VY_32_INOVACE_10_GAS_586_Mel Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0258 Název projektu Inovace a individualizace výuky na OA a HŠ Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Označení vzdělávacího materiálu VY_32_INOVACE_10_GAS_586_Mel Druh učebního materiálu Prezentace Autor Mgr. Miroslava Melechovská
Vzdělávací obor, pro který je materiál určen Hotelnictví Předmět Technika obsluhy a služeb Ročník První a druhý Název tematické oblasti (sady) Gastronomická pravidla a nápojová gastronomie Název vzdělávacího materiálu Menu – základní informace, pořadí pokrmů, pořadí nápojů, pravidla tvorby Anotace Prezentace je určena pro výuku předmětu TOS v 1. – 2. ročníku čtyřletých oborů. Je součástí sady „Gastronomická pravidla“. Jejím cílem je přehlednou a stručnou formou vysvětlit, co je menu. Výuku je vhodné doplnit ukázkami menu. Předpokládá se práce s počítačem, kde žáci budou vyhledávat informace o novinkách, která se týkají degustačních menu. V prezentaci jsou zařazeny úkoly, které vedou k rozvoji komunikačních kompetencí mezi učitelem a žákem. Zhotoveno, (datum/období) 9. března 2013 Ověřeno 9. září 2013 Vzdělávací obor, pro který je materiál určen Předmět Ročník Název tematické oblasti (sady) Název vzdělávacího materiálu Anotace Zhotoveno, (datum/období) Ověřeno
MENU
Klíčové pojmy Menu Druhy menu Pořadí pokrmů a nápojů v menu Založení inventáře pro jednu osobu Pravidla pro tvorbu menu Grafické zpracování Trendy v tvorbě menu Degustační menu
MENU Jedná se o pevnou sestavu pokrmů doplněnou vhodným nápojem. Používá se k slavnostním příležitostem (svatby, křtiny, narozeniny, velikonoce). Menu je mezinárodní výraz někdy se tento výraz používá pro označení jídelního lístku. Při jeho tvorbě respektujeme gastronomická pravidla.
Dělení menu: JEDNODUCHÉ MENU (1 – 3 chody) SLOŽITÉ MENU (4 – 5 chodů) SLAVNOSTNÍ MENU (min. 6 chodů) foto autora
Grafická úprava menu JEDNOSTRÁNKOVÉ MENU ČTYŘSTRÁNKOVÉ MENU v horní části uvádíme pokrmy, v dolní části nápoje; pokrmy a nápoje lze střídat (pod pokrm uvádíme nápoj). ČTYŘSTRÁNKOVÉ MENU první stránka (příležitost, datum, čas, místo konání); druhá stránka (nápoje); třetí stránka (pokrmy); čtvrtá stránka (ostatní informace týkající se slavnostní události).
Pořadí pokrmů v menu STUDENÝ PŘEDKRM POLÉVKA TEPLÝ PŘEDKRM RYBY (mezichod) HLAVNÍ CHOD (vrchol menu) SÝR - DEZERT TEPLÝ MOUČNÍK STUDENÝ MOUČNÍK ZMRZLINA OVOCE KÁVA, ČAJ foto autora
Pořadí nápojů v menu APERITIV VODA, VÍNO, PIVO BÍLÉ VÍNO RŮŽOVÉ VÍNO ČERVENÉ VÍNO DEZERTNÍ VÍNO ŠUMIVÉ VÍNO DIGESTIV foto autora
Aperitiv Studený předkrm Pivo 12⁰ Polévka Víno: Teplý předkrm BÍLÉ Ryba, příloha RŮŽOVÉ ČERVENÉ Hlavní chod, příloha Sýr Dezertní, šumivé víno Moučník Zmrzlina Ovoce Káva, čaj Digestiv
Ukázka jednoduchého menu Aperitiv Studený předkrm Polévka Bílé víno Hlavní chod Káva Digestiv
Ukázka složitého menu Aperitiv Studený předkrm Polévka Bílé víno Hlavní chod Šumivé víno Dezert Káva Digestiv
Ukázka slavnostního menu Aperitiv Bílé víno Studený předkrm Polévka Ryba Růžové víno Hlavní chod Sýr Slámové víno Dezert Káva Digestiv foto autora
Tvorba menu foto autora
Tvorba menu foto autora
Hlediska pro tvorbu menu příležitost datum a čas počet hostů složení skupiny zvláštní přání hostitele náboženské a kulturní zvyklosti finanční limit možnosti a potřeby provozu
Pravidla pro sestavování menu ????
Uveďte rozdíly? JÍDELNÍ LÍSTEK MENU
Domácí úkol Vytvořte slavnostní menu k příležitosti oslav narozenin. Proveďte nákres založení pro jednu osobu dle vámi sestaveného menu.
Použitá literatura: SALAČ, Gustav. Stolničení. Praha: Fortuna, 1996, 122 s. ISBN 80-7168-333-7. ČERNÝ, Jiří; SRKALA, Antonín. Moderní obsluha. 1. vyd. Praha: Merkur, 1993. 121 s. ISBN 80-7032-961-0. Použité zdroje: http://cs.wikipedia.org/wiki/Menu http://www.slunecniceplzen.cz/ Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu.