Uzdravme svůj školní automat

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Osteoporóza Role potravy v prevenci i léčbě
Advertisements

Výživa II – alpské lyžování
KAŽDODENNÍ STRAVA Zpracovali: Sklenář Jiří
B.Procházka Poděbrady 16. –
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
SPOTŘEBNÍ KOŠ.
TUKY (LIPIDY).
HYGIENICKÁ SLUŽBA -STÁTNÍ ZDRAVOTNÍ ÚSTAV
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
DIABETES MELLITUS A STRAVOVÁNÍ
Škola: Praktická škola dvouletá
Tuky v dětském jídelníčku
stravovací režim školáků
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
KOLEKTIV AUTORŮ SPOLEČNOST PRO VÝŽIVU STÁTNÍ ZDRAVOTNÍ ÚSTAV
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Také si myslíte, že to děláte správně?
Doplňkové stravování ve školách a jeho vliv na zdraví dětí a žáků
Výživové a zdravotní značení (tvrzení)
??? Kolik jídel by člověk měl denně sníst?
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Potraviny – zdroje energie
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Výživa 2.S Zakysané výrobky.
Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008.
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník. SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník.
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
Název Výživová pyramida
Příprava stravy v rodině
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
Potraviny pro zvláštní výživu
Mléko a mléčné výrobky ve výživě
Mezinárodní den mléka? Cože? Kdy?.
Zdravé stravování KC3.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
.. Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná Autor:Mgr. Eva Burdová Cílová skupina:2. stupeň, Základní škola speciální.
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Zásady zdravého stravování. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví,
SACHARIDY. Sacharidy neboli glycidy (řecky glykes = sladký) patří mezi tzv. základní živiny, jsou hlavní součástí lidské potravy (více než 55% objemu),
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 Zdravá výživa.
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
RACIONÁLNÍ VÝŽIVA je taková, která obsahuje optimální množství a poměr makronutrientů (bílkoviny, sacharidy, tuky) i mikronutrientů (vitamíny, minerální.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Slaminková Jana NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_Výchova ke zdraví TEMA: Zdravá snídaně a.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
ZŠ a MŠ Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu VY_32_INOVACE_03_03_Člověk a zdraví Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět -
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
P YRAMIDA VÝŽIVY Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou,
PESTROST STRAVY.
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA KOLÍN V., MNICHOVICKÁ 62
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Transkript prezentace:

Uzdravme svůj školní automat Zdravá školní svačina aneb Uzdravme svůj školní automat a bufet Kol. autorů: M. Floriánková; P. Tláskal; A. Košťálová; M. Balíková; T. Vrábelová; L. Suchopárová Odbor. konzultant: prof. J. Dostálová

Problematika výživy školních dětí První stupeň – děti rostou pozvolně, potřeba E 6400-7900 kJ Druhý stupeň – dospívání – navyšuje se energetická potřeba a objevují se rozdíly mezi nutričními potřebami chlapců a dívek Tuky - 30-35% (max. 10% z toho nasycené) Bílkoviny potřeba se mění s věkem podle intenzity růstu. Průměrně 0,9g/kg těl hm. Sacharidy – více než 50% denní energetické potřeby (max. 10% z přidaných cukrů)

Realita školních dětí S věkem klesá počet snídajících dětí – dítě je unavené nesoustředěné, nepozorné, může více zlobit Děti přijímají stravu bohatou na tuky, zejména živočišné Denní jídelníček je velmi bohatý na jednoduché cukry Děti mezi jídly snackují – mají možnost se ve škole zakoupit Špatné návyky z rodiny. Rodina pro školáka zajišťuje 65-70% denní stravy Školní oběd = 30-35% denní stravy Nízká pohybová aktivita – 10 minut ve škole, pokud není hodina TV (pokud je efektivně vedená hodina TV pak se žák hýbe o cca 20 minut více) Dítě má tendenci energii vybít – neposedné, divoké, agresivní

Realita školních dětí Domníváme se, že vzrůstá počet dětí s vyšší než normální hmotností (CAV naposledy 2001) Zvyšuje se kazivost zubů Roste počet dětských hypertoniků Roste počet dětí se zvýšenou či hraniční hodnotou cholesterolu V 8. třídě dostává z domova svačinu pouze 54% dětí Necelá polovina dětí konzumuje alespoň 1 porci OZ – doporučuje se 5 porcí!!!

Výživa ve školách Školní oběd – cca 35% denní energie, legislativně kontrolován – spotřební koš Výživa je na prvním stupni vyučována v tématickém okruhu Člověk a jeho zdraví (Člověk a jeho svět, Člověk a svět práce) – ucelenou náplň učiva navrhl projekt PaV a nyní se testuje Automaty a bufety regulovány nejsou, přesto že jejich náplň je v přímém rozporu se vzdělávacím procesem a přestože takovéto nabízené potraviny mohou poškozovat zdraví dětí (jeví se rozpor se školským zákonem)

Správný jídelníček SNÍDANĚ 20% SVAČINA 15% OBĚD 35% VEČEŘE 20%

Svačiny 15% E Malé svačiny – pro žáky I. stupně (6-10 let) Velké svačiny – pro žáky II. stupně (11-15 let) Svačina by měla obsahovat základní živiny ve správném poměru, vlákninu, tekutiny Publikace spojuje jednak doporučení pro jednotlivé skupiny potravin, které lze zakoupit v automatu a bufetu a rovněž doporučení pro svačiny, které by mohla připravovat školní jídelna.

Problematické živiny jejichž obsah v potravinách je třeba řešit 1g solení a dosolování 4g v potravinách 1 plná čajová lžička soli je 5g Děti 1-6 let…..2g soli/den

Problematické živiny jejichž obsah v potravinách je třeba řešit Během stanovování limitů NaCl pro školní svačiny jsme však narazili na závažný problém se splněním těchto limitů, a to i u jinak zdraví prospěšných kombinací

Problematické živiny jejichž obsah v potravinách je třeba řešit Mono a disacharidy Denní příjem jednoduchých cukrů je v naší populaci problém – cukrovinky, sladké nápoje, sladké pečivo, sladké mléčné výrobky Cukry celkem (mono a di) max. 25% celk. energ.příjmu (Započítává se však i cukr v ovoci a zelenině a mléčných výrobcích – tedy přirozeně se vyskytující) Přidané cukry 10% celk. energ. příjmu Problematicky se jeví tedy koncentrované ovocné šťávy, či přislazované mléčné výrobky – koncentrované šťávy nenahrazují OZ!!! – dále pak ochucené vody, müsli tyčinky, sušené ovoce

Problematické živiny jejichž obsah v potravinách je třeba řešit Náhradní sladidla V EU se mohou používat pouze schválená sladidla – v obvyklé dávce nemají negativní vliv Mají malou či žádnou energ. hodnotu a nepodporují vznik zubního kazu ALE!!! Neodnaučují sladké chuti

Doporučení k úpravě sortimentu školních automatů a bufetů NÁPOJE Voda – z vodovodu, pitná voda, automaty na vodu, fontánky Balené vody (neochucené) – balená pitná, balená kojenecká, balená pramenitá, balené přírodní minerální vody do 500mg/l RL Rostlinné nápoje („náhražky“ mléka) – obilné nebo sójové –kvalita na trhu je velmi rozdílná Mléko a mléčné nápoje Nealkoholické nápoje – čím vyšší podíl ovocné složky tím menší podíl nápoje na pitném režimu. Do celkového obsahu cukrů 10g na balení Smoothie a koncentrované ovocné šťávy – pouze u dětí bez nadváhy, pouze na zpestření pitného režimu – občas. Nutno si vypláchnout ústa

Doporučení k úpravě sortimentu školních automatů a bufetů MLÉKO A MLÉČNÉ VÝROBKY (raději mírně slazené než žádné) Mléko a mléčné nápoje Vhodný zdroj Ca, bílkovin, vitamínů a minerálních látek Alespoň 2-3 porce mléka a MV Čerstvé, s prodlouženou trvanlivostí, trvanlivé Polotučné mléko, plnotučné na zpestření jídelníčku u dětí s normální hmotností, light nejsou vhodné. Nevhodné jsou light výrobky ( s přídavkem škrobu) Přednostně neochucená mléka, případně ochucená s obsahem cukrů do 25% E Kysané mléčné nápoje (jogurtová mléka, kysaná podmáslí, kysaná mléka odtučněná, kysaná mléka – smetanové zákysy, acidofilní mléka, kefíry, kefírová mléka, syrovátkové nápoje, kys. ml. Výr. s bifidokulturou) Obsah tuku do 4% Do celk. obsahu cukrů 25% z celk. E Přinášejí bakterie mléčného kvašení a lidé trpící laktózovou intolerancí je snášejí lépe

Doporučení k úpravě sortimentu školních automatů a bufetů Jogurty, tvarohy, jogurtové a tvarohové dezerty Nejoblíbenější MV u dětí – atraktivita obalu hraje roli, rozmanitost příchutí Čím jednodušší složení tím lépe Co nejnižší obsah přidaného cukru Do 4% tuku Bez umělých barviv a jiných umělých přísad Tvaroh a výrobky z tvarohu Ochucené výrobky – max. 10% E z přidaných cukrů, 25% energie z cukrů celkem Pokud je obsažena sůl, tak mít v povědomí, že limit 480mg Na je pro celou svačinu, nikoli pouze pro MV Sýry Nezrající sýry (typ žervé, Cottage), zrající. Max. 45% tuku v sušině (max. plnotučné)

Doporučení k úpravě sortimentu školních automatů a bufetů PEČIVO, BAGETY, OBLOŽENÉ CHLEBY, SENDVIČE Obložené pečivo je ideální formou svačiny, pokud obsahuje všechny potřebné živiny, spolu s dostatkem OZ a vlákninou Vláknina napomáhá pravidelnému vyprazdňování, reguluje trávení a vstřebávání cukru a cholesterolu. Vytváří vhodné podmínky pro růst příznivých střevních bakterií Celozrnné pečivo, žitné pečivo, vícezrnné pečivo Pomazánky – polotučné tvarohové, sýrové, zeleninové, luštěninové Máslo, margarín Sýry nezrající, zrající, syrovátkové Šunka nejvyšší jakosti, výběrová nebo drůbeží prsní Vařené vejce, ryba, maso, tofu, tempeh !!! POZOR NA SŮL !!!

Doporučení k úpravě sortimentu školních automatů a bufetů JEMNÉ A TRVANLIVÉ PEČIVO Výjimečně Kromě sladké chuti a energie by měla přinést i potřebné živiny (tvaroh, semínky, ořechy…), vitamíny a minerální látky, vlákninu S výhodou jsou ty co obsahují tvaroh, mléko, ovoce, ořechy, semínka, celozrnnou mouku, vločky, klíčky a co nejnižší obsah jednoduchých cukrů Nahrazení cukru medem, třtinovým cukrem, fruktózou není řešením Pozor na müsli tyčinky – obsahují velice mnoho cukru a trans tuků v polevě

Doporučení k úpravě sortimentu školních automatů a bufetů SLANÉ SNACKY A POCHUTINY Občasné zpestření Celozrnné sušenky, tyčinky, krekry s nízkým obsahem soli. Pečené knäckebroty LUŠTĚNINY A LUŠTĚNINOVÉ VÝROBKY Vysoký podíl bílkovin, polysacharidů, minimum tuku, tučnější je pouze sója a arašídy Nedoceněné v jídelníčku Sójové jogurty a nápoje (neochucené či mírně doslazené do 25% celk. cukrů a 10% přidaných cukrů)) , luštěninové pomazánky, pukance, náhrady uzenin, pečivo s obsahem luštěninové mouky, tofu, tempeh, nesolené a nepražené arašídy

Doporučení k úpravě sortimentu školních automatů a bufetů OVOCE A ZELENINA, OVOCENÉ A ZELENINOVÉ VÝROBKY Vitamíny, minerální látky, vláknina, voda, bioaktivní látky Čerstvé ovoce a zelenina Nesmí v automatu chybět – je nutné vyřešit způsob balení, aby nedocházelo k poškození při výdeji Ovocné a zeleninové saláty – s přídavkem kvalitního oleje, se semeny a ořechy, vejci, libovým masem, rybou, tofu, šunkou, sýrem…) Ovocný salát by neměl být doslazovaný Sušené ovoce a zelenina – občasné zpestření – kvůli vysokému obsahu cukru Ovocné a zeleninové pyré – zpestření jídelníčku, tepelně upravené ztrácí cenné vitamíny. Nenahrazují konzumace OZ SEMENA, OŘECHY A VÝROBKY Z NICH Ca, Mg, Vitamín E, zinek, selen, vláknina, kvalitní nenasycené tuky, esenciální AMK. Nesolené, nepražené směsi ořechů a semínek Ořechové a semínkové tyčinky s nízkým podílem přidaného cukru

Normy školních svačin pro děti 6-15 let Malá svačina I. stupeň (6-10 let) 15% celk. E Velká svačina II. stupeň (11-15 let) Energie (kJ) 960 - 1185 1275 - 1680 Tuky (g) (30-35%) 7,6 – 11 10 – 15,6 SFA (g) (≤10%) 2,5 – 3,1 (*) 3,3 – 4,4 (*) TFA (g) (≤1%) ≤ 0,3 ≤ 0,4 Přidané cukry (g) (≤10%) 5,6 - 7 7,5 - 10 Volné cukry (g) (≤25%) 14,2 – 17,4 18,8 – 24,7 Sodík (mg) 480

Vyhovující svačiny Malé svačiny (1. stupeň ZŠ) Chléb konzumní kmínový 40g, máslo 10g, vařené vejce 1/2 (cca 25g), ledový salát 10g, ředkvička 10g n+ 100 ml probiotického kysaného nápoje bílého; nápoj – voda 200-350ml

Vyhovující svačiny Velké svačiny (2.stupeň ZŠ) Celozrnná houska 60g, pomazánka z olejovek s nízkotuč. tvarohem 50g, pomeranč 150 g; nápoj - voda 250-350 ml

Reálné svačiny žáků 1. a 2. tříd

Reálné svačiny žáků 1. a 2. tříd

Reálné svačiny žáků 1. a 2. tříd

Reálné svačiny žáků 1. a 2. tříd

Co bychom rádi viděli ke svačině „Vím co jím“ svačiny

„Vím co jím“ svačiny

Co bychom rádi viděli ke svačině?

Co bychom rádi viděli ke svačině?