ZDRAVÍ, SÍLU, NAJDEŠ V SÝRU ?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZVÝŠENA HLADINA CHOLESTEROLU
Advertisements

Lidské zdraví a potrava - pokračování
VÝŽIVA – základní složky potravy
CIVILIZAČNÍ NEMOCI NA PŘELOMU TISÍCILETÍ
Základní směry ve výživě
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
Výživa člověka při zvýšené hladině cholesterolu
Civilizační choroby a výživa
15 DŮVODŮ, PROČ SI DÁT DENNĚ PIVO!
Škola: Praktická škola dvouletá
Chemické složení organismů
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
Výživové směry Ing. A. Říhová.
Alimentární onemocnění
Bílkoviny Mgr. Lenka Fasorová.
Výživa a potraviny Voda a nápoje Obrázek:
Zdravá výživa II Dagmar Šťastná.
VÝŽIVA V PREVENCI NÁDOROVÝCH ONEMOCNĚNÍ
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
RYBY A LIDSKÉ ZDRAVÍ Vliv konzumace rybího masa na nemocnost a úmrtnost na koronární nemoc srdeční Robert Žižka, Společnost Prameny zdraví.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Sinice a jejich vliv na člověka
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
HOBITI.
JÁTRA Trávicí soustava.
Příprava stravy v rodině
„EU peníze středním školám“
Alimentární onemocnění
VITAMÍNY A MINERÁLY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Mýty rodičů ve výživě dětí z pohledu pediatra
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
Plísně a jejich jedy v potravinách
Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
Mléko a mléčné výrobky ve výživě
Vitamíny Lépe přírodní než umělé! Obr. 1
Zdravá výživa VY_52_INOVACE_119.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Název školy: D ě tský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, p ř ísp ě vková organizace T ř ebívlice Autor:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Břišní tyfus / Paratyfus ● Bakterie Salmonella typhii.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 Zdravá výživa.
„Sluneční“ Vitamín D - v zimě nedostatkové zboží.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_564_ Výkup mléka Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola,
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Mikroživiny jsou vedle makroživin (sacharidy, tuky, bílkoviny) nezbytnou částí našeho jídelníčku. minerály Mikroživiny jsou tvořeny vitamíny. Tyto látky.
Civilizační choroby. látka tukové povahy konzistencí podobný mýdlu či vosku.
Vitamíny Jejich funkce a kde je najdeme VY_32_INOVACE_05_36.
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vitamínech. Klíčová slova: vitamíny,
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu
Prevence onkologických onemocnění – kde hledat informace
= přeměna látek a energií
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Jaké je jejich dostatečné množství?
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Transkript prezentace:

ZDRAVÍ, SÍLU, NAJDEŠ V SÝRU ? Institut životního stylu, Nenačovice, Beroun 1 Vás srdečně vítá na přednášce: ZDRAVÍ, SÍLU, NAJDEŠ V SÝRU ? Přednáší: Jana Konečná, R.N. Absolventka Institutu životního stylu v Norsku a USA

Zdravotní rizika konzumace mléka pro děti Alergie Nedostatek železa Snížená inteligence “Projevy senzitivity na mléko” Brzká ateroskleróza Juvenilní cukrovka Revmatoidní artritida Zubní kaz, Akné Infekční onemocnění Rakovina, leukémie MUDr. Frank Oski - Johns Hopkins Medical and Surgical Center for Children.

Co dostáváme s mlékem k snídani ? Včerejší oběd krávy Bakterie Viry Priony Antibiotika Hormony Organické pesticidy

Výroba sýrů Mléko + kultury kyška + syrovátka tvaroh měkký sýr fermentace Mléko + kultury kyška + syrovátka smetana tvaroh syrovátka tvaroh, kyška měkký sýr zralý sýr

sýr = koncentrované mléko VYŠŠÍ KONCENTRACE TOXINŮ: Na výrobu 1 kostky sýru je třeba 5 litrů mléka. DLOUHODOBÉ ZRÁNÍ: Tvorba mikrobů, plísní, virů a bakterií (mléko je nepaster.) VÍCE CHOLESTEROLU: Saturovaný tuk ucpává cévy, srdce i mozek. VÍCE ŽIVOČIŠNÝCH BÍLKOVIN: Způsobují odvápnění kostí a ledvinové kameny

Infekce Listeriózy v UK

odolnost listeriózy Organismy Listerie vyloučené kravským mlékem nebyly zničeny pasteurizací, dobře se pomnožily i v lednici a byly pozřeny konzumenty. New England Journal of Medicine 1985; 312 (7): 439

nemocničních epidemií Bakterie v živočišných produktech jsou vysoce rezistentní vůči dnes používaným ANTIBIOTIKŮM Příčinou je DENNÍ KRMENÍ zvířat ATB. Za čas si bakterie v jejich těle proti nim vytvoří REZISTENCI. Postrach nemocničních epidemií Lidé léčení ATB mají vybité vlastní ochranné bakterie, když pak konzumují živ.produkty s Rezistentními Bakteriemi, nemá tělo potřebnou ochranu a RB se pomnoží. Vznikne průjem, infekce a lékař předepíše opět ATB - ty však na RB neúčinkují. - Úmrtí

Vrazi jsou všude kolem nás! 1991 Osaka Epidemická otrava jídlem 8500 lidí zemřelo - průjmy, zvracení, ATB nepomohla 6400 lidí zemřelo v Shakai - původce nákazy v hovězím mase Anglie: 7 lidí zahynulo na SUPERSTREPTOKOKY Kalifornie: 48 lidí zemřelo na Listeriózu ze sýru

Více než 70 % amerického dobytka má virus bovinní leukémie Více než 70 % amerického dobytka má virus bovinní leukémie. Rakovina (hl.leukémie) je po nehodách 2. nejčastější příčina úmrtí dětí.

Většina krav nakažených bovinní leukémií přenáší viry nebo infekční lymfocyty do svého mléka Konzumací jejich masa se nakazily ovce.

Jak nám prospívá SÝR?

I luxusní sýr mohou napadnout nebezpečné bakterie Sýry patří mezi rizikové potraviny, kterým by se měly vyhnout třeba těhotné ženy. 4 dny po expiraci dle Státního veterinárního ústavu "Nevyhovuje vyhlášce pro nadlimitní počet koagulázopozitivních stafylokoků. Expert radí: ne plesnivý sýr Povolená je tzv. "kulturní" plíseň. Pokud se na hermelínu začínají tvořit nahnědlá ložiska cizí plísně, jde pravděpodobně o sýr přezrálý. Když je povrch zelený nebo černý, potom je napaden „divokými“ plísněmi, které mohou způsobit zažívací nebo střevní potíže. Přezrálý Hermelín je většinou cítit po čpavku a pálí do nosu, ale poživatelný ještě je. Pokud však sýr silně zapáchá, je nažluklý či zatuchlý, tvoří se na něm škodlivé látky, pak by jeho konzumace mohla poškodit zdraví. Pokud se sýry špatně skladují, vznikají v nich zdraví škodlivé plísňové jedy. I Dnes 26.2.06 Vladimír Ostrý, Státní zdravotní ústav Brno

Sýr může být stejně návykový jako morfin 19. 8. 2003. Podle MUDr.Neala Barnarda se může stát pro mnohé konzumenty sýra tato potravina návykovou látkou, podobně jako například morfin. Vysvětluje to tím, že mléko je kontaminováno morfiem z kravských jater. „Jsou tu především biochemické důvody. Sýr například obsahuje vcelku vysoké množství kaseinu, což je protein, ze kterého během trávení vznikají právě látky podobné morfinu. Tyto opiáty mohou například za to, že těhotné ženy neustále trápí chutě na nějaká jídla,“ prezident Lékařské komise amerického Ústavu pro medicínu. zdroj: PLUS, doktorka.cz

FAKTORY, jež ovlivňují mozek FALEŠNÉ NEUROTRANSMITERY vyvolávají „šum“ na membránách synapsí a mozek pak nedokáže rozpoznat kvalitní signály od těch deformovaných, falešných. Stav synaptické štěrbiny určuje efektivnost paměti, logiky, tvořivosti a vnímání Vzniká tak PODRÁŽDĚNOST, ZHORŠENÁ MENTÁLNÍ SCHOPNOST a u dětí HYPERAKTIVITA a DĚSIVÉ SNY. Pravé přenašeče: 40-80 (noradrenalin, endorfíny, serotonin, acetylcholin..) Falešné přenašeče: TYRAMÍN z uleželých sýrů TRYPTAMÍN z uzenin, vína a tučných pokrmů

MM 291 “Abychom měli zdravý mozek, musíme mít čistou krev MM 291 “Abychom měli zdravý mozek, musíme mít čistou krev. Je-li správnou životosprávou a čistým vzduchem krev udržována v čistotě, bude mozek správně vyživován.” Složení mysli: mysl tvoří elektrické proudy a nejrůznější sloučeniny. A stačí jen malá změna v chemickém složení látek v mozku, aby došlo ke změně myšlení.

Sýr může zastavit trávení až na 12 hodin = překyselení.

KYSELINOTVORNÁ JÍDLA Maso a masné produkty 9.5 Obiloviny 3.5 mEq/100g bílkovin Maso a masné produkty 9.5 Obiloviny 3.5 Mléko a ne-sýrové produkty 1.0 Sýr s nízkým obsahem bílkovin (<15%) 8.0 Sýr s vysokým obsahem bílkovin (>15%) 23.6 Zelenina -2.8 Ovoce a ovocné šťávy -3.1 Živočišné bílkoviny zvyšují kyselost krve, jež může být neutralizována kalciem vyplaveným z kostí. American Journal of Clinical Nutrition 1995; 61 (4):909

Kyselost moči P 0.02 Soja Kasein

Celková ztráta kalcia močí P 0.005 Kasein Soja

Vlhkost ve stolici P 0.002 Soja Kasein

Vztah mezi příjmem Vápníku a zlomeninami krčku Zlomeniny krčku na 100 tis.osob Dr.Hegsted, Calcium and Osteoporosis J.Nutr 11/1986, 116(11)2316-2319 Příjem vápníku přibližně mg/den

40

Zdravotní rizika konzumace mléka pro dospělé Kardio-vaskulární onemocnění Rakovina Neurologické nem. Alergie Degenerační nem. kloubní,záněty,žlučník... Infekční choroby Snížená plodnost

MLÉKO A RAKOVINA PRSU % laktózové senzitivity v dospělosti Úmrtnost/ 100,000 žen Finland India England and Wales Australia Denmark Switzerland Bantu U.S. Whites Thailand Mexico U.S. Blacks Mexican Americans Japan 30 25 20 15 10 5 40 60 80 100 Gaskill, S.P., McGuire, W.L., et al. 1979. Úmrtnost na rakovinu prsu a strava ve Spojených Státech. Výzkum rakoviny Sep;39 :3628-3637

Rady o výživě a pokrmech str. 411 “Žádný lékař, který zná pravdu pro tuto dobu, nemá předepisovat maso. Neexistuje nic bezpečného na jezení masa mrtvých zvířat a v krátké době bude muset být vyloučeno také kravské mléko. Brzy nebude bezpečné nic, co pochází z živočišné říše.” Rady o výživě a pokrmech str. 411 “Sýr by nikdy neměl vejít do žaludku. Jeho vliv na zdraví je horší, než vliv masa.” “Pán dovede svůj lid do postavení, ve kterém se nedotknou ani neochutnají maso mrtvých zvířat. Žádný lékař, který zná pravdu pro tuto dobu, ho tedy nemá předepisovat. Neexistuje nic bezpečného na jezení masa mrtvých zvířat a v krátké době bude také kravské mléko vyloučeno ze stravy Božího lidu, jež zachovává přikázání.V krátké době nebude bezpečné nic, co pochází z živočišné říše. Ti kteří berou Boha za slovo, a celým srdcem poslouchají Jeho přikázání, budou požehnaní. On sám bude jejich Štítem i Ochráncem. Ale s Bohem si nikdo nebude zahrávat. Nedůvěra, neposlušnost a vzdálení se Božím cestám a Jeho vůli, postaví hříšníka do postavení, kdy mu Pán nemůže dát svou Božskou přízeň.” CD 411

Problémy se sýry - Velké množství tuků, bílkovin, soli - Oxidovaný cholesterol - Zvyšuje riziko rakoviny (prsu, tlustého střeva, prostaty) - Kumuluje se množství ANTIBIOTIK - Zráním vznikají BAKTERIE a TOXICKÉ LÁTKY působící migrénu, alergie, vysoký KT (Histaminy, tiramin, putrescin, kadaverin, eniletylamin…) - Obsahují INFEKČNÍ ZÁRODKY (Salmonela, Listerióza… 1985 zemřelo 48 lidí/Calif.)

Kravské mléko je pro krávy! Pro děti je nejlepší kojení! Žádný druh savců kromě “industrializovaných” lidí, nekonzumuje mléko potom, co byl odstaven.

JEDINÁ SPOLEHLIVÁ OCHRAHA PROTI BSE ČISTĚ ROSTLINNÁ - RAJSKÁ strava (obilniny, ovoce, zelenina, ořechy, luštěniny)

OŘECHY, LUŠTĚNINY - VEGETARIÁNSKÉ MASO Přednosti před masem: - B vitamíny, plnohodnotné bílkoviny - Srovnání výživové hodnoty: 1/2 kg vlaš.ořechů = 2 kg hovězího masa = 3 kg drůbežího masa = 5 litrů mléka Přednosti před masem: - při jejich metabolismu nevzniká kys. močová - nepodléhají rozkladu, kterému nezabráníme u masa, než se dostane ke spotřebiteli - nemají škodlivé parazity, hnilobné bakterie a viry - obsahují nenasycené tuky, které dokonce snižují hladinu cholesterolu

Čistě rostlinné stravy VÝHODY Čistě rostlinné stravy ZMENŠENÍ RIZIKA CVO A IM PREVENCE Rakoviny Snížení KT a rizika CUKROVKY Prevence OSTEOPORÓZY Zmenšení výskytu INFEKCÍ a OTRAV Odstranění obezity, bolestí hlavy - tuk Zvýšená MENTÁLNÍ SCHOPNOST i tělesná vytrvalost.

A na závěr Aneb: ochutnejte oříškový sýr! Děkuji za pozornost a přeji Vám „Hodně sýru, bez všech virů!“ Aneb: ochutnejte oříškový sýr!