realizační Monitorování a hodnocení PLÁNY UDRŽITELNÉ MĚSTSKÉ MOBILITY • 26. června 2014 • Praha • Radomíra Jordová

PLÁNY UDRŽITELNÉ MĚSTSKÉ MOBILITY • 26 PLÁNY UDRŽITELNÉ MĚSTSKÉ MOBILITY • 26. června 2014 • Praha • Radomíra Jordová

Plány udržitelné městské mobility v dokumentech EU Bílá kniha o dopravě (2011) Iniciativa 31. Plány městské mobility „Zavést postupy a mechanismy finanční podpory na evropské úrovni pro přípravu auditů městské mobility, jakož i plány městské mobility, a vytvořit srovnávací přehled evropské městské mobility založený na společných cílech (observatoř městské mobility). Prozkoumat možnost povinného přístupu v případě měst určité velikosti na základě národních norem vycházejících z pokynů EU.“ „Podpora velkých zaměstnavatelů k zavádění firemních plánů mobility“ PLÁNY UDRŽITELNÉ MĚSTSKÉ MOBILITY • 26. června 2014 • Praha • Radomíra Jordová

Plány udržitelné městské mobility v dokumentech EU Audity dopravní politiky měst Audit a zefektivnění dopravní politiky měst, její orientace udržitelným směrem (národní auditor: CDV, v.v.i.) QUEST připravuje půdu pro komplexní plány udržitelné městské mobility v ČR 6 měst, 2011 – 2013, zakončeno schválenými akčními plány a certifikátem www.quest-project.eu PLÁNY UDRŽITELNÉ MĚSTSKÉ MOBILITY • 26. června 2014 • Praha • Radomíra Jordová

Plány udržitelné městské mobility v dokumentech EU Akční plán městské mobility (Usnesení Evropského parlamentu z 23.4.2009) – 20 aktivit - doporučuje zavedení a uplatňování plánů udržitelné integrované městské dopravy v aglomeracích o více než 100.000 obyvatel. Rada Evropské unie „podporuje rozvoj Plánů udržitelné městské mobility ve městech a metropolitnich oblastech (…) a podporuje rozvoj iniciativ pro přípravu těchto plánů“ PLÁNY UDRŽITELNÉ MĚSTSKÉ MOBILITY • 26. června 2014 • Praha • Radomíra Jordová

Plány udržitelné městské mobility v dokumentech EU Urban Mobility Package (2013) EK chce posílit udržitelnou dopravu ve městech: sdílení zkušeností, šíření dobré praxe a evropská spolupráce, Poskytování cílené finanční podpory pro balíčky integrovaných opatření Zaměření na výzkum a inovaci – nová řešení dopravních problémů ve městech (H2020, Civitas, Smart cities - partnerství pro inovaci) Zapojení národní úrovně členských států - zajistit rámcové podmínky pro místní úřady PLÁNY UDRŽITELNÉ MĚSTSKÉ MOBILITY • 26. června 2014 • Praha • Radomíra Jordová

Plány udržitelné městské mobility v dopravní politice ČR Dopravní politika ČR pro období 2014-2020 s výhledem do roku 2050 Pro dopravu ve městech stanoveny indikátory: „počet měst s platným plánem udržitelné městské mobility“ „podíl přepravních výkonů veřejné hromadné dopravy a individuální automobilové dopravy v městech nad 100 tis. ob.(jednotlivě) (%)“. v kapitole 4.6 „snižování dopadů na veřejné zdraví a životní prostředí: emise oxidů dusíku z dopravy v tunách, podíl obyvatel vystavených nadměrnému hluku z dopravy (%) a emise CO2 z dopravy v tis. tun“. PLÁNY UDRŽITELNÉ MĚSTSKÉ MOBILITY • 26. června 2014 • Praha • Radomíra Jordová

Plány udržitelné městské mobility - téma Civinetu CIVINET Česká a Slovenská republika - síť měst se službami pro města, sekretariát: CDV v.v.i. hlavním tématem: plány mobility pro města, podpora měst při realizaci těchto plánů - propagovat přístup CIVITAS k principům integrované udržitelné mobility mezi městy, v médiích, mezi širokou veřejností a dalšími relevantními subjekty na území ČR a SR zprostředkovat dialog mezi místními autoritami, státní správou a Evropskou komisí na témata udržitelné mobility s přihlédnutím k situaci v Česku a Slovensku; aktuální členové: Olomouc, Opava, Jihlava, Karlovy Vary, Praha www.civitas.eu/civinet PLÁNY UDRŽITELNÉ MĚSTSKÉ MOBILITY • 26. června 2014 • Praha • Radomíra Jordová

CIVINET – lokální sítě dle jazykových okruhů PLÁNY UDRŽITELNÉ MĚSTSKÉ MOBILITY • 26. června 2014 • Praha • Radomíra Jordová

CIVINET – lokální sítě dle jazykových okruhů CIVINET Maďarsko – manažer Szeged CIVINET Polsko – manažer Gdaňsk CIVINET Česká a Slovenská republika – manažer „tbc“ V současné době se připravuje registrace CIVINET v těchto zemích Podpora ostatních sítí CIVINET (možnost využít jejich zkušenosti, konzultace, osobní návštěva ze zahraničí) Možnost využít dodatečné fondy (Activity fund) s žádostí o podporu dalších aktivit Možnost zapojení se do lokálních tematických skupin Civinetu Česká a Slovenská republika (pracovní jazyk: cz, sk), integrované plánování, management mobility, čistá vozidla a paliva, veřejná hromadná doprava, cyklistická a pěší doprava, logistika a přeprava zboží PLÁNY UDRŽITELNÉ MĚSTSKÉ MOBILITY • 26. června 2014 • Praha • Radomíra Jordová

CIVITAS – iniciativa EK Dosud 4 fáze: CIVITAS I (2002-2006) – Praha CIVITAS II (2005-2009) CIVITAS Plus (2008-2012) – Brno, Ústí nad Labem CIVITAS Plus II (2012-2016) – Brno - EK dosud podpořila více než 60 měst („demonstration cities“) více než 800 opatření za 120 mil. EUR - Do budoucna pokračuje jako CIVITAS 2020 (v rámci Horizon 2020), možnost zapojit se do evropských projektů PLÁNY UDRŽITELNÉ MĚSTSKÉ MOBILITY • 26. června 2014 • Praha • Radomíra Jordová

CIVITAS Forum Network - Sdružuje města, která mají zájem o výměnu informací o inovativních opatřeních v oblasti udržitelné dopravy - 216 členských měst z celé Evropy, která podepsala „deklaraci CIVITAS“ - Elektronický zpravodaj v AJ nebo FJ - Vytvořit si profil na www.civitas.eu Možnost zapojit se do tematických skupin, pracovní jazyk – angličtina PLÁNY UDRŽITELNÉ MĚSTSKÉ MOBILITY • 26. června 2014 • Praha • Radomíra Jordová

Děkuji za pozornost! Mgr. Radomíra Jordová E-mail: radomira.jordova@cdv.cz Tel.: 607 816 370 http://www.civitas.eu http://www.cdv.cz