Maturitní DLOUHODOBÁ PRÁCE

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zelená energie Proudění v lopatkových mřížích
Advertisements

Inovace výuky CAD na naší škole
Pomůcka pro tvorbu prezentací závěrečné a diplomové práce
Virtuální prohlídka školy dlouhodobá maturitní práce
Autor:Jiří Gregor Předmět/vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením.
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Dlouhodobý hmotný majetek – odpisy (2. část) Vypracoval : Ing. Jana Šustrová Projekt Anglicky v odborných.
DPC GmbH & Co. KG Tenkovrstvé práškové laky Essenbach / Altheim.
DRUHY NÁŘADÍ METR ROZKLÁDACÍ měří s přesností na 1mm METR SVINOVACÍ
Společnost ALPRO, spol. s r.o.byla založena v roce 1993.
PEVNÉ LÁTKY Podmínky používání prezentace © RNDr. Jiří Kocourek 2013
Mechanika s Inventorem
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
stavebnictví Konstrukce Eurookno - základní profily,
Tato prezentace byla vytvořena
Zadání diplomové práce Návrh způsobu mechanického děrování textilních tkanin zastříknutých do plastových dílů.
Student: Ing. Olga Minaříková školitel: doc.akad.soch. Miroslav Zvonek, PhD. srpen 2009.
Tato prezentace byla vytvořena
CW – 13 LOGISTIKA Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb Fakulta stavební VUT v Brně © Ing. Václav Rada, CSc. Únor PŘEDNÁŠKA Typové systémy.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Autor:Jiří Gregor Předmět/vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením.
SEKUNDÁRNÍ TRH UŽITKOVÝCH VOZIDEL
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.5 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. Databáze - dotazy Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
přehled základních technologii zpracování kovů
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
1 Mechanika s Inventorem 4. Prostředí aplikace Petr SCHILLING, autor přednášky Ing. Kateřina VLČKOVÁ, obsahová korekce Tomáš MATOVIČ, publikace FEM výpočty.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Svarové spoje Svařování tavné tlakové Tavné svařování
TDS Obklady Kamil Buchtík 2010/ INZ.
SÁDROKARTONY Použití:- příčky - podhledy - suché podlahy
Majetek podniku Ing.František Balák Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Autor:Jiří Gregor Předmět/vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením.
TRUHLÁŘ I.ročník Výrobní zařízení Střední škola stavební Teplice
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_UCE_SA_2_06.
10 Logistická struktura a plánování v servisních podnicích a útvarech
TDS HYDROIZOLACE PLOCHÝCH STŘECH – FÓLIOVÉ SYSTÉMY
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
Strojírenství Strojírenská technologie Výroba spékaných výrobků (ST30)
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
15. ročník mezinárodní soutěže studentů středních technických škol v iDESIGN technologiích. se uskuteční v termínu 20. a
DŘEVĚNÉ PODLAHY Kontrola TDI
STAVEBNICTVÍ Pozemní stavby Klempířské práce na průčelí (STA38)
9. KRAJSKÉ SETKÁNÍ METODIKŮ R O B O T I K A DUBEN 2015 PODPORA PŘÍRODOVĚDNÉHO A TECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ NA STŘEDNÍCH ŠKOLÁCH V JIHOMORAVSKÉM KRAJI CZ.1.07/1.1.00/
Netradiční zdroje elektrické energie
Výroba rámů a podnoží Vlastní konstrukci rámu tvoří sestava vlysů, spojených různými konstrukčními spoji do obvodově uzavřených tvarů, nejčastěji pravoúhlých.
Elektrický rozvod v budovách pro bydlení - provedení
STAVEBNÍ TRUHLÁŘSTVÍ Kombinovaná a plastová okna.
MATERIÁLY PRO VÝROBU MODELŮ, JADERNÍKŮ A JADER OB21-OP-STROJ-TE-MAR-U
Grafické systémy II. Ing. Tomáš Neumann Interní doktorand kat. 340 Vizualizace, tvorba animací.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje výklad problematiky plastů ve stavebnictví. všechny.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 30 Anotace.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Ing. Zatloukal Martin Název prezentace (DUMu): 3. Seznámení s programem Autodesk „Inventor“ – CAD Název sady: CNC.
2D A 3D CAD Systémy CAD. CAD CAD – Computer Aided Design (počítačová podpora konstruování). Počítačová podpora konstruování v oblastech: - Strojírenství.
Řešení Vašich problémů s lepením, tmelením a spárováním.
Šance pro všechny CZ.1.07/1.2.06/ Montáže Autor: Ing. Bc. Petra Řezáčová.
Fasádní obklady Ing. Miloslava Popenková, CSc. FASÁDNÍ OBKLADY dělení KONTAKTNÍ (lepené) BEZKONTAKTNÍ (zavěšené odvětrávané)
1 Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 28.
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oboru strojírenství Vzdělávací.
Simona Korbová, 1.L. Seznámení s počítačem Současný počítač je elektronický a skládá se z hardwaru, který představuje fyzické části počítače (mikroprocesor,
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Použití software MDM pro tvorbu/ověření strategie Ú/O
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2.ročník oboru Strojírenství.
Broušení, povrchová úprava Výroba špalíku na broušení
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Vzduchové clony DoorMaster Comfort C a D
Ruční obrábění plastu I
Povrchové úpravy.
Transkript prezentace:

Maturitní DLOUHODOBÁ PRÁCE 3D Model vytlačovací pistole Dobrý den jmenuji se Miroslav Sprisl a jsem z třídy L4.F připravil jsem si prezentaci mé dlouhodobé maturitní práce týkající se vytlačovací pistole na tmel. Tuto práci jsem si zvolil z důvodu, že tento nástroj dobře znám a několikrát jsem s ním pracoval a bylo mi umožněno ho vymodelovat v programu autodesk inventor, ve kterém jsem se naučil pracovat právě na této škole a zaujal mě. Vedoucím práce mi byla ing. Olga Matoušková Miroslav Sprisl L4.F 2009/10 Vedoucí práce: Ing. Olga Matoušková

Úkol práce Rozdělení vytlačovacích pistolí 3D Model Animace Funkce posunu pístu pistole Rozdělení tmelů a jejich aplikace Nástřihový plán *Mým úkolem práce bylo rozdělit vytlačovacích pistole na základní druhy , vytvořit 3D model a animaci, vysvětlit funkci posunu pístu, rozdělit tmely a vysvětlit jejich aplikaci vysvětlit co je nástřihový plán a k čemu se používá

Autodesk Inventor 3D CAD aplikace 950 000 licencí První verze 1999, poslední 2010 2D (výkresy), 3D (modely) vzájemně propojeny Vytváření sestav a animací *Autodesk Inventor je nejprodávanější a nejznámější strojírenská CAD aplikace na celém světě. *Dosud bylo prodáno přes 950 000 licencí tohoto programu. *V roce 1999 byla na trh uvedena 1. verze , Inventor 1. Poslední verze Inventor 2011 se objevila v roce 2010. *Program obsahuje 2D zobrazení, ve kterém se vytváří náčrt neboli výkresová dokumentace a 3D zobrazení jehož pomocí vytvoříme 3D model. Pokud změníme jakoukoliv kótu neboli rozměr v náčrtu, ihned se tato změna projeví na modelu ve 3D zobrazení, jelikož jsou navzájem propojeny. *Umožňuje vytváření sestav a animací modelů, tuto funkci jsem v mé práci také využil.

2D Náčrt

3D Model

Vytlačovací pistole Slouží k vytlačování chemických látek Využití ve stavebním a automobilovém průmyslu Tmelení, lepení a těsnění Druhy pistolí Rozdíly mechanismu pohánějící píst, kvality a ceny Mechanické Elektrické Pneumatické *Vytlačovací pistole je nářadí sloužící k vytlačování nejrůznějších chemických látek z plastových kartuší neboli tub. *Využívá se především ve stavebním a automobilovém průmyslu. *Pomocí látky, kterou aplikujeme se materiály tmelí, lepí nebo těsní. *Na trhu se vyskytují 3 základní druhy pistolí. Liší se rozdílným mechanismem pohánějící píst, kvalitou a samozřejmě cenou. Mechanické, elektrické a pneumatické.

Mechanické Nejjednodušší a nejrozšířenější Mechanický pohon posunu pístu Cena 30 – 2000 Kč Materiál Ocelové, hliníkové Úprava povrchu Lakované, pochromované Konstrukce Rámová, polouzavřená a uzavřená *První skupinou jsou mechanické pistole *Pistole v této kategorii jsou nejjednodušší a nejvíce rozšířenější na trhu. *Pracují na základě mechanického pohonu posunu pístu. Později budě podrobně vysvětleno. *Jejich cena se pohybuje od 30 do 2000 Kč. *Pistole jsou vyráběny z oceli a nebo hliníku. Hliníkové pistole jsou lehčí než ocelové a samozřejmě o něco dražší. *Povrchy materiálu pistolí mají lakovanou nebo pochromovanou úpravu. Pochromované jsou odolné proti rzi, ale dražší než lakované. *Trh nabízí 3 typy konstrukce: rámovou (obr.1), polouzavřenou (obr.2) a uzavřenou (obr.3).

….Mechanické + Cena Dostupnost Váha – Plynulost vytlačování *Výhodou těchto pistolí je relativně nízká cena, vysoká dostupnost a nízká váha. *Jako hlavní nevýhodu bych zmínil, že není zaručena 100% plynulost vytlačování látky z kartuše, jelikož pracuje na mechanickém principu a je určitá prodleva mezi opětovným zmačknutím.

Elektrické Profesionální aplikace látek Elektrický pohon posunu pístu Cena 2000 – 16000 Kč + Kvalita a plynulost aplikace – Vysoká cena, váha *Druhá kategorie jsou elektrické pistole. *Tento druh pistolí je určený pro profesionální aplikaci látek. *Posun pístu zajišťuje elektrický pohon. *Cena se pohybuje od 2000 – 16000 Kč *Výhodou elektrické pistole je kvalitní plynulá aplikace látek. *Nevýhodou je vysoká pořizovací cena a větší váha.

Pneumatické Profesionální využití Pneumatický posun pístu Cena 4500 – 32 000 Kč + Vysoká přesnost a plynulost aplikace – Vysoká cena *Poslední třetí kategorie jsou pneumatické pistole. *Tyto pistole jsou určeny pouze pro profesionální použití. *Posun pístu zajišťuje stlačený vzduch přiváděný pomocí hadice. *Cena se pohybuje od 4500 do 32 000 Kč. *Výhodou je vysoká přesnost a plynulost aplikace *Vysoká cena naopak nevýhodu

3D Model Mechanická vytlačovací pistole Lakovaný a pozinkovaný povrch Skládá se z 14 dílů Vytvoření sestavy => následně animace Výrobní výkresy dílů z plechu *Já jsem vymodeloval mechanickou rámovou vytlačovací pistoli. *Pistole má lakovaný a pozinkovaný povrch. Červené díly jsou lakované, stříbrné pozinkované. *Vytvořený model se skládá z 14 dílů, které jsem postupně vymodeloval v autodesk inventoru. Každy díl jsem změřil posuvným měřítkem, nakreslil náčrt v inventoru a vytvořil model. *Po vymodelování veškerých dílů jsem vytvořil sestavu a následně animaci. *Pro díly z plechu jsem vytvořil výrobní výkresy. Plechové díly se vyrábí vystřižením z plechu.

Nástřihový plán = přesné rozmístnění výstřižků na pásu plechu Materiál = 60 – 75 % nákladů Cíl = uspořádání , popř. změna konstrukce výrobku Hlavní kritérium Vzniknutí co nejmenšího odpadu Závisí na tvaru a konstrukci výrobku a minimálních vzdálenostech mezi výstřižky *Pro rozmístěný těchto výstřižků se používá nástřihový plán. *Nástřihový plán je jednoduše řečeno přesné rozmístnění výstřižků na pásu plechu. *Materiál tvoří 60 -75 % nákladů při výrobě, proto se na nástřihový plán klade velký důraz. *Cílem optimalizace nástřihového plánu je uspořádání, popřípadě změna konstrukce výrobku. *Hlavním kritérium optimalizace je umístnění výstřižků na pás plechu takovým způsobem, aby vzniknul co nejmenší odpad. *Závisí na tvaru a konstrukci výrobku a minimálních vzdálenostech mezi výstřižky.

Příklady nástřihových plánů Na třetím obrázku vidíte využití materiálu vyjádřené v procentech.

Nástroje na optimalizaci Softwarové aplikace Rozložení 2D prvků na nástřihovém plánu AutoNest Nástřihový plán vytvořený v programu AutoNest *Nástřihové plány se vytvářejí pomocí softwarových aplikací. *Jejich úkol spočívá v rozložení 2D prvků na nástřihovém plánu *Takovou aplikací je například AutoNest od AutoCadu. *Zde vidíte nástřihový plán vytvořený právě v AutoNestu

V následujícím snímku spustíš kliknutím animaci V následujícím snímku spustíš kliknutím animaci. Po skončení animace prezentace pokračuje.

; Před vytvářením animace jsem měl největší strach abych dokázal animovat pružící pružinu. Neylo to složité, na internetu jsem našel návod podle kterého jsem vše zvládnul.

Tmely a lepidla Uchovávány v plastových kartuších Pružné tmely (silikony) Spárování, utěsňování a tmelení spojů a mezer např. Univerzální nebo sanitátní silikon Pružně elastické tmely Tmelení spojů, prasklin a otvorů v exteriéru i interiéru např. Akrylový tmel nebo kamnářský tmel Lepidla Nahrazují spojující komponenty (hřebíky,vruty…) *Nyní vám řeknu něco o tmelech a lepidlech, které se aplikují právě zmíněnými pistolemi. *Tmely a lepidla jsou uchovávány v plastových kartuších, ke kterým je přiložena aplikační špička. *Rozdělujeme je na pružné tmely neboli silikony, pružně elastické tmely a lepidla *Pružné tmely se používají se pro spárování, utěsňování a tmelení spojů a mezer. např. Univerzální silikon a sanitátní silikon *Pružně elastické tmely se používají se pro tmelení spojů, prasklin a otvorů v exteriéru a interiéru. např. Akrylový tmel a kamnářský tmel *Lepidla tvoří stále a silné spoje a často nahrazují spojující komponenty jako jsou hřebíky, vruty a šrouby.

Aplikace tmelů a lepidel Zbavit podklad nečistot a mastnoty Seříznout aplikační špičku a konec kartuše Vytlačit vzduch ze špičku malým množstvím tmelu Dávkovat tmel do spáry s mírným přebytkem Setřít přebytečný tmel silikonovou stěrkou Vyzrání, natření Nyní vám řeknu jak správně aplikovat tmely a lepidla. Podklad je potřeba zbavit veškerých nečistot a mastnot. Seřízneme aplikační špičku na tloušťku tmelené spáry, odřízneme kousek kartuše pro vytvoření otvoru a našroubujeme špičku na kartuši. Vytlačíme vzduch z aplikační špičky malým množstvím tmelu, protože vzduch by mohl způsobit nepravidelnou vrstvu tmelu. Musíme dávkovat tmel s mírným přebytkem, aby při štěrkování nevznikly prohlubně. Po nanesení tmelu setřeme tmelenou spáru silikonovou stěrkou pro dokonale hladký povrch. Tmel je potřeba nechat 100% vyzrát, poté je možno natírat barvami podle určení výrobce.

Shrnutí Přínos práce Ovládání programu Autodesk Inventor Vytváření prezentací Přehled o vytlačovacích pistolích a aplikaci tmelů Problém animace *Hlavním přínosem práce pro mě je, že jsem si zdokonalil ovládání programu Autodesk Inventor, naučil jsem se lépe vytvářet prezentace a získal jsem přehled o vytlačovacích pistolích a aplikaci tmelů. *Největší problém se naskytnul při vytváření animace se kterou jsem neměl žádné zkušenosti. Po konzultaci s mým konzultantem Martinem Vaněčkem, který mi ukázal jakým způsobem animace vytvářet jsem vše zvládnul.

Děkuji za pozornost