Mgr. Pavel Frýbort Posilování a protahování

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Posilovací cvičení, zásady při posilování, základní posilovací polohy.
Advertisements

Správné držení těla.
Fyzioterapie u SMA zásady cvičení osob s SMA poznatky z praxe
VY_32_INOVACE_2C16 P OSILOVACÍ PROGRAM PRO DNEŠNÍ ŽENY.
Senzomotorika prevence proti zranění, návrat po zranění, rozvoj koordinace, posilovací cvičení … Zásady: chodidlo (a) stojné musí být vždy mírně nakloněné.
Strečink Je možné provádět denně před i okamžitě po tréninku nejméně však 3x týdně nejlépe 2-3 hodiny po posledním tréninku dne (svaly již nejsou tak zakyselené.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Základy Posilování popis
KLASIFIKACE DRŽENÍ TĚLA
Teoretické zdůvodnění a praktické provádění strečinku
Posilování celého těla 1
C licence FAČR Biomedicínské aspekty pohybových aktivit.
Korekce odchylek správného držení těla
SPRÁVNÉ DRŽENÍ TĚLA Ideálního držení těla nohy jsou volně u sebe, kolena a kyčle nenásilně nataženy. Pánev je v takovém postavení, aby hmotnost trupu byla.
STATICKÝ STREČINK Slovo strečink pochází z anglického slova stretch,
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Opakování - člověk VY_3/2_INOVACE_115_Opakování – člověk1
SVALOVÁ SOUSTAVA.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Svalstvo = souhrn všech svalů v těle
Každému posilování předchází rozcvičení.
= základem jsou svaly = máme jich v těle asi 600
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Posilování celého těla 2
Jak správně sedět u počítače
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Tematická oblast: Vybraná témata z teorie tělesné kultury
Skolióza páteře Petra Krajčová.
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Teorie a didaktika karate II
POHYBLIVOST MICHAL LEHNERT.
pro 5. ročník ZŠ Člověk a jeho svět – Člověk a jeho zdraví – Kostra
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
ANATOMIE ČLOVĚKA SVALOVÁ SOUSTAVA.
POSILOVÁNÍ BŘICHA.
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Mgr. Miroslava Kubicová Název materiálu: Velké míče 2. část Označení materiálu:
LEDNÍ HOKEJ Výkon v bruslení závisí na síle: extenzorů kyčle
Teoretické zdůvodnění a praktické provádění strečinku
Testování silových schopností © Tom Vespa.
Vybrané cviky. Obecně Výběr cviků je volen tak, aby poukázal na oblasti, které je důležité posílit či protáhnout Cviky jsou voleny individuálně, pokračujte.
Začátečníci, středně pokročilí a pokročilí. Cvičení začátečníků  Období zpevňování 2-3měsíce, někdy 6  Celé tělo v jedné TJ  Cviky v plném rozsahu,
Starty Účelem startu je zajistit podmínky pro maximálně rychlé zahájení běhu Obr.11.
Která čísla označují správné držení těla?
Mgr. Eliška Geržová FN Motol. ONEMOCNĚNÍ CHARCOT – MARIE – TOOTH řazeno mezi dědičné neuropatie postižení nervového systému - nejčastěji periferní části.
Test. cílová skupina: střední školy anotace : ověření znalostí z oblasti svalových skupin a svalů lidského těla klíčová slova : dvojhlavý sval pažní,
Popis svalů lidského těla
Znáš se? Hráč nebo skupina si vyberou oblast a odpoví na otázku. Za správnou odpověď si body připočítají, pokud odpoví špatně, mají šanci další. Vyhrává.
Správné držení těla obr.1. Při tomto postoji jsou nohy volně u sebe, kolena a kyčle nenásilně nataženy. Pánev je v takovém postavení, aby hmotnost trupu.
Posilovací cvičení - záda Výukový materiál č.: VY_INOVACE_32_77_posilovací cvičení – záda Vypracovala: Mgr. Miroslava Spurná Určeno pro 8. ročník, ZŠ speciální.
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ
Závodní chůze: práce paží 1
Moderní trendy ve fitness s využitím tradičních i netradičních pomůcek
Posilovací cvičení - břicho a hýždě
Zvládnutí jednoduchých cviků s krátkou tyčí pro správné držení těla.
Dechová cvičení a harmonizace Typy dýchání – svalstvo, polohy
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ
Měření kožních řas.
Popis svalových skupin
Svaly horní a dolní končetiny
STATICKÝ STREČINK Slovo strečink pochází z anglického slova stretch,
Dýchání Dýchání můžete cvičit sami následovně: A) vsedě
Svalová tkáň = soubor buněk stejného tvaru i funkce
Držení těla a pohybové činnosti v praxi
Svaly lidského těla- tendence
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Mgr. Pavel Frýbort Posilování a protahování Coaches Education & Football Academies

Chceš být silnější v osobních soubojích? Chceš být rychlejší a obratnější? Chceš vyskočit výš v hlavičkovém souboji než soupeř? Chceš být méně zraněný? Chceš udělat více sprintů? Pokud ano, pak k pravidelnému fotbalovému tréninku musíš každodenně cvičit tyto základní posilovací cviky!!! Pokud ne, jdi se dívat na TV nebo facebook.

Myslíš že naplníš svoje fotbalové představy/rozvoj individuálního maxima, když budeš vypadat jako na obrázku vpravo nebo vlevo? A jak vypadáš ty a teď?

Špičkový fotbalista má svaly posílené a protažené jako špičkový atlet Špičkový fotbalista má svaly posílené a protažené jako špičkový atlet. Proto může být rychlý s míčem i bez míče ve srovnání s hráči, kteří mají vadné držení těla, tzn. zkrácené svaly. Současně tyto svaly nejsou schopny udržet trénink ve vysoké intenzitě (praskají, jsou často natržené). U obou obrázků je vysoký rozsah v kloubech (ramenní i kyčelní)

Když bude/nebude pravidelně cvičit program tvoje přítelkyně bude vypadat takto 

Tyto svaly rády ochabují. Cílem programu je zpevnit břišní, hýžďové a zádové svaly. Předchází posilování na strojích a s činkami, plyometrii, startům z různých poloh a nakonec i koordinaci a ovládání míče. Tyto svaly rády ochabují. Naopak některé svaly se rády zkracují, proto je před a po tréninku/utkání protahujeme. Protahování patří k posilování jako k fotbalistovi umění ovládat míč a číst hru… Zásada při základním posilování: „Motto - jde o kvalitu ne o kvantitu“. Správné dýchání po celou dobu cvičení. Vědomé zpevnění svalstva v základní poloze, poté následuje provedení. Každodenní cvičení cca 10-15min. Pozorně prostuduj obrázky (postavení hlavy, loktů, pánve) Zásada při základním protahování: „Motto - jde o kvalitu ne o diskuzi “. Pravidelné dýchání v krajní poloze. Nezadržovat dech. Dosažení krajní polohy, poté výdrž 20 – 30 sekund. Každodenní cvičení cca 15min. Nesmíš cítit bolest v protahovaném svalstvu a jsi v polohách, kdy toto svalstvo není v napětí jako při posilování. Image name & copyright

Cvik 1: Základní poloha (ZP): Podpor na předloktích, pánev na podložce Cvik 1: Základní poloha (ZP): Podpor na předloktích, pánev na podložce. Provedení (viz obrázek): Výdech – (zvednout pánev) se současným stažením břišních, hýžďových svalů, výdrž 5–10 s – volně dýchat. Nádech – pomalu zpět do ZP Chyby: prohnutí v bederní páteři, nedostatečné stažení břišních a hýžďových svalů, záklon/předklon hlavy, vysazené lopatky Opakování: 5–15x, Série: 3-5.

Varianta: klik Toto je správné provedení kliku (A a B), cokoliv jiného je křivení těla a ztráta tvého i mého času. Pohyb vychází z loketního kloubu. Vše ostatní se nepohybuje. Všimni si maximálně stažených hýždí, lopatky nejsou vysazené/uvolněné a že není prohnutí v bederní části zad.

Cvik 2: Základní poloha (ZP): leh na boku, loket oporou o zem Provedení (viz obrázek): Výdech – (zvednout pánev) se současným stažení břišních, hýžďových, zadní strany stehenních a zádových svalů, podpor na předloktí, výdrž 5–10 s – volně dýchat. Nádech – pomalu zpět do ZP, totéž opačně. Chyby: prohnutí v bederní páteři, nedostatečné stažení břišních a hýžďových svalů, záklon/předklon hlavy. Opakování: 4–8x, výměna stran Série: 3-5.

Cvik 3: Základní poloha (ZP): leh na zádech, pravý úhel v kolenním kloubu. Provedení (viz obrázek): Výdech – zdvih hlavy a hrudníku (po dolní úhel lopatek) se současným stažením břišních svalů, výdrž 2 s – volně dýchat Nádech – pomalu zpět do ZP. Chyby: zvedání bederní páteře od podložky, nedostatečné stažení břišních a hýžďových svalů, předklon/předsuv hlavy. Opakování: 8–20x Série: 3-5.

Cvik 4: Základní poloha (ZP): Leh na břiše, nohy na šíři pánve, 90° v loketním kloubu a ramenním kloubu Provedení (viz obrázek): Výdech – současným stažením břišních, hýžďových svalů, zvednout lokty nad podložku, čelo tlačit do podložky, výdrž 2 s – volně dýchat. Nádech – pomalu zpět do ZP. Chyby: prohnutí v bederní páteři, nedostatečné stažení břišních a hýžďových svalů, zvedání čela/hlavy Opakování: 8–15x, Série: 3-5.

Program (dny: den po utkání, pondělí, úterý, středa, pátek) + protažení (10 - 15 min) Úroveň 1 (1 – 4 týden) Cvik 1 – opakování 8x / 1 série Cvik 2 – opakování 4x/ 1 série, obě strany Cvik 3 – opakování 10x/ 3 série Cvik 4 – opakování 10x/ 3 série Úroveň 2 (5 – 8 týden) Cvik 1 – opakování 8x / 2 série Cvik 2 – opakování 4x/ 2 série, obě strany Cvik 3 – opakování 15x/ 3 série Cvik 4 – opakování 15x/ 3 série Úroveň 3 (9 – 12 týden) (20 min.) Cvik 1 – kliky, opakování 15x/ 3 série Cvik 2 – opakování 6x/ 2 série, obě strany Cvik 3 – opakování 20x/ 3 série Cvik 4 – opakování 20x/ 3 série Úroveň 4 (13 – 16 týden) (20 min.) Cvik 1 – kliky, opakování 15x / 4 série Cvik 3 – opakování 20x/ 4 série Cvik 4 – opakování 20x/ 4 série

Protahování/stretching (po utkání, den po utkání, úterý, čtvrtek, pátek) (15 min.) Základní poloha=maximální relaxace protahovaných svalů tzn. nejlépe vsedě nebo vleže. Nikdy ne stoj nebo jen minimálně! Nikdy nesmíš cítit bolest v protahovaném svalu, pouze mírný tah (mravenčení). Naše zaměření na svalové skupiny dolních končetin a trupu (pánev, hrudník). Cvik 1. Protažení hamstringy (svaly na zadní straně stehna a lýtka). Vyber si z pěti poloh. Výdrž v krajní poloze 20 sekund, opakuj 3x, výměna nohou. Nemusíš se dotýkat prsty ruky špiček nohou.

Cvik 2. Protažení zádových svalů (erectore spinae/bederní vzpřimovače) Cvik 2. Protažení zádových svalů (erectore spinae/bederní vzpřimovače). Výdrž v krajní poloze 30 sekund, opakuj 3x. Chyby: zvedání hlavy, zvedání bederní páteře

Cvik 3. Protažení břišních svalů a ohybačů kyčelního kloubu Cvik 3. Protažení břišních svalů a ohybačů kyčelního kloubu. Výdrž v krajní poloze 20 sekund, opakuj 3x, výměna nohou Pánev na zemi, hýžďové svaly uvolněny po celou dobu.

Cvik 4. Protažení čtyřhlavého svalu (svaly na přední straně stehna) Cvik 4. Protažení čtyřhlavého svalu (svaly na přední straně stehna). Vyber si ze dvou poloh. Výdrž v krajní poloze 20 sekund, opakuj 3x, výměna nohou.

Cvik 5. Protažení lýtkových svalů Cvik 5. Protažení lýtkových svalů. Výdrž v krajní poloze 20 sekund, opakuj 3x, výměna nohou. Chyby: zvedání paty, pokrčený kolenní kloub

Cvik 6. Protažení ohybačů/flexorů kyčelního kloubu Cvik 6. Protažení ohybačů/flexorů kyčelního kloubu. Výdrž v krajní poloze 20 sekund, opakuj 3x, výměna nohou.

Cvik 7. Protažení přitahovačů/adduktorů kyčelního kloubu Cvik 7. Protažení přitahovačů/adduktorů kyčelního kloubu. Výdrž v krajní poloze 20 sekund, opakuj 3x, výměna nohou (Obrázek 1). Varianta Obrázek 2. Obr. 1