Hodnocení rizik v procesu EIA/SEA

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
GOOD DECISIONS – BAD OUTCOMES
Advertisements

Výběr vozidla do firmy – máme k dispozici všechny informace? Michal Krátký, Přemysl Žižka – DEN S FLEETEM DEN S FLEETEM – JARO 2010.
Dynamické systémy.
Metoda QFD metoda plánování jakosti založená na principu maticového diagramu umožňuje transformaci požadavků zákazníků do navrhovaného produktu a procesu.
Systém včasného varování pro odhalení symptomů krize stavebního projektu Ing. Michal Vondruška K126.
Úvod Klasifikace disciplín operačního výzkumu
Hodnotový management Teorie rozhodování
ROZHODOVACÍ PROCESY PRO VÍCECESTNÉ TELEMATICKÉ APLIKACE Filip Ekl
Metody zpracování vybraných témat (projektů)
Audit administrativních činností
Hodnocení rizik v procesu EIA/SEA Část 8 Dodatky.
Informatika pro ekonomy II přednáška 1
TEORETICKÉ OTÁZKY BEZPEČNOSTI
VÍCEKRITERIÁLNÍ ROZHODOVÁNÍ I.
Adéla Masopustová Alena Seifrtová Lukáš Hůla
Systémy pro podporu managementu 2
Obsah prezentace Náhodná proměnná Rozdělení náhodné proměnné.
Diagnostika ve sportovních hrách
Firma a nejistota Aplikace rozhodování v podmínkách rizika a nejistoty na firmu Teorie firmy.
Základy ekonometrie Cvičení září 2010.
STANOVENÍ NEJISTOT PŘI VÝPOŠTU KONTAMINACE ZASAŽENÉHO ÚZEMÍ
Auditorské postupy Činnosti před uzavřením smlouvy
Koncepce environmentální bezpečnosti
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Jaromír Skorkovský ESF MU KAMI
Matematická teorie rozhodování
Hodnocení rizik v procesu EIA/SEA Část 5 Samostatná práce účastníků semináře Zadání.
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. Návrh projektu Ing. Pavel Růžička Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby v rámci projektu.
Systém rizikové analýzy při statickém návrhu podzemního díla Jan Pruška.
MANEK Antonín ŠMEJKAL (2012) Antonín ŠMEJKAL (2012) ŘÍZENÍ RIZIKA.
Luděk Novák dubna 2006 Proč a jak řídit informační rizika ve veřejné správě.
ŘÍZENÍ JAKOSTI A SPOLEHLIVOSTI Věra Pelantová Pavel Fuchs verze 2009
Statistická analýza únavových zkoušek
ENVIRONMENTÁLNÍ INFORMATIKA A REPORTING VIII. Informace pro podporu rozhodování.
Dokumentace informačního systému
Proces řízení rizik.
Metody výběru variant Používají se pro výběr v případě více variant řešení stejného problému Lze vybírat dle jednoho nebo více kritérií V případě více.
Databázové modelování
Ekonomické modelování pro podnikatelskou praxi
Rozhodovací proces, podpory rozhodovacích procesů
Hodnocení rizik v procesu EIA/SEA Část 6 Shrnutí výsledků hypotetického příkladu a závěr semináře.
VYHODNOCENÍ VYVÁŽENOSTI PILÍŘŮ ROZBORU UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ Ostrava Ing. Jiří Hon.
Co je riziko ? Z historie:
Regionalistika 2 Strategické řízení a jeho využití ve veřejné správě v ČR.
Hodnocení rizik v procesu EIA/SEA Část 7 Výsledky samostatné práce účastníků semináře.
Opakování lekce 4,5,
Cíl přednášky Seznámit se
Rozhodování ve veřejné správě Přednáška M. Horáková.
ROZHODOVÁNÍ Osnova: 1. Východiska
ROZHODOVÁNÍ Osnova: Východiska Procesní stránka rozhodování
MUDr. Helena Šebáková RNDr. Pavel Jiříček , Na Bělidle 7, Moravská Ostrava,
Projektový management Risk management
© Institut biostatistiky a analýz INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ANALÝZA A KLASIFIKACE DAT prof. Ing. Jiří Holčík, CSc.
Měřické chyby – nejistoty měření –. Zkoumané (měřené) předměty či jevy nazýváme objekty Na každém objektu je nutno definovat jeho znaky. Mnoho znaků má.
Metodika řízení projektů
1 Evaluace a hodnocení EvaluaceAutoevaluace ©. 2 EVALUACE /Autoevaluace EVALUACE vyjadřuje souhrnně teorii, metodologii a praxi veškerého hodnocení nejrůznějších.
Program ESPON 2013 Témata aktuální výzvy Národní informační den Ministerstvo pro místní rozvoj ČR 21. února 2011.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Technologie, lidé, prostředí Portál krizového řízení Ústeckého kraje Venuše Kindlová Bezpečnostní tajemník Ústeckého kaje.
Vypracovala: Alena Šarmanová Předmět: Říční inženýrství a morfologie
VÍCEKRITERIÁLNÍ ROZHODOVÁNÍ I.
Vnější a vnitřní kontrola
Simulace řízení při správě majetku
Příklad (investiční projekt)
Presentation Title 1st September 2002
METODOLOGIE PROJEKTOVÁNÍ
PROJEKTOVÝ MANAGEMENT
Statistika a výpočetní technika
Plánování přesnosti měření v IG Úvod – základní nástroje TCHAVP
MARKETING Přednáška P
Transkript prezentace:

Hodnocení rizik v procesu EIA/SEA Část 3 Metodologie rizika

Vývojové schéma pro obecnou analýzu rizik – obr. 3.1

Riziková analýza

Rozhodovací proces Rozhodování za určitosti deterministické parametry Rozhodování za rizika stochastické parametry … pravděpodobnost Rozhodování za neurčitosti nejistota  Metody exaktní možnost optimalizace  Metody heuristické nejsou algoritmizovatelné

Typologie nejistoty predikce Rozlišujeme 4 kategorie: (a) jednoznačnou predikci budoucího stavu a scénáře (existence jistoty); (b) predikci ve variantách omezeného počtu diskrétních scénářů (jeden ze scénářů se uskuteční s vysokou pravděpodobností, rozhodování se děje v podmínkách rizika); (c) vějíř predikce nekonečného počtu možných scénářů (rozmanitost neumožňuje ani náznak možné předpovědi, rozhodování se děje v podmínkách nejistoty); (d) neurčitost, která vylučuje možnost jakékoliv predikce.

Stav nevědomosti jako důsledek sílící pravděpodobnosti a důsledku nejistoty

ANALÝZA RIZIK ≈ RIZIKOVÁ ANALÝZA  Řízení bezpečnosti, krizové řízení i nouzové řízení se opírají o analýzu rizik Riziková analýza je založena na sběru a zpracování dat  terminologie pro sběr, třídění, klasifikaci, zpracování a interpretaci dat (slovníky odborných výrazů) Rizikové inženýrství soubor logických a matematických postupů; aplikuje se pro řízení bezpečnosti i pro krizové řízení. Studuje: identifikaci pohrom, rozsah pohrom, velikost dopadů, určení četnosti výskytu nepřijatelných pohrom, rizika nepřijatelná pro chráněné zájmy aj. Pozornost: projekty a programy OSN, EU, OECD, WB

RIZIKO  CHRÁNĚNÉ ZÁJMY  Riziko je míra výskytu nepřijatelných dopadů na chráněné zájmy vyvolaných očekávanou pohromou v daném místě / objektu / území / regionu / organizaci / státu.  Riziko je Dílčí = uvažuje se JEDEN chráněný zájem Integrované = uvažuje se SOUBOR chráněných zájmů Tři parametry pro řešení: (i) Definované chráněné zájmy (ii) Identifikované jevy, které způsobují dopady v kategorii pohrom (iii) Specifikace nepřijatelných dopadů

Řízení rizik a bezpečnosti  Vychází z analýzy a hodnocení rizik  Riziko je funkcí velikosti ohrožení od jednotlivých jevů / pohrom zranitelnosti chráněných zájmů následkem dílčích impaktů  Pamatovat: Nulové riziko neexistuje Snižování rizika znamená zmírnění dopadů na chráněný zájem Omezené poznání (neúplné informace; rozlišovací úroveň modelů a metodik, lidský faktor)

Kvalitativní riziková analýza Metoda křížové matice interakcí je běžně používaná metoda často ve spojení s kontrolními seznamy parametrů, kritérií, plánovaných činností apod. V souvislosti se sledovanou problematikou je v další části věnována pozornost aplikaci metody křížové matice v procesu posuzování vlivů na životní prostředí EIA (Cross-Impact Matrix) a pro techniku přímého posouzení rizika (Risk Matrix). V obou případech metoda přísluší do skupiny metod pro předběžné posuzování sledovaného jevu; v prvním případě jde o screening a proces PES (Preliminary Environmental Study), ve druhém případě o proces PHA (Preliminary Hazard Analysis). Z toho vyplývá potřeba následně aplikovat podrobnější formalizovanou metodu. Nevýhody jednostupňové matice se snaží někteří autoři vylepšit konceptem vícestupňovitosti.

Riziková rozhodovací matice. Obr. 3-2.

Verbálně numerická stupnice pro posouzení pravděpodobnosti výskytu události. Obr. 3-3.

Verbálně numerická stupnice pro posouzení dopadu události. Obr. 3-4.

Riziková matice pro kvantifikaci rizika R(A) a posuzované scénáře (DEMO-příklad). Obr. 3-5.

Přehled dílčích rizik pro DEMO-příklad. Obr. 3-6.

Kvantitativní riziková analýza Metoda „Totálního ukazatele kvality prostředí“ TUKP (Total Index of Environmental Quality - TIEQ) je multikriteriální metoda rozhodovací analýzy z kategorie tvrdého, určitého typu. Opírá se o axiomatickou teorii kardinálního užitku MUT (Multiatribute Utility Theory), katalogy kritérií a vyhodnocovací křivky (rating curves). Prioritně je používána pro základní cíl stanovení preference různých záměrů (srovnatelných variant). Adaptabilita metody (libovolná volba seznamu kritérií) umožňuje použití jednak pro rizikovou analýzu a spolehlivost technologických systémů, jednak pro posuzování potenciálního impaktu a rizika pohrom v rámci velkých územních celků (proces EIA a SEA).

Matematický aparát – metoda TUKP Æ Výpočet vektoru Ui pro každý scénář: n Ui = å fj (Pj) wj(N) j=1 kde: P … parametr – ukazatel kritéria w … váha kritéria fj (Pj) …vyhodnocovací křivka Æ Výpočet pro množinu scénářů a kritérií

Princip disjunkce prostor hodnocení s množinou kritérií \ indikátorů musí být úplný a zároveň disjunktní, tj. omezení, že určitý aspekt nesmí být hodnocen vícekrát. Porušení principu disjunkce se do značné míry projevuje v nedodržení zásady vzájemné preferenční a užitkové nezávislosti posuzovaných parametrů (především ve smyslu ukazatelů kritérií).

Disjunkce Schéma kvantifikace souhrnné funkce užitku U pomocí dílčích funkcí Uj

Generování vějíře scénářů pomocí citlivostní multikriteriální analýzy apokalyptické pohromy bez možnosti obnovy apokalyptické pohromy s možností obnovy aktuálního trendu (tzv. nulová varianta) trvale udržitelného rozvoje minimální strasti přijatelného rizika hypotetický (referenční úroveň, mezní / cílový stav) pesimistický / optimistický rekonstrukce

Pozitivní (křivka B a D) a negativní závislost (křivka A a C) vyhodnocovací funkce. Obr. 3-7.

Vymezení počátečního a koncového bodu měřítka transformačního prostoru Vymezení počátečního a koncového bodu měřítka transformačního prostoru. Obr. 3-8.

RATING CURVE – VYHODNOCOVACÍ KŘIVKA Přímou závislost transformaci užitku definuje vztah: Pro každé kritérium musí být dílčí funkce užitku è è tzn. celkem j nezávislých porovnání variant

DEMO-příklad dílčí funkce užitku. Obr. 3-9.

Posouzení energetické koncepce JČ kraje

DEMO – příklad: Vyhodnocovací křivka pro K(C-1) VLIV NA ZVÝŠENÍ ENERGETICKÉ SOBĚSTAČNOSTI ÚZEMÍ

Hierarchizace významu kritérií. Obr. 3-10.

DEMO – příklad: Histogram kritérií obalová křivka vrcholů naznačuje obalovou křivku pro normální Gaussovo rozdělení náhodných chyb – důkaz objektivního výsledku bez rušivého vnějšího cíleného vlivu

Formy účasti – čtyři kvalitativní úrovně  Pasivní účast  jednosměrný tok informací od proponenta k občanovi  Selektivní konzultace  oboustranný tok  Přímá spoluúčast  pracovní skupiny  Vzájemná podřízenost – mediation  konsensus (není poškozena menšina)