Aktuální vývoj vztahu soutěžního práva v EU a USA Seminář „Co nového v soutěžním právu?“ Brno, 25.10.2007 Martin Nedelka, Gleiss Lutz Praha/Brusel.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Spolupráce s Evropskou komisí při řešení případů veřejné podpory Ondřej Dostal Stálé zastoupení ČR při EU.
Advertisements

Revize Nového přístupu
Řízení o předběžné otázce © JUDr. Monika Forejtová, Ph.D.
DOVOLÁNÍ.
Kárná odpovědnost advokátů a advokátních koncipientů
Řešení protisoutěžních opatření ze strany orgánů veřejné moci Mgr
V článku „OTEVŘENÁ ČSK“ v březnovém čísle LKS str. 24, autoři MUDr. Kunkela a MUDr. Mounajjed, D.D.S, Ph.D, FAP, shrnuli svou navrhovanou reformní sérii.
SVAZU VODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ ČR A AKTUÁLNÍ PROBLEMATIKA VODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ RNDr. Pavel Punčochář, CSc. vrchní ředitel úseku vodního hospodářství Ministerstvo.
Co nového v oblasti kartelů od sv. Martina 2009 Igor Pospíšil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.
Svatomartinská konference Trendy a vývoje soutěžního práva 2009 Michal Petr Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Řešení protisouztěžních opatření orgánů.
Financial Transaction Tax: aktuální vývoj IFA, 8. října 2013 Petra Pospíšilová.
Veřejné podniky a státní monopoly
Svatomartinská konference Trendy a vývoje soutěžního práva 2009 Michal Petr Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Novela OHS zákonem č. 155/2009 Sb.
Právní aspekty genderového rozpočtování v České republice JUDr. Kristýna Outlá Praha.
Sankce a omezující opatření
Co nového v hospodářské soutěži? Více ekonomický přístup
Poslední trendy a vývoje soutěžního práva Soukromé prosazování soutěžního práva v České republice Michal Petr Úřad pro ochranu hospodářské soutěže 12.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Hospodářská soutěž v EU III. Dominantní postavení JUDr.
1 RPM Česká praxe Robert Neruda místopředseda Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Poslední trendy a vývoj soutěžního práva Brno, 12. listopadu 2008.
Lekce III – Antidopingová politika Cíle antidopingové politiky
Poslední trendy a vývoje soutěžního práva Kartel jako trestný čin v České republice Michal Petr Úřad pro ochranu hospodářské soutěže 12. listopadu 2008,
Poslední trendy a vývoje soutěžního práva Ještě jedna novela OHS Michal Petr Úřad pro ochranu hospodářské soutěže 11. listopadu 2008, Brno.
IFA Česká republika 1 International Fiscal Association, Česká republika Mezinárodní spolupráce v oblasti DPH a judikatura Nejvyššího správního soudu Václav.
Poslední trendy a vývoje soutěžního práva Judikatorní mezníky uplynulého roku Michal Petr Úřad pro ochranu hospodářské soutěže 11. listopadu 2008, Brno.
Nařízení Brusel II Nařízení Rady č. 2201/2003 o příslušnosti a uznávání a výkonu rozhodnutí ve věcech manželských a ve věcech rodičovské zodpovědnosti.
Řízení před Soudním dvorem EU
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace
KONKURENCE, HOSPODÁŘSKÁ SOUTĚŽ
1 Poslední trendy a vývoj soutěžního práva Brno, 12. listopadu 2008 Úloha ekonomické analýzy při stanovení výše náhrady škody Daniel Donath* Generální.
Hospodářská soutěž a její vliv na konkurenceschopnost evropského/českého průmyslu.
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Soutěžní právo.
1 Co nového v hospodářské soutěži? Více ekonomický přístup Milan Brouček hlavní ekonom Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže SVATOMARTINSKÁ KONFERENCE.
SVATOMARTINSKÁ KONFERENCE 11. – 12. LISTOPADU 2010 ODBOR VÝROBY A SLUŽEB.
6. Systém práva a jednotlivá právní odvětví
Evropské environmentální právo Přednáška č. 4.
Private Enforcement aneb Soukromoprávní vymáhání nároků z porušení soutěžního práva.
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Soutěžní právo III. Dominantní postavení Michal Petr.
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže S o u t ě ž n í p r á v o II. Dohody a dominance , PF MU Michal Petr.
Vnitřní trh ES Dr. Petr Kolář. Charakteristika vnitřního trhu n Cíl: konkurenceschopnost na světovém trhu n Definice (Smlouva ES, čl. 14) „vnitřní trh.
Kriminalizace kartelů Mgr. Luděk Vrána, advokát Poslední trendy a vývoje soutěžního práva Brno,
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Hospodářská soutěž v EU III. Aplikace v oblasti antitrustu Michal Petr.
Právo hospodářské soutěže v EU ochrana jednotného vnitřního trhu EU ochrana národního trhu: vnitrostátní právo ochrana tržních subjektů: soutěžitel, spotřebitel.
Svatomartinská konference Trendy a vývoje soutěžního práva 2010 Co nového v oblasti posuzování dopadů spojení soutěžitelů Martin Vitula Úřad pro ochranu.
Hospodářská soutěž v EU II. Dohody a dominance
Právo hospodářské soutěže
Konec volného internetu? Aleš MUSIL právník na GŘ pro hospodářskou soutěž Evropská komise, Brusel Názory v této prezentaci jsou názory přednášejícího,
Evropské právo životního prostředí Osnova Opakování z předchozí přednášky Prosazování evropského práva Soudní dvůr EU a jeho role v ochraně.
Správní právo procesní instituty Jana Jurníková. Procesní pojmy a instituty obecný úvod část druhá s.ř. Vztahují se na všechny fáze správního.
Monika Matysová.  řízení o porušení povinnosti  žaloby na orgány EU:  a)řízení na neplatnost  b) řízení na nečinnost  náhrada škody  řízení o předběžné.
Právo hospodářské soutěže
Právo hospodářské soutěže v EU ochrana jednotného vnitřního trhu EU ochrana národního trhu: vnitrostátní právo ochrana tržních subjektů: soutěžitel, spotřebitel.
Základy koncernového práva MV608K Právo obchodních společností 1.
Soutěžní právo Náhrada škody, trestněprávní důsledky
Trestní právo procesní a trestní řízení Přednáška
Některé právní aspekty podnikání v Peru Jiří Horník ve spolupráci s Dny Latinské Ameriky: PERU, Hospodářská komora ČR, Praha, 23. září 2014.
SPRÁVNÍ ŘÁD V PODMÍNKÁCH POŽÁRNÍ OCHRANY JUDr. Leona Ošlejšková Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje ČERVENÝ KOHOUT 2007, České Budějovice
Pařížská úmluva na ochranu průmyslového vlastnictví z r článek 10bis (2): Nekalou soutěží je každá soutěžní činnost, která odporuje poctivým zvyklostem.
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže1 Ing. Martin Pecina, MBA předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Fungování energetických trhů v ČR a EU Budoucnost.
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže S o u t ě ž n í p r á v o II. Dominantní postavení , ESF MU Michal Petr.
Žaloby k Soudnímu dvoru EU
Kontrola (monitoring) veřejné podpory ze strany Komise
Žaloby k Soudnímu dvoru EU
Česká inspekce životního prostředí
Správní právo procesní
Narušení hospodářské soutěže – definiční znak veřejné podpory
Spojování podniků a funkce Komise na vnitřím trhu EU
Hospodářská soutěž v EU
Soutěžní právo Náhrada škody, trestněprávní důsledky Katedra práva
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Transkript prezentace:

Aktuální vývoj vztahu soutěžního práva v EU a USA Seminář „Co nového v soutěžním právu?“ Brno, Martin Nedelka, Gleiss Lutz Praha/Brusel

2 Vývoj ovlivněn intenzivnější spoluprací mezi soutěžními orgány EU a USA? Každoroční konference vysokých představitelů soutěžních orgánů EU a USA Průběžné konzultace/spolupráce při posuzování spojení soutěžitelů ohlášených v EU i USA, jakož i při šetření kartelů Běžné kontakty mezi pracovníky soutěžních orgánů EU a USA k důležitým otázkám soutěžního práva a politiky Neformální výměna návrhů soutěžních předpisů a výkladových stanovisek/příprava společných stanovisek (např. US-EU Merger Working Group - Best Practices on Cooperation in Merger Investigations) Výměna názorů v rámci International Competition Network

3 Kartelové dohody Prosazuje se v EU americký rule of reason? EU: čl. 81 SES x USA: § 1 Sherman Act Rozdílná filozofie právní úpravy: –EU: dohody omezující soutěž jsou neplatné, pokud nespadají pod výjimku dle čl. 81 odst. 3 SES –USA: dohoda je přípustná, ledaže je prokázán její protisoutěžní charakter (výjimka – tvrdé kartely)

4 Kartelové dohody Změny v EU na základě nařízení 1/ v zásadě analýza podobná rule of reason? –individuální výjimky dle čl. 81 odst. 3 SES se již nepovolují - nutnost vlastního posouzení –Oznámení Komise k aplikaci čl. 81 odst. 3 SES: zákaz dle čl. 81 odst. 1 SES se vztahuje pouze na dohody, které „omezují existující nebo možnou hospodářskou soutěž, která by jinak bez nich existovala“ (bod 18/1)

5 Kartelové dohody Vertikální dohody EU: – zakázány dle čl. 81 odst. 1 SES, ale výjimky dle čl. 81 odst. 3 SES USA: –původně zakázány per se –rozsudek GTE-Silvania (NS USA 1977): zákaz neplatí pro necenové vertikální dohody, aplikuje se rule of reason –rozsudek Leegin Creative (NS USA 2007): zákaz per se neplatí ani pro vertikální dohody o minimálních prodejních cenách, aplikuje se rule of reason

6 Kartelové dohody Představuje nařízení 2790/1999 (bloková výjimka pro kategorie vertikálních dohod) a nařízení 1/2003 posun k rule of reason i v EU? Dohody o poskytnutí duševního vlastnictví EU: čl. 81 SES/nařízení 772/2004 x USA: § 1 Sherman Act/Antitrust Guidelines for the Licencing of the Intellectual Property V zásadě v obou jurisdikcích rule of reason?

7 Dominantní postavení EU: čl. 82 SES x USA: § 2 Sherman Act Rozdíly v základní právní úpravě: –EU: zakázáno zneužití dominantního postavení –USA: zakázán i pokus o vytvoření dominantního postavení („attempt to monopolize“) Jiný pohled na zkoumání důvodů chování dominantního soutěžitele: –EU: menší důraz na zkoumání skutečných důvodů - srov. např. rozsudek ESD Michelin I (C-322/81): „závěr,

8 Dominantní postavení že podnik má dominantní postavení… znamená, že bez ohledu na důvod svého dominantního postavení, má dotčený podnik zvláštní odpovědnost nedovolit svým chováním narušení řádné soutěže na společném trhu“ –USA: postihováno je zneužívání dominantního postavení, které není motivováno oprávněnými důvody – srov. např. rozsudek Trinko (NS USA 2003) – zneužití dominantního postavení je chování, které nemá jiný ekonomický důvod, než eliminovat nebo omezit hospodářskou soutěž Případ Microsoft – důkaz rozdílného přístupu v EU a USA, zejména posuzování zpřístupnění technických informací a vázaných prodejů

9 Dominantní postavení Predátorské ceny – další rozdíl? –USA: rozsudek Brooke (NS USA 1993) – predátorské ceny jsou nepřípustné, pokud jde o ceny pod výrobními náklady a lze důvodně očekávat, že dominant si bude chtít vzniklé ztráty nahradit Další šetřené případy, které mohou ukázat rozdílný přístup v EU a USA: Intel, Rambus, Qualcom, Apple

10 Fúze Formální rozdíly –EU: ohlášení fúze velmi rozsáhlé již v první fázi –USA: mimořádně rozsáhlá až druhá fáze Materiálněprávní stránka –shodnost „testů“ pro hodnocení účinků fúze (EU: SIEC-test x USA: SLC-test) –podobnost v EU Guidelines on the Assessment of Horizontal Mergers a US Horizontal Merger Guidelines –US-EU Merger Working Group – Best Practices on Cooperation in Merger Investigations

11 Fúze Rozdílné přístupy: –USA: liberálnější při posuzování účinku fúze v oligopolistických podmínkách (srov. např. USA: American Tobacco x EU: Philip Morris) –USA: menší zohlednění stížností konkurentů na ohlášenou fúzi (srov. věc GE/Honeywell) –EU: více akceptovány teoretické dopady fúze (srov. např. věc GE/Honeywell – „mixed bundling“) Věc GE/Honeywell – rozdílné posouzení fúze v EU a USA

12 Veřejnoprávní a soukromoprávní prosazování soutěžního práva Základní vymezení EU: –takřka výlučně veřejnoprávní prosazování (soukromoprávní prosazování spíše „follow on cases“) –trestněprávní sankce výjimkou (Irsko, Velká Británie) –administrativní sankce/pokuty podnikům USA: –jednoznačně převládá soukromoprávní prosazování –trestní sankce běžné EU: komisařka Neelie Kroes – „soukromoprávní prosazování soutěžního práva je jednou z nejvyšších priorit Komise“

13 Veřejnoprávní a soukromoprávní prosazování soutěžního práva Situace v USA Soukromoprávní prosazování –Clayton Act (1914) –„Recover threefold the damages by him sustained“ – tremble damages –soukromoprávní prosazení – hlavní způsob –prokazuje žalobce –žalobce – každá osoba či společnost, která utrpěla škodu –výše škody „a just and reasonable estimate“ ale ne „based upon speculation or guesswork“ „a reasonable attorneys‘ fee“

14 Veřejnoprávní a soukromoprávní prosazování soutěžního práva –hromadné žaloby –společná a nerozdílná odpovědnost žalovaných – celou částku lze žalovat např. jen po jednou členu kartelu –lze žalovat škodu vzniklou z prodejů mimo USA? (rozsudek NS USA 2004 – Empagran) –promlčení – 4 roky –možnost vzájemných dohod velmi časté spory velmi nákladné pro obě strany

15 Veřejnoprávní a soukromoprávní prosazování soutěžního práva Veřejnoprávní prosazování v USA –Sherman Act –pokuta/vězení právnické osoby – pokuta až do 100 milionů USD fyzické osoby – pokuta až do 10 milionů USD nebo vězení do 10 let –promlčení – 5 let –fyzické osoby – možnost odmítnout vypovídat, pokud hrozí trestnost –časté dohody formou tzv. „guilty pleas“

16 Veřejnoprávní a soukromoprávní prosazování soutěžního práva –občané jiných států podléhají jurisdikci USA ale nelze zadržet v zahraničí vlastními agenty a deportovat do USA snaha o (i) zadržení v USA nebo (ii) zadržení a vydání v zemi, s níž má USA dohodu nebo (iii) dohodu o výkonu trestu v USA

17 Děkuji Vám za pozornost