PESTICIDY Pesticidy jsou chemické prostředky, které se užívají k zamezení ztrát na kulturních rostlinách, zásobách potravin i krmiv. Podle biologické účinnosti.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
EKOLOGICKÉ ZEMĚDĚLSTVÍ
Advertisements

Ekologické indikátory
Na zahrádce s chemií.
Zdroje obživy pro lidstvo
Genetické inženýrství
BIOPOTRAVINY V ČESKÉ KUCHYNI
Zdravé stravování Přírodověda 5. ROČNÍK.
DERIVÁTY UHLOVODÍKŮ ALKOHOLY A FENOLY.
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
Geneticky modifikované potraviny
Pesticidy Obr. 1 Obr.2 Zpracoval:Vyhňák Miroslav Třída:2.L Šk. rok:2013/2014 Předmět:Biologie Vyučující:Mgr.L.Kašpar.
geneticky modifikované rostliny
Ochrana lesa Integrovaná ochrana lesů
Mechanizační prostředky na ochranu rostlin
Spotřeba pesticidů v ČR
Biopotraviny ve školním stravování
Geneticky upravované potraviny Mazurová, Jeřábková, Vančurová, Kuttelwascherová.
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Michaela Vlasáková Pesticidy.
PřF UP Bc. Milan Glabazňa, diplomová práce 2012 E1.
Biotechnologie – nové trendy v chovu a pěstování organizmů Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011.
Projekt SIPVZ Multimediální chemie Chemie v praxi
Geneticky modifikované organismy
Znečištění půdy a potravin
Magisterské studijní programy FVL a FVHE
Krajina a životní prostředí
Jak předcházet neshodám na ekofarmách Obecná pravidla produkce Zákaz používání GMO - Zákaz používání GMO - zákaz se týká potravin, krmiv, činidel,
Bio není jenom zrní.
PESTICIDY A ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Fungicidy, obchodní název Předmět:
Člověk a rostlina – genetické manipulace Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_.
Zdroje obživy pro lidstvo Radek Sláva Třída 2L VOŠ a SPŠE Olomouc, Božetěchova 3 Školní rok 2012/
Ochrana lesů a přírodního prostředí
BIOPOTRAVINY.
Genové dělo.
Ekosystémy přírodní a umělé
Ochrana plodin proti škodlivým činitelům
VLIV ZEMĚDĚLSTVÍ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Téma: Vybrané zemědělské plodiny oves setý II
Pesticidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kateřina Průšová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:Postřiky proti škůdcům Kód VM:VY_52_INOVACE_64_64 Vzdělávací předmět:Pěstování rostlin Tematická oblast:Škůdci.
Chemie pro člověka.
Vypracoval : Marek Voštinka
Hnojiva, pesticidy Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Ochrana rostlin - složky
VÝCHOVA SPOTŘEBITELE EKOLOGICKY ŠETRNÉ POTRAVINY.
Molekulární biotechnologie č.10 Využití poznatků molekulární biotechnologie. Mikrobiální insekticidy.
K čemu jsou soli užitečné – hnojiva, keramika, pesticidy, prací prostředky Chemie 9. ročník Základní škola Benešov, Jiráskova 888 Ing. Jitka Moosová.
Rezidua pesticidů v potravinách Bc. Sára Dvořáková Zdravotně sociální fakulta JU v Českých Budějovicích.
Vypracoval: Ondřej Pavela Obor: Technické lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování:
Novela zákona o geneticky modifikovaných organismech Zuzana Doubková Odbor environmentálních rizik a ekologických škod.
Ch_074_Pesticidy Ch_074_Detergenty a pesticidy_Pesticidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Je celková antioxidační kapacita potravin kritériem jejich biologické hodnoty ? Z. Zloch Ústav hygieny Lékařské fakulty UK, Plzeň.
Průřezové téma - Enviromentální výchova Lidské aktivity a problémy životního prostředí EKOLOGICKÉ ZEMĚDĚLSTVÍ Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál.
 Biopotraviny pocházejí z ekologického zemědělství.  Při jejich pěstování, produkci a výrobě je zakázáno používat chemické látky.  Geneticky modifikované.
Pesticidy Obr.2 Obr. 1 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/
Ch_074_Detergenty a pesticidy_Pesticidy Autor: Ing. Mariana Mrázková
1 Název školy Číslo projektu Název materiálu Autor Tematická oblast
Vliv radiace na člověka
CHEMIE - Pesticidy SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Pesticidy Obr.2 Obr. 1 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Biopotraviny.
Bc. Ivana Francová, SOU Liběchov Chemická ochrana rostlin Chemická ochrana rostlin je dnes nejrozšířenější, využívá velkého množství ochranných látek zvaných.
Transkript prezentace:

PESTICIDY Pesticidy jsou chemické prostředky, které se užívají k zamezení ztrát na kulturních rostlinách, zásobách potravin i krmiv. Podle biologické účinnosti se dělí na celkem 10 druhů. S rozšířením aplikace pesticidů vzniklo však i mnoho problémů. Dostalo se tak do oběhu tisíce tun chemických sloučenin, mnohdy dosti toxických nebo s jinými nežádoucími vlastnostmi. Nadměrné používání pesticidů a jiných cizorodých látek se projevuje v konečné fázi zvýšenou zátěží organismů a narušení jejich fyziologických procesů. Pesticidy se dnes používají na 95 % zemědělské půdy.

Základní rozdělení pesticidů Podle určení k hubení určitého škůdce pesticidy dělíme na: Akaricidy - přípravky určené k hubení roztočů Algicidy - přípravky určené k hubení řas Arborocidy - pesticidy určené k hubení stromů a keřů Avicidy - přípravky určené k hubení ptáků Fungicidy - prostředky určené k ochraně před houbovými chorobami Herbicidy - pesticidy určené k hubení rostlin Insekticidy - přípravky určené k hubení hmyzu Molluskocidy - prostředky určené k hubení měkkýšů Piscicidy - přípravky určené k hubení ryb Rodenticidy - přípravky určené k hubení hlodavců

Pesticidní přípravky obsahují účinnou látku + přídatné látky (rozpouštědla, plnidla, stabilizátory, tenzidy) Výzkumy mezi farmáři prokázaly, že používání pesticidů má vážné následky na jejich zdraví a vede k trvalému poškození organismu. Podle světové zdravotnické organizace (WHO) je každý rok zasaženo účinkem pesticidů asi 3 milióny zemědělců, přičemž 18 tisíc následkům podlehne.

Biopotravina je produktem ekologické zemědělství ve smyslu, že biopotraviny nesmí být vyrobeny za pomocí hnojiv minerálního původu, hormonů, pesticidů. Či geneticky změněných organismů. Biopotraviny nemohou obsahovat přídatné látky používané v potravinářství (É-čka a další stabilizátory, atd.).

Ovoce na pultech obsahuje hodně pesticidů, zjistil test Srovnání bio ovoce a zeleniny s verzí bez nálepky podle analýzy, která se uskutečnila v laboratořích Vysoké školy chemicko-technologické v Praze, dopadlo následovně. : Zemědělci ochrannými prostředky - pesticidy a umělými hnojivy - rozhodně nešetří. Výzkumníci během testu MF Dnes našli v jediném vzorku bílé papriky devět nežádoucích látek, ve volných a keříkových rajčatech ze Španělska až jedenáct. Množství chemikálií bylo sice v normě (hodnoty nepřekročily horní limit), ale odborníky trend i přesto znepokojuje. „Pro zdraví lidí může být závažnější dlouhodobá konzumace ovoce s vyšším počtem zbytkových pesticidů než jednorázové mírné překročení limitu," řekla deníku profesorka Jana Hajšlová. Dobrou zprávou - je fakt, že výrobky označené jako bio byly podle testu skutečně bez pesticidů a umělých hnojiv a nejsou geneticky modifikované. Mnohem horší situace panuje na pultech běžných obchodů se zeleninou a ovocem, kde zákazníci místo zdravé pochoutky zpravidla naleznou skvěle vypadající koktejl plný pesticidů a dalších chemických látek, jež zemědělci používají, aby plody uchránili před škůdci a různými nemocemi.

Pesticidy a GMO Používání pesticidů souvisí i s problémem geneticky modifikovaných plodin. Existují dvě používané cesty: genetickou modifikací se do rostliny vkládají geny, které mají zaručit odolnost plodiny vůči škůdcům a tím mají snížit spotřebu pesticidů. Nejznámějším příkladem jsou tzv. Bt plodiny, do nichž byl vložen gen z baktérie, který vede k produkci toxinu zabíjejícímu hmyz, který plodinu napadne. genetickou modifikací se do plodiny vkládají geny odolnosti vůči vlivu pesticidů, a tím umožňují nasadit jejich větší dávky, které spolehlivě zničí škůdce (zvláště plevely).

Děkuji za pozornost Zdroje : http://www.tyden.cz/rubriky/apetit/ovoce-na-pultech-obsahuje-hodne-pesticidu-zjistil-test_109805.html http://pesticid.navajo.cz/ http://cs.wikipedia.org/wiki/Pesticid http://www.mebio.cz/clanky/pesticidy-skodi-zdravi-shoduji-vedci/