Jiří Průša odd. Portálu veřejné správy Ministerstvo informatiky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Spisová služba pro organizace zřízené Olomouckým krajem
Advertisements

I. Dálkový přístup k postupům řešení životních situací Krajský úřad Plzeňského kraje Václav Koudele.
1 Struktura dotačních titulů Středočeského kraje pro rok 2014.
1 Zpracování dat o odpadech za rok 2011 Seminář pro ohlašovatele.
Český Podací Ověřovací Informační Národní Terminál.
Czech POINT Pohodlná komunikace.
E-Česko 2006 Státní informační a komunikační politika Praha Vladimír Mlynář.
Centrální elektronická podatelna a úřední deska Městský rok informatiky.
Tisková konference 11. července 2006
Global network of innovation e-government – Užití IT v sociálním pojištění E-government Užití informačních technologií v sociálním pojištění.
Informace z CENIA J. Valta
Registr přechodných pobytů
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky Portál veřejné správy Mapové služby Konference ISSS 2007, Hradec Králové Ministerstvo informatiky.
, Elektronické služby knihoven prakticky, Praha Portál STM Lucie Hejná Státní technická knihovna
Informační technologie pro IZS a krizové řízení
SPRÁVA ZÁKLADNÍCH REGISTRŮ Listopad CÍL PREZENTACE 1.Jak vznikl nový úřad 2.Proč nový úřad vznikl.
Registr dlužníků státu
Portál veřejné správy Tisková konference 28. března 2006.
Nové aplikace pro Portál veřejné správy ISSS 2005.
Elektronická publikace Vydavatel: Triada, spol. s r.o. SOLÓN informační systém o veřejné správě Ing. Barbora Mertová.
Celní služby 2000 Radek Sedláček TranSoft a.s Radek Sedláček TranSoft a.s
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Novinky na webovém serveru Ministerstva vnitra
ISSS 2003 BusinessInfo.cz Portál státní správy pro malé a střední podnikatele Miloslav Marčan, Ministerstvo průmyslu a obchodu Michal Sontodinomo, CzechTrade.
Národní program počítačové gramotnosti Petr Heinzl koordinátor NPPG.
Právo na informace Tereza Danielisová,
Portál - kultura a historie Prahy Ivan Seyček Miroslav Váňa Lada Králová Magistrát hl. m. Prahy ePraha ISSS/LORIS/V4DIS Portál – kultura.
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část Právnická fakulta MU Brno říjen 2011 zpracoval: Petr Průcha.
ISKN informační systém katastru nemovitostí
Realizační tým ICZ duben 2005
Elektronická publikace
Portál veřejné správy © 2002 IBM Corporation ISSS 2003 PORTÁL VEŘEJNÉ SPRÁVY PŘEDSTAVENÍ II. ETAPY PROJEKTU Ing. Břetislav Moc IBM Česká republika spol.
MV ČR 1 Nové podmínky pro krajské projekty Ing. Jaroslav Svoboda MV ČR.
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky e-Learning na Portálu veřejné správy Renata Brožková, Jiří Průša Ministerstvo informatiky.
Informace jsou základním předpokladem úspěšného podnikání.
Portál veřejné správy spolupráce s BusinessInfo CS – Zákaznická řešení pro státní správu Ing. Jitka Novotná Ministerstvo informatiky.
1 Regionální a municipální informační systém RAMIS PVT, a.s., Kovanecká 30/2124, Praha 9 tel.: , fax:
Základní registry ve veřejné správě
Současnost a budoucnost služeb ISKN ČÚZK pro oblast veřejné správy ISSS 2006 Hradec Králové, 3. a 4. dubna 2006 Roman Kamarýt, NESS Czech Ředitel divize.
Portál veřejné správy Stav projektu, služby zajišťované Českým Telecomem Pavel Paták.
ISSS 2003 Koncept využitelných stávajících datových zdrojů pro Portál veřejné správy ISSS 2003 Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky Václav Koudele.
Seminární práce z předmětu SIPOL
Ministerstvo informatiky Cíle a plány 2003 Vladimír Mlynář ISSS
Současnost a vize Integrovaného registru znečišťování životního prostředí Úsek informační podpory, oddělení IRZ/CO.
Zjednodušení orientace na portálech veřejné správy Jaroslav Svoboda - Ministerstvo vnitra ČR Iva Zelenková - Ministerstvo informatiky ČR Konference ISSS,
Ministerstvo informatiky ČR ISSS, Hradec Králové, duben 2005.
Technické řešení PostSignum QCA
Jednotlivé projekty MSp
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Moderní zdroj statistických informací.
Portál veřejné správy Prezentační část
Centrální elektronická podatelna a úřední deska ISSS 2006.
Březen – měsíc internetu podeváté aneb Na úřad přes internet Jaroslav Winter BMI sdružení ISSS, Hradec Králové
Portál veřejné správy © 2002 IBM Corporation ISSS 2003 Portál veřejné správy portal.gov.cz Ing. Dana Bérová
Specializovaná elektronická média pro veřejnou správu Solón Deník veřejné správy.
ISSS 2003 PORTÁL VEŘEJNÉ SPRÁVY Ing. Dana Bérová Ministerstvo informatiky.
Portál veřejné správy CS – Zákaznická řešení pro státní správu Ing. Vladimír Hořejší Ing. Jitka Novotná Ministerstvo informatiky.
Interaktivní personální portál
Portál veřejné správy © 2002 IBM Corporation ISSS 2003 PORTÁL VEŘEJNÉ SPRÁVY.
RNDr. Ivana Havlíková Ing. Jiří Štochel. STAVEBNÍ ZÁKON - STARÝ.
Business Consulting Services © 2005 IBM Corporation 9. ICT Forum, Praha Elektronická daňová správa Klientský přístup k daňovým subjektům.
Co je to Czech POINT garantovaná služba pro komunikaci se státem prostřednictvím jednoho univerzálního místa možnost získání a ověření dat z veřejných.
Ministerstvo informatiky Cíle a plány. Cíle  Čtvrtina agend veřejné správy dálkově přístupná – ČR lídr e-Governmnetu ve střední Evropě  IT gramotná.
Základy práce s portálem CzechPOINT. 2 Úřad na cestě k lidem Český Podací Ověřovací Informační Národní Terminál Asistované místo výkonu veřejné správy.
Základní registr územní identifikace a nemovitostí Zbyněk Havelda Úřad pro veřejné informační systémy Seminář sdružení Nemoforum.
Katastr nemovitostí na internetu a reálné možnosti jeho využití fyzickými a právnickými osobami Č e s k ý ú ř a d z e m ě m ě ř i c k ý a k a t a s t r.
Datové centrum sociálních služeb v Libereckém kraji Interaktivní softwarový program určený pro poskytovatele sociálních služeb, zadavatele a také pro.
Informační zdroje české veřejné správy
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část
Legislativní změny na úseku EO, OP, CD
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Projekt e-Sbírka a e-Legislativa snazší přístup k právu a k informacím o jeho změnách pro podnikatele JUDr. Vít Šťastný a Mgr. Aleš Gola Ministerstvo.
Transkript prezentace:

Jiří Průša odd. Portálu veřejné správy Ministerstvo informatiky Portál veřejné správy Jiří Průša odd. Portálu veřejné správy Ministerstvo informatiky Portál veřejné správy vytvořilo a spravuje Ministerstvo informatiky na základě zákona č. 365/2000 Sb., o informačních systémech veřejné správy Portál je budován v několika etapách. Buduje se postupně tak, aby každý jednotlivý přírůstek představoval dílčí, ale ucelené řešení, které je viditelné a přínosné pro uživatele. První etapa byla zahájena v březnu 2003 na konferenci ISSS představením projektu Portálu. V září 2003 byl zahájen provoz Portálu. V prvních třiceti dnech provozu byl Portál přístupný pouze pro veřejnou správu (z důvodu ověření a doplnění údajů). V říjnu 2003 byl na Invexu zahájen provoz Portálu pro veřejnost. V říjnu letošního roku získal Portál atest na shodu informačního systému veřejné správy se Standardem ISVS pro náležitosti životního cyklu IS a byl zahájen ostrý provoz Portálu veřejné správy.

Úvod Portál veřejné správy dosud jako jediný portál bezplatně poskytuje ověřené a státem garantované údaje Etapy projektu březen 2003 - zahájení projektu INVEX říjen 2003 - zahájení zkušebního provozu INVEX říjen 2004 - zahájení ostrého provozu INVEX říjen 2005 – představení nových aplikací Portál veřejné správy vytvořilo a spravuje Ministerstvo informatiky na základě zákona č. 365/2000 Sb., o informačních systémech veřejné správy Portál je budován v několika etapách. Buduje se postupně tak, aby každý jednotlivý přírůstek představoval dílčí, ale ucelené řešení, které je viditelné a přínosné pro uživatele. První etapa byla zahájena v březnu 2003 na konferenci ISSS představením projektu Portálu. V září 2003 byl zahájen provoz Portálu. V prvních třiceti dnech provozu byl Portál přístupný pouze pro veřejnou správu (z důvodu ověření a doplnění údajů). V říjnu 2003 byl na Invexu zahájen provoz Portálu pro veřejnost. V říjnu letošního roku získal Portál atest na shodu informačního systému veřejné správy se Standardem ISVS pro náležitosti životního cyklu IS a byl zahájen ostrý provoz Portálu veřejné správy.

Cílové skupiny Pro občany - informace o všech úřadech a radnicích v ČR včetně úředních hodin a toho, kde vybranou instituci hledat; formuláře a dokumenty pro jednání; lhůty nutné k vyřízení; návod, jak konkrétně postupovat při vyřizování praktických situací, … Pro podnikatele - informace o tom, kde a jak vyřídit nejrůznější podnikatelské agendy; elektronická podání daňového přiznání, Evidenčních listů důchodového pojištění, Přehledu o příjmech a výdajích OSVČ; úplný adresář úřadů; předpisy pro podnikání; bezplatné vyhledávání v Obchodním věstníku; náhled do katastru nemovitostí; dotace; veřejné zakázky, … Pro cizince - 6 tematických kategorií pro cizince, kteří cestují do ČR jako turisté, podnikatelé či studenti Občané Rodina / Zaměstnání / Zdraví / Životní prostředí / Bydlení / Věda, vzdělání, kultura / … Podnikatelé Ve spolupráci s projektem Ministerstva průmyslu a obchodu BusinessInfo (http.businessinfo.cz) Daňový systém / Rozvoj podnikání / Dotace / Veřejné zakázky / … Cizinci 6 tematických kategorií pro cizince, kteří cestují do ČR jako turisté, podnikatelé či studenti. Before you move Travelling, Entry Formalities, Information about the Czech Republic Living Residence in the Czech Republic, Health Care, Family Work and business Working in the Czech Republic, Types of Employment,  Registre of Economic Subjects/Entities, Employee Rights, Labour Relations, Tax Studying Education in the Czech Republic, Primary Schools, Secondary Schools, Tertiary Schools, Czech Language Enforcing your rights Legal Rights, Political Rights, Equal Opportunities, Czech Judicial System, Roma Integration Policy Social problem Unemployment, Drugs, Criminality, State-Contributory Pension Úředníci Připravuje se – vzory dokumentů, úřední desky, zákony, …

Občan vložit obrázek ze http://portal.gov.cz/wps/portal/_s.155/701/_s.155/8710?clk=1273&odk=1490&zak=1497&ks=1198

Podnikatel

Cizinec

Databáze Portál veřejné správy tvoří čtyři navzájem propojené databáze Zákony Životní situace Adresář Podání Připravujeme rozšíření sekce o další služby a informační zdroje (resortní vyhlášky, judikatura, aktivní a pasivní derogace apod.) Z ohlasů víme, že část uživatelů by uvítala další, vyspělejší služby. Konkrétně například: aktivní a pasivní derogace – odkaz na předpis, kterého se týká nová úprava a naopak vyhledání účinnosti předpisu od-do rozšířené vyhledávání i nad předpisy, které nejsou platné a účinné další zdroje předpisů – resortní vyhlášky, judikatura apod. Z důvodu otázky rozložení trhu (a možného dopadu na ostatní dodavatele právnických služeb) budou rozšířené služby poskytovány pouze uživatelům z veřejné správy

Zákony platné a úplné předpisy ze Sbírky zákonů s možností stažení do PC věstníky krajů smlouva o přistoupení k Evropské unii integrovaný přístup k právním textům Evropské unie (Eur-lex, ISAP)

Životní situace katalog životních situací je vytvářen ve spolupráci s ostatními rezorty obsahuje přes 350 zpracovaných životních situací je propojen s databází Adresář a Zákony Připravujeme průběžné rozšiřování stávající databáze životních situací rozšíření o životní situace pro zdravotně postižené spoluobčany webové služby Katalog životních situací je vytvářen ve spolupráci s ostatními resorty Obsahuje cca 300 zpracovaných životních situací Vedle jednotlivých ministerstev dodávají zpracované životní situace i ostatní úřady státní správy Státní veterinární správa - Cestování se zvířaty v rámci Evropské unie, Český úřad zeměměřický a katastrální - Návrh na vklad do katastru nemovitostí, Výpis z katastru nemovitostí, Záznam práva k nemovitostem do katastru nemovitostí(nejnavštěvovanější životní situace) ale i např. Česká pošta - Výplata důchodu, Zásilky do zahraničí apod. Databáze Životní situace je propojena s databází Adresář a Zákony Stávající databázi průběžně rozšiřujeme o životní situace zpracovávané centrálními úřady veřejné správy. Databáze bude rozšířena o životní situace pro zdravotně postižené spoluobčany (v rámci plnění Národního plánu vyrovnávání příležitostí pro občany se zdravotním postižením). Připravují se životní situace vztahující se k odborné péči, léčbě a k sociálnímu zabezpečení rodiny pečující o zdravotně postižené nebo oslabené dítě. Prostřednictvím webových služeb budou sdíleny průběžně aktualizované informace z Kalendáře akcí, legislativního či zdravotního poradenství apod. Rozšíření aplikace o životní situace pro samosprávu

Nejnavštěvovanější životní situace Přiznání k dani z příjmu FO (6244) Vydání cestovního dokladu (2142) Výpis z katastru nemovitostí (1968) Podání k přiznání z dani nemovitostí (1742) Vznik povinnosti podat daňové přiznání a hlášení k dani z příjmů FO (1393) Hlášení trvalého pobytu (1072) Vydání řidičského průkazu (895) Nepříznivý zdravotní stav ve vztahu k sociálnímu zabezpečení (875) Dálkový přístup k údajům katastru nemovitostí (870) Podání k přiznání dani z příjmu FO – typ A (834)

Adresář Sekce Adresář obsahuje kontakty na úřady, působnost správních úřadů, statistické údaje o obci, zobrazení na mapě, místo s nejbližším přístupem k internetu, apod. Možnost změnového řízení – zadávání údajů online (za rok 2005 bylo v Adresáři aktualizováno celkem 5 653 záznamů, od roku 2003 bylo provedeno přes 18 000 aktualizací). Vyhledávání fulltextové podle regionů podle typu úřadů Sekce Adresář obsahuje kontaktní údaje na úřady (ve většině případů i úřední hodiny) a další informace podle Standardu ISVS pro zveřejňování vybraných informací o veřejné správě způsobem umožňujícím dálkový přístup - 012/01.02. Doplněna je navíc působnost správních úřadů, údaje o obci, popis služeb. Správní úřady s působností pro příslušnou obec lze nalézt pod odkazem Informace o obci a správním území.  Za aktualizaci údajů úřadů odpovídá příslušný úřad nebo správce Portálu. V případě zjištění chybných údajů či pro doplnění údajů je možno využít službu Změnové řízení, která umožní provést opravu. Aktualizace dat úřadů samosprávy probíhá ve spolupráci s projektem Ministerstva vnitra Elektronický portál územních samospráv (tzv. ePUSA). Připravuje se webová služby pro přenos dat z resortních databází: např. katastrálních úřadů, finančních úřadů apod. Účelem této služby je v maximální míře minimalizovat nutnost manuální aktualizace dat ze strany veřejné správy v případě, že potřebná data jsou již v jiných systémech k dispozici. Do Adresáře byly postupně dopracovány nejen zbývající subjekty veřejné správy a některé jejich odbory, ale i další instituce – archivy, kanceláře poslanců, kanceláře senátorů, památkové ústavy, výzkumné a zkušební ústavy apod. Připravuje se rozšíření adresáře o karty notářů a advokátů, doplnit bychom chtěli zástupce dalších profesních komor, školy, nemocnice apod. Součástí Adresáře jsou také Povinně zveřejňované informace ze státní správy a samosprávy

Adresář

Povinně zveřejňované informace Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny návrh plánu péče o zvláště chráněné území návrh na vyhlášení národního parku, chráněné krajinné oblasti … Zákon č. 185/2001 Sb., o odpadech obecní úřad obcí s rozšířenou působností a krajský úřad zveřejní aktuální seznam zařízení k využívání, odstraňování, sběru nebo výkupu odpadů Ministerstvo životního prostředí zveřejní plán odpadového hospodářství Kraje zveřejní plán odpadového hospodářství ….. Zákon č. 218/2004 Sb., kterým se mění zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny Orgán ochrany přírody zveřejní návrh plánu péče o zvláště chráněné území a jeho ochranné pásmo na Portálu veřejné správy. Návrh na vyhlášení národního parku, chráněné krajinné oblasti nebo jejich ochranného pásma či na vymezení zón národního parku nebo zón chráněné krajinné oblasti na Portálu veřejné správy Zákon č. 188/2004 Sb., kterým se mění zákon č. 185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů Dle ustanovení § 39 odst. 10 zákona č. 185/2001 Sb., ve znění pozdějších předpisů, obecní úřad obcí s rozšířenou působností a krajský úřad zveřejní na Portálu veřejné správy aktuální seznam zařízení k využívání, odstraňování, sběru nebo výkupu odpadů. Dle ustanovení § 42 odst. 8 zákona č. 185/2001 Sb., ve znění pozdějších předpisů, zveřejní Ministerstvo životního prostředí plán odpadového hospodářství České republiky a jeho změny na Portálu veřejné správy. Dle ustanovení § 42 odst. 12 zákona č. 185/2001 Sb., ve znění pozdějších předpisů, zveřejní kraje v samostatné působnosti plán odpadového hospodářství kraje a jeho změny na Portálu veřejné správy.

Povinně zveřejňované informace

e-Learningové kurzy novinka na Portálu veřejné správy možnost studia kurzů práce s počítačem založeno na standardu ECDL 7 modulů (Teorie, Windows, Word, Excel, Access, PowerPoint, Internet a e-mail) kurzy obsahují jak výkladovou část, tak cvičení kurz Elektronický podpis kurz Práce s Portálem veřejné správy

e-Learningové kurzy nutnost registrace na jeden e-mail možné registrovat několik uživatelů systém si pamatuje již absolvované části kurzu po absolvování každého kurzu certifikát

Mapy mapový server PVS – státem garantované mapové podklady možnosti výběru mapového podkladu automapa (1 : 150 000) základní mapa (1 : 50 000, 1 : 10 000) ortofotomapa v současné době 25 tématických vrstev možnost vyhledání sídla úřadu – propojení s adresářem

Mapy - vrstvy Výběr nejzajímavějších mapových vrstev s ohledem na cestovní ruch Biosférické rezervace UNESCO Chráněná území rezervace NATURA 2000 přírodní parky

Mapy - ortofotomapa

Mapy – základní mapa

Biosférické rezervace UNESCO

Obchodní věstník zpřístupněn od ledna 2004 přes Portál veřejné správy dostupná všechna čísla od 1. ledna 2004 možnost vyhledávání dle kritérií (IČ, Sídlo, Částka….)

Obchodní věstník Obchodní věstník byl již zprovozněn na začátku roku. Přes Portál veřejné správy jsou přístupná všechna čísla Obchodního věstníku, která byla zveřejněna po 1. lednu 2004. Archivace Obchodního věstníku jednotlivých čísel probíhá v okamžiku jejich vydání, vyhledávat lze podle zadaných kritérií (Obchodní firma, IČO, sídlo firmy, soud, ročník, číslo)

Veřejné zakázky vstup do informačního systému o veřejných zakázkách vyhledávání jak ve vypsaných řízeních tak ve výsledcích možnost vyhledávání dle kritérií

Veřejné zakázky Aplikace Centrální adresa je na Portálu dostupná od 1.1.2005. Vyhledávat je možno podle: Evidenční číslo/Oznámení/Zadávací řízení/Předmět/Odvětví/IČ/Soutěžní lhůta od/Soutěžní lhůta do/Veřejná soutěž o návrh/

Podání – základní funkce aplikace Registrace uživatelů – 3 typy Občané Organizace Zástupci Transakční jádro pro zpracování elektronických podání Poskytuje jednotné rozhraní pro všechny typy podání Přijímá elektronická podání Kontroluje identitu odesílatele Předává podání úřadu veřejné správy Zasílá potvrzení uživateli Doručování podání příslušným úřadům veřejné správy 400

Podání - zprovozněné služby Česká správa sociálního zabezpečení evidenční listy důchodové pojištění (2 535 287) nemocenské pojištění (3 649 399) elektronická podání využívá 63% organizací Ministerstvo financí přiznání ke všem typům daní zasílání statistický údajů INTRASTAT (Generální ředitelství cel) Úřad vlády ČR – Informační systém o státní službě a platech Předložení odvolání stavebního úřadu na Středočeský kraj Roční výkaz o poštovních službách – Ministerstvo informatiky dokumenty vyšší jak Eifellova věž, 23 000 kg.

Formuláře daňové správy DPHDAP - Přiznání k dani z přidané hodnoty platné do 30.4.2004 DPHDP1 - Přiznání k dani z přidané hodnoty platné od 1.5.2004 DPHSHV - Souhrnné hlášení VIES DPFDPA - Daň z příjmu fyzických osob - typ A DPFDPB - Daň z příjmu fyzických osob - typ B DPPDAP - Daň z příjmu právnických osob DSLDAP - Daňové přiznání k dani silniční DNEDAP - Daňové přiznání k dani z nemovitostí RHLOZN - Oznámení o nezdaněných vyplacených částkách FPO DADPIS - Obecná písemnost

Podpora uživatelů kontaktní místo centrální podpory uživatelů možnost kontaktu e-mail bezplatná linka 12 vyškolených operátorů zajišťuje Český Telecom ve špičkách až 500 volání za den helpdesk@portal.gov.cz tel.: 800 20 21 22

Návštěvnost PVS téměř 1,75 mil návštěv v roce 2005 téměř 28 mil. shlédnutí v roce 2005 počty návštěv i shlédnutí mají jasně rostoucí tendenci

Návštěvnost PVS

Dotazy Děkuji za pozornost jiri.prusa@micr.cz