Environmentální značení produktů. ENVIRONMENTÁLNÍ ZNAČENÍ PRODUKTŮ Ing. Marie Tichá 10. listopadu 2011 Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby v rámci.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Ekolabeling.
Advertisements

Energetické řízení. Energetické řízení metoda Monitoringu & Targetingu Ing. Josef Pikálek 10. listopadu 2011 Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Pohled na budoucnost JE Dukovany ve světle státní jaderné legislativy Dana Drábová.
Konference Bezpečnost dodávek v energetice – Projekty úspor Prezentace pro účastníky konference: Bezpečnost dodávek v energetice Ing.
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled ÚVOD DO UDRŽITELNÉ SPOTŘEBY A VÝROBY METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ.
Příprava výzkumného projektu I. Bakalářský seminář Jan Vávra Miloslav Lapka 12. října 2011.
ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Energetický audit VYHLÁŠKA.
... ve vztahu k životnímu prostředí. dobrovolné začleňování ekonomických, sociálních a environmentálních aspektů do činnosti člověka obec nebo město,
Označování poplachových systémů EZS značkou CE
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
Posuzování životního cyklu
Pohled Ministerstva životního prostředí na zákon o podpoře obnovitelných zdrojů Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí.
Komplexní hodnocení možností inovací udržitelné spotřeby a výroby v podnicích Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. EMPRESS, Na Rovnosti 1, Praha 1
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled Souhrn metodiky vstupního hodnocení udržitelné spotřeby a.
Ing. Jaroslav Prachař Dětská obuv a značka kvality CZECH MADE.
EMAS III Změny v akreditaci a ověřování Ing. Radim Frolík.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Informace o 7. ministerské konferenci procesu Evropské.
ECO-EFFICIENCY ASSESSMENT – PRINCIPLES AND REQUIREMENTS ISO Ing. Marie Tichá
Podpora EVVO v rámci globálních grantů OPVK Ústeckého kraje Praha,
Podpora dobrovolných přístupů ze strany MŽP Od regulace k ekoefektivnosti – nové zkušenosti a podpora pro podniky Tomáš Kažmierski
Strategie prevence a recyklace a materiálové toky Anna Christianová
E M A S Workshop Pavel Růžička, MŽP Projekt „Environmentální řízení měst se zaměřením na energetický management“ Ústí nad Labem,
AKTUÁLNÍ VÝZVY PROGRAMOVÉHO OBDOBÍ Horizont
PIAQ Lenka Němcová. Schůzka přípravného týmu – únor 2011 Schiedam 6 účastníků (NL, IT a CZ) Diskutována zpráva z 1. workshopu v Praze Diskuse týkající.
Environmentální management. Osnova přednášek: Úvod do předmětu. Environmentální politika a environmentální strategie. Trvale udržitelný rozvoj. Makroekonomické.
POKYN PRO ZAČLENĚNÍ ENVIRONMENTÁLNÍCH PROBLÉMŮ DO NOREM PRODUKTŮ TNI Ing. Marie Tichá
Učebnice Ekologie a ochrana životního prostředí
Analýza životního cyklu biopaliv Analýza životního cyklu biopaliv Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Ústředna:
Doc. Ing. Vladimír Kočí, PhD
Podpora eko-inovací a environmentálních technologií Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. 16. MEZINÁRODNÍ SYMPOZIUM INOVACE, PRAHA 2009.
Milan Havel – sdružení Arnika Předcházej a recykluj Milan Havel – sdružení Arnika.
Revolvingový fond MŽP Granty na podporu UR Manuál pracovních postupů Obsahuje veškeré informace pro žadatele od doby vyhlášení výzvy a následného předložení.
ÚVOD DO UDRŽITELNÉ SPOTŘEBY A VÝROBY 1. část: TRENDY, POJMY, PRINCIPY.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Český statistický úřad a zpracované regionální analýzy o Královéhradeckém kraji Ing. Ivana Dušková Český statistický úřad, Hradec Králové,Oddělení regionálních.
Enviros s.r.o. | Vlasta Švejnohová | Národní kontaktní místo čistší produkce Projekt ActClean – ENVIROS, s.r.o. Česká republika 11. dubna 2011 Vlasta Švejnohová.
Překlad slovníku ISO 14050: 2009 Úkol slovníku Pořadí slovníku Struktura slovníku Poznámky k překladu.
AEV, spol. s r.o. Analýza konkurenčního prostředí společnosti 2012.
Nařízení č. 1221/2009 EMAS III Revize nařízení č. 761/2001 Pavel Růžička Seminář „Co nového v normách k environmentálnímu managementu? “ MŽP,
Ekodesign. Ekodesign Strategie ekodesignu Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. 9. listopadu 2011 Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby v rámci projektu Budování.
1 M.Krčma Ircon, s.r.o. 24. května 2006, Brno Hodnocení životního cyklu a Life Cycle Thinking, vztah k EMAS.
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. Návrh projektu Ing. Pavel Růžička Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby v rámci projektu.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Prosper Golf Resort Čeladná | Hodnocení energetické účinnosti procesů pomocí faktoru primární energie Ing. Ivan Beneš, Ing. Daniel Bubenko, Ing.
Ekolabeling a ekologicky šetrné výrobky
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Možnosti podniků v péči o životní prostředí
Název projektu Změna vytápění Mateřské školky a Domu s pečovatelskou službou na vytápění biomasou Tomáš HojdaMartin Paťha Luboš RypáčekMartin Müller.
Normalizace v oblasti environmentálního managementu
ROZBOR UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ ENVIRONMENTÁLNÍ PILÍŘ Ostrava Ing. Jiří Krist.
1 Ověřování environmentálních technologií (ETV), cesta na zahraniční trhy , Hustopeče ČESKÉ EKOLOGICKÉ MANAŽERSKÉ CENTRUM
1 Tvůrci energetické politiky ? Hodnocení variant - ukazatele Vychází se z tzv. analýzy životního cyklu LCA, to je přístup zohledňující náročnost na zajištění.
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
RNDr. Jana Kotovicová, Ph.D. MZLU v Brně prezidentka
EKOINKUBÁTOR PODNIKOVÁ EKONOMIKA ENVIRONMENTÁLNÍ MANAGEMENT Ing. Eva Štěpánková ESF MU Katedra podnikového hospodářství
Aktuální výzvy z operačních programů. Integrovaný regionální operační program Srpen –silnice II. a III. tříd (průběžná výzva) –Provozní a animační náklady.
Program odpady nástroje prevence a minimalizace odpadů čistší produkce hodnocení životního cyklu (LCA) ekodesign diskuse.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Environmentální účetnictví jako cesta k předcházení vzniku odpadů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. 2. ročník národní konference PŘEDCHÁZENÍ VZNIKU ODPADŮ,
„Programová podpora vstupního hodnocení udržitelné spotřeby a výroby v ČR“ Zkušenosti z programu Ing. Josef Pikálek ENVIROS, s.r.o. Na Rovnosti
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 23 AnotaceNástroje.
Dobrovolné nástroje jako možná cesta k předcházení vzniku podnikových odpadů Daniel Hájek odbor finančních a dobrovolných nástrojů.
Energetická politika Mgr. Oldřich Hájek. Specifika energetické politiky Hybridní povaha politiky Hybridní povaha politiky Ve smlouvě o EU i o EHS není.
Mgr. Markéta Švančarová VŠCHT v Praze, CEMC, z.s.
VOŠ A SPŠ JIČÍN ZÁVĚREČNÁ PREZENTACE FIRMY
ENV010 LCA - hodnocení životního cyklu výrobků a služeb.
ENVIRONMENTÁLNÍ MANAGEMENT
Presentation Title 1st September 2002
CIRKULÁRNÍ EKONOMIKA V EVROPSKÉ LEGISLATIVĚ A ČESKÉ PRAXI
Transkript prezentace:

Environmentální značení produktů

ENVIRONMENTÁLNÍ ZNAČENÍ PRODUKTŮ Ing. Marie Tichá 10. listopadu 2011 Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby v rámci projektu Budování kapacit podpory udržitelné výroby a spotřeby v Libereckém kraji

Environmentální značení produktů ENVIRONMENTÁLNÍ ZNAČENÍ PRODUKTŮ

Environmentální značení produktů ENVIRONMENTÁLNÍ ZNAČENÍ PRODUKTŮ Základní typy environmentálního značení –nenormalizované –normalizované (soubor ISO 14020) vč. ekoznačení Další značení zaměřená na parametry a aspekty související s životním prostředím, zdravím atd.

Environmentální značení produktů ENVIRONMENTÁLNÍ ZNAČENÍ PRODUKTŮ

Environmentální značení produktů ENVIRONMENTÁLNÍ ZNAČENÍ PRODUKTŮ ISO (1999) Environmentální značky a prohlášení - Obecné zásady ISO (2000) Environmentální značky a prohlášení - Vlastní environmentální tvrzení (typ II environmentálního značení) ISO (2000) Environmentální značky a prohlášení - Environmentální značení typu I (Ekologicky šetrný výrobek - EŠV) ISO (2006) Environmentální značky a prohlášení - Environmentální značení typu III (Environmental product declaration)

Environmentální značení produktů ENVIRONMENTÁLNÍ ZNAČENÍ PRODUKTŮ

Environmentální značení produktů ENVIRONMENTÁLNÍ ZNAČENÍ PRODUKTŮ ISO (2006) Prohlášení poskytující kvantifikované údaje o environmentálních dopadech produktů používající předem stanovené parametry a tam, kde je to relevantní, doplňkové environmentální informace ISO ( ) Environmentální management - Posuzování životního cyklu (Life cycle Assessment - LCA)

Environmentální značení produktů ENVIRONMENTÁLNÍ ZNAČENÍ PRODUKTŮ Ekologicky šetrný výrobek porovnávání vybraných environmentálních ukazatelů z některých fází životního cyklu výrobku s předem definovanými limity Environmentální deklarace produktu absolutní kvantifikovaná výpověď o environmentálních aspektech daného výrobku a to ve všech fázích jeho životního cyklu

Environmentální značení produktů ENVIRONMENTÁLNÍ ZNAČENÍ PRODUKTŮ

Environmentální značení produktů ENVIRONMENTÁLNÍ ZNAČENÍ PRODUKTŮ

Environmentální značení produktů ENVIRONMENTÁLNÍ ZNAČENÍ PRODUKTŮ

Environmentální značení produktů ENVIRONMENTÁLNÍ ZNAČENÍ PRODUKTŮ

Environmentální značení produktů ENVIRONMENTÁLNÍ ZNAČENÍ PRODUKTŮ

Environmentální značení produktů ENVIRONMENTÁLNÍ ZNAČENÍ PRODUKTŮ

Environmentální značení produktů ENVIRONMENTÁLNÍ ZNAČENÍ PRODUKTŮ

Environmentální značení produktů ENVIRONMENTÁLNÍ ZNAČENÍ PRODUKTŮ

Environmentální značení produktů ENVIRONMENTÁLNÍ ZNAČENÍ PRODUKTŮ

Environmentální značení produktů ENVIRONMENTÁLNÍ ZNAČENÍ PRODUKTŮ

Environmentální značení produktů ENVIRONMENTÁLNÍ ZNAČENÍ PRODUKTŮ

Environmentální značení produktů ENVIRONMENTÁLNÍ ZNAČENÍ PRODUKTŮ

Environmentální značení produktů ENVIRONMENTÁLNÍ ZNAČENÍ PRODUKTŮ

Environmentální značení produktů ENVIRONMENTÁLNÍ ZNAČENÍ PRODUKTŮ Míra (globálních) environmentálních dopadů úzce koreluje s množstvím spotřebované energie. Regionální a lokální environmentální dopady (suroviny, voda, odpady) dominují ve fázi těžba surovin a výroba základních materiálů. Fáze ŽC, které podléhají nejtužší regulaci (výroba, konec života), jsou téměř ve všech environmentálních dopadech minoritní. Zlepšení environmentálního profilu lze dosáhnout snížením energetických nároků při užití při zachování funkčních vlastností (sací výkon, stereotyp spotřebitelů). Rizika - neúplnost popisu ŽC (dodavatelé), pracnost - cca 70 čl.den/100 dílů (výrobkové řady, moduly), nákladnost - cca Kč/100 dílů (návratnost = náklady/zvýšení zisku).

Environmentální značení produktů Děkuji za pozornost