Co takhle DOTAZY? OBSAH: Y 1) Co jsou to dotazy ve WinBase Y 2) Vytvoření jednoduchého dotazu Y 3) Použití dotazu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MS PowerPoint Prezentační manažer Kapitola 6.3 (Data vložená z MS Excel)
Advertisements

Support.ebsco.com EBSCO Discovery Service Tutoriál 3. ledna 2013.
Vytvoření menu K čemu slouží Jak se s ním pracuje
Databáze Dotazy.
Stěžejní funkce MS Excel 2007/2010, jejich ovládání a možnosti využití
Co je to uživatelské menu? Ve WinBase si můžeme ke každé aplikaci vytvořit vlastní menu, které po otevření nahradí standardní menu WinBase. Toto uživatelské.
Tabulky v MS ACCESS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiří Novák.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Tabulkový precoser Open Office Calc ZÁKLADY PRÁCE
Databáze Sestavy.
VÝPOČTY V TISKOVÝCH SESTAVÁCH SESTAVÁCH Lenka Buchtová, 4. y.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.7 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. Databáze - sestava Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
Prezentační nástroj Open Office, Impress ZÁKLADY PRÁCE Předmět: Informatika Ročník: 6.ročník Klíčová slova: Nová prezentace, snímek, průvodce prezentací,
17.Tabulkový procesor (filtrování a řazení dat, formuláře, podmínky a podmíněné formátování, export a import dat) Barbora Skoumalová 4.A.
Vyhledávání dat podle určených kritérií Máte za úkol vytvořit databázi klientů v bance s jejich osobními údaji, čísly účtů a konečnými zůstatky na těchto.
Microsoft Access Prezentace základních uživatelských nástrojů
Tabulkový procesor.
Školení správců II. Petr Pinkas RNDr. Vít Ochozka.
Tutoriál Vlastní složka My EBSCOhost
Co je to multiatribut a jak se využívá? Zuzana Illková.
Tvorba štítků. Co jsou to štítky Zvláštní druh obecných sestav tvoří štítky. WinBase602 umožňuje vytvářet štítky libovolných rozměrů a parametrů, nejběžněji.
KIV/ZIS cvičení 6 Tomáš Potužák. Pokračování SQL Klauzule GROUP BY a dotazy nad více tabulkami Stáhnout soubor studenti_dotazy_sql.mdb.
MS ACCESS parametrický dotaz
PRÁCE S POHLEDY Ivona Hrušková. ÚKOL: Vytvořte novou tabulku. Vytvořte ji tak aby obsahovala údaje o zaměstnancích, které si sami zvolíte. Potom vytvořte.
Hana Tesařová Co jsou to multiatributy a jak se využívají?
Relační propojování tabulek. Úvod Tato prezentace má sloužit běžným uživatelům, jak začátníkům, tak i zkušeným uživatelům. Když budete postupovat podle.
Využití subpohledů. Obsah n 1) Co je to pohled? n 2) Co je to subpohled? n 3) Jak vytvořit subpohled? n 4) Příklad.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Práce se šablonami v MS Word 2007
WinBase tiskové sestavy Návod Postupy Příklady.
Úpravy v tabulce 4 Je velice užitečné a rozumné předem detailně rozmyslet a navrhnout strukturu tabulek.
Databáze Tabulky. Vytvoření a návrh nové tabulky Tabulku lze vytvořit: na kartě Vytvořit klikněte ve skupině Tabulky na položku Tabulka. importem dat.
Metody geoinženýrství Ing. Miloš Cibulka, Ph.D. Brno, 2015 Cvičení č. 3 Vytvořeno s podporou projektu Průřezová inovace studijních programů Lesnické a.
Použití dotazu jako zdroje dat pro pohled Iva Kraicigerová, 4Y2.
WORD - Tabulky 2. března 2013VY_32_INOVACE_080115_Word_Tabulky_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lenka Satková.
Vytvoření záznamu dodavatele 2. úrovně - obsah 1.Obsah 2.Obecné zásady 3.Seznam dodavatelů – jak rozeznat, jestli má ústav připojený svůj záznam dodavatele.
TVORBA COMBA V POHLEDECH Martina Musilová. Obsah prezentace * Co je to combo * Jak vypadá combo I. * Jak vypadá combo II. * Parametry comba * Druh comba.
Aplikační a programové vybavení
Propojování tabulek pomocí ukazatelů Andrea Vlasáková, 4. Y Klikni!
PRÁCE S DOTAZY Eva Karmazínová, 4. Y. Postup při vytváření dotazů: 1) Vytvoříte vlastní aplikaci 2) Vytvoříte tabulku v aplikaci 3) Vytvoříte strukturu.
Vyhledávání dat podle určitých kritérií Lenka Havránková, 4.Y.
Vytvoření tabulek a grafů na V této prezentaci krok za krokem ukážeme, jak exportovat data do Excelu či do jiného programu. A dále.
Výpočty tiskových sestav Průvodce problematikou tiskových sestav.
Mgr. Karel FischerTabulky1 Tabulka je část dokumentu, kde text je vkládán do políček. Políčka tvoří sloupce a řádky. Tabulku můžeme vložit dvěma způsoby:
KIV/ZIS cvičení 4 Tomáš Potužák. Dotazy - úvod Umožňují pracovat s databází –Získávat specifické informace z tabulky, případně z více tabulek najednou.
Vyhledání autorit jednotlivých oddělení V klientovi si zvolíme autoritní bázi cav_un_auth, dáme scan, do scan indexu „oddělení autora“ a do vyhledávacího.
TISKOVÉ SESTAVY Michaela Žítková, 4. Y. Úkol: Vytvoření seznamu studentů pro hromadný výlet Úvod Program WinBase Postup při vytváření Závěr.
Použití dotazu jako zdroj dat pro pohled Vypracovala: Procházková Petra.
Tabulkový procesor MS EXCEL III. TVORBA GRAFŮ, SEZNAMY, FILTROVÁNÍ DAT Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová.
POHLEDY n Vaše nejčastější činnost. Práce s pohledy nNávrhář pohledů nObsluha návrháře pohledů nVýběr návrhu pohledu nPřednastavené pohledy nGrafická.
Analýza informačního systému. Podrobně zdokumentovaný cílový stav Paramentry spojené s provozem systému – Cena – Přínosy – Náklady a úspory – …
Úpravy dat v tabulce WinBase Upravování a přidávání dat do tabulky.
Použití dotazu jako zdroje dat pro sestavu Win Base 602 Lenka Šmardová, 4. Y2.
Lišta nástrojů Standard otevření, uložení a další manipulace se soubory (tj. projekty) načítání dat (mapových vrstev) „žluté plus“ změna měřítka odkaz.
Databáze MS ACCESS 2010.
Filtrování záznamů Filtr podle výběru Filtr podle formuláře Rozšířený filtr Symboly, výrazy Dotazy.
Seznamy (databáze) v tabulkových kalkulátorech (Microsoft Office Excel, Open Office Calc, …)
Tabulkový procesor Použití nejběžnějších funkcí v Excelu, datové funkce, funkce uvnitř funkcí Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,
Hromadná korespondence 2 Word Předmět: Informační a komunikační technologie Autor: Milan Franek.
Vytvoření jednoduchého databázového dotazu Access (7)
Albertina a Report Mgr. Libuše Simandlová
VY_32_INOVACE_19_7_MS Excel-práce se souborem
Prezentační nástroj Open Office, Impress ZÁKLADY PRÁCE
KIV/ZD cvičení 5 Tomáš Potužák.
Výpočetní technika Akademický rok 2008/2009 Letní semestr
Databáze MS ACCESS 2010.
Vzorce, vkládání vzorce, kopírování vzorce
Optimalizace SQL dotazů
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary
Přizpůsobení webu Microsoft SharePointu Online
Transkript prezentace:

Co takhle DOTAZY?

OBSAH: Y 1) Co jsou to dotazy ve WinBase Y 2) Vytvoření jednoduchého dotazu Y 3) Použití dotazu

K čemu tedy slouží dotazy? Y Dotazy jsou jednou z dalších možností, jak ve WinBase vyhledávat. Oproti obyčejnému vyhledávání mají dotazy několik výhod. Formulaci dotazu je možno uložit jako součást dané aplikace a používat jej libovolně. Výsledek dotazu (tady „odpověď“ na dotaz) je možno použít jako zdroj dat pro pohled. Y Základní zásada pro formulování dotazů - klade si podmínky, které musí jednotlivé atributy splňovat.

Vytvoření jednoduchého dotazu Y Dotaz začněte vytvářet tím, že v okně aplikace klikněte na tlačítko Dotazy a potom tlačítko Vytvořit. Změna se provádí tlačítkem Modifikovat. Když vytvoříte nový dotaz objeví se nejprve okno, ve kterém vyberete tabulku, ve které se bude hledat. Y (obr. 1)

Y Potom se zobrazí okno návrháře dotazů - to si nyní popíšeme. V levé horné části je oblast s nadpisem „SELECT“ - Výběr atributů. Do ní zapíšete atributy z tabulky, které chcete, aby se vyskytovaly v odpovědi na dotaz. Lze uvést všechny atributy, nebo jen některé. Vedle ní je oblast „FROM“ - Tabulky použité v dotazu. Tam je uvedena ta tabulka, kterou jste si vybrali pro dotaz. Vlevo dole je oblast s nadpisem „WHERE“-Výběrové podmínky.Tato oblast je nejdůležitější! Zde se zapisuji podmínky, které musí splňovat. Záznamy v odpovědi. Oblast vpravo dole má nadpis „ORDER BY“ - Uspořádání slouží k zadání kritérií, podle kterých se budou řadit záznamy v odpovědi na dotaz.(obr. 2)

YVYVYVYV oblasti „SELECT“ je možno použít několik agregovaných funkcí pomocí rozbalovacího seznamu ve sloupci Agr. K dispozici jsou tyto funkce: YSYSYSYSum - sečte hodnoty záznamů (obr. 3, 4) YAYAYAYAvg - spočítá průměrnou hodnotu v atributech v rámci každé skupiny (obr. 5, 6) YMYMYMYMax a Min - zjistí maximální a minimální hodnotu daného atributu (obr. 7, 8) YCYCYCYCount - zjistí počet záznamů, které mají v daném atributu vyplněnou nějakou hodnotu. Dá se použít např. na zjištění počtu pracovníků (obr. 9, 10)

Použití dotazu Y Hotový a uložený dotaz je možno použít jako zdroj dat pro pohled. Lze jej také tzv. přesměrovat na nový zdroj - otevřením modifikace (tlačítkem Modifikovat) a v menu položkou Zdroj dat - Dotaz. Y POZOR! Musí se dbát na to, aby odpovědí na dotaz byla tabulka, která se skládá z těch atributů, které jsou zobrazovány pohledem. Jinak WinBase nahlásí chybu.