Mentorské a tutorské dovednosti

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kariérové poradenství
Advertisements

Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
Poradenské služby podporující vzdělávání dospělých: realita nebo sen?
Martina Pastuchová klinický psycholog a terapeut, supervizor
Základní škola, Brno, Štolcova 16
AUTOEVALUACE neboli VLASTNÍ HODNOCENÍ MŠ Martina Kupcová.
Cesta ke kvalitě v praxi
Z praxe do dalšího vzdělávání: aneb potřeby VP identifikované v průběhu pilotního ověřování kompetencí kariérových poradců v rámci projektu IMPROVE Mgr.
Poradenský proces v programech všeobecné primární prevence rizikového chování Markéta Exnerová Vedoucí Centra primární prevence Semiramis o.s. PPRCH 2009.
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
KLÍČ K ROZVOJI PROFESNÍCH KOMPETENCÍ Název projektu: KLÍČ K ROZVOJI PROFESNÍCH KOMPETENCÍ Soukromá vyšší odborná škola sociální o.p.s., Jihlava (projekt.
Školní poradenské pracoviště
SETKÁNÍ ZÁSTUPCŮ ŠKOL ZAPOJENÝCH V PROJEKTU PODPORA UČITELŮ VE ZVYŠOVÁNÍ KVALITY PEDAGOGICKÉ PRÁCE Step by Step ČR, o.s.
SCHOLA SERVIS od roku 2006 realizovala celkem 9 projektů financovaných fondy Evropské unie 8 projektů úspěšně ukončila, jeden je od roku 2012 v realizaci.
JPD 3 CZ / /0370 Posílení konkurenceschopnosti pražských podnikatelů v programech zahraniční rozvojové spolupráce Evropských společenství.
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
Problematika supervize pracovníků v sociálních službách
Rozvoj klíčových kompetencí ve všech ročnících nižšího gymnázia formou terénních cvičení TENTO PROJEKT BYL SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A.
KURZY PRO VYSOKOŠKOLSKÉ PEDAGOGY doc. Ing. Pavel Krpálek, CSc
ohroženým domácím násilím
Jak se stát dobrým právníkem?
Projekt Podpora učitelů ve zvyšování kvality jejich práce „PUČ“
Ing. Petr Czekaj, Mgr. Zdeněk Karásek Velké Karlovice, Vytváření strategických partnerství na trhu práce v MSK.
Supervize v rámci sociální práce Specifické metody SP LS 2014 Specifické metody SP LS 2014.
Rozvoj praktické výuky studentů psychologie sociální pedagogiky a poradenství: Shrnutí činnosti dvouletého působení Akademického centra poradenství a supervize.
Kvalita praktické výuky a masové vzdělávání: zkušenosti PdF Vlastimil Švec & Tomáš Janík Edukační praxe v éře masového vzdělávání 6. listopadu 2013.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
PARTNER PROJEKTU OBCHODNÍ AKADEMIE A STŘEDNÍ ZEMĚDĚLSKÁ ŠKOLA BRUNTÁL Ing. Ladislav Konopka Bruntál
Akademické centrum poradenství a supervize Nový subjekt mezi vysokoškolskými poradnami Vznik ACPS je součástí projektu „Zkvalitnění vzdělávání a odborné.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Mgr. Lucie Holacká, Národní institut pro další vzdělávání
Mgr. Michal Majer, KAPPA-HELP Přerov
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Projekty Dialog a Perspektiva reg. č. CZ.1.07/1.3.05/ , reg. č. CZ.1.07/1.3.05/ , Ludmila Muchová
Informační a poradenské centrum v Havlíčkově Brodě a spolupráce s veřejnými knihovnami Modelový program podpory slaďování profesního a rodinného života.
MODERNÍ TRENDY V ŘÍZENÍ ŠKOL interaktivní program rozvoje pokročilých manažerských a personálních dovedností pro ředitele škol a školských zařízení a jejich.
©Rytmus 2007 DVD Společenská odpovědnost firem Výstup CIP EQUAL projektu „Podporované zaměstnávání pro sociálně odpovědné firmy“ o.s. RYTMUS Projekt je.
Mgr. Daniel Rychlik , Ostrava
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
Odborný růst a celoživotní učení Další vzdělávání pedagogických pracovníků.
PROJEKT „Integrace sociálně znevýhodněných občanů mikroregionu Prachaticko se zaměřením na začlenění klientů smíšeného Azylového domu v Husinci na trh.
Autoevaluace v práci učitele
Kvalitativní výzkum v pedagogických vědách: posílení profesních kompetencí absolventů Opera č ní program Rozvoj lidských zdroj ů Evropský sociální fond.
Přednáška č.1 Školský management Mgr. Jana Kratochvílová.
12. Autodiagnostika = sebepoznání (z hlediska psychologie součást sebereflexe, která je strukturovaným procesem vývoje osobnosti)
Základní škola, Brno, Štolcova 16 Projekt spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Reg. číslo CZ.1.07/1.3.00/
Základní škola, Brno, Štolcova 16 Projekt spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Reg. číslo CZ.1.07/1.3.00/
Mentoring v učitelské praxi. koučování supervize mentoring tutoring Co mají společného? Mentoring je způsob poskytování kolegiální podpory (pojem mentor.
Supervize. Slovo supervize můžeme doslovně přeložit jako nadhled. Jde o činnost, při které supervizor pomáhá pracovníkovi (supervidované osobě) získat.
Alfa Human Service Alfa Human Service, I INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Přátelská školka CZ.1.07/1.2.00/ Výměna.
Projekt Zvyšování kvality života uživatelů sociálních služeb se zdravotním postižením ve Zlínském kraji je spolufinancován Evropským sociálním fondem prostřednictvím.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
Učitelé pro učitele UPROU ( ). UPROU  Tento projekt je spolufinancován Evropským sociální fondem (75%) a státním rozpočtem ČR (25%).  OP RLZ.
HARTMANN partnerem ve vzdělávání profesionálů ve zdravotnictví
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
11. Evaluace/hodnocení Hodnocení škol, školských zařízení a vzdělávací soustavy vymezuje § 12 zákona 561/2005 Sb. o předškolním , základním, středním,
Metoda VTI Intenzivní forma pomoci v domácím prostředí rodiny, přímo tam, kde problém vzniká (80.léta 20. stol. v Holandsku) Rodiny, které mají obtíže.
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
Osobnost supervizora Jitka Navrátilová
Polytechnické vzdělávání v praxi
12. Autodiagnostika = sebepoznání (z hlediska psychologie součást sebereflexe, která je strukturovaným procesem vývoje osobnosti)
Bc. Petra Karbanová Krajská metodička projektu APIV B
Cyklus kvality z pohledu kariérového poradenství
Vzorový projekt pro ZŠ.
Implementace Krajských akčních plánů rozvoje vzdělávání
Kariérové poradenství a podnikavost
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Vzorový projekt pro ZŠ.
Transkript prezentace:

Mentorské a tutorské dovednosti Bohumíra Lazarová lazarova@fsps.muni.cz Soňa Cpinová dum.veslarska@orgman.cz

Školní kontext Tlak na autoevaluaci školy a rozvoj škol zevnitř (požadavky ředitele na autoevaluaci učitelů…) Učitelé se mohou učit jeden od druhého a ze své vlastní praxe – kolegiální podpora (učící se škola) Řešení „komplexních“ situací není snadné Pomoc zkušených učitelů začínajícím Požadavek VŠ na vedení praxí studentů

Podoby kolegiální podpory Různí příjemci a poskytovatelé Učitel – učitel Zkušený učitel – začínající učitel Za určitých podmínek: Učitel – student Vedoucí pracovník – učitel Různá schémata Různé postupy

Kolegiální podpora Která schémata, včetně terminologie jsou pro školy přijatelné? Jak organizovat kolegiální pomoc ve škole? Jak postupovat, jakou volit strukturu? Jak udržet vztah, dát zpětnou vazbu, co si mohu dovolit?….

Potřeby? Co nejdůležitějšího byste se chtěl(a) na kurzu naučit (získat)? Jakou máte představu o využití naučeného (získaného) ve Vaší praxi?

Proč je dobré učit se poskytovat kolegiální podporu? Strukturované formy kolegiální podpory: poskytují bezpečí, sebevědomí pomáhají zvládat pochybnosti a nejistoty poskytují techniky a strategie odvrací nebezpečí náhodného eklekticismu Hlavní efekt věci: podpořit profesní růst a postup v kariéře (mandát „učitele metodika?“) neztratit zájem o práci, rozvíjet ji….

Představa o kurzu Cíle: Cílem není získat dovednosti „jednou pro vždy“ Nastartovat spolupráci učitelů z jiného pohledu (nové pojmosloví, nové techniky, teorii… poskytnout „rozpoznatelný mandát“ pro rozšiřování ve vlastní škole… zjistit potřeby, ověřit) Obsah: Pojmy, typy, teorie, postupy, zásady-principy, vztahové věci, etika, techniky (dotazování, pozorování)… a další Formy: Sebezkušenost - cvičení, diskuse, nácviky – vlastní případy… Představa o struktuře: seminář, nácvik na pracovišti, intervizní skupiny, reflektivní navazující seminář

Pojmy Každá škola má více či méně propracovaný systém kolegiální podpory. S jakými formami podpory se ve svých školách setkáváte?

Pojmy Náslechy (ukázkové hodiny ... „Jdu se podívat, abych si něco odnesl...“) Hospitace (chápána spíše jako kontrola ... „jdu se podívat, jestli to děláš dobře“) Supervize („přijď se podívat do hodiny a řekni mi....“ nebo „potřeboval bych s tebou zkonzultovat...“) Supervize v učitelské praxi: kolegiální pozorování nebo kolegiální rozhovory? (problém s pojmoslovím) – tj. přímá a nepřímá kolegiální podpora Mentoring (např. schéma zkušenější – začínající...) Tutoring (např. schéma učitel – student učitelství...) Koučing (rozvoj potenciálu, ....nejen pracovního, kouč je odborníkem na vedení pomáhajícího rozhovoru v různých kontextech) Techniky podpory ve školách: pozorování - VTI, rozhovory, rozbor příprav…

Supervize Supervize - dohled, dozor, kontrola (Slovník cizích slov, 1996) Supervize - použití v různých oborech (sociální práce, psychologie, management…), stále častěji i v pedagogické oblasti (práce s učiteli, vychovateli apod.)

Vymezení a účel supervize ... interakce mezi dvěma (více) jedinci za účelem sdílení určitých poznatků ... oceňování profesionálních kompetencí ... poskytovaní zpětné vazby s cílem rozvoje nových kompetencí (McIntosh, Phelps, 2000) ... konzultace, pomocí které jedinci, týmy a organizace reflektují své chování a vykonávání práce (European Association for Supervision – www.supervision-eas.org) ... vytváření bezpečného prostoru pro získání nadhledu ... podpora při objevování variantních možností (Havrdová, Kalina, 2003) ... zhodnocení dovedností, zkušeností a osobního nadání pro výkon (Carroll, Tholstrupová, 2004)

Vymezení a účel supervize v učitelské praxi (podle ASCD – Association for Supervision and Curriculum Development) Supervize je komplexní proces směřující k podpoře profesionálního rozvoje učitele poskytováním zpětné vazby o jeho práci ve třídě. Pomáhá učitelům využívat zpětnou vazbu ke zkvalitnění jejich výuky.

Podoby „supervizní“ práce ve škole Záleží na cíli supervize, podmínkách práce apod. Podle ne/účasti v akci přímé – hospitace. Rozvíjena pedagogická stránka věci (viz Hrabal, Rys,…1988). Pozorovací schémata. Málo pozornosti struktuře rozhovorů, kontaktům, vztahu. Má hodnotící konotaci. Supervize jako kontrola??? – zřídka užívaný koncept. Má-li být nehodnotící, pak spíše kolegiální pozorování, kdy si pozorovaný zadává objednávku. nepřímé supervize - kolegiální supervizní rozhovory (peer rozhovory, kolegiální diskuse, pomáhající rozhovory…), pojem není ve školách využíván. Výhody nepřímých supervizí - lepší kvalita naslouchání „potřeb“. Podle počtu osob individuální a skupinové (speciální postupy, např. Bálintovské skupiny) http://en.wikipedia.org/wiki/Michael_Balint Podle způsobu řízení spontánní (neřízené), organizované, institucionalizované (nařízené a kontrolované)

Hodnotící a nehodnotící podpora? Pomoc Klient spolurozhoduje Sociální kontrola Pracovník rozhoduje vyjasňování terapie přesvědčování poradenství dozor vzdělávání doprovázení opatrování PRACOVNÍKOVA VOLBA

Druhy odborné pomoci Prostor supervize rozšíření vzdělávání Hledání pomoci vzdělávání poradenství sbíhání rozdíly Poskytování pomoci doprovázení terapie zúžení

První kroky supervize Krok – kontakt , bezpečí 2. Krok – objednávka Objednávka – Nabídka = Zakázka. Objednávka a vztah (Rogers) jsou nejdůležitější, pak techniky

Pro koho pracuji? Pole společné práce

Postup: OBLASTI zaměření supervizora Na co se zaměřit v supervizi nepřímé: O co jde? Jak téma, problém prezentuje učitel –klient. Jde o více témat? (Vazba k objednávce) Jaké učitel volil strategie a intervence (Co udělal?) Teorie a výuka – nabídneme, co chybělo. (Paralelní procesy (jak se do postupů a vztahů promítá minulá zkušenost, vlastní problém... smíchává se pracovní a osobní... může vést k reformulaci objednávky) Opatrně! Etika a profesionalita (zda je vše profesionální a v souladu s etikou)

Postup: OBLASTI zaměření supervizora Na co se zaměřit v supervizi přímé: O co jde? Jaké jsou cíle hodiny, téma. (Vazba k objednávce) Jaké učitel volil strategie a intervence. Vlastní postup. Teorie a výuka – nabídneme, co chybělo. Etika a profesionalita (zda je vše profesionální a v souladu s etikou)