Reformace Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autor: Mgr. Martin Šimek, Masarykova ZŠ Plzeň
Advertisements

Český stát v době předhusitské
VY_32_INOVACE_22_07 Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis Název materiálu Jan Hus a jeho doba Anotace – Žáci se formou prezentace seznámí.
Digitální učební materiály ŠIII/2 DĚJEPIS
Husitství v kostce.
REFORMACE A NĚMECKÁ SELSKÁ VÁLKA
Husitská revoluce konec.
České stavovské povstání Bitva na Bílé hoře
Od Karla V. po Filipa II. Nizozemské povstání
7. ročník Pozdní středověk
Registrační číslo projektu:
Autor: Mgr. Ilona Nováková
Husovi předchůdci Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Dějiny umění Charakteristika uměleckého stylu
17.1 Reformace Jan Viklef Jan Hus Martin Luther Reformace
REFORMACE NĚMECKÁ REFORMACE 1.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavel Poštulka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
ZMĚNY V HOSPODÁŘSTVÍ Mgr. Lenka Venclová 7.třída.
NÁBOŽENSKÉ KONFLIKTY 16. STOLETÍ
Evropa na počátku novověku
DĚJEPIS Mgr. Milan Šimek
MARTIN LUTHER 1483 – 1546.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Co se ti vybaví?. 16. století Hnutí, které usilovalo o reformu (nápravu) církve.
TŘICETILETÁ VÁLKA 1618 – 1648.
Byzantská říše Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
Vyber co sem nepatří katolíci luteráni kalvinisté
Anglie 15. a 16. století Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Mistr Jan Hus Kateřina Kuncová.
Z latiny: přetvoření, obnovení, napravení, zlepšení
Doba husitská v Čechách (Období po Husově smrti)
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 7. ročník Předmět: Dějepis Autor: Jakub Komrska Základní škola.
VY_32_INOVACE_23-08 Reformace 2/ Německá reformace.
Reformace v Německu a její šíření v Evropě
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Přínos české kultury 1. část.
Reformace Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Kalvinismus Anglikánská církev
1/ Předehra 2/ švýcarská reformace
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Filozofie Číslo materiálu:EU Název: Reformace Autor: Mgr. Šárka Rambousková Ročník: osmý osmiletého.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Šíření reformace v Evropě
7. třída 2. pololetí Dějiny českých zemí
DĚJINY VÝZNAMNÝCH STÁTŮ A NÁRODŮ V EVROPĚ
Bůh, národy a reformace na počátku novověku
Předchůdci Husovi, Jan Hus
Svatá říše římská, Rusko
REFORMACE NĚMECKÁ REFORMACE 1.
Byzantská říše Důležité pojmy
Náboženská reformace 2.stupeň ZŠ Autor: Mgr. Martin Šimek, Masarykova ZŠ Plzeň Projekt "EU peníze školám", registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Náboženská reformace a protireformace Název sady: Pozdní.
Reformace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petr Procházka. Dostupné z Metodického portálu ISSN 1802–4785.
KŘESŤANSKÉ NÁBOŽENSTVÍ Lucie Tvrdíková C4B. OBSAH: KŘESŤANSTVÍ KATOLICKÁ CÍRKEV PROTESTANTSKÁ CÍRKEV ROZDÍLY.
RANÝ NOVOVĚK (1526 – 1648).
Křesťanství – církevní dějiny
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Novověk – pobělohorské období a Jan Amos Komenský
Hádej, kdo jsem? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Rudická. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
VY_32_INOVACE_D8.15 Autor: Eva Žárová Datum vytvoření: listopad 2011
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Náboženské války ve Francii
Středověk – husitství a Jiří z Poděbrad
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Reformace a protireformace v Evropě
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Transkript prezentace:

Reformace Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí

Reformace Náboženské hnutí usilující o nápravu křesťanské církve Předchůdci: Jan Viklef, Jan Hus

Německá reformace v 16. století (lutherská reformace) Martin Luther německý kazatel, reformátor, považoval se za Husova nástupce přeložil do němčiny Bibli Martin Luther na obraze Lucase Cranacha st. z roku 1529

Na vrata chrámu pověsil Luther 95 tezí, 1517 Wittenberg Na vrata chrámu pověsil Luther 95 tezí, v nichž vyložil představu o křesťanském životě a zformuloval zásady a organizaci nové samostatné církve, nezávislé na papeži = církev evangelická, protestantská, luteránská

Zámecký kostel, na jehož dveře vyvěsil Martin Luther svých 95 tezí

Německá selská válka (1524-1526) S reformací bylo spojeno i sociální hnutí chudiny na venkově – cílem zrušit poddanství, robotu, útlak vrchnosti = německá selská válka (Tomáš Münzer) zpočátku úspěchy i proti vojsku (k povstání se přidávali i rytíři, zchudlí měšťané i městská chudina, ale nebyli jednotni, měli malé bojové zkušenosti), nakonec bylo povstání poraženo, Münzer zajat a popraven.

Šmalkaldská válka (1546-1547) boje německých protestantů s císařem Karlem V., protestanti poraženi (Na Lutherovu stranu se postavila vlivná část šlechty konflikt s římsko-německým panovníkem Karlem V., který chtěl v celé zemi prosadit katolické vyznání; v roce 1529 šlechtici veřejně protestovali proti panovníkovu nátlaku protestanti).

Augšpurský náboženský mír (1555) konec náboženských válek v Německu vyrovnání katolíků a protestantů zásada: „čí země, toho náboženství“ z Německa se reformace šíří do Polska, Čech, Uher, Švédska, Dánska a na Island

Lutherův památník v Aši, jediný svého druhu v České republice

Švýcarská reformace Ulrich Zwingli (1484-1531) humanistický teolog, který vedl kampaň proti žoldnéřské službě 1531 zabit v bitvě u Kapellu (jeho stoupenci se sloučili se stoupenci Kalvína helvétská konfese)

Kalvínská reformace Jan Kalvín Francouz žijící v Ženevě nauka o předurčení (Bůh stanoví, kdo je určen ke spasení a kdo k věčnému zavržení)

Stoupenci kalvinismu: hugenoti - stoupenci kalvinismu ve Francii puritáni - stoupenci v Anglii (kromě těchto zemí se kalvinismus rozšířil i do Nizozemí)

Kalvinismus – velice radikální učení. Kalvín zavedl ve městě přísný řád, a i když nevykonával přímo vládu, měl na ni velký vliv. Svojí autoritou prosadil mj. zákaz zábav, které sváděly k nemravnostem a nezřízenosti (tanec, divadlo), aby se lidé mohli soustředit na Boha, na poctivou práci a šetrnost. Kalvinisté propagovali mravný rodinný život, přísně trestali nevěru. Byli netolerantní k jiným názorům za čarodějnictví bylo roku 1545 upáleno 23 osob. Zákaz zlatých šperků přinutil ženevské zlatníky, aby si hledali jiné zaměstnání - položeny základy švýcarského hodinářství.

Pomník kalvínských teologů v Ženevě

Základní myšlenky reformace: církev není hlavním prostředníkem mezi Bohem a člověkem (zpochybněna úloha církve) papež není hlavní autoritou, tou je Bible přijímání podobojí odsouzení odpustků zrušení celibátu bohoslužby v národním jazyce odmítali zdobení kostelů obrazy a sochami, odmítali nádherná roucha kněžích*

Interiér protestantského kostela v Norimberku

Protireformace = snaha přinutit nekatolíky k návratu ke katolickému vyznání Tridentský koncil – církev odmítla odpustky, uvědomila si své povinnosti, ale dohody s nekatolíky nedosáhla

Tridentský koncil, neznámý malíř

Jezuitský řád (Tovaryšstvo Ježíšovo) jeden z nejvýznamnějších řeholních řádů římskokatolické církve – měl velký význam pro obnovu katolické církve Zakladatel řádu - Ignác z Loyoly (1491-1556)

Freska Potvrzení regulí jezuitského řádu v kostele Panny Marie Sněžné v Olomouci. Ignác z Loyoly přijímá papežskou bulu od papeže Pavla III. Namaloval Jan Kryštof Handke po roce 1743.

Typický oděv představitelů jezuitského řádu

Jezuitský řád v Čechách 1556 přišli do Čech na pozvání Ferdinanda I. věnovali se učitelské činnosti a misijní práci Ferdinand I. Habsburský

Klementinum – původně jezuitská kolej v Praze

Barokní knihovní sál s překrásnou freskovou výzdobou a historicky cennými velikými glóby je nejkrásnějším prostorem Klementina.

Důsledky reformace a protireformace: vznik evangelických církví křesťanství bylo rozděleno do dvou táborů: katolíci X evangelíci což vedlo ke krvavým náboženským válkám díky bohoslužbám v národních jazycích dochází k rozvoji kultury*

Kontrolní otázky: 1. Co je to reformace? 2. Které osobnosti jsou považovány za předchůdce reformace? 3. Uveďte jména dvou významných reformátů. Ve kterých zemích žili? 4. S čím bylo spojeno šíření reformace v Německu? 5. Kdo byli hugenoti a puritáni? 6. Uveďte základní myšlenky reformace. Jaké církve je prosazovaly? 7. Co je to protireformace? 8. Který církevní koncil měl vyřešit spory mezi katolíky a evangelíky? 9. Který církevní řád měl pomoci obnovit katolickou církev? Kdo ho založil? 10. Jaké byly důsledky reformace a protireformace?

Reformace Seznam použitých pramenů: Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Seznam použitých pramenů: Beneš, Zdeněk: Dějepis pro střední odborné školy 1. SPL-Práce, Praha 2001 Beneš, Zdeněk: Dějiny středověku. SPL-Práce, Praha 1994 Čapek, Vratislav, Pátek, Jaroslav: Světové dějiny I. Fortuna, Praha 1992 Čornej, Petr a kol.: Dějepis pro střední odborné školy, SNP, Praha 2002 Sochrová , Marie: Dějepis v kostce pro střední školy, Fragment, Havlíčkův Brod 1997 http://cs.wikipedia.org/wiki/ http://www.city-guide.cz/jip_pruvodci_vylety_detail.asp?detail=211 http://foto.dama.cz/foto.php?f=637039 http://www.ucebnice-dejepisu.ic.cz/