Anorganická chemie S O L I VY_32_INOVACE_20 - SOLI.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Advertisements

Zpracovala: Ing. Martina Hrabáková
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
VY_32_INOVACE_18 - KYSELINY
17.1 Soli - jejich vznik a názvosloví
Názvosloví anorganických sloučenin
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Druhy chemických reakcí
NÁZVOSLOVÍ SOLÍ.
Neutralizace Mgr. Helena Roubalová
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Soli Chemie Autor: Ing. Šárka Psíková
SOLI RZ
Soli Rozdělení solí Charakteristika solí
NÁZVOSLOVÍ HYDROXIDŮ.
Názvosloví - opakování II.
Vzorce - opakování I..
Názvosloví solí.
Chemické názvosloví anorganických sloučenin 1
Soli Názvosloví, vznik a použití solí, hydrogensoli a hydráty solí, hnojiva, použití solí ve stavebnictví Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Jméno autoraMgr. Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablony V/2 Inovace.
NÁZVOSLOVÍ ANORGANICKÝCH LÁTEK.
Soli Při vyslovení slova sůl se každému z nás vybaví kuchyňská sůl - chlorid sodný NaCl. V chemii jsou však soli velkou skupinou látek a chlorid sodný.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: říjen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Neutralizace.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_ 41.
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
Identifikace vzdělávacího materiálu
Vzorce pro opakování.
XIII. TYPY CHEMICKÝCH REAKCÍ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_139_Druhy chemických reakcí AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM:
Neutralizace Vznik solí
Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření:
Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 24 Autor: Lenka Poláková
NÁZVOSLOVÍ DVOUPRVKOVÝCH SLOUČENIN
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Zopakuj si vzorce a názvy
Chemický děj Chemie Autor: Ing. Šárka Psíková
Názvosloví Hydroxidů.
Vznik solí Soli vznikají reakcemi různých látek:
Elektrolýza VY_32_INOVACE_01 - OCH - ELEKTROLÝZA.
SOLI Chemie 9. ročník VY_32_INOVACE_07.3/20
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Názvosloví anorganických sloučenin
Jak vznikají soli.
Názvosloví kyselin a hydroxidů
KYSELINY 1) BEZKYSLÍKATÉ KYSELINY: (koncovka -vodíková) Kyselina
Názvosloví anorganických sloučenin
Soli Chemické sloučeniny, složené z kationtu kovu nebo kationtu amonného a aniontu kyseliny pH =7, vznikají neutralizací, v přírodě se vyskytují jako KRYSTALY.
Názvosloví - opakování I.
SOLI KYSLÍKATÝCH KYSELIN
NÁZVOSLOVÍ HYDROXIDŮ.
A opět názvosloví. Úkol 1: Rozděl sloučeniny na hydroxidy, kyseliny, soli: HClO 3, NaOH, NaClO 3, H 3 PO 4, HCl, CuCO 3, HIO 4, Ca(OH) 2, Fe(OH) 3, K.
Chemické názvosloví anorganických sloučenin 2
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Edita NAĎOVÁ Název prezentace 4. Chemické názvosloví Název sady: Obecná a anorganická chemie (pro 3.ročník.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Lucie Tuhá ČísloVY_32_Inovace_3073 NázevNázvosloví anorganických a organických sloučenin Téma hodinyNázvosloví.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Názvosloví solí. Soli 1.) Bezkyslíkatých kyselin 2.) Kyslíkatých kyselin.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-18
Soli a jejich chemické vlastnosti
11 prvky, sloučeniny- souhrnné opakování
Soli.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Výpočty z chemických rovnic
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Jak vznikají soli Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
NEUTRALIZACE.
Transkript prezentace:

Anorganická chemie S O L I VY_32_INOVACE_20 - SOLI

CHARAKTERISTIKA SOLÍ Jsou to chemické sloučeniny složené z kationtů kovů a aniontů kyselin. Jednotlivé ionty mohou být složeny z organických i anorganických látek. V přírodě se vyskytují jako krystaly. Mají vysoký bod tání a varu. V roztoku nebo tavenině vedou elektrický proud. VY_32_INOVACE_20 - SOLI

SOLI MŮŽEME DĚLIT PODLE NĚKOLIKA HLEDISEK. NÁM POSTAČÍ NÁSLEDUJÍCÍ: ROZDĚLENÍ SOLÍ SOLI MŮŽEME DĚLIT PODLE NĚKOLIKA HLEDISEK. NÁM POSTAČÍ NÁSLEDUJÍCÍ: DLE ROZPUSTNOSTI ROZPUSTNÉ NEROZPUSTNÉ DLE OBSAHU KYSLÍKU BEZKYSLÍKATÉ KYSLÍKATÉ VY_32_INOVACE_20 - SOLI

VZNIK SOLÍ CHEMICKÁ REAKCE CHEMICKÁ ROVNICE NÁZEV A VZOREC SOLI (příklad) KYSELINY A HYDROXIDU NEUTRALIZACE KOH + HCl → H2O + KCl Chlorid draselný KCl KOVU A KYSELINY Zn + H2SO4 → H2 + ZnSO4 Síran zinečnatý ZnSO4 KOVU S NEKOVEM 2 Cu + S → Cu2S Sulfid mědnatý Cu2S OXIDU KOVU S OXIDEM NEKOVU CaO + CO2 → CaCO3 Uhličitan vápenatý CaCO3 KYSELINOTVORNÉHO OXIDU S HYDROXIDEM CO2 + 2 KOH → K 2CO3 + H2O Uhličitan draselný K 2CO3 ZÁSADOTVORNÉHO OXIDU S KYSELINOU CaO + 2 HNO3→Ca(NO3) + H2O Dusičnan vápenatý Ca(NO3) DVOU SOLÍ (SRÁŽECÍ REAKCE) AgNO3 + KBr → AgBr + KNO3 Dusičnan draselný KNO3 VY_32_INOVACE_20 - SOLI

NÁZVOSLOVÍ SOLÍ NÁZEV SOLI PODSTATNÉ JMÉNO - aniont kyseliny PŘÍDAVNÉ JMÉNO - Název kationtu Podstatná jména v názvech solí s kyslíkem mají koncovku dle názvu kyseliny doplněné písmenkem - n VY_32_INOVACE_20 - SOLI

Soli bezkyslíkatých kyselin a) halogenidy (AlCl3) - dvouprvkové sloučeniny halogenu a vodíku, všechny halogeny mají ox. č. – I - jako všechny dvouprvkové sloučeniny mají zakončení – id b) sulfidy (Al2S3) - dvouprvkové sloučeniny síry s kovovým prvkem, ve kterých mají atomy síry oxid.č. - II - pro tvorbu názvů a vzorců platí stejné pravidla jako pro oxidy - sulfidy = sirníky (postaru), jako oxidy - kysličníky AllIICl-I3 AllII2S-II3 VY_32_INOVACE_20 - SOLI

Soli kyslíkatých kyselin - tvorba vzorců - dusičnany, dusitany, uhličitany, … - místo kationtu může být vázána i amonná skupina - NH4NO3 – dusičnan amonný příklad postupu: uhličitan železitý název kyseliny: - kyselina uhličitá vzorec kyseliny: H2CO3 vzorec aniontu: (CO3)-II vzorec kationtu: Fe+III vzorec soli (celk.náboj kationtů= celk. náboji aniontů) Fe2(CO3)3 VY_32_INOVACE_20 - SOLI

VY_32_INOVACE_20 - SOLI

Zdroj: Snímek č. 1: http://office.microsoft.com/cs-cz/images/results.aspx?qu=soli&ex=2#ai:MC900157675| Snímek č. 2: http://office.microsoft.com/cs-cz/images/results.aspx?qu=kopec&ex=1#ai:MP900439361| VY_32_INOVACE_20 - SOLI