RÚIAN Registr územní identifikace, adres a nemovitostí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Datové a webové služby katastru nemovitostí uživatelům GIS
Advertisements

Účelová katastrální mapa GeoData června 2012.
Registr územní identifikace, adres a nemovitostí
eGovernment – aplikace principů v ISKN
Czech POINT Pohodlná komunikace.
Změny v poskytování dat územní identifikace
Konference MV Květen zásadně snížit byrokratickou zátěž všem promítnout jednou pořízený údaj všem OVM promítnout změnu existujícího údaje všem.
Editace RÚIAN - nové povinnosti obcí a stavebních úřadů
Základní principy Ing. Zdeňka Máchová Ing. Tomáš Kántor listopad 2011 Integrace ARES se systémem ZR.
Registr územní identifikace, adres a nemovitostí (RÚIAN)
Kontroly dat RÚIAN a jejich opravy
Registr územní identifikace, adres a nemovitostí (RÚIAN)
Základní registry veřejné správy
Dopady zavedení registru práv a povinností na orgány veřejné moci.
Informační systém základních registrů. Obsah Úvod Komunikace se základními registry Autentizace a autorizace Práce s údaji Funkcionalita v rámci Portálu.
POSTUP STAVEBNÍCH ÚŘADŮ při zápisu do registru územní identifikace Jiří Košťál ČÚZK červen 2011.
Jiří Dohnal, Roman Zemánek
Novinky v registru RÚIAN Jiří Formánek. Obsah prezentace  Územní identifikace a adresy  Principy sdílení údajů v základních registrech  Novinky v registru.
Základní registr obyvatel
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Vývoj registru sčítacích obvodů České republiky jako GIS řešení.
Současný stav a další vývoj RÚIAN
Úvodní slovo Ministerstva vnitra „ fiat lux“ budiž světlo Mikulov, 6. září 2011.
Ing. Tomáš Holenda oddělení RÚIAN odboru 24, ČÚZK
Dopady spuštění základních registrů na subjekty územní samosprávy
Jiří Formánek Martin Šmejkal
DMVS Zpracoval: Ing. Ivan Ivanov 1 Typové projekty DMVS -Účelová katastrální mapa realizace 2011, investice cca 9 mil. -Nástroje pro tvorbu a údržbu ÚAP.
Legislativní řešení registru územní identifikace, adres a nemovitostí Vladimír Weis ISSS 2006 Hradec Králové –
ISKN informační systém katastru nemovitostí
Realizační tým ICZ duben 2005
Dopady spuštění základních registrů na subjekty územní samosprávy
MISYS ČVUT v Praze Geografické informační systémy Zpracoval: J.Marák.
EGovernment Zpracoval: Ing. Ivan Ivanov 1 Typové projekty DMVS.
Vytěžování dat z RÚIAN - VDP, VFR, služby INSPIRE
Příprava datového obsahu adresní části registru územní identifikace, adres a nemovitostí Mgr. Karel Lux, vedoucí oddělení koncepce informatiky ISSS 2006.
Registry veřejné správy Koncepce a legislativní zabezpečení Konference ISSS března 2001 Hradec Králové Ing. Ebbo Petrikovits Úřad pro veřejné.
Soubor popisných informací (SPI) ISKN 2
Základní registry ve veřejné správě
Registr územní identifikace, adres a nemovitostí Jeden ze základních registrů – zákon 111/2009 Sb., o základních registrech V RÚIAN jsou pro celou veřejnou.
Současnost a budoucnost služeb ISKN ČÚZK pro oblast veřejné správy ISSS 2006 Hradec Králové, 3. a 4. dubna 2006 Roman Kamarýt, NESS Czech Ředitel divize.
Bez čeho to nepůjde? Bez registrů ! Mgr. Zdeněk Zajíček náměstek ministra vnitra.
Seminární práce z předmětu SIPOL
Sdílení dat ve veřejné správě Hradec Současný stav  V právním řádu neexistuje předpis, kterým by byla upravena jednotná pravidla pro sdílení.
Sdílení dat a registry VS Ing. Vladimír Hořejší Konference ISSS 2006 Hradec Králové, 4. dubna 2006.
Vytváření registru územní identifikace a adres v ČR Ministerstvo práce a sociálních věcí Odbor informatiky Mgr. Karel Lux vedoucí oddělení koncepce
Základní registry.
RÚIAN základní informace
Digitální mapa veřejné správy - DMVS.  Memorandum  o spolupráci, přípravě a realizaci projektu DMVS podepsáno na ČÚZK  Ministerstvo vnitra,
identifikačního registru UIR-ADR
Portál veřejné správy © 2002 IBM Corporation ISSS 2003 Portál veřejné správy portal.gov.cz Ing. Dana Bérová
Hospodářský registr Ing. Jiří Pavlíček Konference ISSS 2006 Hradec Králové, 4. dubna 2006.
Kontroly dat RÚIAN Kateřina Burešová. 2 Obsah prezentace Praha  Vznik nesouladů  Porovnání a kontroly dat RÚIAN  Kontrola stavebních objektů.
Projekt Vybudování Registru územní identifikace, adres a nemovitostí a modernizace Informačního systému katastru nemovitostí ČÚZK (projekt RUIAN) Český.
Základní registr obyvatel - ROB. Evidované subjekty státní občané ČR cizinci, kterým bylo vydáno povolení k trvalému pobytu na území ČR nebo povolení.
Aktuální informace - RÚIAN Marika Kopkášová. Obsah 1) novinky RÚIAN/ISÚI/VDP (změny 2015, 2016) 2) připravované změny v legislativě (vazba na RÚIAN) 3)
Územní identifikace a adresy v RÚIAN Jiří Formánek.
REGISTRY VEŘEJNÉ SPRÁVY Obecné principy schváleného věcného záměru zákona o registrech veřejné správy Seminář sdružení Nemoforum Prostorová identifikace.
Registr územní identifikace, adres a nemovitostí (RÚIAN) Ing. Tomáš Holenda, Ing. Jiří Košťál oddělení RÚIAN odboru 24, ČÚZK Konference „Osvěta k základním.
Základní registr územní identifikace a nemovitostí Zbyněk Havelda Úřad pro veřejné informační systémy Seminář sdružení Nemoforum.
XXIII. Seminář STMOÚ, Brno května 2012 T-MAPY spol. s r.o. XXIII. Seminář STMOÚ, Brno května 2012 T-MAPY spol. s r.o.
Problémy a dotazy editorů ISÚI, modelové příklady Martina Kohoutová.
Reklamace Provázanost ISÚI a ISKN Hana Gubániová.
Městský úřad Nový Bydžov 7. prosince 2011 Ondřej NEUMAN, Martin KOŘÍNEK Schůzka obcí správního území ORP Nový Bydžov Schůzka obcí správního území ORP Nový.
Správa základních registrů Mgr. Michal Novák ředitel Správy základních registrů.
PREZENTUJÍCÍ Registry ve veřejné správě Mgr. David Marek
1 ZRUIN - součást základních datových fondů geodat - souřadnicová lokalizace (diskusní příspěvek - Čada, Hojdar) Seminář „NEMOFORUM“. Praha,
Zákon o sdílení dat při výkonu veřejné správy
Tomáš Šedivec Odbor Hlavního architekta eGovernmentu
EGonovi tluče srdce!!!.
POSTUP STAVEBNÍCH ÚŘADŮ při zápisu do registru územní identifikace Jiří Košťál ČÚZK červen 2011.
Kontroly výkonu přenesené působnosti v oblasti editace dat RÚIAN
Transkript prezentace:

RÚIAN Registr územní identifikace, adres a nemovitostí Jiří Formánek Český úřad zeměměřický a katastrální (ČÚZK)

Registr územní identifikace, adres a nemovitostí Projekt RÚIAN Projekt Vybudování Registru územní identifikace, adres a nemovitostí a modernizace Informačního systému katastru nemovitostí ČÚZK je spolufinancován z prostředků Evropské unie, Evropského fondu pro regionální rozvoj. Registrační číslo projektu: CZ.1.06/1.1.00/03.05893 GeoData 2012 20. 6. 2012 Registr územní identifikace, adres a nemovitostí

Registr územní identifikace, adres a nemovitostí Obsah prezentace Úvod Základní registry veřejné správy Proč vznikají základní registry? RÚIAN - Registr územní identifikace, adres a nemovitostí VDP - Veřejný dálkový přístup VFR - Výměnný formát RÚIAN Aktuální stav projektu RÚIAN Závěr GeoData 2012 20. 6. 2012 Registr územní identifikace, adres a nemovitostí

Registr územní identifikace, adres a nemovitostí Úvod Systém základních registrů veřejné správy bude spuštěn 1.7.2012. Projekt základních registrů je v právním řádu ČR zakotven zákonem č. 111/2009 Sb., o základních registrech. Registr obyvatel (ROB) Registr osob (ROS) Registr územní identifikace, adres a nemovitostí (RÚIAN) Registr práv a povinností (RPP) V RÚIAN budou pro celou veřejnou správu vedeny závazné informace o územní identifikaci a o adresách. GeoData 2012 20. 6. 2012 Registr územní identifikace, adres a nemovitostí

Proč vznikají základní registry? potřeba vytvoření databáze aktuálních referenčních údajů snaha zajistit veřejné správě garantovaný a aktuální údaj principem je sdílení těchto referenčních údajů občané nebudou muset opakovaně dokládat referenční údaje již jednou vedené v základních registrech potřeba stanovení zákonem určeného editora, který má zodpovědnost za spravovaná data cílem je zjednodušení a zefektivnění procesů ve veřejné správě základní registry zvýší bezpečnost údajů vedených o občanech GeoData 2012 20. 6. 2012 Registr územní identifikace, adres a nemovitostí

Registr územní identifikace, adres a nemovitostí Referenční údaje Referenční údaj – záznam vedený v základním registru, který je v daný okamžik aktuální, platný, jednotný a závazný pro použití v agendách ve státní správě. Za zapsané referenční údaje je zodpovědný editor. Údaje musí být v souladu s údaji uvedenými v dokumentech, na jejichž základě jsou údaje zapsány. Editor zapíše referenční údaj do základního registru nebo provede jeho změnu bez zbytečného odkladu, nejpozději však do 3 pracovních dnů. Referenční údaj je považován za správný, pokud není prokázán opak. GeoData 2012 20. 6. 2012 Registr územní identifikace, adres a nemovitostí

Registr územní identifikace, adres a nemovitostí Obsah RÚIAN Obsahem RÚIAN budou popisné a lokalizační údaje o: územních prvcích a územně evidenčních jednotkách, adresách, vzájemných vazbách. V RÚIAN nejsou vedeny osobní údaje o fyzických osobách. V ostatních registrech se vedou odkazy na adresní místa vedená v RÚIAN. RÚIAN jako jediný ze základních registrů vede i nereferenční údaje, například TEA u stavebních objektů. GeoData 2012 20. 6. 2012 Registr územní identifikace, adres a nemovitostí

Územní prvky - struktura Benešov, 28.4.2011 RÚIAN

RÚIAN – registr územní identifikace Zákonem stanovenými zdrojovými daty pro prvotní naplnění ISÚI/RÚIAN jsou: Informační systém katastru nemovitostí (ISKN), Územně identifikační registr adres (ÚIR-ADR), Registr sčítacích obvodů (RSO), Databáze dodacích míst České pošty (DDM), Registr komunálních symbolů (REKOS). Data o lokalizačních údajích ulic získá RÚIAN ze ZABAGED. Migrace dat do ISÚI proběhla k datu 30. 6. 2011. GeoData 2012 20. 6. 2012 Registr územní identifikace, adres a nemovitostí

Registr územní identifikace, adres a nemovitostí Editoři RÚIAN Editace dat v RÚIAN probíhá přes dva editační agendové informační systémy (ISKN, ISÚI). Oba dva systémy jsou ve správě ČÚZK. Údaje v ISÚI editují tyto úřady (agendy): obec, (III. typu, II. typu, I. typu), stavební úřady, Český statistický úřad (ČSÚ), Český úřad zeměměřický a katastrální (ČÚZK). Produkční provoz ISÚI byl spuštěn 29. 8. 2011. GeoData 2012 20. 6. 2012 Registr územní identifikace, adres a nemovitostí

Editoři RÚIAN – semináře a školení Pro editory ISÚI byly ČÚZK do této chvíle zorganizovány tři vlny vysvětlovacích a školících seminářů: první vlna v červnu a červenci 2011 (2300 posluchačů), druhá vlna v září a říjnu 2011 (5000 posluchačů), třetí vlna leden 2012 až současnost. Od září 2011 funguje, především díky koordinátorům a školitelům z KÚ, školení v regionech. V současné době probíhá ve všech krajích. Individuální praktické školení u PC již absolvovalo cca 2500 úředníků. GeoData 2012 20. 6. 2012 Registr územní identifikace, adres a nemovitostí

Ověřování správnosti údajů RÚIAN Pro bezproblémové fungování základních registrů po jejich spuštění 1. 7. 2012 je nutné, aby referenční údaje v nich obsažené vykazovaly minimální chybovost. Čištění dat v databázi ISÚI a RÚIAN probíhá v několika na sebe navazujících krocích: prvotní čištění dat bylo provedeno při migraci dat do ISÚI, sjednocení s aktuální databází ISKN, odstranění duplicitních názvů ulic (veřejných prostranství), porovnání adres ISÚI (RÚIAN) a Evidence obyvatel (ISEO), porovnání adres a stavebních objektů ISÚI (RÚIAN) s RSO. GeoData 2012 20. 6. 2012 Registr územní identifikace, adres a nemovitostí

Ověřování správnosti údajů RÚIAN GeoData 2012 20. 6. 2012 Registr územní identifikace, adres a nemovitostí

Veřejný dálkový přístup (VDP) Aplikace Veřejný dálkový přístup (VDP) bude umožňovat nahlížet na data: (a) základního registru RÚIAN, (b) agendových informačních systémů ISÚI a ISKN. Pro přístup nebude potřeba registrace. Aplikace VDP bude k dispozici zdarma nejen pro občany a veřejnou správu, ale i pro sféru komerční. Poskytovaná data nebudou referenční, budou mít pouze informativní charakter. GeoData 2012 20. 6. 2012 Registr územní identifikace, adres a nemovitostí

Veřejný dálkový přístup (VDP) Aplikace VDP bude rozdělena na čtyři základní informační bloky: vyhledání územního prvku, adresní místo, stavební objekt, parcela, ulice, katastrální území, část obce, … ověření adresy, ověření existence adresy, pro zjištění správného tvaru adresy zobrazení mapy, nad katastrální mapou se bude zobrazovat vybraný prvek výměnný formát RÚIAN (VFR). k dispozici budou dva základní výměnné formáty (měsíční kopie, změnové věty) GeoData 2012 20. 6. 2012 Registr územní identifikace, adres a nemovitostí

Veřejný dálkový přístup (VDP)

Výměnný formát RÚIAN (VFR) Aplikace VDP bude poskytovat dva základní výměnné formáty (VFR), a to v závislosti na platnosti požadovaných informací: měsíční kopie (stavová data), změnové věty (denní perioda). Stavová data budou poskytována měsíčně pro jednotlivé obce. Změnová data budou k dispozici v denní periodě pro celou ČR. Výměnný formát bude k dispozici v podobě základní datové sady bez lokalizačních údajů nebo v podobě kompletní datové sady s lokalizačními údaji. GeoData 2012 20. 6. 2012 Registr územní identifikace, adres a nemovitostí

Výměnný formát RÚIAN (VFR) Data poskytovaná v podobě exportních souborů výměnného formátu RÚIAN (VFR) nebudou mít referenční charakter. Referenční charakter budou mít pouze data sdílená přes ISZR. Formátem VFR bude GML 3.2.1. Popis a vzorky VFR jsou pro odběratele dat RÚIAN k dispozici od března 2012 na webových stránkách projektu RÚIAN www.ruian.cz. Výměnný formát VFR bude pro občany, veřejnou i komerční sféru k dispozici zdarma. GeoData 2012 20. 6. 2012 Registr územní identifikace, adres a nemovitostí

Struktura názvu souboru VFR Struktura názvu souboru VFR je: a_b_c_defg.xml a je formát data [YYYYMMDD rok, měsíc, den] b může nabývat hodnot [ST - stát, OB - obec] c je kód prvku. Platí jen pro obec. d je typ dat. Nabývá hodnot [U – úplná data, Z - změny] e je typ datové sady [Z – základní, K – kompletní] f označuje zdroj systému [S – RÚIAN, H – ISÚI] g označuje konkrétní složení dat prvků v souboru. [Z, G, H, O] Příklady: (a) 20120131_OB_544337_UKSH.xml (b) 20120404_ST_ZKSH.xml GeoData 2012 20. 6. 2012 Registr územní identifikace, adres a nemovitostí

Výměnný formát RÚIAN (VFR) GeoData 2012 20. 6. 2012 Registr územní identifikace, adres a nemovitostí

Registr územní identifikace, adres a nemovitostí Závěr Systém základních registrů bude spuštěn 1. 7. 2012. RÚIAN bude pro celou veřejnou správu zajišťovat vedení závazných informací o územní identifikaci a o adresách. Probíhá „čištění dat“ RÚIAN. Předpoklad uvolnění aplikace VDP pro veřejnost je 29. 6. 2012. K dispozici je popis a vzorky výměnného formátu RÚIAN (VFR). Informace na www.cuzk.cz/vfr. GeoData 2012 20. 6. 2012 Registr územní identifikace, adres a nemovitostí

Registr územní identifikace, adres a nemovitostí Závěr www.ruian.cz legislativa a metodika školení a semináře ISÚI první kroky uživatele ISÚI uživatelské příručky a postupy v ISÚI, eLearning poskytování údajů RÚIAN (výměnný formát VFR) ověřování úplnosti a správnosti údajů ISÚI/RÚIAN FAQ – často kladené otázky (technické, metodické) uživatelská podpora – podpora@cuzk.cz GeoData 2012 20. 6. 2012 Registr územní identifikace, adres a nemovitostí

Otázky? Děkuji za pozornost. Ing. Jiří Formánek jiri.formanek@cuzk.cz GeoData 2012 20. 6. 2012 Registr územní identifikace, adres a nemovitostí