Kompetenční modely - Využití dat Národní soustavy povolání

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Národní soustava povolání
Advertisements

Vzdělávání zaměstnanců v Centru pro podporu zaměstnanců
Sektorové dohody. 2 Co to je Sektorová dohoda? Sektorové dohody = unikátní nástroj sektorových rad umožňující významně ovlivnit rozvoj lidských zdrojů.
Národní soustava kvalifikací Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Setkání se členy Svazu obchodu a.
Vstup absolventů středních škol na trh práce
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Hodnocení
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Analýza pracovního místa Katedra řízení Ekonomická fakulta Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Tereza Podaná Lucie Řeřábková
Národní vzdělávací fond, o.p.s. Národní observatoř zaměstnanosti a vzdělávání Workshop W2c Praha, Tento projekt je spolufinancován Evropským.
Národní soustava kvalifikací = řešení situace na trhu práce.
Vývoj konceptu kompetencí v celoživotním učení a vzdělávání – teoretická východiska a aplikace v neformálním vzdělávání PhDr. Michaela Tureckiová, CSc.
Společným postupem sociálních partnerů k přípravě odvětví na změny důchodového systému Knihovnické profese v NSP Havlíčkův Brod, Zlata Houšková.
Sektorové rady RNDr. Zdeněk Somr viceprezident Hospodářské komory České republiky.
Národní soustava povolání a úloha Sektorových rad
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: ŽŠ Komenského 495, Slavkov u Brna Číslo a název oblasti podpory:
Národní soustava povolání a Národní soustava kvalifikací v praxi , Pardubice.
Hodnocení prací, jako základ spravedlivého mzdového a motivačního systému.
Národní soustava povolání III Konference Národní soustava povolání - moderní nástroj světa práce Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha.
HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY - Pevný bod ve světě podnikání Systém ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání podle zákona č. 179/2006 Sb.
Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Návrhy a doporučení Kolektiv autorů: Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s. Univerzita.
Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)
Sektorové dohody Ing. Zdeněk Liška generální ředitel Svazu průmyslu a dopravy České republiky.
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
Projekt K2 Klíčová aktivita Metodická podpora uznávání neformálního vzdělávání Mgr. Daniela Havlíčková, garantka Ing. Zuzana Kratinohová, odborná pracovnice.
Národní soustava kvalifikací Praktický nástroj pro řešení nerovnováhy na trhu práce Proč jsme šli do NSK? Jaroslava Doležalová personální ředitelka Synthesia,
Podniková ekonomika Personální činnost.
Národní soustava kvalifikací a její přínosy pro zaměstnavatele
Zaměstnavatelé jako spolutvůrci systému
Dalším vzděláváním k uspokojení požadavků zaměstnavatelů a k uplatnění na trhu práce Celoživotní učení - Kroměříž, Projekt je spolufinancován.
Národní soustava povolání. Národní soustava povolání  Popis světa práce v ČR: otevřená, veřejně dostupná databáze.
SEKTOROVÉ DOHODY význam, příprava, realizace. Co je Sektorová dohoda?  Unikátní nástroj umožňující významně ovlivnit rozvoj lidských zdrojů v ČR prostřednictvím.
Národní soustava kvalifikací. N á rodn í soustava kvalifikac í –  Hlavní cíl: umožnit občanům,
Evropská dimenze odborného vzdělávání Helena Úlovcová Helena Úlovcová Otrokovice 6. – Konference projektu UNIV 2 KRAJE.
NÁRODNÍ SOUSTAVA POVOLÁNÍ. Národní soustava povolání (NSP) je otevřená soustavně aktualizovaná databáze informací o potřebách trhu práce, vytvářená zaměstnavateli.
Národní konference kvality ve veřejné správě
EUROPASS EUROPASS PaedDr. Miroslava Salavcová
Svaz průmyslu a dopravy ČR - zástupce těch, kteří vytvářejí hodnoty zástupce těch, kteří vytvářejí hodnoty a dopravy ČR Svaz průmyslu Praha, Ing.
Zavedení systému řízení pracovního výkonu provázaného do systému odměňování a vzdělávání zaměstnanců ministerstva, rozvoj manažerských dovedností Dodavatel:
KONFERENCE Vzdělávání v období snižování nákladů Eva ŽILAYOVÁ Hotel Josef, Praha 5. května 2004 CO ŠKOLIT.
MU Brno, Vzdělávání knihovníků Mgr. Jana Nejezchlebová Moravská zemská knihovna
Národní soustava povolání (NSP) Klasifikace ekonomických činností (CZ-NACE)  
Odborné vzdělávání a Evropa Helena Úlovcová
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
13. ročník mezinárodní konference Investment & Business Forum, Ostrava Role FDV v rámci dalšího profesního vzdělávání Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách.
STAV VÝVOJE A VYBRANÉ SOUVISLOSTI NÁRODNÍ SOUSTAVA KVALIFIKACÍ STAV VÝVOJE A VYBRANÉ SOUVISLOSTI.
Inovace výuky a její implementace v oborech Fakulty bezpečnostního inženýrstvíCZ.1.07/2.2.00/ Se zvyšováním technologické a technické úrovně průmyslu.
Informační zdroje pro volbu povolání Technika a technické vzdělávání 2.
6. Profesní kompetence jako pracovní způsobilost Dagmar Svobodová.
Personální plán pro podnikatelský plán
Efektivní řízení lidských zdrojů a zavádění moderních metod řízení na Městském úřadu Bruntál CZ.1.04/4.1.01/
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu Registrační.
Veřejná zakázka na realizaci projektu MPSV NÁRODNÍ SOUSTAVA POVOLÁNÍ ing. Jaromír Janoš, Trexima spol. s r.o. Zlín 2. Národní konference projektu NSK,
Důvody sestavování podnikatelského piánu Struktura podnikatelského plánu poskytuje podnikateli užitečný kontrolní prostředek pro zpracování informací.
Národní soustava kvalifikací: Zaměstnanci dle představ a potřeb zaměstnavatelů Konference k 20 letům výročí A.T.I.C. ČR Ostrava, 7. března 2014.
Podporujeme zájem o odborné vzdělávání Helena Úlovcová Národní ústav odborného vzdělávání Konference Budoucnost odborného školství, Praha,
Zákon o uznávání výsledků dalšího vzdělávání (179/2006 Sb.) Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání.
ROZVOJ A IMPLEMENTACE NÁRODNÍ SOUSTAVY KVALIFIKACÍ N S K II.
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení Jana Bydžovská KULATÝ STŮL MŠMT – PŘEDSTAVENÍ INDIVIDUÁLNÍHO NÁRODNÍHO PROJEKTU
Národní ústav odborného vzdělávání Aktuální úkoly v příštím období Jitka Pohanková Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol Špindlerův Mlýn,
ROZVOJ A IMPLEMENTACE NÁRODNÍ SOUSTAVY KVALIFIKACÍ N S K II.
5. NÁRODNÍ SOUSTAVA POVOLÁNÍ, CZ NACE A NÁRODNÍ SOUSTAVA POVOLÁNÍ
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Regionální stálá konference
Role sektorových rad jako reprezentantů zaměstnavatelů v procesech NSK
ing. Zdeněk Vršník, Hospodářská komora ČR
Polytechnické vzdělávání v praxi
Kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání. kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání.
Setkání kariérových poradců
Volba povolání-ISTP 8.ročník VY_32_INOVACE_04.2/11
Transkript prezentace:

Kompetenční modely - Využití dat Národní soustavy povolání Ať o sobě něco řeknou Co si představuje pod pojmem personální audit? 19. 5. 2011

Kdo jsme? Čím se zabýváme? jsme poradenská firma zabývající se problematikou lidských zdrojů, sídlíme ve Zlíně a v Praze. Čím se zabýváme? naše poradenské aktivity se zaměřují na oblast: personálního poradenství, tvorby mzdových a motivačních systémů, procesního řízení, průmyslové inženýrství, realizujeme statistické šetření monitorující výdělky zaměstnanců v ČR a v jednotlivých krajích, podílíme se na tvorbě národních informačních systémů v oblasti lidských zdrojů ve spolupráci s ministerstvy ČR, vytváříme software na klíč.

Co to kompetence a kompetenční model je?

„Kompetence“ v češtině [1] Kompetence buď jako souhrn pravomocí a odpovědností svěřených určitému pracovnímu místu či orgánu nebo jako schopnost vykonávat určitou funkci nebo soubor funkcí a dosahovat při tom určité úrovně výkonnosti. Takto chápanou kompetencí je i ochota přijímat rozhodovací riziko, osobní iniciativa, volní vlastnosti, motivovanost atp. Kompetence Trend v oblasti řízení lidských zdrojů je definování požadavků na vykonavatele pracovního místa ve formě kompetencí. [1] Strategie rozvoje lidských zdrojů pro Českou republiku, NVF 2002

Východisko Tuto „kompetentnost ovlivňují tři faktory: Efektivnost využívání LZ mohu garantovat tehdy, pokud maximálně využívám „kompetentnost“ zaměstnance pro výkon určitého pracovního místa. Tuto „kompetentnost ovlivňují tři faktory: UMÍM - každý zaměstnanec získá prostřednictvím svých předpokladů, vzděláním a praxí soubor měkkých kompetencí, odborných znalostí a dovedností. Úkolem auditu je zmapovat aktuální stav kompetencí jednotlivých zaměstnanců a zmapovat jejich vzdělávací potřeby. CHCI - výraznou měrou ovlivňuje využívání kompetencí skutečnost, jaká je aktuální motivovanost zaměstnance. MOHU - pro to, aby mohl zaměstnanec své znalosti a dovednosti řádně využít, musí být činnosti efektivně řízeny a musí být delegovány příslušné pravomoci a odpovědnosti. Chybou bývá, pokud se audit zaměřuje pouze na zmapování znalostí a dovedností zaměstnance a zcela pomine podmínky pro jejich využití. Pokud chci analyzovat skutečnost jak zaměstnanec naplňuje požadavky na něj kladené, musím mít tyto požadavky stanoveny. OTÁZKA: Který personální dokument kvantifikuje požadavky na zaměstnance?

Kompetence Jednotlivé kompetence musí splňovat následující podmínky: Kompetence představují souhrn vědomostí, dovedností, schopností, postojů a hodnot umožňující pracovní uplatnění a osobní rozvoj jednotlivce. Vyjadřují předpoklady k výkonu určitého souboru činností. VÚ kompetenční model SZ Jednotlivé kompetence musí splňovat následující podmínky: musí být sledovatelné musí být měřitelné / hodnotitelné musí být trénovatelné / přístupné změně a rozvoji

Kompetenční modely Kompetenční model popisuje konkrétní kombinaci vědomostí, dovedností a dalších charakteristik osobnosti, které jsou potřebné k efektivnímu plnění úkolů v organizaci. Kubeš, Spillerová, Kurnický 2004 Kompetenční model je nástroj, který umožňuje strukturovaně popsat soubor požadovaných kompetencí pro výkon práce nebo strukturovaně popsat soubor kompetencí konkrétního člověka. VÚ Kompetenční model SZ

Proč kompetenční model? Turbulence na trhu – jediná jistota je změna Trend – Snížení váhy FORMÁLNÍ KVALIFIKACE Neformální kvalifikace – Požadované seskupení znalostí, dovedností a „správného“ chování, tzn. kompetence Trend v oblasti řízení lidských zdrojů je definování požadavků na vykonavatele pracovního místa ve formě kompetencí.

Rozvoj a řízení kariéry Výběr Adaptace Řízení prac. výkonu Rozvoj a řízení kariéry Plánování LZ Kde všude kompetenční model využiji? Kompetence

Odborné kompetence obecné Odborné kompetence specifické Kompetenční model Odborné kompetence obecné Odborné kompetence specifické Měkké kompetence Chyba, pokud se zaměříme pouze na měkké kompetence. Ukázka kompetenčního modelu.

Zaměstnavateli vyžadované měkké kompetence zdroj: RPIC VIP

Postup tvorby kompetenčního modelu nadefinování struktury kompetenčního modelu, analýza podnikových a personálních plánů, identifikace „Core competence“, identifikace požadovaných kompetencí jednotlivých PM, vytvoření tzv. „vzorů chování“ jednotlivých kompetencí, následně se kompetence stávají součástí popisu pracovních míst.

Využití dat Národní soustavy povolání

Národní soustava povolání Národní soustava povolání (NSP) prostřednictvím Sektorových rad monitoruje a eviduje požadavky na výkon jednotlivých povolání na trhu práce. Představuje tak otevřenou, všeobecně dostupnou databázi povolání, která reálně odráží situaci na trhu práce.

Sektorové rady v ČR Sektorová rada je dobrovolné profesní sdružení, složené z reprezentantů významných zástupců zaměstnavatelů, střešních profesních sdružení a významných odborníků na lidské zdroje v daném odvětví. Jejím cílem je reprezentovat v oblasti rozvoje lidských zdrojů zájmy daného odvětví ve vztahu ke státní správě, vzdělavatelům, občanům a dalším partnerům. Sektorové rady se podílí na: popisu světa práce v podobě tvorby katalogu Národní soustava povolání identifikaci kvalifikačních potřeb v jednotlivých sektorech národního hospodářství tvorbě dílčích kvalifikací v Národní soustavě kvalifikací ovlivňování rozvoje lidských zdrojů v ČR prostřednictvím tzv. sektorových dohod

Ukázka popisu jednotky práce

Propojení produktů KS program s daty NSP Propojení s daty Národní soustavy povolání přinese uživatelům produktů firmy KS program následující výhody: usnadní tvorbu popisů pracovních míst (metodika i obsah) umožní přístup k nejnovějším informacím mapujících trh práce v jednotlivých oborech činností implementaci moderní metodiky kompetenčního modelu zpřístupní data o průměrných výdělcích pro danou pozici v rámci ČR a regionu. Chybou bývá, pokud se audit zaměřuje pouze na zmapování znalostí a dovedností zaměstnance a zcela pomine podmínky pro jejich využití. Pokud chci analyzovat skutečnost jak zaměstnanec naplňuje požadavky na něj kladené, musím mít tyto požadavky stanoveny. OTÁZKA: Který personální dokument kvantifikuje požadavky na zaměstnance?

Děkuji za pozornost. Ing. Radek Svoboda Koordinátor personálního a mzdového poradenství TREXIMA, spol. s r.o. Tř. T. Bati 299, 764 21 Zlín-Louky Tel.. +420 577 601 245, Fax: +420 659 682 365 Mobil: +420 602 517 265, E-mail: svoboda@trexima.cz