INFORMACE STAROVĚK STŘEDOVĚK NOVOVĚK

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_ INOVACE_44_INFORMATIKA_ 3.+4.ROČNÍK_HISTORIE INFORMACÍ – vytvoření a ověření VM Výukový materiál slouží k vyvození učiva o počátku informací.
Advertisements

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:Občanská výchova Tematická oblast: Člověk.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_12_INOVACE_22_6TR_INF Autor: Mgr. David Ryška.
DUM 19/1.  Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu „ EU-peníze školám“  Autor: Mgr. Jana Lažová  Období: květen 2012  Anotace: metodický.
Kateřina Svobodová a Markéta Pospíšilová
Didaktická média v dějepisném vyučování
32_09_22: Výtvarné materiály: Jak? Na co?
Počítačová grafika - úvod
Papyrus Bogdan Nogol Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bogdan Nogol. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Historie informací Autor: Eva Trávníčková, ZŠ Gabry a Málinky Štítná nad Vláří Informatika 5. ročník.
HISTORIE INFORMACÍ Informatika 6. a 7. ročník ZŠ
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Identifikátor materiálu:
ZÁKLADNÍ POJMY Informace Informatika Zpracování informací
Vývoj technických prostředků pro záznam zvuku
Nejstarší formy komunikace
ROMÁNSKÁ KULTURA.
Chronologický přehled vývoje médií Marek Matějka.
Paměťová média.
Obchodní akademie a Střední odborná škola,
III/2 XV A
Jak je možné zachytit hudbu
Ondřej Kostka 3IT.  Je technologie pro zachycování, zaznamenávání, přehrávání, přenos a obnovu pohyblivých obrázků používající elektronické signály nebo.
Téma: Práce se zdroji Vypracoval: Mgr. Milan Pilař.
HISTORICKÉ PRAMENY A JEJICH UCHOVÁVÁNÍ
ZÁZNAM A KÓDOVÁNÍ INFORMACÍ
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_12_INOVACE_21_6TR_INF Autor: Mgr. David Ryška.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Vznik a poslání písemnictví
Informace a informační zdroje. informace obecně = obsah zprávy či sdělení V informatice = kódovaná data, která lze vysílat, přijímat, uchovávat či zpracovávat.
Informace a počítače Informatika 8. ročník bit byte
Počítačové komponenty Jiří Vohradský. Co je počítač? Počítač je zařízení pro zpracování informací. Informace jsou v počítači ve formě různých druhů dat.
Karel Vrba, ME4A, Šablona by Marek Malík. Obsah prezentace: 1. Analogový záznam 2. Digitální záznam 3. Mechanický záznam 4. Magnetický záznam 5.
Tvorba dokumentů.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_194.
Z latinského „informatio“ = vtištění formy či tvaru, utváření. Informace = srozumitelná a pochopitelná část údajů Metainformace = informace o informaci.
Multimédia Žlutířová Eva.
Digitální portfolio Dominik Fellner Důvody a cíle: -Všichni máme přirozenou potřebu uchovávat a předávat svou historii a poznání. -Způsoby,
INFORMATIKA Historie pc.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, MATEŘSKÁ ŠKOLA, ŠKOLNÍ JÍDELNA A ŠKOLNÍ DRUŽINA BOUZOV, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost, č.OP.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
A UTORSKÉ PRÁVO P IRÁTSTVÍ NA PC J AK VYHLEDÁVAT OBRÁZKY V SOULADU S AUTORSKÝMI PRÁVY Informatika Emílie Brátová, 9.A.
Inf Analogové a digitální zařízení. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
ZÁZNAMOVÁ MÉDIA. Podle principu čtení se datové nosiče dělí na : Magnetická média, tzn. disketa, pevný disk, magnetická páska (audiokazeta, videokazeta,
Informace Zpracování informací, metainformace, zdroje, autorská práva Denisa Poštulková VIII.A.
V ZKAZY A POZNÁMKY X SMS Vojtěch Titěra, Ondřej Pokorný, David Kalčík, Adam Navrátil a Vít Kurdějovský.
Literatura = písemnictví Jeden z druhů umění, písemné záznamy. Rozdělení: a) odborná literatura b) krásná literatura = BELETRIE c) jednací písemnosti (př.
Pro 2.ročník ZŠ, vytvořeno : březen 2012 Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr. Petra Šandová Název: VY_32_INOVACE_5B_INF3_01_Informace.
Název školy: Základní škola a Mate ř ská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Bc. František Vlasák, DiS. Název materiálu: VY_52_INOVACE_F.9.Vl.12_Zvuk_a_hudba_přenos_zvuku.
Z čeho se skládá počítač. Opakujeme: Informatika Informatika se zabývá zpracováváním informací.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_08_ZAZNAMOVE_MEDIUM_DISKETA.
Výroba Papíru Jan střída
PRACUJEME S TEXTY TEXTOVÉ EDITORY
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Radka Škulaviková
Petr Fodor.
Chronologický přehled vývoje médií
POMOCNÉ VĚDY HISTORICKÉ
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Internet = je celosvětový systém propojených počítačových sítí, ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů TCP/IP.
Název školy: Základní škola Městec Králové
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 26/04
zpracovaný v rámci projektu
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Římská čísla Římské číslice je způsob zápisu čísel pomocí písmen abecedy. Jedná se o takzvanou nepoziční číselnou soustavou, pro které je charakteristická.
INFORMATIKA – složky a soubory
Tematický celok: „Človek a komunikácia“
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
Animace bezpečného ovládání lisu
Transkript prezentace:

INFORMACE STAROVĚK STŘEDOVĚK NOVOVĚK HISTORIE INFORMACÍ INFORMACE STAROVĚK STŘEDOVĚK NOVOVĚK

INFORMACE Je základní stavební jednotkou civilizace. Informace je zpráva, kterou se lidé dozvídají, získávají ji nebo si ji předávají. Bez předávání informací bychom pořád ještě lezli po stromech a jedli syrové maso!

STAROVĚK Každá civilizace přistupovala k získávání, uchovávání a přenášení informací jinak. Přenášení informací bylo nahodilé, chaotické a pomalé. Informace se předávali převážně ústně, novinky z dalekých krajů se dovážely pomocí lodí.

STAROVĚK KOMUNIKACE: Předávání informací. Probíhá prostřednictvím nějakého nosiče, například slov, písmen, obrázků nebo zvuků. Zpočátku se informace předávaly vyryté na hliněné destičky, pak na papyrus (výroba z rostliny – šáchor papírodárný).

STAROVĚK K předávání informací do „druhého života“ sloužily stěny hrobek. Nápisy, malby, reliéfy Tvorba knih probíhala pomocí kněží (opisovačů). Jelikož knihtisk byl vynalezen až ve středověku.

STAROVĚK REFERÁT: Postup výroby papyru. – (Miškovská)

STŘEDOVĚK Ve středověku se informace šířily ústně, pomalu, pomocí poslů. K záznamu informací se používaly hliněné tabulky, popřípadě papyrus. Velkou roli v předávání informací sehráli i potulní zpěváci – od hospody k hospodě, z kraje do kraje.

STŘEDOVĚK Informace se zaznamenávali na papír. Od roku 1448 už zná historie knihtisk (odpadá nekonečné opisování textů).

STŘEDOVĚK REFERÁT: Vynalezení knihtisku (Kdo a jak?) (Horáková)

NOVOVĚK Motto: „Poslední doba je rájem pro přenášení důležitých informací. Poslední doba je rájem pro přenášení nedůležitých informací. Poslední doba je totiž rájem pro přenášení čehokoliv, bez ohledu na to, jak velký nesmysl to je!!!“

NOVOVĚK Informace se začaly šířit pomocí Morseovy abecedy a telegrafu, později pomocí rádia, televize, telefonu a nakonec internetu. Uchování informací je daleko snazší a dlouhodobější, hlavně díky možnosti rychlého pořízení kopií. Díky možnosti digitalizace a vytváření kopií téměř nedochází ke ztrátě informací.

NOVOVĚK Informace se uchovávaly v knihách, novinách, časopisech. Zaznamenávaly se i na magnetofonové pásky, diskety, gramofonové desky, fotografie či filmové pásy. S nástupem PC vstoupily na scénu také CD a DVD.

NOVOVĚK REFERÁT: Morseova abeceda – vznik, historie, kdo, jak, co. (Havlínová)