SVTP ČR v Jihomoravském kraji

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
15 let činnosti Společnosti vědeckotechnických parků ČR
Advertisements

1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR SPOLEČNOST VĚDECKOTECHNICKÝCH PARKU ČR Mezinárodní spolupráce AIP ČR a SVTP ČR v rámci programu INGO Pavel Švejda řešitel.
Národní síť VTP v ČR Pavel Švejda Společnost vědeckotechnických parků ČR Seminář Podnikové inkubace
1 Grantové schéma Spolupráce výzkumných a vývojových pracovišť s podnikatelskou sférou, podpora inovací Národní vzdělávací fond.
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Úloha transferu technologií v inovačním procesu Pavel Švejda CTT UTB ve Zlíně, 27. března 2014.
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Jan Kofroň Seminář Galerie inovací FOR INDUSTRY,
Představení komory, akce, projekty
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Vize JMK v inovacích Vize JMK v inovacích JMK je nejvíce inovativní region v rámci ČR a mezi prvními padesáti v EU JMK je nejvíce inovativní region v rámci.
RIS JMK III Radim Kocourek Jihomoravské inovační centrum , Regionální inovační fórum, Praha.
Regionální aspekty uvedené v národní politice. Regionální aspekty systému VaV posilování role regionální spolupráce VŠ v oblasti socioekonomického rozvoje.
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Inovace 2013 podvacáté Pavel Švejda Praha, 3. prosince 2013 INOVACE 2013, Týden výzkumu, vývoje a inovací v ČR.
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
Asociace výzkumných organizací Asociace výzkumných organizací – činnost a poskytované služby Ing. Václav Neumajer výkonný předseda Asociace výzkumných.
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
1 3. role vysokých škol Vladimír Kebo PRVŠ, Praha, 22. března 2007 Předsednictvo rady vysokých škol.
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
Výzkum a vývoj a inovace v ČR Diskusní fórum k inovačnímu podnikání Brno, 3. října 2007.
Příprava RIS LK – OS 1 Připomínkování a rozpracování první priority odbornou skupinou č.1.
KANCELÁŘ CZELO: PARTNER ČESKÉHO VaVaI V BRUSELU ANNA VOSEČKOVÁ.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
SEMINÁŘ Možnosti podpory podnikatelského sektoru a jeho dalšího rozvoje v Libereckém kraji Příprava projektu vědecko technického parku v Liberci Mgr. Tomáš.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
ÚTVAR TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Praxe centra pro transfer technologií Pomoc komerčnímu uplatnění poznatků vznikajících na VUT v Brně Seminář k třetí roli VŠ.
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Inovace 2010 posedmnácté Pavel Švejda Praha, 30. listopadu 2010 INOVACE 2010, Týden výzkumu, vývoje a inovací v ČR.
Aktivní inovační podpora malých a středních firem v koridoru od Baltického po Středozemní moře.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
Regionální inovační infrastruktura v ČR JUDr. Vladimír Gašpar, předseda představenstva ČARA 4. prosinec 2007, Praha – Inovace 2007.
Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační strategie Manfred Hellmich Inovace 2006 Praha 5. prosince 2006.
Předsednictvo RVŠ dne Vladimír Kebo Informace o Kulatém stolu SPD a RVŠ dne
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
co je SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Pavel Švejda Inovační potenciál ČR Praha, 10. září 2008.
Národní síť Místních akčních skupin České republiky, o.s. Litoměřice Ing. Jiří Krist.
Regionální inovační struktura Karlovarského kraje Brno URBIS 2010.
VĚDECKO - TECHNICKÝ PARK BRNO
Ekonomický rozvoj měst a regionů Projekty CityRegio a CityRegio II Seminář „Zapojení ČR do Nadnárodní spolupráce a zhodnocení programu Interreg IIIB CADSES“
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Jan Kofroň Klub inovačních firem AIP ČR Brno,
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR RIS3 krajů ČR a RIS3 ČR včera, dnes a zítra Pavel Švejda Inovace a technologie v rozvoji regionů Brno, 24. dubna 2014.
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Inovace 2012 podevatenácté Pavel Švejda Praha, 4. prosince 2012 INOVACE 2012, Týden výzkumu, vývoje a inovací v ČR.
Technologické Inovační Centrum Akční plán RIS ZK – aktivity TIC Lenka Kostelníková Seminář „Inovace a technologie v rozvoji regionů“, Brno
STAV A VÝHLED TRANSFERU TECHNOLOGIÍ NA ZČU doc. Ing. Jan Horejc, PhD., prorektor pro spolupráci s praxí Mgr. Jaroslav Šíp, asistent prorektora.
Microsoft Inovační Centra  Innovation Day, Brno
Vysoká škola Karlovy Vary, o.p.s. Výzkum, vývoj a inovace na VŠ v ČR Pavel Švejda INOVACE 2009, Týden výzkumu, vývoje a inovací v ČR, 1. –
Závěry semináře RVŠ k 3. roli vysokých škol I: 1. V souvislosti se změnami paradigmatu role vysokých škol ve společnosti, respektujíce aktuální trendy.
2 Regionální inovační strategie Jihomoravského kraje III. JUDr. Vladimír Gašpar, ředitel RRA JM, P ředseda představenstva ČARA INOVACE A.
1 Podpora inovací v českém a slovenském průmyslu, role AIP ČR K. Šperlink Brno, září 2008.
Podpora firmám umístěným ve vědeckotechnických parcích poskytovaná v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost PETR PORÁK,
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
Konference INOVACE JE ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Brno,
Biology Park Brno a.s.. Brno – Bohunice, ulice Studentská 812/6 LOKALITA PROJEKTU.
1 Společnost vědeckotechnických parků ČR, z.s. Projekt SPINNET CZ.1.07/2.4.00/ Pavel Švejda Praha, Úvodní plenární sekce INOVACE 2015.
Zájmové sdružení právnických osob OK4Inovace Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
Pozemek před stavbou 5/2013 Poklepání základního kamene 6/2013 Hrubá stavba 1/2014.
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Asociace inovačního podnikání ČR, z. s
Regionální inovační systémy a podpora inovací v regionech ČR
Společnost vědeckotechnických parků ČR, z.s.
ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR, z.s.
SPOLEČNOST VĚDECKOTECHNICKÝCH PARKŮ ČR, z.s.
ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR, z.s.
Aktuální informace z činnosti Pracovní skupiny Inovace
Přínos SVTP ČR pro inovační infrastrukturu ČR
Inovační potenciál České republiky Ing. Martin Štícha Sekce VaVaI
Transkript prezentace:

SVTP ČR v Jihomoravském kraji Prezentuje Ing. Jaroslav Chaloupka, CSc., BIC Brno

SVTP v inovačních strategiích krajů Obsah 1. Jihomoravský kraj a jeho postavení v ČR 2. Realizace strategií inovačního rozvoje 3. Úloha a význam SVTP v podpoře inovací v ČR a krajích s použitím faktů z rozvoje Jm kraje

Brno univerzitní město SVTP Brno univerzitní město

Jihomoravský kraj 2.průmyslové centrum v ČR

Základní data Jm. kraj 1 270 tis obyvatel – 2. největší kraj v ČR Investiční příležitosti do průmyslu i vědy Brno 400 tis obyvatel 7 univerzit se 60 tis. posluchači Rozvoj vědy a průmyslu

Společnost VT parků (SVTP) ČR  Asociace inovačního podnikání (AIP) ČR Úloha v ČR a krajích Členství poskytuje možnost: představit místní park na národní a mezinárodní úrovni, přispět k podpoře inovačního podnikatelského prostředí, využívat nových poznatků rozvoje podpory inovací, TT a organizace inkubátorů. zpracovat návrhy na posílení postavení ČR v EU

Retrospektiva podpory inovací a SVTP v kraji  vytvoření prostředí pro inovace v kraji 1990 – vznik SVTP ČR 1991 – vznik BIC Brno – Transfer technologií 1993-1997 – 1. inkubátor v prostorách Výzkumného ústavu VÚVL – privatizace a založení dalších 3 inkubátorů s podporou Phare ve Zlíně, Kroměříži a Třebíči – 2. inkubátor v prostorech VUT – Kraví Hora – 3. Inkubátor v budově IBC, Příkop

1993 – 1. inkubátor v prostorách Výzkumného ústavu VÚVL

1995 – 2. inkubátor v prostorech VUT – Kraví Hora – 2000m2 - podpora programu PHARE

1997 – 3. Inkubátor v budově IBC, Příkop Podpora programu „PARK“

krajská skupina při RRA Úloha SVTP v inovační strategii kraje a členství BIC Brno ve výboru Společnosti VTP spolupráce s univerzitami na projektu „Vědeckého parku v Brně“ VUT-BOVIS krajská skupina při RRA Mezinárodní projekt Regionální inovační strategie spolupráce na posílení sítě VTP podpora mezinárodní spolupráce – členství a akreditace SVTP a EC BIC

Další vývoj v Kraji Regionální inovační strategie – mezinárodní projekt spolupráce m. Brna, Kraje, RRA JM – http://vyzva.partnerstvi-jmk.cz. Vznik zájmového sdružení právnických osob - JIC– Jihomoravské inovační centrum – spojení politické reprezentace a univerzit. Spolupráce na podpoře univerzit a účasti v 6.RP-RKO – BIC Brno – nyní VUT v Brně. Útvary TT na univerzitách Příprava a velké výzkumné základny – Středoevropské výzkumní centrum Příprava Mezinárodního technologického centra

Význam práce SVTP pro inovační politiku a strategii rozvoje kraje 1. Spolupráce v rámci SVTP a návaznost na AIP ČR sehrála významnou roli v pochopení úlohy nejen parků, ale i inovačního podnikání na rozvoj společnosti v celém spektru politické i hospodářské sféry

Význam a dopady na strategii kraje 2. V Brně se uskutečnil významný krok na úrovni politického rozhodování tím, že se podařilo spojit úsilí všech univerzit a s plnou podporou a autoritou krajských orgánů prosadit organizovanou spolupráci všech univerzit na realizaci státní i evropské politiky v procesu výzkumu a jeho využití v praxi. Organizačně byl tento krok zajištěn vznikem zájmového sdružení právnických osob t. kraje, města Brna a univerzit pod názvem JIC, z.s.p.o – Jihomoravské inovační centrum a vytvořit u Univerzit útvary Transferu technologií

Vazby průmyslu na výsledky výzkumu z Univerzit 3. Aktivní přístup k podpoře firem včetně spin-off z univerzit *další formy podpory vstupu do mezinárodních projektů , práce RKO, center TT vč. výstavby inkubátorů při VUT a při MU * finanční zajištění projektů rozvoje a podpory inovačních firem např. v nově vzniklé iniciativě univerzit , kraje a města ve formě zspo. JIC * vytvoření podmínek pro vznik MaS spin-off firem *Růst významu spolupráce subjektů v kraji – úloha OHK a všech subjektů na podporu inovací a rozvoje

Celostátní význam činnost SVTP ČR 4. Vysoký podíl soukromých iniciativ na rozvoji sítě VT parků s pomocí SVTP ČR má zásadní vliv na připravenost ČR zapojit se aktivně do programů EU na posílení konkurenceschopnosti ve světové ekonomice

www.svtp.cz www.bicbrno.cz www.jic.cz www.olli.cz Informace k činnosti SVTP ČR a k akreditovaným parkům jsou dostupné na adresách : www.svtp.cz a k parkům v kraji: www.bicbrno.cz www.jic.cz www.olli.cz

Ing. Jaroslav Chaloupka, CSc. chaloupka@bicbrno.cz člen výboru SVTP ČR Děkuji za pozornost