Cézava – návrh 1. Ekonomické dopady změny struktury krajiny.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Operační program „Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství“ (OP Zemědělství) a Horizontální plán rozvoje venkova (HRDP)
Advertisements

F INANČNÍ PLÁNOVÁNÍ Jakub Novotný 3. září 2009 Hranická rozvojová agentura, z.s.
1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Finanční nástroje pro podporu stanic Lenka Tomášková AOPK ČR, Sekce ochrany přírody a krajiny, odbor zvláštní ochrany přírody Praha,
Podpora mikroregionů v Královéhradeckém kraji Ing. Pavlína Trpkošová Krajský úřad Královéhradeckého kraje Odbor regionálního rozvoje, cestovního ruchu.
Solární systémy pro aktivní topení Ing. Tomáš Kopecký 10:30.
Operační program Životní prostředí 2007 – 2013 Prioritní osa 6 Michal Slezák Odbor ochrany přírody, odpadů a EV Úsek řízení projektů SFŽP ČR.
Zemědělci a vodohospodáři – protivníci nebo spojenci? J a n K l í r Výzkumný ústav rostlinné výroby Praha - Ruzyně
Tvorba integrované strategie území MAS Ekoregion Úhlava.
1. Ochrana kulturního dědictví Obnova a rozvoj vesnic Občanské vybavení a služby Investice do lesů 2.
Regionální plán územního systému ekologické stability a ozelenění obcí a krajiny na území obcí regionu Cézava (POV 2004) TELNICE 19. Listopadu 2004.
Potraviny na trhu v ČR. DPH na potraviny v ČR a okolních státech ČR v roce 2007 = 5% ČR v roce 2013 = 15% Polsko = 5% Litva = 5% Francie = 5,5 % Nizozemsko.
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
Aktuální stav problematiky ÚSES a možné hospodářské využití prvků ÚSES - multifunkční ÚSES v zemědělské krajině - zdroj obecné diverzity.
Integrovaný plán rozvoje města Kutná Hora 21. srpna 2007.
Co je třeba udělat pro vznik o.p.s. Hradecký venkov se sídlem v Nechanicích :
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
Demografie je věda, která se zabývá:
SZP Společná zemědělská politika prof. Ing. Magdaléna Hrabánková, CSc., prof. h.c. Ekonomická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích.
DOPRAVNÍ INFRASTRUKTURA ČR: Jakým směrem se ČR vydá na křižovatce dopravní infrastruktury budoucnosti? , Praha CESTA PRVNÍ: Důvody investic.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Projekt COBRAMAN 12/2008 – 12/2011 Manager Coordinating Brownfield Redevelopment Activities (Manažer pro koordinaci aktivit znovuoživení brownfieldů)
pro integrovaný projekt
I.1.4 Pozemkové úpravy ÚZPI dne 18. října Charakteristika opatření  prostřednictvím tohoto opatření je řešena problematika vlastnických vztahů.
© Moravskoslezský kraj DATABÁZE NEJLEPŠÍCH PRAKTIK Spolupráce veřejné správy s podniky.
Program rozvoje venkova, - pro obce Ing. arch. Kamila Matoušková, CSc. poradkyně ministra zemědělství.
23. září 2009, Ústí nad Labem, Odborný seminář 1 Vysoké učení technické v Brně Fakulta stavební Ústav vodního hospodářství krajiny Doc. Ing. Miroslav DUMBROVSKÝ,
1 „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací projektu z PRV“
Aktivity v rámci projektu „Zvýšení kvality řízení na Krajském úřadu Plzeňského kraje” Seminář pro věcně příslušné zaměstnance a zastupitele PK Strategie.
Výzkumný ústav živočišné výroby, v.v.i.
Program rozvoje venkova a problematika DPH Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace
Program rozvoje venkova ČESKÉ REPUBLIKY na období 2007 – 2013.
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
GEOGAFIE ZEMĚDĚLSTVÍ PARDUBICKÉHO KRAJE
ČEŠTÍ ZEMĚDĚLCI - OSTRŮVEK UPROSTŘED EU POHLEDEM BANKY 179. ŽF EGON ČIERNÝ - KOMERČNÍ BANKA, A.S.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Daň z nemovitostí 1. 2 okruhy – POZEMKY na území ČR vedené v katastru nemovitostí (§ 2) – obecně STAVBY s kolaudačním rozhodnutím a stavby užívané, dále.
Návrh CHKO Český les Cílená stimulace hospodářského rozvoje území RNDr. Emil Chochole vedoucí Odboru regionálního rozvoje KÚPK Babylon,
Nástroje dotační politiky pro zemědělce hospodařící udržitelným způsobem Ing. Pavel Sekáč náměstek ministra zemědělství Sekce pro společnou zemědělskou.
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Jednodušší cesta k dotacím v novém programovém období Místní akční skupina Rakovnicko.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Vodní hospodářství (2014–2016) Aleš Kendík náměstek pro řízení sekce vodního hospodářství
Místní akční skupina Lanškrounsko, z.s. Nám. J. M. Marků Lanškroun
Jednodušší cesta k dotacím v novém programovém období Místní akční skupina Rakovnicko.
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA 2014 – 2020 A MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ KRAJINNÉ ARCHITEKTURY.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Setkání s ASZ a NNO
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Financování veřejné dopravy Význam a charakteristika dopravy: Propojuje všechna odvětví hospodářství Propojuje všechna.
Královéhradecký kraj – podpora podnikání Ing. Michal Pultar Hradec Králové,
Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Rozvoj CR Brno, 4. listopadu 2015.
Jednodušší cesta k dotacím v novém programovém období Místní akční skupina Rakovnicko.
2. setkání pracovní skupiny „Životní prostředí“. Souhrnná SWOT analýza Silné, slabé stránky Silné stránky B. Slabé stránky B. Zvyšování podílu separovaného.
Chytrý Jihomoravský kraj ?
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
Hydraulické posouzení vodovodní sítě obce Ing. Rostislav Kasal Ph.D.
Jak získat peníze na zahájení podnikání na venkově ?
Fondy vnější spolupráce EU – finanční nástroje rozvojové spolupráce
Svítání na lepší časy. Odrazilo se naše zemědělství ode dna?
Svítání na lepší časy. Odrazilo se naše zemědělství ode dna?
Politika rozvoje venkova Program rozvoje venkova
Konzultace : středa , kancelář č. 506
Daň z nemovitostí.
Program Prevence před povodněmi I. až IV. etapa
Obec Sibřina Plán investičních a provozních záměrů obce 2018 – 2022
Fiche 5 – Relax v lese Článek 25 Neproduktivní investice v lesích
VENKOV SPOV ČR
Transkript prezentace:

Cézava – návrh 1. Ekonomické dopady změny struktury krajiny

Změna struktury krajiny Co ztratíme změnou??? 2698,3ha ……….………..zemědělské půdy 9, 535mil. Kč….…… zeměděl.dotací ročně 27…………. pracovních míst v zemědělství t….. zeměděl. produktů,( 5,52t/ha) 47,1mil.Kč příjmů pro zeměděl.p. z výroby

Změna struktury krajiny Co získáme změnou v průběhu ??let ? 216 ha………………………………………..…. vodních ploch 770 ha …………………………………………travních porostů 1712 ha………….………………………. lesa a liniové zeleně 5,6mil Kč………….……… dotací na travní porosty/ročně 2,7mil Kč ………….………….dotací přímých plateb/ročně 157,5mil. Kč…………………………….. dotací na zalesnění 20,5mil. Kč……….…….péče o les ročně po dobu 5-ti let 13,7mil Kč.. kompenzace zisku za les po dobu 15-ti let

Změna struktury krajiny-Co získáme ???? pracovních míst na přípravu a realizaci změn ???? pracovních míst v údržbě lesa a hospodářském využití vodních ploch, ???? pracovních míst v nových službách Určitě více jak 27 pracovních míst mil. Kč při realizaci veřejných zakázek zvýšení průměrných výnosů obilovin z ha o 1t =10 644t a tím snížení ztráty z úbytku ploch příležitost pro pastevní chov skotu a ovcí příležitost pro ekonomicky moderní způsoby zavlažování- dostatek vody a tím i efektivní pěstování zeleniny v blízkosti aglomerace

Změna struktury krajiny-co získáme zvýšenou kvalitu vod snížení rizika povodní zvýšenou atraktivitu území pro další investice sníženou prašnost a snížení zdravotních rizik zvýšenou kvalitu životního prostředí a estetickou hodnotu krajiny zvýšenou cenu pozemků( zemědělských i stavebních ) naplnění strategie ve nové výstavbě a v řadě dalších hledisek

Změna struktury krajiny-odhad finanční bilance Celk. roční výsledek ze známých veličin: Kč Zvýší-li se průměr o 1t/ha t x 102 EUR = mil Kč pak celk. výsledek je Kč + všechny další positivní ukazatele a Investiční příležitosti po dobu realizace projektu

Možné zdroje financování

K realizaci návrhu je třeba získat široký souhlas obyvatel regionu, VLASTNÍKŮ, podnikatelů, zemědělců, institucí a dosáhnout koordinace kroků

Cézava - návrh Návrh konkrétních opatření

Základní postup 1.Dosáhnout konsensu v regionu důkladnou odborně vedenou kampaní na základě scénářů alternativních studií 2.Připravit na základě představy(vize) podrobný „Krajinný plán“ 3.Připravit realizační a finanční projekty 4.Začít postupně realizovat jednotlivé projekty

Návrh organizační struktury pro realizaci „Krajinného plánu“ Region CÉZAVA-svazek obcí Pozemkový spolek CÉZAVA ( příprava projektů, koordinace) Vlastníci pozemků Uživatelé pozemků Experti Samostatná ek.činnost Dobrovolníci,dárci Nástroj –program LEADER

Nežli řeknete, že to je nesmysl, počítejte, prosím do deseti. Michal Pospíšil, Juraj Flamík Partnerství o.p.s. Ateliér FONTES