Ekologické aspekty vody

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ČISTÍRNY ODPADNÍCH VOD
Advertisements

Projekt VODA, VODA.... Znečištění našich vod Zpracovaly :
VODA 8. třída.
Pro úvod bych se rád podíval na koloběh vody
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH16/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Kyseliny a zásady Autor:
Prof. Ing. Pavel Jeníček, CSc.
VY_32_INOVACE_G Voda Opakovací otázky
Čistička odpadních vod
ČOV (čistírna odpadních vod)

Kyseliny a zásady.
Čističky odpadních vod ČOV
Kyselé deště Kateřina Jandová.
Kyselý déšť.
Významné oxidy Mgr. Helena Roubalová
Kyselé deště Martin HOLADA a Daniela RICHTEROVÁ 8.C.
Zásobování pitné vody.
KOLOBĚHY LÁTEK V PŘÍRODĚ
EKOLOGICKÉ ASPEKTY VODY
Příčiny Spalování fosilních paliv, kterým vzniká oxid uhličitý.
Kyselé deště SO3+H2O = H2SO4 ZKOUŠKA. Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“
Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity
Voda Co o ní víme?.
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_BI614 Jméno autora:Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník3. ročník.
ŽIVOTODÁRNÁ KAPALINA CHEMIE TÉMA: Koloběh vody v přírodě,
VY_52_INOVACE_02/1/35_Chemie OXIDY SÍRY A DUSÍKU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace.
Uhličitan vápenatý.
VODA – DĚLENÍ A ČISTIČKY VODY
Odpadní voda Mgr. Helena Roubalová
GLOBÁLNÍ EKOLOGICKÉ PROBLÉMY Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
MOŽNOSTI POUŽITI MEMBRÁNOVÝCH PROCESŮ PRO ZPRACOVÁNÍ SKLÁDKOVÝCH VÝLUHOVÝCH VOD Hlavní řešitel: Savchuk Nataliya Membrain 2013.
Vzduch ( environmentální příručka – 5.ročník )
ČISTÍRNA ODPADNÍCH VOD V BUBENČI
Krajina a životní prostředí
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda, Chemie Název: Oxid siřičitý a dusičitý Autor: Zdeněk Fikejs Datum, třída: , 9.roč. Stručná anotace: Seznámení.
RNDr. Martin Culek, Ph.D. Geografický ústav Př.F. MU
Kyselé deště Rozpouštění CO2 ve vodě
Oxidy.
GLOBÁLNÍ ZMĚNY Skleníkový efekt a globální oteplování Kyselý déšť
Působení ekologických faktorů
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 9. roč.
Voda a vzduch 1. VODA RZ
ZŠ Benešov, Jiráskova 888 CHEMIE
Naše půda ZŠ Sokolovská 1 Svitavy.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Diana Jančářová NÁZEV: Skleníkový efekt TÉMATICKÝ CELEK: Přírodní.
Voda Zbožíznalství 1. ročník Voda - nejrozšířenější sloučenina - zároveň velmi vzácný zdroj, kterého ubývá.
KOMUNÁLNÍ ČISTÍRNY ODPADNÍCH VOD ČOV Bubeneč. Zákony v ČR Hospodaření a nakládání s vodou se v ČR řídí těmito zákony: o Zákon č. 254/2001 Sb., Vodní zákon.
Čistota vody je obecný pojem, vyjadřující obsah cizích látek ve vodě Skutečně chemicky čistou vodu H 2 O lze připravit pouze laboratorně!H 2 O.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_52_INOVACE_PR_05_„ČISTÝ.
VY_32_INOVACE_Slo_I_13 Voda 2 ppt. Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4.
VODA vodárna a čistírna odpadních vod Jaké existují druhy vod dle obsahu nečistot? pitná - musí být zdravotně nezávadná - získává se z podzemí či úpravou.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_52_INOVACE_PR_03_.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
Přírodní činitelé.
Odpadní voda ČOV Praha Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Směsi = smíšeniny dvou nebo více CHL CHL, které směs obsahuje = složky
Znečištění půdy ZŠ Strossmayerovo nám.4, Praha 7 9. ročník ZŠ
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Součásti neživé přírody
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
vnější přírodní činitelé
Voda hydrosféra základní podmínka života (tělo člověka – 60 – 70%vody)
OCHRANA ČISTOTY VOD I. RNDr. J. DURAS, Ph.D..
Působení ekologických faktorů
Vliv člověka na ovzduší
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
VY_52_INOVACE_Hydrosféra-učební text
3.2 Není voda jako voda Vodu člověk využívá k nejrůznějším účelům. Podle toho rozlišujeme vodu na pitnou, užitkovou a odpadní. PITNÁ VODA - zdravotně.
Transkript prezentace:

Ekologické aspekty vody Životodárná kapalina Téma: Ekologické aspekty vody Vypracovala: Marie Rachůnková, Zuzana Škrobáková Školní rok/třída: 2009/2010 8.B

Čištění odpadních vod Čištění odpadních vod je proces zlepšování kvality odpadní vody. Probíhá na: -čistírnách odpadních vod, -pomaleji i samovolně v přírodě během procesu samočistění. Pro čištění odpadních vod se používají chemické, fyzikálně-chemické i biologické metody. Příklady čistících metod: sedimentace (usazování) - využívá ji lapák štěrku, lapák písku, usazovací nádrž, atd. vzplývání a flotace - například lapák tuků odstřeďování filtrace magnetická separace iontová výměna membránové procesy koagulace srážení neutralizace

KYSELÉ DEŠŤĚ Co způsobuje, že prší kyselý déšť? Kyselý déšť je typ srážek s pH nižším než 5,6. Normální déšť má pH mírně pod 6 — je mírně kyselý. Toto přirozené okyselení způsobuje oxid uhličitý, který tvoří s vodou slabou kyselinu uhličitou. Co způsobuje, že prší kyselý déšť? Kyselý déšť je způsoben oxidy síry, nebo také oxidy dusíku. Jakmile se rozptýlí do atmosféry, začnou reagovat s vodou za tvorby sirných a dusíkatých kyselin, které padají na zem ve formě deště. Zvýšená kyselost v půdě a ve vodních tocích se nepříznivě projevuje na rybách a rostlinstvu. Kyselý déšť také urychlí zvětrávání uhličitanových materiálů (například vápencové skály nebo i omítek na budovách atd.).

Jaké škody způsobují?

Kyselé půdy v ČR

Kontrolní otázky Co způsobuje kyselý déšť? Čistí se odpadní vody v čistírnách? Jaké pH má kyselý déšť? A)6,35 B) 5,6 C)8,1

Odpovědi Způsobují např. ničení stromů Ano B

Z čeho jsme čerpali? www.google.cz www.wikipedie.cz A vlastní hlava