Cochemský model (dvacetiletou zahraniční praxí ověřený účinný způsob práce soudů a dalších příslušných profesí eliminující rozvodovou patologii) Luboš.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název vzdělávacího materiálu
Advertisements

Předsudky proti střídavce
Úvod do mezinárodního práva rodinného
Správní právo Pojem správního práva.
Lucie Obrovská Kancelář veřejného ochránce práv
Mediační kancelář Mgr. Andrea Vedralová
Kárná odpovědnost advokátů a advokátních koncipientů
Sanace rodiny Alena Svobodová, vedoucí sociální služby, koordinátorka projektů.
Sociální důvody jako důvod pro umístění dětí do institucí?
Možnosti Cochemského modelu v českém a slovenském právním prostředí
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Jiří Pospíšil, ministr spravedlnosti tisková konference
Ochrana proti aktům Vězeňské služby ČR – aplikace správního řádu a soudního řádu správního JUDr. Faisal Husseini.
ZAVEDENÍ MEDIACE DO OBLASTI PÉČE O RODINU volební období 2010 – 2014 Jiří JANEČEK poslanec.
Předmět: Občanská nauka Ročník: 2. Téma: Člověk a právo
Projekt podpory technického vzdělávání B. Wojnar.
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
Nařízení Brusel II Nařízení Rady č. 2201/2003 o příslušnosti a uznávání a výkonu rozhodnutí ve věcech manželských a ve věcech rodičovské zodpovědnosti.
Osvojení Pěstounská péče Svěření do péče fyzické osoby
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Střídavá péče je prostředek racionální správy společnosti
O BČANSKÉ SOUDNÍ ŘÍZENÍ I. - obecné náležitosti každého podání soudu - soudní poplatky - ustanovení zástupce a) soudem b) Českou advokátní komorou.
Rodinné právo II Milana Reichlová.
SVĚŘENÍ DÍTĚTE DO VÝCHOVY (PÉČE) JINÉ FYZICKÉ OSOBY NEŽ RODIČE OSOBNÍ PÉČE O DÍTĚ V RODINĚ BEZ ZMĚNY STATUSU.
Metodika praktického využití judikatury ESD a práva EU obecně: Přestaňme se ho bát David Petrlík Referendář (asistent soudce), Soudní dvůr Evropských společenství.
Správa sociálního zabezpečení
INTERVENCE STÁTU DO RODINNĚPRÁVNÍCH VZTAHŮ © Radovan Dávid, 2012.
PORUČENSTVÍ © Radovan Dávid, 2012.
OPATROVNICTVÍ © Radovan Dávid, 2012.
Soudní ochrana práva veřejnosti na účast ve veřejné správě 28. dubna 2010.
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
ROZVOD © Zdeňka Králíčková, 2009.
Soudy jako subjekty civilního procesu Občanské právo procesní I JUDr. Ing. Radovan Dávid.
Dítě z pohledu mezinárodního práva soukromého
Konference Městské kamerové dohlížecí systémy a ochrana osobních údajů, Praha 18. února 2011 PhDr. Miroslava Matoušová Úřad pro ochranu osobních údajů.
Mgr. Zuzana Jentschke - Stőcklová náměstkyně ministryně Sekce pro sociální a rodinnou politiku 10. dubna 2014.
Novelizace školského zákona Lucie Macků, Praha,
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Rodinné právo Otázky manželství Vztahy mezi rodiči a dětmi Vztahy vznikající při NRP Zákon o rodině Zákon č. 94/1963 Sb. v platném znění.
Budoucnost ústavní výchovy z úhlu pohledu Federace dětských domovů ČR PaedDr. Jana Koubová
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Sociálně právní ochrana dětí Historický vývoj SPO (chudinská péče, sirotčí pokladny, okresní komise pro péči o mládež …) Současná úprava – zákon č. 359/1999.
Bezplatná právní pomoc Podporováno:. Průběh bloku  Lidské příhody a potřebnost právní pomoci  Bezplatná právní pomoc (BPP)  Dnešní právní úprava BPP.
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Rozpad rodiny jako ohrožení dítěte a možnosti jeho zmírnění
Informační a poradenské centrum VIOLA Pilotní projekt Centra sociálních služeb Praha pro muže a ženy, kteří chtějí řešit konfliktní vztahy se svými blízkými.
 mezinárodní právní dokument  vymezuje pouze práva dítěte (občanská, politická, ekonomická, sociální a kulturní), nedefinuje jeho povinnosti, není zmíněna.
SPOV – POR - červen 2011 Cíl SPOV  nastolit toto téma v přesvědčení, že právě venkov a zejména malé obce mohou sehrát velmi důležitou roli při obnově.
SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
Přeshraniční spor rodičů příklad špatné praxe (Jihlava, ) Markéta Nováková.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Informace MPSV ČR k postupu orgánu sociálně-právní ochrany dětí v případech záškoláctví (Č.j. 2014/ ze dne 14.března 2014)
Práva a povinnosti mezi manželi
ADR a rozhodčí řízení Přednáška 4 VŠFS 2016.
Občanskoprávní rámec problematiky domácího násilí
KA 1 Podpora a rozvoj služeb v oblasti SPOD
Přehled opatření uložených za spáchání trestného činu (provinění)
Shrnutí a závěrečná doporučení
RODINA A JEJÍ POSTAVENÍ VE SPOLEČNOSTI
Komise LRV a LRV 14. prosince 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
PODPORA SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ NA KRAJSKÉM ÚŘADĚ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE II Metodické setkání na téma „Standardy kvality sociálně-právní ochrany na.
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Sociální práce s rodinou 10
OCHRANNÁ VÝCHOVA © Radovan Dávid, 2012.
Občanské soudní řízení I.
Elektronizace v prostředí justice
Osvojitelnost dítěte v agendě mezinárodního osvojení Mikulov, 15. –16
Předsudky proti střídavce
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Cochemský model (dvacetiletou zahraniční praxí ověřený účinný způsob práce soudů a dalších příslušných profesí eliminující rozvodovou patologii) Luboš Patera

Definice zdraví podle WHO: Stav prostý fyzického, psychického a sociálního utrpení Rozvodový systém produkuje vysokou míru psychického i sociálního utrpení jednotlivců, i celých generací

praxí ověřená důvěra v rodiče Cochemský model = praxí ověřená důvěra v rodiče + výrazná redukce rozvodové patologie (není to prosazování střídavé péče!)

Jürgen Rudolph

důvěra v oba rodiče a jejich schopnosti i dobré úmysly Nezbytná je změna paradigmatu celého "rozvodového systému" tedy důvěra v oba rodiče a jejich schopnosti i dobré úmysly

Využitelné právní prostředky - jednovětná novelizace (Ministerstvo spravedlnosti) - jednovětná novelizace Vyhlášky č. 37/1992 Sb., o jednacím řádu pro okresní a krajské soudy

Využitelné právní prostředky - "§ 2 odst. 2 Ve věcech péče o nezletilé předsedové soudů v rozvrhu práce zajistí, aby obsazení senátů a přidělování věcí samosoudcům a senátům respektovalo zásadu paritního zastoupení mužů a žen. Dosavadní odst. 2 se přečísluje na odst. 3."

Využitelné právní prostředky - Paritní zastoupení rozhodujících orgánů je základní zásadou politiky rovných příležitostí Evropské unie. Evropská komise prosazuje 40% žen v řídících orgánech soukromých firem!

Využitelné právní prostředky - (Ministerstvo spravedlnosti) - Novelizace advokátního tarifu, aby umožňoval jednorázovou paušální platbu "za případ"

Využitelné právní prostředky používat „úpravu podílu na výchově“ (Ministerstvo spravedlnosti) - Legislativní zpracování změny terminologie v rodinném právu: Místo „úpravy styku“ používat „úpravu podílu na výchově“

Využitelné právní prostředky (Ministerstvo spravedlnosti) - Vytištění informačních materiálů pro rodiče a jejich volná distribuce u soudů (popis situace, upozornění na rizika pro zdravý vývoj jejich dítěte, popis činnosti jednotlivých profesí, které jim mohou pomoci situaci řešit s návodem, jaké konkrétní služby a jakým způsobem prováděné, mají rodiče požadovat, důraz na výhodnost smírného řešení)

Využitelné právní prostředky (Orgány sociálně-právní ochrany dětí OSPOD) - Informování obou rodičů ústně i písemně (popis situace, rizika pro zdravý vývoj jejich dítěte, popis činnosti jednotlivých profesí, důraz na výhodnost smírného řešení, doporučení vhodné literatury - Zdravý rozvod; Rozvodové jedy a pod.)

Využitelné právní prostředky (Orgány sociálně-právní ochrany dětí OSPOD) - Aktivní zprostředkování pomoci dalších profesí (mediace, rodinná poradna, ....)

Využitelné právní prostředky (Orgány sociálně-právní ochrany dětí OSPOD) - Po ustanovení kolizním opatrovníkem podávání informací soudu o spolupráci nebo nespolupráci rodičů na smírném řešení situace

Využitelné právní prostředky - (Orgány sociálně-právní ochrany dětí OSPOD) - V činnosti OSPOD by bylo vhodné využít standardizovaného dotazníku (dotazníků) pro výkon sociálně-právní ochrany dětí = legitimní nástroj k omezení tolik rozšířených subjektivních a svévolných přístupů (na Slovensku používáno)

Využitelné právní prostředky (Soud péče o nezletilé (opatrovnický soud) - občanský soudní řád: § 114c – přípravné jednání § 99 – pokus o smír

Využitelné právní prostředky (Soud péče o nezletilé (opatrovnický soud) - občanský soudní řád: § 110, §100 – doporučená nebo uložená účast na mimosoudním smírčím nebo mediačním jednání

Využitelné právní prostředky (Soud péče o nezletilé (opatrovnický soud) - ustanovení znalce zadání by nemělo obsahovat otázky typu "který rodič je lepší", neboť to zákonitě vede k soupeření rodičů a k úřednímu vytěsňování toho "horšího" z výchovy dítěte

Využitelné právní prostředky (soudní znalci) - v posudcích by měli zjišťovat pouze to, zda rodiče jsou výchovně způsobilí, nikoliv to, zda jeden z nich je "lepší„ - neměli by se v posudcích soustřeďovat jen na diagnostiku, ale měli by při práci s posuzovanými osobami spolu s nimi hledat nejvhodnější řešení porozvodové výchovy

Využitelné právní prostředky (soudní znalci) - posudek by měl obsahovat rozbor osobnostních charakteristik rodičů z hlediska jejich prospěšnosti pro dítě (každý rodič může svému dítěti dát něco dobrého; pro dítě je důležité, aby se matka a otec doplňovali, nikoliv, aby jeden z nich byl z výchovy vytěsněn)

Využitelné právní prostředky (soudní znalci) - výběr znalců pro jednotlivé případy by se měl řídit obecně platným náhodným systémem (jako např. přidělování věcí jednotlivým soudcům), nikoliv aby si soudce subjektivně vybíral znalce podle toho, jaký požaduje závěr posudku, jak je v praxi zavedeno

Využitelné právní prostředky (advokacie) I právní službu mohou advokáti poskytovat odpovědně - místo nabídky právních úkonů "ke zničení protivníka", mohou nabízet úkony vedoucí ke smírnému řešení (mimosoudní vyjednávání, účast na jednání s OSPOD, z hlediska mediace není na překážku ani účast právních zástupců rodičů při ní, výhodná může být např. při sepisování mediačních dohod).

Využitelné právní prostředky (advokacie) Změna advokátního tarifu, který by umožňoval jednorázovou paušální platbu "za případ„.

Dosavadní přístup českých orgánů Jürgen Rudolph již 4 x osobně v ČR Ministerstvo spravedlnosti – nezájem Ministerstvo práce a sociálních věcí – nezájem + metodická sabotáž využívání výchovných opatření podle § 43 zákona o rodině v sociálně-právní ochraně dětí

Dosavadní přístup českých orgánů Komise pro justici přátelskou dětem (2009) – PhDr. Karel Humhal: „V Německu jsou jiní lidé.“ Návrh na doporučení studovat zkušenosti s Cochemským modelem jednomyslně odmítnut! Komise řešila hlavně to, jak vesele vymalovat soudní budovy, aby se v nich děti při výsleších cítily dobře!

Dosavadní přístup českých orgánů Pracovní skupina Výboru pro práva dítěte pro podporu opatrovnického a rodinněprávního soudnictví (2012) – protiústavní prosazování neveřejných soudních jednání protiústavní prosazování tzv. asistovaných styků (stejný režim jako ve věznicích)

Dosavadní přístup českých orgánů Cochemský model, tedy osvědčený prostředek k humanizaci opatrovnického soudnictví, se v malých českých poměrech zvrhává v nástroj legalizace protiústavních praktik!

Cochemský model na Slovensku 29. 4. 2013 – mezinárodní konference Jürgen Rudolph oficiálně pozván ministrem spravedlnosti na pracovní setkání s legislativci

další informace: www.iustin.cz www.striedavka.sk