Jak se atomy spojují.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CHEMICKÁ VAZBA.
Advertisements

Chemické reakce III. díl
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_191.
V. CHEMICKÁ VAZBA a mezimolekulární síly
Částicová stavba látek
Ionty Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Chemická vazba.
Chemická vazba, elektronegativita
AUTOR: Ing. Ladislava Semerádová
Periodická tabulka prvků
Chemická vazba v látkách II
I. NÁZVOSLOVÍ.
Chemie anorganická a organická Chemická vazba
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Chemická vazba.
Chemické vazby Chemické vazby jsou soudržné síly, neboli silové interakce, poutající navzájem sloučené atomy v molekulách a krystalech. Podle kvantově.
VZÁCNÉ PLYNY & HALOGENY
elektronová konfigurace
CHEMICKÁ VAZBA.
VZNIK CHEMICKÉ VAZBY atomy chtějí se slučovat vytváří vazebný elektronový pár: samotné atomy jsou nestálé, chtějí se slučovat (kromě vzácných plynů - ty.
Elektronový pár, chemická vazba, molekuly
CHEMIE CHEMICKÁ VAZBA.
Chemická vazba Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0118.
CHEMICKÁ VAZBA.
Chemická vazba a výpočty
Chemická vazba.
Typy chemické vazby Mgr. Helena Roubalová
PSP a periodicita vlastností
NÁZVOSLOVÍ ANORGANICKÝCH LÁTEK.
Soli Při vyslovení slova sůl se každému z nás vybaví kuchyňská sůl - chlorid sodný NaCl. V chemii jsou však soli velkou skupinou látek a chlorid sodný.
Chemická vazba v látkách III
Chemická vazba.
Elektronegativita VY_32_INOVACE_G1 - 15
Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec.
ŠablonaIII/2číslo materiálu391 Jméno autoraMgr. Alena Krejčíková Třída/ ročník1. ročník Datum vytvoření
VY_52_INOVACE_02/1/9_Chemie DRUH CHEMICKÉ VAZBY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace.
Ionty.
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
PaedDr. Ivana Töpferová
Chemické značky a vzorce II
Chemická vazba Vazebné síly působící mezi atomy
Jméno autoraMgr. Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablony V/2 Inovace.
CHEMICKÁ VAZBA řešení molekulách Soudržná síla mezi atomy v ………………..
Mezimolekulové síly.
CHEMICKÁ VAZBA Chemie 8. ročník
Výukový materiál:VY_32_INOVACE_Ionty Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Autor VM: Mgr. Šárka Bártová.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
FS kombinované Mezimolekulové síly
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 03 Typy chemické vazby TEMA:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_01 Název materiáluVazby v.
CHEMICKÉ VAZBY. CHEMICKÁ VAZBA je to interakce, která k sobě navzájem poutá sloučené atomy prvků v molekule (nebo ionty v krystalu) prostřednictvím valenčních.
Atomy a molekuly.
Jak se atomy spojují Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Základní pojmy ? Co je to ATOM ? ? Ze kterých částí se skládá atom? ? Co je to elektroneutrální atom ? Atomy jsou základní stavební částice všech látek.
Chemická vazba Autor.Mgr.Vlasta Hrušová.
Jak se atomy spojují Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Chemická vazba I.
IONTY Co jsou ionty Co je elektronegativita a jak souvisí s ionty
Chemická vazba 8.ročník.
Chemie – 8.ročník Atomy a molekuly VY_32_INOVACE_
Typy vazeb.
Autor: Stejskalová Hana Název : VY_32_INOVACE_11C_07_Molekuly
Chemické sloučeniny, chemická vazba, molekula
Vznik chemické vazby.
Název školy:. Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Komenského 589-
Chemická sloučenina, molekula, chemická vazba
Jak se atomy spojují.
VY_32_INOVACE_19 19 atomy, molekuly,ionty autor: Mgr. Helena Žovincová
4.3 Typy chemické vazby Elektronegativita - schopnost atomu přitahovat vazebný elektronový pár. (Značíme X, najdeme ji v periodické tabulce prvků) např.
Transkript prezentace:

Jak se atomy spojují

Atomy nejsou samotáři V současné době je známo 111 chemických prvků. Z nich je složeno asi 20 000 000 sloučenin. Každý rok je objeveno 300 000 nových.

Proč se vzácné plyny neslučují Z volných atomů jsou složeny pouze vzácné plyny. Nejstabilnější jsou atomy: a/ s plně obsazenou valenční vrstvou valenčními elektrony b/ s dvojicemi elektronů (páry) ve valenční vrstvě Úkol 1: Napiš značky vzácných plynů a uveď, proč se skládají z volných atomů.

Kontrola úkolu 1 He, Ne, Ar, Kr, Xe, Rn Jejich atomy se neslučují, neboť mají plně obsazenu valenční vrstvu valenčními elektrony.

Chemická vazba + → + → Atomy prvků se pomocí chemických vazeb seskupují do molekul. Chemické vazby vznikají a zanikají při chemických reakcích. Nejjednodušší molekula je tvořena dvěma atomy vodíku. Původně nespárované elektrony vytvoří vazebný elektronový pár, který společně sdílejí oba atomy. Spojení atomů pomocí dvojice valenčních elektronů se nazývá chemická vazba.

Polární a nepolární vazba Cl0 – Cl0 H+ Cl- - - - - - Jsou-li vazbou spojeny dva stejné atomy (např. H2, Cl2, O2), jsou vazebné elektrony mezi atomy rozděleny rovnoměrně. Atomy v těchto molekulách mají oxidační číslo 0. Taková vazba je nepolární. V molekule chlorovodíku (HCl) jsou vazebné elektrony více přitahovány atomem chlóru. Na této části molekuly převládá záporný náboj. Molekula má dva póly – kladný a záporný. Vazba je polární.

Elektronegativita Cl Cl Cl H - - Elektronegativita (X) je schopnost atomů přitahovat elektrony chemické vazby. Čím je její hodnota větší, tím atom více přitahuje elektrony. Čím je větší rozdíl elektronegativit atomů v molekule, tím je vazba polárnější. U nepolární vazby je rozdíl X = 0, u polární vazby je rozdíl X < 1,7. Nepolární vazba Cl – Cl: Polární vazba H – Cl: Úkol 2: a/ Vyhledej v periodické tabulce prvek s nejmenší a největší X: b/ Šipkou na vazbě označ, který atom více přitahuje vazebné elektrony: Na – F, H – O – H, K – I, Ag – Br, Na – O – H: Chlór Cl 2,8 Chlór Cl 2,8 Chlór Cl 2,8 Vodík H 2,2 - - = 0 = 0,6

Kontrola úkolu 2 a/ nejmenší XFr = 0,7 největší XF = 3,98 b/ Na → F H → O ← H K → I Ag→ Br Na → O ← H

Iontová vazba v chloridu sodném Jestliže je rozdíl elektronegativit sloučených prvků větší než 1,7, dochází k odtržení valenčního elektronu od prvku s nižší elektronegativitou (Na). Elektron přijímá atom s vyšší elektonegativitou (Cl). Vznikají tak ionty (kladný kation a záporný anion) a mezi nimi iontová vazba. Atomy jsou vázány k sobě elektrostatickými silami. Vznik kationtu Na+: Nao - e- → Na+ {11-11+}o - e- → {10-11+}+ Vznik aniontu Cl-: Clo + e- → Cl- {17-17+}o + e- → {18-17+}-

Úkol 3: Urči výpočtem druh vazby v molekulách: Dusíku, N2 Oxidu uhličitého, CO2 Amoniaku, NH3 d e f Chloridu sodného, NaCl Vody, H2O Fluoridu vápenatého,CaF2

Kontrola úkolu 3 a/ ∆X = XN – XN = 3,04 – 3,04 = 0 vazba nepolární b/ ∆X = XO – XC = 3,44 – 2,55 = 0,89 vazba polární c/ ∆X = XN – XH = 3,04 – 2,10 = 0,94 vazba polární d/ ∆X = XCl – XNa = 3,16 – 0,93 = 2,23 vazba iontová e/ ∆X = XO – XH = 3,44 – 2,10 = 1,34 vazba polární f/ ∆X = XF – XCa = 3,98 – 1,00 = 2,98 vazba iontová

Kovová vazba Kovy mají kovovou vazbu. Valenční elektrony jsou všem atomům v krystalu kovu společné a natolik pohyblivé, že se jim říká „elektronový plyn“. Volné elektrony vyrovnávají celkovým záporným nábojem kladný náboj kationtů a jsou příčinou vysoké tepelné a elektrické vodivosti. Uspořádání atomů v pevné mědi a sodíku

Úkol 4: Shrnutí učiva Z volných atomů jsou složeny pouze …… plyny. Atomy prvků se pomocí chemických ….. seskupují do ……. . Chemické vazby vznikají a zanikají při chemických ……. . E..………….. je schopnost atomů přitahovat ……… chemické vazby. U nepolární vazby je rozdíl X = ., u polární vazby je rozdíl X < .,. . Jestliže je rozdíl elektronegativit sloučených prvků větší než 1,7, dochází ke vzniku ……. vazby. Kovy mají ……. vazbu. ….. elektrony v kovové vazbě jsou příčinou vysoké ……. a ………. vodivosti. Nápověda: kovovou, 0, vzácné, reakcích, 1,7, tepelné, volné, vazeb, elektronegativita, molekul, elektrony, iontové, elektrické.

Kontrola úkolu 4 Z volných atomů jsou složeny pouze vzácné plyny. Atomy prvků se pomocí chemických vazeb seskupují do molekul. Chemické vazby vznikají a zanikají při chemických reakcích. Elektronegativita je schopnost atomů přitahovat elektrony chemické vazby. U nepolární vazby je rozdíl X = 0, u polární vazby je rozdíl X < 1,7. Jestliže je rozdíl elektronegativit sloučených prvků větší než 1,7, dochází ke vzniku iontové vazby. Kovy mají kovovou vazbu. Volné elektrony v kovové vazbě jsou příčinou vysoké tepelné a elektrické vodivosti.

Mgr. Vaněk Vlastimil, autor Použité obrázky: Snímek 1: Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Oksygenatom.png Snímek 1: Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Karbonatom.png Snímek 1: Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Carbon-dioxide-3D-vdW.svg Snímek 3: Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 UK: England & Wales license na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Electron_shell_010_neon.png Snímek 5: Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hydrogen.svg Snímek 5: Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hydrogenatom.png Snímek 5: Dostupný pod licencí public domain na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hydride.png Snímek 6: Dostupný pod licencí public domain na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Chlorine-3D-vdW.png Snímek 6: Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:HCl_molecule_model-VdW_surface.svg Snímek 9: Dostupný pod licencí public domain na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:NaCl_crystal_structure.png Snímek 10a: Dostupný pod licencí public domain na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Nitrogen-3D-vdW.png Snímek 10b: Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Carbon-dioxide-3D-vdW.svg Snímek 10c: Dostupný pod licencí public domain na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ammonia-3D-vdW.png Snímek 10d: Dostupný pod licencí public domain na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sodium-chloride-unit-cell-3D-ionic.png Snímek 10e: Dostupný pod licencí public domain na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Water-3D-vdW.png Snímek 10f: Dostupný pod licencí public domain na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Calcium-fluoride-3D-ionic.png Snímek 12: Dostupný pod licencí public domain na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Metallic_bond_Cu.svg Snímek 12: Dostupný pod licencí public domain na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Nuvola_di_elettroni.svg Mgr. Vaněk Vlastimil, autor