Příklady dobré praxe při zvládání komunitních konfliktů - případové studie v Bulharsku Policejní prezidium, Bulharská státní policie.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NIPOS TANEČNÍ A POHYBOVÁ VÝCHOVA z pohledu Národního informačního a poradenského střediska pro kulturu 1) výzkum 2) vzdělávání 3) příklady.
Advertisements

Prezentace výstupů z odborné stáže ve Zvoleně
Pracovní skupina národnostní menšiny a cizinci
Ruzanna Sargsyan dobrovolnice z Arménie Jeďte jako DOBROVOLNÍCI do celého světa!
Spolupráce se vzdělávacími institucemi. Projekt iYouth – Modely integrace a prevence sociálního vyloučení: podpora migrantské mládeže je spolufinancován.
ECVET v Programu celoživotního učení
Dramacentrum jako služba komunitě a veřejnosti Pavel Němeček Konference Olomouc
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Individuální projekt „Plánování sociálních.
CZ / /0314 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
Projekt „Rozvoj procesu plánování dostupnosti sociálních služeb v Olomouci“ 3. KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA OLOMOUCE 2013 – 2015 Tato akce je.
SCHOLA SERVIS od roku 2006 realizovala celkem 9 projektů financovaných fondy Evropské unie 8 projektů úspěšně ukončila, jeden je od roku 2012 v realizaci.
KONTAKT BOHUMÍN – metodika komunitního centra a soc
Vytvoření a podpora Lokálního partnerství pro sociálně vyloučenou lokalitu Přichystalova 70 Sdružení Podané ruce, o.s.
Spolupráce lokálních institucí Seminář Komunitní role veřejných knihoven ZLÍN
Projekt MODEL = Mobility Opportunities for DisablEd Learners Příležitosti mobilit pro handicapované.
MEZINÁRODNÍ SROVNÁVACÍ STUDIE Produkt RP Podpora Romů v Praze.
ŠPP Školní poradenská pracoviště Moravskoslezského kraje - východisko, koncepce - krajská síť a organizační struktura - metodika - vzdělávání
Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR „Sociální integrace na Jesenicku“
Národní tematická síť F NTS F – národní tematická sít F Ing. Václav Götz 19.listopadu 2007.
Plán participace aktérů na rozvoji Prahy 14 (komunity, NNO, UMČ, komerční sektor) Městská část Praha 14 Praha 14 kulturní p. o. Anthropitures z. s.
Zdokonalování systému celoživotního vzdělávání v oblasti pedagogické, psychologické a výchovné péče o děti se sociokulturním znevýhodněním Arteterapie.
„Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci Finančního mechanismu EHP a Norského finančního mechanismu prostřednictvím Nadace rozvoje.
VZDĚLÁVÁNÍ ÚČASTNÍKŮ KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB VE SPRÁVNÍCH OBVODECH HL. MĚSTA PRAHY.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
KOMPAS = sociálně preventivní volnočasový program pro děti ve věku 8 – 15 let Zaměřený na:KOMunikaci PArtnerství Spolupráci V současné době je program.
Projekt Romaňi Kereka – Romský kruh Knihovny města Ostravy
Cena za podporu místní demokracie S o u t ě ž O LIDECH S LIDMI.
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
Dětský domov Jesenské – Projekt Česko-slovenská výměna zkušeností v oblasti práce a sociálních věcí CZ.1.04/5.1.01/ Tento projekt.
Národní strategie finančního vzdělávání (inspirovaná Koncepcí informačního vzdělávání na vysokých školách v ČR)
Cena za podporu místní demokracie S o u t ě ž O LIDECH S LIDMI.
DIDO (Online informační portál pro hendikepované) Projekt DIDO, Posilování civilní společnosti v předvstupním procesu: Grantová podpora neziskových organizací.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Střední škola umělecká a řemeslná PROJEKT EVA. 10 oblastí hodnocení: 1.Cíle a jejich dosahování, ŠVP, základní dokumenty 2.Vnitřní pravidla života ve.
Představení projektu Trojlístek Konference Rodina spojuje generace Mgr. Gabriela Vybíralová Brno.
Komunitní a otevřená škola
Euro Net. Projekt Euro Net OP PCS SK-CZ 2007 – 2013 je spolufinancován z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF)
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu IP „Podpora procesu transformace pobytových.
PROJEKT „Integrace sociálně znevýhodněných občanů mikroregionu Prachaticko se zaměřením na začlenění klientů smíšeného Azylového domu v Husinci na trh.
ÚVODNÍ KONFERENCE K PROBLEMATICE INTEGROVANÉHO VZDĚLÁVÁNÍ OSOB SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM Olomouc 27. dubna 2006.
Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti
Praha bezpečně online projekty prevence elektronického násilí a kyberkriminality páchané na dětech a dětmi Modelový příklad pro II. videokonferenci.
PRACOVNÍ SKUPINA VZDĚLÁVÁNÍ A ZAMĚSTNANOST 11. září 2015.
Role koordinačních skupin komunitního plánování v prorodinné politice Konference k zahájení projektu „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně“
Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2011 setkání RRLZ,
SETKÁNÍ PRACOVNÍCH SKUPIN MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
OP VVV a KP SVL Karolína Chloubová. Prioritní osa 3 Rovný přístup ke kvalitnímu předškolnímu, primárnímu a sekundárnímu vzdělávání Investiční priorita.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Kladno MAP je místní akční plán vzdělávání, který bude prioritně zaměřen na rozvoj kvalitního a inkluzivního vzdělávání.
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
VÝMĚNA ZKUŠENOSTÍ S REALIZACÍ PROJEKTŮ OP VK SEMINÁŘ.
Integrace cizinců v Jihomoravském kraji Zasedání Rady pro rozvoj lidských zdrojů 21. září 2010.
Vytrvalostí a dalším vzděláváním k vyšším kompetencím v oblasti tělesné kultury a zdravého životního stylu SPORTEM PRO LEPŠÍ ŽIVOT Vzděláváním k vyšším.
Projekt: „Aktualizace Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb na území ORP Veselí nad Moravou “ Bc. Gabriela Fellingerová 1. Veřejné setkání 1. října.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
Komunitní školy - kulturní, vzdělanostní a prorodinná centra v malých obcích Mgr. František Eliáš.
MKV – 400x na českých školách Zahájení projektu: Ukončení projektu:
Individuální projekt systémový - OP VVV Inkluzivní a kvalitní vzdělávání v územích se sociálně vyloučenými lokalitami.
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Sdružení AMIGA - Agency for Migration and Adaptation
Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
ÚVODNÍ SETKÁNÍ SE STAROSTY
Tvorba Místního akčního plánu rozvoje vzdělávání pro SO ORP Čáslav
Konflikt, koření života
MAP rozvoje vzdělávání v ORP Kralupy nad Vltavou
Š A B L O N Y II.
Vzorový projekt pro ZŠ.
Vzorový projekt pro gymnázia
Vzorový projekt pro ZŠ.
Transkript prezentace:

Příklady dobré praxe při zvládání komunitních konfliktů - případové studie v Bulharsku Policejní prezidium, Bulharská státní policie

ÚVOD SITUACE ROMŮ V BULHARSKU Policejní prezidium, Bulharská státní policie

Projekt „Rodina začíná u dětí“ Základní informace: Organizátor: „Knihovna a kulturní klub” Partneři: Oblastní ředitelství policie - Pleven; sdružení starostů a místostarostů „Miziya“ 2006; sdružení dětí a mládeže “Společně”; oblastní úřad Pleven. Doba trvání: Lokalita: oblast Pleven – obce Bukovlak, Bohot, Brashlyanitsa, Tarnene a Yasen. Policejní prezidium, Bulharská státní policie

Cíle projektu: ● Zřízení uměleckého klubu, kulturní klubu a místní knihovny v 5 zmiňovaných obcích jako alternativních prostor pro vzdělávání a osobní rozvoj romských dětí ● Podpora pozitivního a odpovědného rodičovství pomocí informační kampaně a přímé působení na rodiče prostřednictvím „Školy pro rodiče“ ● Podpora občanské angažovanosti v obcích pomocí nově založené „Rady občanů“. Policejní prezidium, Bulharská státní policie

Aktivity ● Zřízení uměleckého klubu a doplňkového programu na rozvoj sociálních dovedností: - “Nutriční program” - “Program přátelství” - “Program na rozvoj vzájemnosti” ● Zřízení mobilního centra na podporu veřejnosti ● Zřízení Školy pro rodiče ● Zřízení Rady občanů Policejní prezidium, Bulharská státní policie

Výsledky projektu: ● Ve všech 5 obcích nebyly zaznamenány žádné anti- sociální aktivity romských dětí ● Všechny romské děti z cílových skupin chodí do školu a pokračují ve svém vzdělání ●Nebyl zaznamenán žádný předčasný sňatek ●Žádné dítě z těchto 5 obcí nebylo rodičům odebráno do náhradní péče Policejní prezidium, Bulharská státní policie

Project „Občané proti rasismu“ Základní informace: Organizátor: Nadace pro vytváření efektivních lokálních alternativ Partneři: NGO z Bulharska, Dánska, Řecka, Itálie, Španělska a Maďarska Doba trvání: leden 2010 – červenec 2011 Policejní prezidium, Bulharská státní policie

Všeobecný cíl projektu: ● Přispět k vymýcení rasismu mezi mladými lidmi Policejní prezidium, Bulharská státní policie

Filozofie projektu Životní prostředí Aktivní přístup ke vzdělání Boj proti korupci Dobročinnost Sociální inkluze Boj proti rasismu Lidská práva Policejní prezidium, Bulharská státní policie

Metodologie: ● Školení ● Organizační strategie ● Medializace Policejní prezidium, Bulharská státní policie

Aktivity ● Mezinárodní „výcvik trenérů“ ● Národní výcvikové semináře ● Navržení anti-rasistické strategie pro organizace mládeže ● Mezinárodní workshop na sdílení zkušeností ● Publikace s příklady dobré praxe ● Online kampaň Policejní prezidium, Bulharská státní policie

Projekt „Zahájení komunikace a práce v multi-etnickém prostředí“ Základní informace: Organizátor: „Nadace pro vytváření efektivních lokálních alternativ“,C.E.G.A. Partneři: Centrum mládeže –Sevlievo, Mládežnická organizace “Pokrosen”, Iniciativní skupina “Mládí v akci“,Iniciativní skupina“Zora” Časová dotace: Lokality: Biala Slatina, Dupnitsa, Kazanlak a Sevlievo. Policejní prezidium, Bulharská státní policie

Cíle projektu: V průběhu osmi měsíců posílit sociální dovednosti a zlepšit mezikulturní dialog mezi 24 mladými lidmi z romské ho a neromského etnika ve čtyřech bulharských lokalitách. Policejní prezidium, Bulharská státní policie

Aktivity ● Průběžná anketa mezi mladými lidmi zjišťující jejich přístup ke komunikaci v multi-etnickém prostředí ● Organizace dvou výměnných stáží mezi romskými a neromskými skupinami/organizacemi ● Organizace dvou workshopů na zpracování manuálu na komunikaci a práci v multi-kulturním prostředí ● Příprava strategických doporučení určená pro místní úřady směřující ke zkvalitnění komunikace k multi- etnickém prostředí Policejní prezidium, Bulharská státní policie

Výsledky projektu: ● Zapojení 60 účastníků z řad romského a neromského etnika; ● Provedení ankety mezi 777mladými lidmi ve věku let romského a neromského etnika; ● Distribuce 3000 letáků poukazující na specifické osobnostní charakteristiky bulharského a romského etnika; ● Distribuce 1000 manuálů ● Realizace dvou výměnných stáží a workshopů National Police Chief Directorate

Policejní prezidium, Bulharská státní policie

Projekt „Odlišní společně ve fotbale, v jednom týmu, v jedné škole” Základní informace: ● Organizátor: Nadace pro vytváření efektivních lokálních alternativ“,C.E.G.A. ●Partneři: Bulharský Fotbalový svaz, Městský úřad Sofie, čtyři střední školy ze Sofie ●Doba trvání: říjen 2008 – prosinec 2009 ●Lokalita: Sofie Policejní prezidium, Bulharská státní policie

Cíle projektu: ● Zefektivnit integrační proces mezi účastníky vzdělávacího procesu – žáky, učiteli, rodiči – jejich aktivním zapojením do fotbalových a dalších sportovních aktivit ● Zlepšit dovednosti pedagogů zaměřených na začleňování dětí a rodičů různých etnik do školních sportovních aktivit ● Vtáhnout rodiče a děti různých etnik do školních kulturních a společenských událostí ● Nabídnout účast dětem různých etnik účast v aktivitách dalších škol Policejní prezidium, Bulharská státní policie

Aktivity ● Zorganizovat dva workshopy zaměřené na výcvik 40 pedagogů z 6 škol ● Zorganizovat a mediálně podpořit setkání s cílem motivovat pedagogy, rodiče a žáky k účasti na školních aktivitách ● Ustavení fotbalového týmu, fan klubu a Formation of football teams, fan klubu a mažoretek pro děti různých etnik ● Ustavení a výcvik šesti týmů z řad rodičů, pedagogů a žáků škol ● Zorganizovat fotbalový turnaj o cenu poháru „Společně pro fotbal“ Policejní prezidium, Bulharská státní policie

Výsledky projektu: Jde o specifický cíl směřující k sociálnímu začleňování a vytváření podmínek pro integraci prostřednictvím společné účasti všech hlavních aktérů – dětí, rodičů, pedagogů různých etnik. National Police Chief Directorate

Policejní prezidium, Bulharská státní policie Děkuji za pozornost! Aleksandar D. Stoichev