Pavel Zajíc – ředitel Městské knihovny Rožnov p.R.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kde a proč máme málo místa Městská knihovna Šumperk 2009.
Advertisements

Deník veřejné knihovny na rok 2009 Změny v evidenci činnosti knihoven.
MASARYKOVA VEŘEJNÁ KNIHOVNA JAKO INSTITUCE KOMUNITNÍCH AKTIVIT A CELOŽIVOTNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ VE VSETÍNĚ Grantové schéma Zlínského kraje SROP 3.2 Karlovy Vary,
ČINNOST DĚTSKÝCH KNIHOVEN VE VSETÍNĚ
Nové VÍTKOVICE Ing. Jan Světlík Předseda představenstva a generální ředitel VÍTKOVICE, a.s. MACHINERY GROUP Seminář Ostrava,
Knihovna Jiřího Mahena, pobočka Líšeň - Jírova
Seminář knihoven okresu Vsetín MVK Vsetín, Trendy rozvoje knihoven ve Zlínském kraji se zaměřením na malé knihovny.
Knihovna v obci - proč? aneb Víme, co máme? Kardašova Řečice říjen 2005 Zlata Houšková.
Projekt: Regionální centrum pro volnočasové aktivity, tělovýchovnou, kulturní a spolkovou činnost Předběžná studie proveditelnosti.
JUDO Semily Nové Dojo 2007 D.Šída. Historie a smysl Judo v Semilech: Oddíl Judo Semily, kde 90% členstva tvoří mládež do 15ti let, a jehož počátky se.
INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA STRAKONICE (= IPRM)
KNIHOVNA JAKO KOMUNITNÍ CENTRUM NSZM - SROP 3.2. Město Vsetín „srdce Valašska“ (podhůří Beskyd, krásná příroda, bohatý folklór, blízko hranic se Slovenskem.
 SROP 3.3 = příprava na čerpání fin.zdrojů EU v programovém období – absorpční a administrativní kapacita Budování rozvojového partnerství za.
Pět let existence Zvukové knihovny v KPBO Knihovna Petra Bezruče v Opavě.
Informatizace veřejných knihoven Internet a veřejné knihovny jako informační centra měst a obcí PhDr. Ivana Štrossová Okresní knihovna Havlíčkův Brod.
Hledá se Kamarádka knihovna (už podruhé). Kdo jde s námi Generální partner: firma 3M Česko O záštitu nad soutěží požádáno: Ministerstvo kultury ČR Odborný.
Perspektivy rozvoje venkova RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo pro místní rozvoj.
Budou chodit do knihoven? Průzkumy dospělé populace 1996 – 2007 – 2010 a nová koncepce rozvoje knihoven ČR Národní knihovna ČR.
1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Strukturální fondy EU a ICT v polygrafických podnicích Pavel Karásek.
Projekt Romaňi Kereka – Romský kruh Knihovny města Ostravy
Knihovny muzeí a galerií Zlínského kraje zpráva o činnosti Iveta Mátlová Slovácké muzeum v Uherském Hradišti XXX. seminář knihovníků muzeí a galerií Národní.
Oborová informační brána KIV Jak ji využívat. Bránu KIV vytvořili Hlavní garant: Knihovnický institut NK ČR Technologie: Ústav výpočetní techniky UK v.
1. 2 Obsah Nabídka služeb Číselné údaje Oddělení pro dospělé Studovna Hudební oddělení Oddělení pro děti a mládež Městské informační centrum Knihkupectví,
Proč „komunitní knihovna“ Knihovnická dílna Zlata Houšková.
V ROŽNOVĚ SI NASLOUCHÁME
 knihovny se výrazně podílejí na snížení dopadu digitální propasti (digital divide), který existuje mezi těmi, kteří mají, a těmi, kteří nemají přístup.
E-město a e-knihovna Městská knihovna v Praze: infrastruktura pro síť knihoven a služby občanům Jaroslava Štěrbová.
Víceúčelové kulturní centrum Jan Kučera Odbor strategického rozvoje 4. června 2008.
Jindřichův Hradec, Školní a veřejné knihovny – spolupráce v regionu Konkurence? Ne! Spolupráce …
Do knihovny po Internetu, na Internet do knihovny 28. února 2005 Vít Richter Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel: ,
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 2. ročník ZŠ Předmět: Prvouka Autor: Mgr. Martina Marková Základní.
REGIONÁLNÍ FUNKCE KNIHOVEN Pomoc nebo omezení ? Definice RF knihovny Funkce, v jejichž rámci krajská knihovna a další pověřené knihovny, poskytují základním.
MASARYKOVA VEŘEJNÁ KNIHOVNA JAKO INSTITUCE KOMUNITNÍCH AKTIVIT A CELOŽIVOTNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ VE VSETÍNĚ Informace o projektu Masarykovy veřejné knihovny Vsetín.
Jaký byl Březen měsíc internetu 2005? 20. dubna 2005 Vít Richter Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Národní knihovna ČR Tel: ,
Výsledky činnosti neprofesionálních knihoven okresu Brno-venkov 2009 Modřice M. Kubíková.
Knihovny okresu Vsetín Ing. Věra Pelcová v roce 2013.
MU Brno, Vzdělávání knihovníků Mgr. Jana Nejezchlebová Moravská zemská knihovna
Komunitní a otevřená škola
NEZISKOVÉ ORGANIZACE VYMEZENÍ, VÝZNAM. 2 Občanská společnost občan Soukromý sektor stát VEŘ. PROSTOR Dána institucemi a organizacemi různého charakteru.
Metody knihovnické práce (VIKBA04)
Odbor projektové podpory – Univerzitní centrum Telč.
(inspiromat) Městská knihovna Rožnov pod Radhoštěm Pavel Zajíc
VÝBĚROVÉ ŘÍZENÍ 1148/09 Kutná Hora ŽADATEL: Denisa Divišová
Koncepce rozvoje regionálních funkcí v Jihomoravském kraji v letech Porada ředitelů pověřených knihoven JMK, Mgr. Adéla Dilhofová.
Výkon regionálních funkcí v Jihomoravském kraji v roce 2014 v celostátním srovnání Porada ředitelů pověřených knihoven Jihomoravského kraje Městská knihovna.
Rodina na Vysočině výsledky empirických výzkumů uskutečněných v kraji Vysočina v letech 2005 – 2010 konference Rodinná politika v centru pozornosti krajů.
Městská knihovna Čelákovice a její historie. Městská knihovna v Čelákovicích byla založena jako obecní zařízení v prosinci 1920 na podkladě zákona o knihovnictví,
Městská knihovna Sedlčany Strom v nás - lokální historie prostřednictvím sedlčanské knihovny Městská knihovna v Českém Těšíně Konference Další možnosti.
Kamýk nad Vltavou Počet obyvatel : 907 Kamýk nad Vltavou a Velká nad Vltavou zdravotní středisko, poštovní úřad, mateřská škola, základní škola spojená.
Národní základna humanitární pomoci Logo vaší společnosti vložíte na snímek následujícím způsobem: V nabídce Vložit vyberte příkaz Obrázek. Najděte soubor.
Seminář Svazu měst a obcí České republiky , Praha Úloha architekta při rozvoji města Ing. arch. Marek Janatka, Ph.D.
Zajištění regionálních funkcí knihoven v roce 2013 PhDr. Vít Richter Národní knihovna ČR Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel. 603–223–627,
Koncepce rozvoje knihoven ČR na léta 2011 – Co venkovské knihovny umějí a mohou VIII Vít Richter Národní knihovna ČR.
Městská knihovna Rožnov pod Radhoštěm „Město v mé paměti“ Marcela Slížková.
125 let od první zmínky knihovny 95 let od založení knihovny v Loučce.
Zkušenosti s tvorbou a využíváním nového webu v MVK ve Vsetíně
Regionální operační program NUTS II Jihozápad
Metodické centrum pro výstavbu a rekonstrukci knihoven
Rekonstrukce Horského hotelu a televizního vysílače Ještěd
Koněspřežná dráha České Budějovice - Linec (česká část)
Procházka po knihovnách
Knihovnická procházka Prahou Petra Ambrušová a Ivana Šnoblová K1
Michal Šperling - EUREDIS
Národní programy 2017 odbor regionální politiky duben 2017
Aktuální dotační příležitosti IROP
„Mosty u Jablunkova – Stavební úprava a přístavba hasičské zbrojnice „
PORADA RF Holasovice
IROP SC VZDĚLÁVÁNÍ Centrum pro regionální rozvoj České republiky
Transkript prezentace:

Pavel Zajíc – ředitel Městské knihovny Rožnov p.R.

 Od roku 1993 sídlí v současné budově na Bezručově ulici  Budova rekonstruována z dotace Min. pro hospodářský rozvoj – zisk dotace zajistili knihovníci (MVK Vsetín) cca 5 mil. Kč.  Rekonstrukce měla proběhnout ve 3 etapách  1. etapa – rekonstrukce stávajícího objektu - REALIZOVÁNA  2. etapa – přístavba výtahu + prostor nutných pro rozvoj knihovny – NEREALIZOVÁNA !!!  3. etapa – letní čítárna + sadové úpravy – NEREALIZOVÁNA !!!  Již 15 let v nedostačujících prostorách  Poučení – vyhýbat se ETAPOVITOSTI STAVEB !!

 Bariéry v přístupu do všech oddělení knihovny  Absence výtahu (cca 35% uživatelů knihovny se blíží nebo je v důchodovém věku, hendikepovaní)  Nedostatečná velikost prostor pro uložení knižního a časopiseckého fondu  Absence oddělených prostor pro využití výpočetní techniky, následně pak prostor pro možnosti celoživotního vzdělávání  Stísněné a nedostatečné prostory pro zaměstnance knihovny (na ploše cca 12 m 2 pracují současně 4 lidé)

 Podlahová plocha budovy: 590m 2  Velikost fondu (2007): knihovních jednotek  Docházejících periodik 147, naučná lit k.j., krásná lit k.j.  Návštěvníci knihovny (2007):  Registrovaní čtenáři (2007): 3061 (780 děti do 15 let)  Vzdělávací a výchovné akce (2007): 461  Počet hodin pro veřejnost: 38,5 hodin týdně

 Doporučená podlahová plocha: cca 1400 m 2 Tato plocha vychází z: Výstavba kulturních zařízení. Typizační směrnice stavebního objektu Veřejné knihovny. Praha, Ministerstvo kultury ČSR s.  Počet uživatelů: s novou budovou předpoklad rozšíření služeb, předpokládáme mírný nárůst počtu uživatelů (např. v rámci celoživotního vzdělávání)  Počet hodin pro veřejnost: 40 – 45 hodin  Počet dokumentů: zachovat stávající počet, při zhruba shodném množství dokumentů nakoupených a vyřazených

 Zprostředkovat přístup k informacím  Nabízet příležitost k celoživotnímu vzdělávání  Zprostředkovat přístup k informačním technologiím  Redukovat úroveň informační negramotnosti  Chránit kulturní identitu  Viz

 Lze říci, že Městská knihovna v Rožnově p.R. tyto role již plní (nominace na ocenění Knihovna roku, ocenění v mnoha soutěžích (v roce 2007 např. Kamarádka knihovna, Biblioweb..), povědomí o knihovně mezi občany města, regionu, reference z profesionální knihovnické obce – Národní knihovna ČR, MVK Vsetín, profesní svaz SKIP…) )  V mnohém jde i za tyto doporučení – ZÁMĚR KOMUNITNÍ KNIHOVNY  Knihovna je tu pro lidi, kteří v místě žijí, reaguje na jejich nároky a požadavky, odráží stav občanské společnosti v místě, nabízí platformu pro setkávání názorů a občanů, platformu pro celoživotní vzdělávání  Knihovna nepatří knihovníkům ani úředníkům, ale občanům.

 V rovině řešení máme tedy 2 možnosti  1/Realizovat etapy II. a III. doposud nerealizované na základě současných a do budoucnosti reálných požadavků.  2/ Postavit budovu NOVOU na základě současných a do budoucnosti reálných požadavků.

Pozitiva  Logičtější varianta (pokud existují rozvojové plochy (a ty existují))  Levnější varianta (nepřistavuji celou knihovnu, ale pouze její část) ,- Kč  Nehrozí spojování institucí vzájemně spolu nesouvisejících (kino, knihovna, TKA) ve velké kulturní giganty - dinosaury  Občané jsou do této budovy naučeni chodit  Cenná zůstává také pluralita míst, kam ve městě lze docházet za kulturou Negativa (rizika)  Stávající budova nebyla původně stavěna pro knihovnu, byla pro ni rekonstruována

Pozitiva  Budova stavěna pro potřeby knihovny Negativa (rizika)  Dražší varianta ,-  Již při zadávání byl na knihovnu kladen nárok na redukci podlahových ploch 1100m 2 namísto 1400m 2 (viz doporučující směrnice)  Hrozí institucionální sloučení institucí vzájemně spolu nesouvisejících (kino, knihovna, TKA) ve velký kulturní gigant – problematická součinnost galerie v podkroví knihovny v minulosti (TKA vs. Knihovna)  Při stavbách velkých (několika institucí se dotýkajících) prostor, se bohužel, kompromisy většinou dělají.  Knihovna zamýšlena až jako etapa č. 2 (současná bolestná 15ti letá zkušenost) se nemusí nikdy realizovat.

 Myšlenka kulturního supermarketu je možná „trendy“ a svůdná, avšak Odysseus se také radši nechal přivázat ke stěžni své lodi, aby nepodlehl lákání sirén.  Čistou a otevřenou hlavu v diskuzi  Děkuji za pozornost