Název projektu: Škola a sport

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_18 - JADRNÁ ENERGIE
Advertisements

Název projektu: Škola a sport
Název projektu: Škola a sport
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Název projektu: Škola a sport
Jaderná energie.
Jaderná energie Výroba paliv a energie.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 9 Tematický okruhAtomy a záření.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Vlastnosti atomových jader
PaedDr. Ivana Töpferová
50. Jaderná fyzika II.
Radioaktivita Obecný úvod.
JADERNÁ ENERGIE Co už víme o atomech Atomová jádra Radioaktivita
Jaderná energie Martin Balouch, Adam Vajdík.
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Jaderné reakce.
2. ročník učebních oborů 4. Fyzika atomu.
Název projektu: Škola a sport
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Radioaktivita,radioaktivní rozpad
Jaderná energie Jaderné reakce.
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ_380 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:1. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál.
Radioaktivita.
Jaderná energie.
Štěpení atomu a řetězová reakce
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_B3 – 09.
22. JADERNÁ FYZIKA.
Jaderná energie.
Elektronická učebnice - II
Uvolňování jaderné energie
Jaderná fyzika 1 Yveta Ančincová.
Jaderné reakce Autor: Mgr. Eliška Vokáčová Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova , duben.
Jaderná energie při chem. reakcích změny v elektronových obalech za určitých podmínek mohou změnám podléhat i jádra atomů nestabilní jádra atomů některých.
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_350
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 9 Tematický okruhAtomy a záření.
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
FY-072_Jaderná energie_Jaderná reakce
Záření alfa a beta Vznikají při radioaktivním rozpadu některých jader.
Neseďte u toho komplu tolik !
Radioaktivita = schopnost některých látek samovolně vyzařovat neviditelné pronikavé záření, které dokáže procházet jinými látkami a způsobovat jejich změny.
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:duben 2012 Určeno:9. ročník ZŠ.
JADERNÁ FYZIKA.
Název projektu: Škola a sport
Jaderné reakce (Učebnice strana 133 – 135) Jádra některých nuklidů jsou nestabilní a bez vnějšího zásahu se samovolně přeměňují za současného vysílání.
Základní škola Emila Zátopka Zlín, příspěvková organizace, Štefánikova 2701, Zlín EU PENÍZE ŠKOLÁM OP VK Zlepšení podmínek pro vzdělávání.
Základní škola Emila Zátopka Zlín, příspěvková organizace, Štefánikova 2701, Zlín EU PENÍZE ŠKOLÁM OP VK Zlepšení podmínek pro vzdělávání.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_34_F9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Řetězová reakce.
Jaderné reakce. Jaderné štěpení Probíhá pouze ve štěpných materiálech (např. U235) U235 se v přírodě vyskytuje pouze v malém množství K dosažení reakce.
Jaderné reakce. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Zdeňka Horská Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_20_ Jaderné reakce Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
50. Jaderná fyzika II.
NÁZEV ŠKOLY: 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, RAKOVNÍK, HUSOVO NÁMĚSTÍ 3
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
stavba atomu – historie 1
I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Jaderné reakce Při jaderných reakcích se mohou přeměňovat jádra jednoho nuklidu na jádra jiných nuklidů. Přitom zůstává elektrický náboj i počet nukleonů.
AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_08 Jaderná energie-test
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Ing. Renata Kremlicová NÁZEV: Radioaktivita TÉMATICKÝ CELEK: Energie.
19. Atomová fyzika, jaderná fyzika
Radioaktivita radioaktivita je samovolná schopnost některých druhů atomových jader přeměňovat se na jádra stálejší a emitovat přitom tzv. radioaktivní.
Název projektu: Škola a sport
Základní škola a mateřská škola Damníkov
Radioaktivita.
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Model atomu Atom Obal Jádro obal jádro Proton - kladný
Transkript prezentace:

Název projektu: Škola a sport Základní škola Emila Zátopka Zlín, příspěvková organizace, Štefánikova 2701, 761 25 Zlín EU PENÍZE ŠKOLÁM OP VK- 1. 4. Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1395 Název projektu: Škola a sport VY_32_INOVACE_354 Autor DUM: Irena Heimová Datum (období), kdy byl materiál vytvořen: květen 2013 Ročník, pro který je materiál vytvořen: 9. ročník Vzdělávací oblast, obor, tematický okruh, téma: Člověk a příroda, fyzika, jaderná energie Anotace-metodický list: Žáci se seznámí s vynucenými přeměnami atomových jader. Naučí se rozlišovat jaderné reakce na transmutace a štěpení. Pochopí možnost rozvinutí štěpné reakce v reakci řetězovou. Seznámí se s historickými reakcemi. Prezentace vytvořená v programu PowerPoint. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá Autorskému zákonu.

Jaderné reakce

Jaderné reakce Jaderné přeměny, k nimž dochází při vzájemných srážkách jader s různými částicemi nebo jader navzájem Zapisujeme rovnicí Terč Střela Počet nukleonů zůstává stejný i po reakci Při jaderných reakcích se uvolňuje obrovská jaderná energie

Historicky důležité reakce Umělá transmutace – přeměna jednoho prvku na jiný Ernest Rutherford 1919 Objev neutronu J. Chadwick 1932

Historicky důležité reakce Umělá radioaktivita Frederic a Iréne Joliot-Curie 1934

Jaderné reakce Štěpné radioaktivní nuklid se štěpí účinkem neutronů tak, že vzniká větší množství neutronů, než kolik se jich na štěpení spotřebovalo. těžké jádro se rozpadá na 2 jádra lehčí, bohatá na energii a několik neutronů. Pokud je neutronů dostatečné množství a mají odpovídající energii, mohou způsobit štěpení dalších jader

Jaderné reakce Termonukleární Děj, při němž složením dvou lehčích jader vznikne jádro těžší Uvolňuje se obrovské množství energie

http://artemis.osu.cz/mmfyz/jm/anim/Synteza_helia.avi

Štěpení jader při řetězové jaderné reakci Řetězovou reakci objevili němečtí vědci 1939 První řetězová reakce, která se sama udržovala v chodu byla uskutečněna 2. 12. 1942 na dvoře chicagské univerzity skupinou Enrica Fermiho Probíhá ve štěpných materiálech (nuklid uranu 235) Přírodní uran je tvořen převážně Obsahuje pouze 0,7% uranu 235 Ten se musí z přírodního uranu získávat náročným technologickým postupem

Další štěpný materiál Plutonium 239 (z uranu 238) Uran 233 (z thoria) – vznikají v jaderných reaktorech z 1 kg uranu vznikne tolik tepla jako při spálení 1,5 milionů litrů benzínu

Řetězová jaderná reakce Aby proběhla řetězová reakce, musí mít štěpný materiál kritickou hmotnost Reakce: Neřízená – jaderné zbraně Řízená – jaderné reaktory

Štěpení uranu 235 Je nejdůležitější jaderná reakce vyvolaná pomalými neutrony

Štěpení uranu 235 Do jádra uranu 235 vnikne neutron, vznikne nestabilní uran 236 a ten se rozštěpí na dvě jádra přibližně poloviční velikosti Při tom vylétnou dva až tři nové neutrony, které mohou štěpit další jádra uranu

Štěpení se podle svého průběhu dělí: Vzniklé neutrony se zpomalí, mohou vyvolat štěpení dalších jader – řetězová reakce Štěpení se podle svého průběhu dělí: Podkritické – každý neutron je zachycen – přírodní rozpad Kritické – 1 neutron není zachycen – řízená řetězová reakce Nadkritické – 2 neutrony nejsou zachyceny Superkritické – neřízená řetězová reakce – nechají se reagovat všechny vzniklé neutrony, reakce končí výbuchem (uran 235, plutonium 239)

Budoucnost – jaderná syntéza Reakce, které probíhají na Slunci – slučování jader Uvolňuje se značná energie a nevzniká radioaktivní odpad Jaderné slučování vyžaduje, aby se jádra vodíku vzájemně srážela obrovskými rychlostmi při nesmírně vysokých teplotách (několik set miliónů stupňů Celsia) Takových teplot lze dosáhnout pouze při výbuchu jaderné bomby (vodíková bomba – jaderná bomba sloužila jako rozbuška)

Antičástice Ke každé částici existuje „dvojník“, částice s opačným znaménkem el. náboje Setká-li se částice s antičásticí, obě zanikají , uvolňuje se všechna energie a vzniká záření gama Hudba vzdálené budoucnosti

Albert Einstein vypočetl, že energie obsažená v tělese souvisí s jeho hmotností V jednom kilogramu jakékoliv látky je utajena obrovská energie 90 tisíc bilionů joulů neboli 25 miliard kilowatthodin. Jak tuto energii z látky uvolnit?

Zdroje: http://www.energyweb.cz/web/EE/images/03/31_03.gif http://artemis.osu.cz/mmfyz/jm/img/big/31.jpg http://web.vscht.cz/hrotkovr/jadro/ilus/reakce.bmp KOLÁŘOVÁ, Růžena. Fyzika pro 9. ročník základní školy. Praha: Prometheus, 2008, 236 s. ISBN 978-807-1961-932.