Pedagogické kompetence 6. října 2014 Caroline Kearney vedoucí manažerka projektů & analytička vzdělávání.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VOICE of European TeacherS (VOICES) je partnerská síť, která spojuje akademické pracovníky, učitele z praxe, studenty učitelských oborů a instituce, které.
Advertisements

ECVET v Programu celoživotního učení
Problémy spojené se zaváděním CLIL do škol:
LLP Comenius Evropská jazyková cena Label Petr Chaluš.
Ostrava, BA-CPVŠK 2007 Bibliotheca academica – CPVŠK 2007 Proč změna zavedené značky… A co obsah? Iva Prochásková, Univerzita Pardubice.
Cíle dějepisné výuky, dějepisné kurikulum, RVP a výuka dějepisu
Kurikulární reforma Únor 2008 PhDr. Maria Bezchlebová
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
1 Evropská asociace pro testování a hodnocení jazykových dovedností
Zapojení Pedagogické fakulty MU do činnosti Evropské agentury pro podporu speciálního vzdělávání Transformační a rozvojové programy na rok 2005.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Memorandum o celoživotním učení
Vývoj konceptu kompetencí v celoživotním učení a vzdělávání – teoretická východiska a aplikace v neformálním vzdělávání PhDr. Michaela Tureckiová, CSc.
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
Problematika systému přípravy učitelů a stav výuky tělesné výchovy na vysokých školách Materiál pro 21. zasedání předsednictva Rady vysokých škol dne 20.
Vytvoření a podpora Lokálního partnerství pro sociálně vyloučenou lokalitu Přichystalova 70 Sdružení Podané ruce, o.s.
Monitorování dalšího vzdělávání – Základ pro koncepční rozhodování Mgr. Hana Žáčková Národní vzdělávací fond, o.p.s. Národní observatoř zaměstnanosti a.
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
Evropská strategie zaměstnanosti a víceúrovňové vládnutí – sen nebo skutečnost? Milena Jabůrková, Ondřej Mátl a Gabriela Nováková Zpráva zpracována pro.
Katedra sociální politiky a sociální práce Centrum praktických a evaluačních studií SLUŽBY PRO ORGANIZACE CEPRES Centrum praktických a.
Kvalifikovanost učitelů z pohledu politických stran a zřizovatelů.
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
Role škol v kariérovém poradenství z pohledu programu Euroguidance
IVIG 2005 Informační vzdělávání a informační gramotnost v teorii a praxi vzdělávacích institucí Projekt online systému podpory informačního vzděláván v.
Vyjednání Národního strategického referenčního rámce a operačních programů na období 2007 – 2013 Jiří Čunek 1. místopředseda vlády a ministr pro místní.
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Výstupy z učení a národní kvalifikační rámec terciárního.
Projekt Statutárního města Jihlavy - Vlastním hodnocením ke zvyšování kvality Jihlava
Aktuální problémy v přípravě učitelů (Komise pro přípravu učitelů Rady VŠ) Materiál pro 17. zasedání předsednictva Rady VŠ dne
NÁRODNÍ INSTITUT PRO DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ
Návrh a realizace modulového systému dalšího vzdělávání učitelů v MSK Magdalena Chmelařová Opava 2008.
 Pilotní kurz pro pedagogy MUDr. Iveta Matějovská, CSc.
Kvalita praktické výuky a masové vzdělávání: zkušenosti PdF Vlastimil Švec & Tomáš Janík Edukační praxe v éře masového vzdělávání 6. listopadu 2013.
RVP PV a jeho realizace v MŠ – předškolní vzdělávání v uplynulých 10 letech Zora Syslová.
Role vysokoškolského pedagoga ve WBL PaedDr.Vanda Hájková, Ph.D
ICT VE ŠKOLE LIDSKÉ ZDROJE listopad 2006 (c) Radek Maca.
MU Brno, Vzdělávání knihovníků Mgr. Jana Nejezchlebová Moravská zemská knihovna
MODERNÍ TRENDY V ŘÍZENÍ ŠKOL interaktivní program rozvoje pokročilých manažerských a personálních dovedností pro ředitele škol a školských zařízení a jejich.
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
ETwinning - on-line spolupráce škol Aktivitu eTwinning, podporující virtuální propojení evropských škol pomocí informačních a komunikačních technologií,
KARIÉRNÍ SYSTÉM A PREGRADUÁLNÍ PŘÍPRAVA BUDOUCÍCH PEDAGOGŮ Mgr. Václav Víška, Ph.D.
RVP ZV a tvorba ŠVP Jak dojít k cíli : zpracovat efektivní
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. a 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ.
Modul č. 2: Tutor DiV Kurz: Distanční minimum (kód skupiny DMPRA0509) Tutor: Mgr. Monika Všetulová Olomouc,
Technická univerzita v Liberci LIBEREC I Studentská 2 Inovace vzdělávání v oboru čeština jako druhý jazyk (CZ.1.07/2.2.00/ ) podpořeného z.
MU Brno Od Memoranda k Helsinskému komuniké Moravská zemská knihovna Mgr. Jana Nejezchlebová.
Kvalitativní výzkum v pedagogických vědách: posílení profesních kompetencí absolventů Opera č ní program Rozvoj lidských zdroj ů Evropský sociální fond.
DIDAKTIKA FYZIKY I. 1 Fyzikální vzdělávání
VZDĚLÁVACÍ POLITIKA.
Personální plán pro podnikatelský plán
Kariérní systém učitelů PhDr. Jitka Miklová, MŠMT
Mgr. Katarína Nemčíková, VÚP Praha Změny v kurikulárních dokumentech základního vzdělávání.
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
STANDARDIZACE PROFESNÍCH ČINNOSTÍ UČITELE Projekt MŠMT ČR pro rok 2008.
CLIL zkušenosti Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.
Projekt: „Aktualizace Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb na území ORP Veselí nad Moravou “ Bc. Gabriela Fellingerová 1. Veřejné setkání 1. října.
Evropské strukturální a investiční fondy Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání P-KAP: Kariérové poradenství prezentace pro Olomoucký kraj Mgr. Miroslav.
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
“Those who know, do. Those that understand, teach.”
Představení Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
STANOVISKO SKAV, o. s. K PROFESNÍMU STANDARDU KVALITY UČITELE
Polytechnické vzdělávání v praxi
VIKBA32 Informační vzdělávání
Kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání. kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání.
Podpora polytechnického vzdělávání v Centrech celoživotního učení škol
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Kompetence kariérových poradců ke kariérovému vzdělávání
Pedagog.
Transkript prezentace:

Pedagogické kompetence 6. října 2014 Caroline Kearney vedoucí manažerka projektů & analytička vzdělávání

znalostí dovedností postojů Kompetence jsou... proměnlivé a složité propojení jež vede k účinným krokům v reálném světě

Referenční rámec pro kompetence učitelů V jednotlivých státech: Velká škála přístupů k definování & zavádění referenčního rámce pro učitelské kompetence. V některých státech jsou kompetence pojímány velmi široce (např. ve Finsku), jinde normativně (např. v UK).

Referenční rámec pro kompetence učitelů Na úrovni EU/mezinárodní úrovni: Celkový obecný rámec neexistuje, jsou k dispozici pouze rámce pro jednotlivé předměty. (např. Standardy ICT kompetencí učitelů UNESCO; Evropský profil vzdělávání učitelů jazyků) 3 široké oblasti kompetencí byly definovány v roce 2005 ve strategickém dokumentu: Společné evropské principy kompetencí & kvalifikace učitelů (Evropská komise, 2005) Shrnutí poznatků z odborných textů publikovaných v různých zemích na téma kompetencí učitelů, standardů a rozvoje: Základní kompetence učitelů: požadované kompetence a jejich rozvíjení (Evropská komise, tematická pracovní skupina zaměřená na profesní rozvoj učitelů, 2011)

3 hlavní oblasti kompetencí učitelů 1)Práce s ostatními Pracujte účinným způsobem se žáky Spolupracujte s kolegy Společné evropské principy kompetencí & kvalifikace učitelů (Evropská komise, 2005)

3 hlavní oblasti kompetencí učitelů 2) Práce se společností a v ní Pracujte efektivně se členy místní komunity a osobami zainteresovanými na vzdělávání (např. rodiči, institucemi zajištujícími vzdělávání učitelů, kulturními organizacemi, zástupci firem atd.). Připravujte žáky tak, aby se stali zodpovědnými občany globálního světa. Společné evropské principy kompetencí & kvalifikace učitelů (Evropská komise, 2005)

3 hlavní oblasti kompetencí učitelů 3) Práce s vědomostmi, moderními technologiemi a informacemi Dobré znalosti předmětu & znalosti pedagogiky Schopnost začlenit do vzdělávání a výuky účinným způsobem moderní technologie Schopnost efektivně získávat, analyzovat, kriticky vyhodnocovat a předávat informace a dále na nich stavět Společné evropské principy kompetencí & kvalifikace učitelů (Evropská komise, 2005)

Vědomosti učitelů Shrnutí poznatků z odborných textů na téma základních kompetencí učitelů (Evropská komise, 2011) 1. Znalost látky předmětu 2. Znalost metodiky předmětu 3. Pedagogické znalosti 4. Znalosti kurikula 5. Pedagogické vědy (historické, filosofické, psychologické, sociologické apod.) 6. Vývojová psychologie 7. Problém inkluze & různosti 8. Nové technologie 9. Vzdělávací politika (aspekty kontextuální, institucionální a organizační) 10. Dynamika skupiny, teorie vzdělávání & problémy motivace 11. Postupy & metody evaluace & hodnocení

Dovednosti učitelů 1. Plánování, řízení & koordinace výuky 2. Používání výukových materiálů a technologií 3. Řízení činnosti studentů a skupin 4. Monitoring a vyhodnocování učení 5. Spolupráce s kolegy, rodiči a institucemi zajišťujícími socilání služby 6. Schopnosti vyjednávat 7. Schopnost spolupracovat, schopnost kriticky hodnotit a interpersonální schopnosti potřebné pro vzdělávání se v profesně zaměřených komunitách 8. Schopnost přizpůsobovat dynamickému vývoji na různých úrovních (od vládních rozhodnutí po změny na straně studentů, ve třídě a ve škole) 9. Schopnost interpretovat fakta & údaje, vyvozovat z nich závěry a přijímat rozhodnutí Shrnutí poznatků z odborných textů na téma základních kompetencí učitelů (Evropská komise, 2011)

Postoje/hodnoty učitelů 1. Hluboký zájem o vlastní předmět; povědomí o historickém vývoji oboru, jeho současné pozici & vztahu k ostatním vyučovaným oborům 2. Dispozice vyrovnávat se se změnami 3. Připravenost podporovat učení u všech studentů 4.Dispozice vychovávat studenty k demokratickému občanství 5. Dispozice k celoživotnímu učení 6. Dispozice k sebereflexi & kritickým pochybnostem ohledně vlastních metod výuky Shrnutí poznatků z odborných textů na téma základních kompetencí učitelů (Evropská komise, 2011)

Máte zájem rozvíjet vlastní kompetence? Online kurz KeyCoNet „Kompetence pro školy 21. století“ Začátek: 17. listopadu 2014 Registrace spuštěna na adrese: olnetacademy.eu/web/key conet olnetacademy.eu/web/key conet Zapojte se do eTwinningové monitorovací aktivity a sledujte rozvoj svých kompetencí. Začátek: v týdnu od 13. října 2014 Závěrečná konference sítě KeyCoNet na téma začleňování kompetenčně zaměřeného učení do vzdělávání 25.–26. listopadu 2014 Zaregistrujte se na adrese: ference ference