XXII. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR a předseda představenstva FITE a.s. 24. – 26. 1. 2012 – Jelenovská Stav ekonomiky ČR a.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Vybrané otázky konkurenceschopnosti EÚ
Evropa 2020 Integrované směry
Východiska EU pro zaměření priorit Olomouckého kraje v kohezní politice EU Budoucnost Olomouckého kraje v rámci kohezní politiky EU 2014+,
Aktuální proces přípravy programového období 2014+
Trendy finančních produktů ČLFA
Strukturální indikátory vztahující se k Lisabonskému procesu
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Přichází zlatý věk plynu? Karel Dyba velvyslanec ČR při OECD Prezentace na IEC Ostrava 2011 na základě poznatků MEA (IEA)
MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
Ing. Petr Očko, Ph.D. ředitel sekce fondů EU, výzkumu a vývoje
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
Evropský semestr, Evropa 2020 Jana Odehnalová FPR ZČU Plzeň 10/07/2014 Tato prezentace vyjadřuje pouze názory autora a Komise neodpovídá za použití informací,
EU 2020: Obnovitelné zdroje či jádro Petr Binhack
Nástroj změny v místním prostředí
Co je nového v evropských fondech Datum: Místo: Ostrava David Sventek.
Moravskoslezský kraj, Ostrava – Jak dál?. Počet obyvatel Moravskoslezský kraj – dnes (2010) – tis. obyvatel - pokles za posledních 20 let o 40 tis.!
Aktuální otázky evropské energetické politiky a Evropský energetický program pro hospodářské oživení Petr Binhack
XXIII. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ
Praha (blízké) budoucnosti: věda, výzkum a inovace Co Praha nabízí a nabídne?
Bojím se dopadu klimatických změn… Seminář v Evropském domě Vyjednávání o ochraně globálního klimatu aneb cesta z Kodaně do Cancúnu Pavel Zámyslický (MŽP)
XXI. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR a předseda představenstva FITE a.s. 11. – – Jelenovská Energetika a konkurenceschopnost.
Bojím se dopadu klimatických změn… Seminář v Evropském domě Vyjednávání o ochraně globálního klimatu aneb cesta z Kodaně do Cancúnu Pavel Zámyslický (MŽP)
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
Možné dopady strategie Evropa 2020 na malé na malé a střední podniky Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Praha Strategie EVROPA 2020 Nové.
30. září 2014 Vodňany EVROPSKÁ ÚZEMNÍ SPOLUPRÁCE
Budoucnost strukturálních fondů Plzeň |Arnost Marks
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Nerostné bohatství ČR – potenciál rozvoje hospodářství
I VANA K ARÁSKOVÁ MÁ SE EVROPA BÁT ČÍNSKÝCH ENERGETICKÝCH POTŘEB?
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Cesta k vyšší životní úrovni obyvatelstva
Evropská strategie zaměstnanosti a problém vzdělávání pracovní síly
Energetická budoucnost Moravskoslezského kraje s novou jadernou elektrárnou nebo bez ní? Ing. Pavel Bartoš viceprezident MSEK.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
KREATIVNÍ ODVĚTVÍ A EVROPSKÉ FONDY NOVÁ SCÉNA ND MARTA SMOLÍKOVÁ Proč podporovat kulturní a kreativní průmysly.
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
PhDr. Jiří Malý, Ph.D. ředitel Institutu evropské integrace
EVROPA 2020 VLADIMÍR DLOUHÝ. Jedna okamžitá priorita Strategie pro překonání krize Reforma finančních systémů Rozpočtová konsolidace pro dlouhodobý růst.
0 Důsledky COP15 pro politiku ochrany klimatu v evropském a českém kontextu Pavel Zámyslický.
Připravenost České republiky na zavádění opatření strategie Evropa 2020 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu © 2010 Ministerstvo.
KONFERENCE projektu APSYS „ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe “ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe Jsou potřebné,
XXV. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ ledna 2015 Horský hotel Jelenovská nad Valašskými Klobouky Ing. Pavel Bartoš, člen představenstva HK ČR, a předseda představenstva.
Společenská odpovědnost organizací
Ruská federace x WTO a OECD
1 Role české energetiky (doma a) na evropském trhu Petr Karas, ředitel Ústavu pro energetiku při Vysoké škole finanční a správní v Praze.
Operační program Podnikání a inovace (OPPI) Vladimír Kebo, Sněm RVŠ 22.listopadu 2007.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu PREZENTACE WORLD ENERGY OUTLOOK Prezentace World Energy Outlook 2014 Čtvrtek ,
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Úvod do problematiky Evropské unie. Historie Společenství průmyslová revoluce II. světová válka Schumanův plán Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO)
FONDY EU Programové období
1 Kvalita prověřená časem POZICE OCELÁŘSKÉHO PRŮMYSLU SEMINÁŘ MPO, PRAHA, ŘÍJEN 2010 Jiří Cienciala Prezident odvětvového svazu hutnictví železa Předseda.
Pozice průmyslových spotřebitelů elektřiny Podzimní konference AEM 9/2007 K.Šimeček předseda předsednictva SVSE.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Strategie pro růst a zaměstnanost EU 2020 Richard Kadlčák Útvar ministra pro evropské záležitosti Odbor koordinace evropských politik.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Rozpočet Evropské Unie ING. DAVID SLAVATA, PH.D..
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Příprava na programovací období východiska a přístupy.
8 EKONOMICKÝ RŮST, VÝKYVY VÝKONU EKONOMIKY. Základy ekonomie 2 Produkce a růst Životní úroveň závisí na schopnosti země produkovat statky a služby Z hlediska.
Regionální politika EU v období
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Lidské zdroje jako jedna z priorit RIS3 strategie
Nástroj změny v místním prostředí
Rozvoj inovací v EU.
Nástroj změny v místním prostředí
Nástroj změny v místním prostředí
Transkript prezentace:

XXII. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR a předseda představenstva FITE a.s. 24. – – Jelenovská Stav ekonomiky ČR a EU a její dopady do energetiky

30. červenec  Cíle EU – jsou reálné a prospěšné?  Hospodářství EU a ČR  Konkurenceschopnost EU a ČR v globální energetice  Podnikatelské prostředí  Zdroje a skutečnost  Role energetiky v podnikatelském prostředí Klíčové pojmy

30. červenec  Lisabonská strategie I. – z roku 2000 učinit z EU do roku 2010 nejkonkurenceschopnější a nejdynamičtější ekonomiku světa založenou na znalostech, schopnou dosahovat udržitelného ekonomického růstu, vytvářet početnější a lepší pracovní místa a zajišťovat větší sociální soudržnost Priority: - podpora informační společnosti a výzkumu a vývoje,reformy podporující konkurenceschopnost, - modernizovat evropský sociální model, investice do lidských zdrojů, zvýšit míru zaměstnanosti, - udržovat zdravý ekonomický výhled a možnost dosahování budoucího ekonomického růstu Cíle EU – jsou reálné a prospěšné?

30. červenec  Lisabonská strategie II. – z roku 2005, revize lisabonské strategie I. dosáhnout vyššího a trvalého ekonomického růstu a vytvářet početnější a lepší pracovní místa (ústup od přehnaných ambicí) Priority: - zvýšit přitažlivost EU pro investory a pracovníky, - podporovat znalosti, výzkum, vývoj a inovace tak, aby byly motorem ekonomického růstu (Výdaje VaVaI 3% HDP do 2010, - vytvářet prostředí, které podnikům umožní generovat početnější a lepší pracovní místa. Řádně nevyhodnoceno, ale v zásadě nesplněno – následovala hospodářská a finanční krize !!!! Cíle EU – jsou reálné a prospěšné?

30. červenec  Strategie Evropa 2020 – Základním cílem je stanovit vizi evropského sociálně tržního hospodářství pro 21. století Priority: - inteligentní růst, tj. rozvoj ekonomiky založené na znalostech a inovacích, - udržitelný růst, tj. podpora konkurenceschopnější ekologičtější ekonomiky méně náročné na zdroje, - růst podporující začlenění, tj. podpora ekonomiky s vysokou zaměstnaností a hospodářskou, sociální a územní soudržností. Cíle EU – jsou reálné a prospěšné?

30. červenec Hlavní cíle EU do roku zvýšit míru zaměstnanosti ve věku 20 – 64 let na alespoň 75% (ze současných 69%), - zvýšit investice do výzkumu a vývoje na 3% HDP EU, - energetika a ochrana klimatu – dosáhnout cíle 20 (30) – 20 – 20 /emise skl. plynů, obn. zdroje, zvýšení energ. účinnosti/, - snížit podíl dětí předčasně končících školní docházku (ze současných 15% na na 10% a méně), a zvýšit podíl osob ve věku 30 – 34 let s dosaženým terciárním vzděláním na min. 40% ze současných 31%, - snížit poč. obyvatel EU žijících pod vnitrostátní hranici chudoby o 20 mil.,tj o 25%. Cíle EU – jsou reálné a prospěšné? Strategie Evropa 2020

30. červenec  Většina zemí EU utrácí víc než vydělává – jak dlouho?  Bojíme se pojmenovat skutečné příčiny současného stavu a tyto řešit a odstranit v rámci reálného vnějšího prostředí  Řešení se hledá pouze v zajištění dalších finančních zdrojů a jejich „nalévání“ do nemocné ekonomiky u které neznáme diagnózu a neléčíme ji  Je schopno současné vedení EU (Merklová – Sarkozy) řešit stav, do kterého ji dovedli?  Jsou schopny současné struktury EU schopny vyřešit současný stav?  Není nutno se vrátit ke kořenům EU ( uhlí - ocel - atom) Finanční krize v EU

30. červenec  Evropské sociálně tržní hospodářství pro 21. století  Znalostní ekonomika  Nízkouhlíková ekonomika  Ekonomika nenáročná na zdroje  Kjótský protokol a povolenky CO2  Likvidace jaderné energetiky  Obnovitelné zdroje prakticky za každou cenu  Cíle 20% – 20% – 20% (emise skl. plynů, obn. zdroje, zvýšení energ. účinnosti)  Silné regulace v EU (např. REACH) bez ohledu na konkurenceschopnost EU v globální ekonomice Jsou prospěšné „vlajkové lodi“ EU, nebo jsou likvidační

30. červenec  Trvalý export pracovních míst a ekologických zátěží zejména do Asie, Ruska, Ukrajiny a dalších zemí světa  Řešíme neškodné CO2, ale dusíme se polétavým prachem a jinými polutanty  Surovinová, ale i výrobková závislost EU zejména na východních zemích  Dlouhodobá ztráta konkurenceschopnosti EU v globální ekonomice  Nevnímáme současnou realitu světa „existenci globálního trhu“  Utrácíme obrovské množství peněz bez efektu na světovou i lokální ekologii  Mnohdy žijeme ve virtuálním světě Jaké jsou výsledky?

30. červenec globální trh a ekonomika existuje a funguje globální rovné podmínky v podnikání neexistují !!! Hlavní problém konkurenceschopnosti ČR (EU)

30. červenec  Neúnosně vysoké ceny energií a surovin  Občané a podnikatelé ČR platí exportovanou el. energii vyrobenou z obnovitelných zdrojů  Politický a občanský odpor k využívání tuzemských surovin  Export pracovních míst a ekologické zátěže  Ztráta konkurenceschopnosti ČR  Zhoršování, nebo stagnace životní úrovně Dopady do národní ekonomiky ČR

30. červenec Celosvětová problematika Globálního oteplování - emise CO 2 v EU r činily 12,5% - snaha EU o snížení 20% (30%, 40%, 80%) - prognóza zvýšení CO 2 o 1/3 do roku produkce CO 2 není dána emisemi v daném území, ale spotřebou v tomto území - těžba uhlí ve světě cca 7 mld. tun, spotřeba Číny cca 3,5 mld. tun, roční růst cca 200 mil. tun - obdobou je Indie, Vietnam, Rusko a další země - příklad Kanady – odstoupila od Kjótského protokolu, důvodem je, že dosavadní způsob nikam nevede! Několik příkladů

30. červenec  Zodpovědně a objektivně vyhodnotit současné hospodářské postavení a perspektivu ve světové ekonomice  Analyzovat příčiny současného stavu a vliv smělých cílů EU  Korigovat strategie EU – návrat ke kořenům EU, tj. „uhlí – ocel – atom“ zaměnit za „suroviny – energie – základní výzkum“ s cílem reálné konkurenceschopnosti EU ve světě Jak dál?

30. červenec Děkuji vám za pozornost