Zpráva o aktuálním stavu stavebnictví Pro představenstvo SPS dne 26.3.2009 Ing. Václav Matyáš prezident Svaz podnikatelů ve stavebnictví v ČR.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dopady oslabení kurzu na ceny potravin a české zemědělství Mojmír Hampl Viceguvernér ČNB Žofínské fórum na téma „České zemědělství“ 10. března 2014.
Advertisements

Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2010 Ministerstvo financí září 2009.
– – Očekávané změny v oblasti zákoníku práce, občanského zákoníku a v důchodovém systému 1.
Ing. Dan Jiránek primátor Statutárního města Kladna.
Spotřební daň na pohonné hmoty - zachovat nebo snížit?
1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
PRŮZKUM NA TÉMA: „Dopady finanční krize“ eficia .
Trendy finančních produktů ČLFA
Konference nejen Rezidencích 07. Potřeba vlastnit vs. výhoda nájmu Podpora vlastnického bydlení (americký sen) Rodinné kořeny 45 let, 2x stěhování, 60.
CO JE TO SVĚTOVÁ HOSPODÁŘSKÁ KRIZE?
Nástroje na podporu bydlení v ČR Ekonomika bydlení a technické infrastruktury.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Příklady odstraňování bariér konkurenceschopnosti české ekonomiky
František Cvengroš Situace a výhled ekonomiky ČR (podklad pro kulatý stůl k přípravě Národního programu reforem 2013) Ministerstvo financí ČESKÉ REPUBLIKY.
Změny v podpoře pro období Ing. Marian Piecha, Ph.D., LLM | generální ředitel Brno, 8. října 2013.
MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
126MPO – Management podniku Ondřej Vrátný, obor Stavební management ZS 2009/10.
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Dopad daňových reforem na trh bydlení ing. Tomáš Prouza, MBA, ředitel péče o klienty a ombudsman Stavební fórum, Praha, 22. května 2007.
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
1 Možnosti financování vzdělávacích programů pro zaměstnance v rámci OP LZZ Prezentující Ing. Lenka Piruchová.
Ekonomický program NS-LEV 21 Filip Drapák http://
JJ Mois Année IX. Celostátní finanční konference “Finance pro města a obce z evropských fondů v letech “ IX. Celostátní finanční konference.
Exportní strategie České republiky Exportní úspěchy podniků Moravskoslezského kraje Ing. Petr Adrián, MBA poradce pro řízení podpory exportu MPO konference,
Národní protikrizový plán vlády Miroslav Kalousek ministr financí.
PŘETRVÁVÁ KRIZE VE STAVEBNICTVÍ? 1 Přetrvává krize ve stavebnictví? Praha, Žofín, 7. října 2014 Ing. Jiří Koliba náměstek ministra pro stavebnictví.
Makroekonomický vývoj a situace na trhu práce Setkání s představiteli odborových svazů Tomáš Holub Ředitel sekce měnové a statistiky Praha,
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
Makroekonomická predikce (leden 2010) a dlouhodobý scénář
pro integrovaný projekt
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Průmyslová politika ve vazbě na automobilový průmysl Zasedání rady ředitelů AutoSAP.
Připravenost České republiky na zavádění opatření strategie Evropa 2020 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu © 2010 Ministerstvo.
Vnější ekonomické vztahy - hlavní faktory a rizika na běžném účtu Ing. Miroslav Kalous, CSc. Česká národní banka, sekce měnová a statistiky
Aktuální krize zdravotnictví
Plynárenství v evropském kontextu Situace na trhu s plynem ČR Možnosti odběratelů při výběru dodavatele Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. 8. březen 2007.
Nové směry v úvěrovém pojištění EGAP Nové směry v úvěrovém pojištění EGAP Ing. Pavol Parízek.
1 Evropská dimenze ekonomické krize Ing. Oldřich Vlasák předseda SMO ČR a poslanec EP XII. Celostátní finanční konference 23. listopadu 2009.
Institucionální a věcné aspekty státní podpory exportu
Ruská federace x WTO a OECD
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Společné zasedání Rad ředitelů ZAP SR a Sdružení AP „Postavení automobilového průmyslu v ČR a aktuální problematika jeho firem“ Ing. Pavel Juříček, Ph.D.
1 Plánované změny v železniční dopravě Vít Bárta, ministr dopravy ČR Petr Žaluda, generální ředitel Českých drah Jiří Vodička, předseda představenstva.
Zkušenosti z činnosti PIS programu PANEL OK ČKAIT Plzeň Ing. Václav Klíma.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 EKONOMICKÉ ÚDAJE ZA ROK 2010 produkce, obchod, zaměstnanost Při příležitosti souběžné.
Sněm Rady vysokých škol1 Ekonomické informace.
Podpora výstavby nájemních bytů formou přímého úvěru z prostředků SFRB JUDr. Jan Wagner Státní fond rozvoje bydlení pro seminář při ForArchu
Význam sektoru obchodu v české ekonomice
Trh práce a politika zaměstnanosti
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Český stavební trh rozložení jednotlivých segmentů součastný stav a výhled.
Investiční pobídky. ► Investiční pobídky začaly být v ČR poskytovány investorům od roku Jsou realizovány MPSV, MPO a Agenturou na podporu podnikání.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Aktuální údaje o stavební výrobě a bytové výstavbě Tisková konference Stavebnictví.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Česká ekonomika v prvním pololetí 2011: na prahu nového útlumu? Tisková konference.
Ministerstvo financí České republiky Jednání pracovní komise k RUD 31. března 2016 Ministerstvo financí Březen 2016.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Aktuální údaje o stavebnictví a bytové výstavbě Tisková konference  Stavebnictví.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Český průmysl a stavebnictví v první polovině roku 2010 Tisková konference
Příčiny a důsledky hypoteční krize. Finanční krize – příčiny; hypoteční krize pád nadhodnocených akcií internetových firem většina společností.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Jak se vyvíjely kraje v minulých letech ? Základní tendence demografického, sociálního.
Strukturální fondy – nové možnosti, nové zkušenosti… Ing. Radim Konečný
Analýza hospodářského výsledku
Podpora podnikání v ČR Konference „Evropská unie a český export“
213. ŽOFÍNSKÉ FÓRUM KDO ZASTAVÍ PROPAD STAVEBNICTVÍ?
Tisková konference ČMKOS
Malé a střední podnikání
Dopady oslabení kurzu na ceny potravin a české zemědělství
Porada ekonomů PO dne Informace oddělení rozpočtu a financování
Tisková konference ČMKOS
TEZE ROZVOJE BYDLENÍ V PRAZE
Financování silnic II. a III. třídy
Transkript prezentace:

Zpráva o aktuálním stavu stavebnictví Pro představenstvo SPS dne Ing. Václav Matyáš prezident Svaz podnikatelů ve stavebnictví v ČR

Informace pro představenstvo SPS dne Vývoj stavebnictví od roku , , , , , , , , ,6 2009? Meziroční indexy vývoje stavební výroby (ve stálých cenách)  ve znamení silné hospodářské konjunktury  značná zásoba práce (10 let)  do září 2008 relativně bezproblémově  ve 4. čtvrtletí zpomalení růstu  finanční krize a navazující hospodářská krize zasáhla i stavebnictví

Informace pro představenstvo SPS dne Stavební výroba v roce 2008 v běžných cenách (mld. Kč) index Stavební výroba celkem536,6511,0105,0 - do 20 zaměstnanců170,0160,2106, a více zaměstnanců366,6350,8104,5 Podíl malých firem %31,731,4- zvýšil se podíl malých firem

Informace pro představenstvo SPS dne Meziroční indexy stavební produkce podle směrů výstavby (ve stálých cenách) Stavební produkce celkem100,6 nová výstavba, rekonstrukce, modernizace 99,4 opravy a údržba108,1 z toho : pozemní stavitelství 93,4 inženýrské stavitelství111,8  pozitivní = meziroční nárůst oprav a údržby  negativní = pokles v pozemním stavitelství  úbytek zakázky v projektech administrativních obchodních a logistických center  snížení tempa bytové výstavby  v této oblasti působí až 90 % firem  vysoký nárůst inženýrského stavitelství – dopravní infrastruktura

Informace pro představenstvo SPS dne Podniky nad 20 zaměstnanců meziroční porovnání vybraných ukazatelů index počet podniků ,1 počet pracovníků (tis)158,8159,699,5 průměrná mzda (Kč) ,6 produktivita z „S“ (tis. Kč) ,0 pracovníků v podnicích pod zahraniční kontrolou (%) 13,212,4-  dvojnásobně vyšší nárůst mezd oproti nárůstu produktivity  vysoký nárůst mezd špatnou pozicí pro kolektivní vyjednávání pro rok 2009

Informace pro představenstvo SPS dne RokDokončenoZahájeno Dokončeno v roce 2008: % - v rodinných domech50,9 - v bytových domech32,5 - v nástavbách, přístavbách, vestavbách 9,2 - v domech s pečovatelskou službou 1,0 - v nebytových stavbách1,9 - v upravených nebytových prostorách 4,5 Bytová výstavba

Informace pro představenstvo SPS dne Stavební výroba v lednu meziroční index (stálé ceny) Stavební produkce celkem88,9 z toho: - pozemní stavitelství83,6 - inženýrské stavitelství114,2 Meziroční index v předchozích letech: leden ,0 leden ,2 leden ,8  meziroční pokles o 11,1% je největší od roku 2000  pokles očištěný od sezónních vlivů (počet pracovních dnů) je 10,0%  částečný vliv nepříznivých klimatických podmínek (průměrná měsíční teplota nižší o 5°C)  v roce 2009 budou výsledky zpracovávány podle nové metodiky ČSÚ

Informace pro představenstvo SPS dne Zakázky 2009 uzavřené zakázky Očekávaný trend signalizují uzavřené zakázky ke konci 4. čtvrtletí 2008  podniky s 20 a více zaměstnanci objem 213,4 mld. Kč  představuje zásobu práce pro stavební podniky přibližně na sedm měsíců  v porovnání s koncem roku 2007 vzrostla o 13,2 %  nejvíce na nebytové budovy nevýrobní a inženýrské stavby (dopravní infrastruktury a modernizaci nemocničních komplexů)  ubylo zakázek na výstavbu bytových budov a výrobních veřejná zakázka - 58,7 % - meziroční nárůst o 1,5 % soukromá zakázka - 41,3 % - meziroční pokles o 9,9 % Oblast bytové výstavby - významný poptávkový segment  nemá potřebnou dynamiku  pokles nově uzavřených zakázek

Informace pro představenstvo SPS dne Zakázky 2009 stavební povolení Stavební ohlášení a povolení mil. Kč  o mil. Kč více než ve stejném období roku 2007  otázka skutečného zahájení (finanční krytí a investorská připravenost) Vyšší investiční aktivita - Středočeský kraj (18,2 %) Jihomoravský kraj (12,5 %) Moravskoslezský kraj - (9,6 %) Hlavní město Praha (7,6 %) Nejmenší rozsah výstavby - Karlovarský kraj (2,6 %) Liberecký kraj (3,6 %) Olomoucký a Pardubický kraj (4,7 %) Novou výstavbou by mělo být postaveno bytů

Informace pro představenstvo SPS dne Průzkum naplněnosti výrobního programu r u členských firem SPS  v únoru a březnu 2009 provedl SPS průzkum  naplněnosti výrobního programu  potřeby pracovních sil  obesláno 833 členských firem, odpovědělo 216, tj. 26%  respondenti malé, střední i velké firmy Naplněnost výrobního programu na rok 2009: naplněnost (%)podíl firem(%) do nad 7017  malé organizace převažovaly v odpovědích do 25% a 40% naplněnosti  odpovídá jejich charakteru činnosti  odpovídá minulým letům  převážně nesignalizovaly dramatický nedostatek zakázky

Informace pro představenstvo SPS dne Průzkum potřeby pracovních sil v roce 2009 u členských firem SPS Rok 2008  byl avizován velký nedostatek pracovníků  odhady 5 tis. pracovníků dělnických kategorií  zájem o pracovníky ze zahraničí Rok 2009  stále chybí kvalifikovaní dělníci  rovněž potřeba provozních techniků (mistři, stavbyvedoucí)  u 15% respondentů není žádná potřeba  u 80% chybí cca 5% pracovníků  u 5% chybí 10% pracovníků

Informace pro představenstvo SPS dne Projevy krize ve stavebnictví Ve struktuře stavebních prací – více než polovinu tvoří veřejné zakázky  pokles příjmů SR – nastartování stagnace nebo i recese  možný důsledek – snížení investic  okamžitý zpětný negativní odraz do ekonomiky Developeři - poptávka po nemovitostech – snížení o třetinu  zmrazení nebo prodej projektů  nakoupené pozemky, připravené projekty, vydaná územní rozhodnutí  problémy s profinancováním  pokles zájmu o byty i o komerční objekty a plochy Trh stavebních materiálů  kopíruje situaci vývoje stavební zakázky  velký propad poptávky na tuzemském i zahraničním trhu  pokles cen stavebních materiálů

Informace pro představenstvo SPS dne Národní protikrizový plán vlády 1 – Realizovaná opatření – 15 opatření  snížení sazby nemocenského pojištění a na státní politiku zaměstnanosti  snížení daně z příjmů právnických osob (20%)  zvýšení garancí úvěrů MaS podnikům (ČMRZB – 8 mld. Kč)  navýšení investic do SFDI - 83,1 + 7,2 (z r.2008) = 90,3 mld. Kč  podpora exportu (eliminace a zmírnění rizik – ČEB, EGAP)  podpory výzkumu a vývoje (až 2,2% HDP)  snížení záloh na daně z příjmů

Informace pro představenstvo SPS dne Národní protikrizový plán vlády 2 - Navrhovaná opatření  slevy pro zaměstnavatele na pojistném (s.z. a s.p.z.)  zrychlení odpisů v 1.a 2. odpisové třídě  odpočet DPH u osobních automobilů  rychlejší vratky DPH (do 15 dnů)  garance a podpora úvěrů MaS podniků (prostřednictvím ČMRZB)  dotační program na snižování energetické náročnosti budov - od dubna program Green Investment Scheme – 25 mld. Kč na 4 roky - zateplování rodinných a nepanelových domů - nová výstavba v pasivním standardu  posílení programu PANEL – viz samostatný blok

Informace pro představenstvo SPS dne Národní protikrizový plán vlády 3 - Dlouhodobá opatření  urychlené čerpání ze strukturálních fondů  snižování administrativních nákladů (o 20%)  komplexní reforma školské soustavy => uplatňovat učňovské školství  zpružnění trhu práce => novela zákoníku práce  přeřazení položek s vysokou přidanou hodnotou do nižší sazby DPH => usilovat o zařazení stavebnictví (bytová výstavba)

Informace pro představenstvo SPS dne Program PANEL  snížení energetické náročnosti  odstranění zanedbané údržby, zabránění postupné devastaci  zajištění stavební zakázky, posílení tvorby pracovních příležití Stimulovat vlastníky domů – státní podpory, daňové úlevy 1 Kč státní podpory => 4 – 5 Kč privátních investic 1 Kč úrokové dotace => 1,28 Kč výnosu v ostatních daních Potenciální roční zakázka – panelových bytů nepanelových bytů Pro rok 2009 v SFRB – 4,1 mld. Kč

Informace pro představenstvo SPS dne Návrhy SPS na opatření - přijaté  zachovat proinvestiční přístup vlády, nesnižovat veřejné zakázky  nekrátit státní fondy  udržet prioritu v oblasti budování dopravní infrastruktury  podporovat ekologicky šetrné technologie  zaměřit se na úspory energií a snižování energetické náročnosti budov  podpořit zateplování fasád domů (i nepanelových)  odstraňovat nadbytečné administrativní překážky  zvýšit investice do výzkumu a vzdělávání

Informace pro představenstvo SPS dne Návrhy SPS na opatření - nepřijaté  snížit sazbu DPH u bytové výstavby na 5%, případně na přechodné období zrušit (do r. 2013) – ministr Kalousek definitivně nezamítl  vytvořit právní záruky úhrad faktur veřejných investorů 30 dnů  zálohy na financování dodavatelů veřejné zakázky  vycházet při zadávání veřejných zakázek přednostně z VOP  zlepšit úvěrové podmínky  zaměřit se na trvalou flexibilitu a nezávislost státu v oblasti energetiky  rozhodnout co nejdříve o návratu k programu jaderné energetiky

Informace pro představenstvo SPS dne Postup SPS SPS prosazuje, aby opatření vlády postihla i stavebnictví  dopisy – premiér, vláda, ministři  dvoustranná jednání – premiér, ministři Kalousek, Říman, Svoboda  podněty pro NERV  jednání tripartity  schůzka s developery  jednání exekutiva, sekce velkých firem  schůzka s poslanci – garanty stavebnictví  kulatý stůl s ministrem Svobodou  jednání s řediteli SFRB a SFDI  mediální kampaň – TK, tisk, rozhlas, TV

Informace pro představenstvo SPS dne Co nás čeká v roce 2009 ? S jistotou lze říci – nevíme - odhadujeme  růst HDP propadne do „záporné nuly“  inflace se sníží na 2,0 – 2,5%  riziko deficitu SR až 130 mld. Kč  problematika kolísavého kurzu koruny  růst nezaměstnanosti až 9% => snížení spotřebitelské poptávky  stavebnictví - zastaví se růst => dojde minimálně ke stagnaci  trendy nastartované v roce 2008 významně ovlivní roky 2009 a 2010  přibližně do pololetí budou dokončeny významné privátní projekty

Informace pro představenstvo SPS dne Stavebnictví v roce 2009 Lze očekávat pokles poptávky po investiční výstavbě u soukromého sektoru - průmyslu, služeb i bytů, zpomalení či zastavení privátních projektů  utlumení poptávky soukromých investorů větších investičních celků – pokles min 20% - průmyslové areály a objekty - logistické areály - administrativní budovy - nákupní centra  budou pokračovat potíže developerských firem s financováním nových projektů  budou pozastaveny nebo úplně zrušeny připravené projekty  některé developerské společnosti opustí trh

Informace pro představenstvo SPS dne Stavebnictví v roce 2009  snížení poptávky po bytech v rozmezí 20 – 40% - problémy developerů s financováním projektů - snížená koupěschopnost obyvatelstva - odložení investic na příznivější období - zhoršená dostupnost hypoték a úvěrování  přetrvávat budou vysoké ceny energií a paliv  zvýší se riziko platební neschopnosti u stavebních firem i u developerů  mohou se zpožďovat platby ze státního rozpočtu  bude intenzivně pokračovat výstavba dopravní infrastruktury

Informace pro představenstvo SPS dne Stavební firmy v roce 2009 Omezování stavebních investic se projeví u všech velikostních kategorií firem:  velké jsou dodavateli zejména velkých investic, nejen veřejných  střední a menší – jejich poddodavateli a dodavateli menších zakázek především pro privátní investory Omezení i z pohledu specializací firem – až po živnosti Nejvíce jsou ohroženy firmy v pozemním stavitelství a výrobci stavebních materiálů Firmy se nevyhnou propouštění – nebudou to dramatické počty

Informace pro představenstvo SPS dne I krize příležitostí Českou ekonomiku čeká nelehký rok  nelze dopředu odhadnout rozsah dopadu vlivů krize  není žádný důvod k optimismu  nebude snadný pro řadu stavebních podniků Odhady ekonomů se rozcházejí v intenzitě dopadu i v délce trvání krizového vývoje  čas k obratu není možno odhadovat v měsících  optimistický předpoklad k oživení je 1 až 2 roky Pro firmy je krize obdobím, kdy mají příležitost  řešit záležitosti a problémy, ke kterým dříve nebyla odvaha  provést redukci zbytných nákladů  provést změnu strategie, změnit zaměření své produkce  přehodnotit priority

Informace pro představenstvo SPS dne Nejdůležitější je zakázka, likvidita a solventnost, výše zisku není prioritou tohoto období Oživení stavební výroby bývá typickým znakem dokončení krizového cyklu Buďme spolu s našimi analytiky a ekonomy optimisty Nepodléhejme panice!