PRACOVNĚ PRÁVNÍ VZTAHY

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zaměstnání 2. ročník tříletého studia č. 272 Dana Kubelková
Advertisements

Pracovní smlouva VY_32_INOVACE_ 18 Pracovní smlouva.
MZDA.
6. Pracovně právní vztahy
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_11.
ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ.
Prekérní pracovněprávní vztahy větší flexibilita na úkor zaměstnanců Jaromíra Kotíková VÚPSV.
Sociální pojištění Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 21. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_7.3.4.
Studijní obor: Sociální činnost
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Pracovně právní vztahy.
Dohody o pracích konaných mimo pracovní poměr
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_227.
Žáci si interaktivně, ústně i písemně opakují dané učivo.
Trh práce VY_32_INOVACE_ Trh práce = místo, kde se střetává poptávka po práci (zaměstnavatelé) s nabídkou práce (uchazeči o zaměstnání) Práce.
Zdravotní pojištění. Účast na pojištění:  osoby s trvalým pobytem na území ČR  osoby jejichž zaměstnavatel má sídlo na území ČR  zaměstnanec volí ZP.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 22. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava – Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 3. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_7.3.7.
Všeobecný přehled Pracovní právo Mgr. Pavel PETR.
POJISTNÉ NA SOCIÁLNÍM ZABEZPEČENÍ Zákon č. 589/1992 Sb.
V zaměstnání I. Petr Machala. zajdete na personální oddělení podepíšete pracovní smlouvu seznámíte se s pracovním řádem Víte co následuje po úspěšném.
OSVČ – sociální zabezpečení 2014
VY_32_INOVACE_SVF36060DUD Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
POJISTNÉ NA ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ. Prameny práva zákon č. 592/1992 Sb., o pojistném na zdravotní pojištění (ZPZP)
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Návrh znění pracovní smlouvy. Pracovní smlouva uzavřena v souladu s ustanovením § 33 zákona č. 262/2007 Sb., zákoníku práce ve znění pozdějších předpisů.
Věra Machová Gymnázium Uherské Hradiště
Personalistika a odměňování pracovníků
1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Švejdová. Dostupné z Metodického portálu cz, ISSN: , financovaného.
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1261Ročník:3. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Mzdy Téma: Pracovní poměr Jméno autora: Ing. Zdeňka Suchomelová.
Pracovní právo a právo sociálního zabezpečení
Vybrané kapitoly z pracovního práva V ČESKÉ REPUBLICE Seminář „Budoucnost pro připravené“ 2011.
Přijďte pracovat na své budoucnosti již nyní! V. workshop profesního poradenství pro neslyšící v rámci projektu OPPA „Zvládneme to sami!“ Práva a povinnosti.
Téma 6 Skončení pracovního poměru
262/2006 Sb., zákoník práce 89/2012, občanský zákoník 2.
VY_62_INOVACE_ Pracovněprávní vztah.
VY_32_INOVACE_LID_18 VY_32_INOVACE_LID_18 Pracovně-právní vztahy.
Ing. Veronika Dostálková MBA ZÁKONÍK PRÁCE Podnik a podnikání 3. ročník Srpen 2012.
Odměňování pracovníků. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední.
Vybrané otázky nového ZÁKONÍKU PRÁCE Zákon č. 262/2006 Sb.
Aktivní politika zaměstnanosti – Modul III LEGISLATIVA.
Zaměstnání. práce cílevědomá lidská činnost cílevědomá lidská činnost získat statky a služby k uspokojení potřeb získat statky a služby k uspokojení potřeb.
Mzda. právní předpisy zákoník práce zákoník práce nařízení vlády o minimální mzdě nařízení vlády o minimální mzdě nařízení vlády o nejnižších úrovních.
Pracovní právo. obecně právo na práci a svobodnou volbu povolání zakotveno v Listině základních práv a svobod, která je součástí ústavního pořádku ČR.
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Téma 5 Skončení pracovního poměru Zákoník práce § 48 až 73.
VY_32_INOVACE_3_1_5 SKONČENÍ PRACOVNÍHO POMĚRU Autor: Ing. Jana Rauscherová Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace Gymnázium a Střední odborná.
Pracovní právo a právo sociálního zabezpečení Ing. Mgr. Tomáš Klusák.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU.
Téma 2 Odměňování Mzdy a platy v odměňování zaměstnanců.
Téma 7 Skončení pracovního poměru
PRACOVNÍ POMĚR UKONČENÍ. PRACOVNÍ POMĚR UKONČENÍ.
Pracovní právo.
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Pracovně právní vztahy
Základy pracovněprávních vztahů
Pracovní právo II. Pracovní poměr.
Ekonomika Personální činnost 3. Ing. Miroslava Farmačková
Téma 2 Odměňování Mzdy a platy v odměňování zaměstnanců.
Základy pracovněprávních vztahů
Téma 6 Skončení pracovního poměru
Ekonomika malých a středních podniků
PRACOVNĚ PRÁVNÍ VZTAHY
PRACOVNÍ PRÁVO Pracovní vztahy a vztahy související
PERSONALISTIKA Pracovní vztahy a vztahy související
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
zpracovaný v rámci projektu
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Digitální učební materiál
Název projektu: Moderní škola
Transkript prezentace:

PRACOVNĚ PRÁVNÍ VZTAHY 6.12.2012

Druhy pracovně právních vztahů Zákoník práce pro Vás platí pouze když jste zaměstnanec (ne OSVČ) Pracovní poměr (HPP nebo VPP) Dohoda o pracovní činnosti (DPČ) Dohoda o provedení práce (DPP)

Pracovní poměr (HPP, VPP) Odvody, daně a pojištění za Vás platí zaměstnavatel, Pracovní povolení Smlouva písemně - druh práce, místo a nástup, ostatní v dodatku Nárok na nemocenskou a důchod Dovolená 4 týdny Zkušební doba, odstupné při dohodě Pracovní poměr na dobu určitou nebo neurčitou Povinnost rovného přístupu a zákaz diskriminace, ochrana zaměstnance

DPČ Odvody, daně a pojištění odvádíte vy, nebo zaměstnavatel, Pracovní povolení Rozsah práce max ½ týdenní doby – 20h/týden Písemná smlouva obsahuje sjednanou práci, pracovní dobu a platnost, další v dodatku Pokud mzda více než 2500,-Kč odvádíte zdravotní a sociální pojištění a daň 15%, Nemocenská a důchod Výpovědní doba 15 dní, bez udání důvodu Dovolená, přesčasy a další podmínky ve smlouvě, dodatku, pokud ne tak není nárok

DPP (brigáda) Odvody, daně a pojištění vy, Pracovní povolení max. 300 hodin/rok u jednoho zaměstnavatele Smlouva písemně – druh a místo práce, doba trvání, rozsah hodin, odměna, + dodatek Pokud je příjem nad 10 000,- odvádíte sociální a zdravotní pojištění a platíte daň 15% Dovolená, přesčasy a další podmínky ve smlouvě, dodatku, pokud ne tak není nárok Není nemocenská ani důchod, malá ochrana zaměstnance, větší volnost, smluvní vztah

Minimální mzda Minimální mzda je  nejnižší přípustná výše odměny daná zákonem Minimální mzda 2012 (2013) 48,10 Kč/hod 8000 Kč/měsíc (pokud je 40 hodin za týden)

Povinnosti zaměstnavatele a odvody Odvádět za své zaměstnance sociální pojištění Tzn. nemocenské pojištění, pojistné na důchodové pojištění a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti. Sazby sociálního pojištění zaměstnance je 6,5 % , zaměstnavatele 25 %, celkem 31,5 % z hrubé mzdy. Pojištění se odvádí měsíčně. Odvádět za zaměstnance veřejné zdravotní pojištění. Sazby zdravotního pojištění zaměstnavatele je 9 %, zaměstnanec hradí 4,5 %, celkem 13,5 % z hrubé mzdy. Pojištění se odvádí měsíčně.

Povinnosti zaměstnavatele a odvody II. Vypočíst zálohu na daň z příjmu a odvést jí. Daň z příjmu činí 15%. Čistou mzdu si můžete spočítat zde nebo zde Při skončení pracovního poměru nebo DPČ vydat Zápočtový list – bez podmínek. Obsahuje: údaje o zaměstnání, pracovní poměr nebo DPČ, druh konaných prací, dosaženou kvalifikaci, odpracovanou dobu atd. V případě nesrovnalostí nebo porušení povinností zaměstnavatele můžete kontaktovat příslušný Finanční úřad , ČSSZ, Zdravotní pojišťovnu nebo Inspektorát práce

Délka pracovní doby Maximálně 40 hodin týdně Rozložení rovnoměrné či nerovnoměrné (9 / 12h) Pružná pracovní doba – na dohodě obou stran Povinná přestávka na 30 minut nejdéle po 6 h práce Alespoň 12 hodin odpočinku mezi směnami Noční práce max. 8h během 24 hodin Rozsah přesčasů a odměna ve smlouvě, není nárokové – věc dohody obou stran – max.150 h za rok, příplatek 25% nebo náhradní volno (vedoucí až 416h, výjimky – lékaři) Pozor! může být zahrnuto v základní mzdě

Ukončení pracovního poměru Výpovědí - písemně, může dát zaměstnavatel i zaměstnanec, zaměstnavatel musí dle podmínek zákona, zaměstnanec může bez důvodu Dohodou – písemně, každá strana kopii, ke sjednanému dni, s odůvodněním Okamžitým zrušením - doručením oznámení o skončení pracovního poměru Zrušením ve zkušební době Uplynutím doby

Okamžité zrušení prac.poměru Okamžité zrušení zaměstnavatelem Při odsouzení za úmyslný trestný čin nepodmíněně Obzvlášť hrubé porušení pracovních povinností Okamžité zrušení PP zaměstnancem Ze zdravotních důvodů - nemůže vykonávat práci a zaměstnavatel mu nenabídl jinou Jestliže zaměstnavatel nevyplatil mzdu do 15 dní od výplatního termínu

Na co si dát pozor Dodatečná snaha zaměstnavatele doplnit smlouvu o zkušební dobu a tu pak uplatnit. Uzavírání pracovního poměru na dobu určitou, kdy je celé období zkušební dobou. Při skončení pracovního poměru musí zaměstnavatel vydat zápočtový list bez podmínek. V dostatečném termínu si nechat potvrdit vedoucím písemnou žádanku o dovolenou. Pokud zaměstnavatel nechce dát výpověď, ale chce rozvázat poměr dohodou, požadovat finanční kompensaci.

Co nedělat Nepodepisujte dohodu o ukončení pracovního poměru, pokud je skutečný důvod ukončení takový, že máte právo na odstupné. Nenastupujte na dovolenou jen po ústní dohodě s vedoucím. Nenastupujte do zaměstnání bez podepsané písemné pracovní smlouvy. Pokud jste na neschopence tak nepracujte a zdržujte se na uvedené adrese. Nepracovat na ŽL jako zaměstnanec v závislé činnosti - švarcsystém

Děkuji za pozornost Mgr.Pavel Duba duba@refug.cz http://www.migrace.com/