Evropský program Culture a podpora mezinárodních kulturních projektů Praha 10. června 2010.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MLÁDEŽ V AKCI Cíle programu  Podpora aktivního občanství mladých lidí  Rozvoj solidarity a tolerance mezi mladými lidmi  Posílení vzájemného.
Advertisements

Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Evropa 2020 Integrované směry
Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Východiska EU pro zaměření priorit Olomouckého kraje v kohezní politice EU Budoucnost Olomouckého kraje v rámci kohezní politiky EU 2014+,
ECVET v Programu celoživotního učení
Program Mládež v akci. Program MLÁDEŽ V AKCI  Největší grantový program na podporu volnočasových aktivit  Podpora a rozvoj neformálního vzdělávání 
Evropská kulturní agenda Možnosti podpory mezinárodních kulturních projektů Eva Žáková Rakouské kulturní fórum Praha 22. května 2012.
LLP Comenius Evropská jazyková cena Label Petr Chaluš.
Centrum pro kreativní průmysly Tartu - příklad úspěchu Ave Anniste vedoucí projektu.
LUKÁŠ MELNIČÁK FINANCE A MARKETING VE VYSOKÉM ŠKOLSTVÍ.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
kulturní politika EU koncept kreativní ekonomiky
Mládež v akci Neformální volnočasové vzdělávání pro všechny mladé lidi.
30. červen, 2006 Role Agentury pro regionální rozvoj v marketingu Moravskoslezského kraje Marek Prorok, PR a marketing, ARR.
Strukturální fondy a jejich využití v oblasti kultury.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
„Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech“
OMC Pracovní expertní skupina
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
Kulturní a kreativní obory a strukturální fondy Nosticz Palais June 26, 2013 Compiled by A. Marks, Ph.D. (Cant.)
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy Národní agentura pro evropské vzdělávací programy.
Jako příklad uznávání neformálního vzdělávání Ing. Petra Nakládalová, ČNA Mládež YOUTHPASS.
Spolupráce lokálních institucí Seminář Komunitní role veřejných knihoven ZLÍN
€uroprojekty přehled programů a příklady projektů podpořených EU evropská kulturní agenda Eva Žáková Ostrava,
Evropské fondy v kontextu rozvoje města Brna Marie ZEZŮLKOVÁ Kancelář strategie města.
KREATIVNÍ ODVĚTVÍ A EVROPSKÉ FONDY NOVÁ SCÉNA ND MARTA SMOLÍKOVÁ Proč podporovat kulturní a kreativní průmysly.
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy Národní agentura pro evropské vzdělávací programy.
Evropský program Culture a podpora mezinárodních kulturních projektů
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Knihovny současnosti 2011 České Budějovice
Program celoživotního učení Ústí nad Labem
Dům zahraničních služeb Vypracovala: Eva Jermanová.
Vnější dimenze energetické politiky EU
OMC Pracovní skupina pro součinnost ve vzdělávání, zejména uměleckém.
Co vám nabízíme v oblasti partnerské spolupráce měst a obcí Praha, 19. června 2012.
DOTACE PROJEKTY STUDIE SEMINÁŘE
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
Výzkum a vývoj a inovace v ČR Diskusní fórum k inovačnímu podnikání Brno, 3. října 2007.
Informace o přípravě Integrovaného operačního programu  Ministerstvo kultury  Ministerstvo informatiky Vít Richter Národní knihovna ČR
EU - V PRAXI Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Informační kulturní portál
Program Culture Program Culture Viktor Debnár Liberec, 9. ledna 2008.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
€uroprojekty přehled programů a příklady projektů podpořených EU evropská kulturní agenda Eva Žáková České Budějovice,
Kongres 2006 Pardubice Poradenské služby v evropských souvislostech Ing. Zuzana Freibergová Národní vzdělávací fond Národní informační středisko pro poradenství.
Národní síť Místních akčních skupin České republiky, o.s. Litoměřice Ing. Jiří Krist.
Program celoživotního učení Veletrh komunitárních programů, Krajský úřad Ústeckého kraje, Ústí nad Labem, Zdeněk Nebřenský (DZS)
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy (NAEP) Tomáš Bort,
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
MU Brno Od Memoranda k Helsinskému komuniké Moravská zemská knihovna Mgr. Jana Nejezchlebová.
Konference „Další profesní vzdělávání“ Pardubice 26. září 2006 Mgr. Jaroslava Barbara Sporková Evropské strukturální fondy v České republice v období 2007.
Možnosti podpory celoživotního učení v programech financovaných Evropskou unií Ing. Marek Mora Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 10. května.
Koncepce účinnější podpory umění Ministerstvo kultury 4. dubna 2007 Marta Smolíková.
Možnosti mezinárodní spolupráce v mateřských školách Národní konference Erasmus+/eTwinning 13. – , Zámek Štiřín.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Regionální politika EU v období
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Bohemia EU Planners, s.r.o. PhDr. Vendulka Raymová
Co je program Mládež v akci?
eTwinning – digitální technologie smysluplně a zábavně
Transkript prezentace:

Evropský program Culture a podpora mezinárodních kulturních projektů Praha 10. června 2010

evropská kulturní agenda přehled programů EU Eva Žáková Praha 10. června 2010

Česká kancelář programu Culture  poskytuje informace a konzultace o programu Culture a dalších programech EU, které lze využít k podpoře kulturních projektů  součást mezinárodní sítě kulturních kontaktních bodů (tzv. CCP)

evropská kulturní agenda  politické pozadí – strategie programů a fondů EU  základní informace o programech a fondech

evropská kulturní politika  základem evropské kulturní politiky je čl. 167 Lisabonské smlouvy (dříve čl. 151 Smlouvy o ES)  čl. formuluje základní východiska a kritéria společné evropské politiky v oblasti kultury  kulturní spolupráce je důležitým cílem EU ve smyslu sblížení občanů na evropském území

článek 167 podpora kulturní rozmanitosti  podpora rozvoje kultur členských států při respektování jejich národní a regionální rozmanitosti a zdůraznění společného kulturního dědictví  povzbuzování spolupráce čl. zemí, podpora oblastí: zlepšování znalosti a šíření kultury a dějin evropských národů, nekomerční kulturní výměny, umělecká a literární tvorba včetně audiovizuálního sektoru  podpora spolupráce se třetími zeměmi a mezinárodními organizacemi

článek 167  EU ve své činnosti podle ostatních ustanovení Smluv přihlíží ke kulturním hlediskům, zejména s cílem uznávat a podporovat rozmanitost svých kultur

evropský program pro kulturu  Sdělení o evropském programu pro kulturu v globalizujícím se světě, květen 2007  první strategický dokument  jedinečná role EU v podpoře svého kulturního bohatství a rozmanitosti  kultura jako nezbytný prvek při dosažení strategických cílů EU – prosperita, solidarita, bezpečnost, upevnění pozice na mezinárodní scéně  užití kultury  horizontální charakter kultury

3 cíle evropského programu pro kulturu  podpora kulturní rozmanitosti a mezikulturního dialogu (mobilita, dialog, multilingualismus)  podpora kultury, která je katalyzátorem tvořivosti, v rámci Lisabonské strategie pro růst a zaměstnanost (tvořivost ve vzdělání, vzdělávání v oblasti uměleckého managementu, partnerství mezi kulturou a dalšími odvětvími – ICT, cestovní ruch, sociální oblast)  podpora kultury jako zásadního prvku mezinárodních vztahů Evropské unie (zapojení kulturní dimenze a přístupu ke kultuře do vnějších a rozvojových politik)

1. kulturní rozmanitost a mezikulturní dialog  podpora mobility (umělců a odborníků, uměleckých děl), zlepšení evropské koordinace týkající se mobility zaměstnanců)  podpora mezikulturního dialogu – Evropský rok mezikulturního dialogu 2008 

2. kultura jako katalyzátor kreativity  Ekonomika kultury v Evropě - studie, – obrat: 654 miliard € (výroba aut miliard €, výrobci ICT miliard €); podíl na HDP: 2,6 % (chemický průmysl - 2,3 %, obchod s nemovitostmi - 2,1%)  Využití potenciálu kulturních a kreativních průmyslů – Zelená kniha, 2010 – zahájení veřejné diskuse – do  Evropská strategie 2020

vymezení odvětví kulturních a kreativních průmyslů umění: výtvarné umění (řemesla, malířství, sochařství, fotografie); scénická umění (divadlo, tanec, cirkus, festivaly); kulturní dědictví (muzea, knihovny, archeologická naleziště, archivy) kulturní průmysly: film a video; TV a rozhlas; videohry; hudba (hudební nahrávky i živá vystoupení); knihy a tisk (vydávání knih a tisku) kreativní průmysly: design (módní návrhářství, grafický design, design interiérů, design produktů); architektura; reklama příbuzná průmyslová odvětví: výrobci PC; výrobci MP3 přehrávačů; odvětví mobilních telefonů atd.

témata zelené knihy  Jak financovat tyto průmysly?  Jak zvyšovat odborné znalosti a dovednosti?  Jak ochraňovat duševní vlastnictví a jak zacházet s autorskými právy (digitalizace)?  Jak využít informační a komunikační technologie pro nové modely podnikání?  Jak stimulovat soukromé investice do této oblasti?  Jak zahrnout tuto oblast do místních a regionálních strategií?  Jak posílit mobilitu umělců a uměleckých děl?  Jak stimulovat partnerství mezi podniky a vzdělávacími institucemi?

3. kultura v rámci mezinárodních vztahů  Úmluva UNESCO o ochraně a podpoře rozmanitosti kulturních projevů, 2005

přehled programů a fondů EU několikaleté programy, průběžně se modifikují a vznikají nové, každý má svou koncepci a pravidla výběrového řízení A.komunitární programy – programy podpory především mezinárodních projektů určené členským zemím a spravované Evropskou komisí, j sou otevřeny i pro kandidátské země B.strukturální fondy – programy podpory především národních projektů určené členským zemím a spravované na národní úrovni

A. program Media  podpora činností ve fázi přípravy audiovizuální výroby (vzdělávání, vývoj) a ve fázi následující po ní (distribuce, propagace), granty jsou určeny nezávislým evropským společnostem z oboru audiovize do výše 50% nákladů

A. program celoživotního učení  2007 – 2013www.naep.cz čtyři hlavní podprogramy  Comenius - předškolní a školní vzdělávání až do úrovně ukončení středního vzdělání (včetně aktivit eTwinningu)  Erasmus - vysokoškolské vzdělávání a odborné vzdělávání na vysokoškolské úrovni  Leonardo da Vinci - zaměřený na odborné vzdělávání a odbornou přípravu  Grundtvig - zaměřený na vzdělávání dospělých a celoživotní učení Národní agentura pro evropské vzdělávací programy (NAEP) Dům zahraničních služeb MŠMT

A. mládež v akci  2007 – 2013www.youth.cz mládež (13-30 let) a pracovníci s mládeží, podpora a rozvoj neformálního vzdělávání pět akcí 1Mládež pro Evropu: výměny mládeže, iniciativy mládeže, projekty participativní demokracie 2Evropská dobrovolná služba: vysílání jednotlivců nebo skupin do zemí EU a partnerských zemí, aktivity zaměřené na ekologii, umění 3Mládež ve světě: výměny mládeže se sousedními zeměmi EU a zeměmi, se kterými jsou podepsány dohody 4Systémy na podporu mládeže: školení, semináře, stáže pro mládež a pracovníky s mládeží 5Podpora evropské spolupráce: semináře k evropským tématům; výzkumy, spolupráce s mez. organizacemi

A. Evropa pro občany  www.euroskop.cz budování demokracie, společné Evropy, aktivní zapojení občanů do veřejného života čtyři akce 1Aktivní občané pro Evropu: partnerství měst, projekty občanů 2Aktivní občanská společnost v Evropě 3Společně pro Evropu 4Aktivní evropská paměť: ochrana hlavních míst a archivů spojených s deportacemi a připomínání památky obětí

A. věda a třetí země  7. rámcový programwww.fp7.cz sociálně-ekonomické a humanitní vědy, informační a komunikační technologie  programy vnější spolupráce EuropeAid

B. strukturální fondy  2007−2013strukturalni-fondy.cz 26 OP, 7 regionálních OP (ROP NUTS II Moravskoslezsko), 8 tematických OP (Vzdělávání pro konkurenceschopnost, Integrovaný operační program), Cíl Evropská územní spolupráce: programy přeshraniční spolupráce

informace  institutumeni.cz Podpora - granty, dotace  programculture.cz  newsletter IU  seminář: , Praha

děkuji za pozornost  Česká kancelář Culture, Celetná 17, Praha 1   T , 119,134