Basicita Oxidové materiály (např. sklo, keramika) reakcí basických oxidů (Na 2 O, K 2 O, MgO, CaO, BaO) kyselých oxidů (B 2 O 3, SiO 2, P 2 O 5 ) a amfoterních.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
d – P R V K Y prvky se zaplněnými (částečně či úplně) d či f orbitaly
Advertisements

TEORIE KYSELIN A ZÁSAD NEUTRALIZACE, pH.
Termodynamický popis oxidických systémů. Kategorie systému Nastavitelné veličiny Podmínka rovnováhy Veličiny určené rovnováhou Izolovaný (U m ), V m,
CHEMIE
REDOXNÍ DĚJ RZ
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
D-prvky.
opakování učiva chemie 8.ročníku
ELEKTRONOVÁ PARAMAGNETICKÁ (SPINOVÁ) REZONANCE
Částicová stavba látek
Ionty Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Chemická vazba.
AUTOR: Ing. Ladislava Semerádová
STUDIUM CHOVÁNÍ ESTERŮ KYSELINY KŘEMIČITÉ V ZÁSADITÉM PROSTŘEDÍ
I. NÁZVOSLOVÍ.
REDOXNÍ DĚJ.
Výstavbový princip Periodickou tabulku lze využít také pro určení elektronové konfigurace prvku. Př.: Popište elektronovou konfiguraci H a He H  1s1;
Brönstedovo-Lowryho pojetí kyselin a zásad
CHEMICKÁ VAZBA.
Infračervená sektrometrie s Fourierovou transformací
Elektronový pár, chemická vazba, molekuly
Chemická vazba.
PSP a periodicita vlastností
Jméno autoraMgr. Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablony V/2 Inovace.
NÁZVOSLOVÍ ANORGANICKÝCH LÁTEK.
Chemické rovnováhy ve vodách
Kovy alkalických zemin
Atom Molekula Iont RZ
XIII. TYPY CHEMICKÝCH REAKCÍ
Chemická reakce a její rovnice
D – P R V K Y.
Salinita – iontové složení vody a
Ionty.
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
Redoxní reakce 9.A, B 23/5 3-ox.;.
Kovy Z prvních 92 prvků (po uran) je 70 kovů a pouze 22 polokovů a nekovů. Nejrozšířenějším kovem v zemské kůře je hliník, následovaný železem.
Strusky Kapalné roztoky kovových oxidů (volných i vázaných)
Obecná chemie (i pH i jednoduchý výpočet z chem. rovnice):
Fixace těžkých kovů v geopolymerních materiálech
Kyslík.
Kyslík Vladislava Zubrová.
Chemická vazba Vazebné síly působící mezi atomy
Zastoupení prvků v přírodě Vesmír Vesmír: H > D >> He >> Zemská Zemská kůra kůra: až asi k Fe – přímá syntéza prvekzastoupeníprvekzastoupení.
CHEMICKÁ VAZBA řešení molekulách Soudržná síla mezi atomy v ………………..
Mezimolekulové síly.
SLOUČENINY sloučením atomů 2 či více prvků
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Měď Cu.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Stavba látek.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
PRŮMYSLOVÉ VYUŽITÍ ELEKTROCHEMIE
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_01 Název materiáluVazby v.
Chemická vazba Autor.Mgr.Vlasta Hrušová.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Jiří Hajn
IONTY Co jsou ionty Co je elektronegativita a jak souvisí s ionty
ZŠ Benešov, Jiráskova 888 CHEMIE
REDOXNÍ VLASTNOSTI KOVŮ A NEKOVŮ
Oxidy a jejich chemické vlastnosti
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Periodická soustava - PSP
Vodiče: -látky vedoucí el. proud : kovy tuha vodné roztoky některých látek plyny za určitých podmínek Elektrické izolanty: -látky nevedoucí el. proud suchý.
Opakování 8.ročník - pojmy
4.2 Které látky jsou chemické prvky?
VY_32_INOVACE_19 19 atomy, molekuly,ionty autor: Mgr. Helena Žovincová
ELEKTRICKÉ VLASTNOSTI LÁTEK
Prvek = chemická látka složená z atomů (většinou nesloučených) se stejným Z charakterizován : značkou názvem protonovým číslem Z.
Transkript prezentace:

Basicita Oxidové materiály (např. sklo, keramika) reakcí basických oxidů (Na 2 O, K 2 O, MgO, CaO, BaO) kyselých oxidů (B 2 O 3, SiO 2, P 2 O 5 ) a amfoterních (ZnO, Al 2 O 3 ) O δ- - báze – koordinují kationty - kyseliny Ca 2+ podle poměru a charakteru složek -> kyselý nebo basický charakter Produkt reakce

Vliv basicity poměr Red/Ox formy polyvalentních iontů (Fe 2+ /Fe 3+ ) - klesá s rostoucí basicitou koordinační číslo - klesá s rostoucí basicitou Co 2+ (6)  Co 2+ (4) interakce materiálu s okolím (roztoky, taveninami) - koroze, iontová výměna, adsorpce na povrchu, rozpustnost kovů (Cr) roste s rostoucí basicitou difúzi iontů materiálem - iontová vodivost optické vlastnosti - aktivních kationtů zabudovaných ve struktuře (Co 2+, Er 3+ )

Měření basicity Optická metoda -> Optická basicita Λ – průměrná hodnota basicity Sondy – Kationty kovů p-prvků 6 periody

Optická basicita

Tl +, Pb 2+, Bi 3+ Konfigurace valenčních elektronů 6s 2 Elektronové s-p přechody 1S0  3P11S0  3P1 Ostrý absorpční pás

Absorpce s - p přechodu 1 S 0  3 P cm -1 Pb 2+

Výpočet optické basicity Λ … optická basicita ν s … vlnočet maxima kationtu (sondy) ve skle ν f …vlnočet maxima kationtu (sondy) při nulovém vlivu okolí ν O2- …vlnočet maxima kationtu (sondy) v CaO s   Pb 2+ Obecně s   s   Bi 3+ Tl +

Koeficienty optické basicity

Výpočet basicity ze složení Λ … optická basicita Λ i …koeficient optické basicity oxidu M i o i …molární zlomek atomů O vnesených oxidem M i n O (M i ) počet atomů O vnesených oxidem M i p …počet složek (oxidů) ve směsi Materiál je tvořen směsí oxidů M i

Odhad Λ i z elektronegativity X i … elektronegativita kationtu i q o … záporný náboj kyslíkových atomů