Reakce monetární chudoby na změny v modelu spotřební jednotky v zemích EU 2012 Jitka Bartošová Fakulta managemantu VŠE Jitndřichův Hradec.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Cash-Flow-at-Risk a investiční rozhodování
Advertisements

Hodnocení konkurenčního postavení produktu. 2 Agregační hodnocení konkurenčního postavení KS = a * TZ + b * EZ + c * MZ PT = a*TP + b*EP + c*MP PT KS.
Strukturální indikátory vztahující se k Lisabonskému procesu
Financování komunitních projektů Tento příspěvek vznikl při řešení grantu podpořeného Vzdělávací nadací Jana Husa Ing. Jana Krbová.
Porovnání hodnotících škál bolesti v závislosti na kognitivní funkci
BOHATÉ A CHUDÉ REGIONY SVĚTA
Nepojistné sociální dávky STÁTNÍ SOCIÁLNÍ PODPORA
Modelové příjmové situace rodin s malými dětmi při vstupu pečujícího rodiče na trh práce Robert Jahoda VUPSV, v.v.i.
Nezbytná potřeba reformy důchodového systému Jan Kordík.
Projekce vývoje nákladů na zdravotní péči Jitka Langhamrová Tomáš Fiala Katedra demografie Fakulta informatiky a statistiky VŠE Praha.
Indikátory ve zdravotnictví Základní zdravotní indikátory ve WHO Evropském regionu 2005 MUDr. Vladimír Príkazský, CSc.
Ing. Šárka Horáková, statutární město Karviná
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Příprava nového zákona o rozpočtovém určení daní.
IBRS s.r.o., Prague 10, Dubečská 8, strana 1 Desk research – fertility rate Eurostat / 2006 Fertilita - průměrný počet živě narozených dětí, které.
Urgentní příjem Nemocnice Jindřichův Hradec, a.s.
SVĚTELNÉ POLE = část prostoru, ve které probíhá přenos světelné energie Prokazatelně, tj. výpočtem nebo měřením některé světelně technické veličiny,
Téma 11 Odstraňování chudoby (Poverty Relief). Hlavní problémy odstraňování chudoby: chudoba je mnohorozměrná (má různé projevy – vzdělání, bydlení, majetek...)
Spotřebitel na finančním trhu Eva Zamrazilová Členka bankovní rady a vrchní ředitelka ČNB ČSE 22. září 2010.
Hodnocení možností penzijních fondů v rámci penzijní reformy Autor práce: Ing. Petr Kupčík Vedoucí práce: doc. Ing. Eva Vávrová, Ph.D. Oponent práce: Ing.
Proč slábne spotřeba domácností ? Eva Zamrazilová Členka bankovní rady ČNB Pesimistický spotřebitel: světlo na konci tunelu 17. října 2012 Konferenční.
1 Ekonomický růst a trh práce (několik postřehů) František Cvengroš Smilovice, prosinec 2004.
Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Makroekonomické ukazatele
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Tato prezentace vznikla s finanční podporou CERGE-EI. Firma a hospodářská politika. Souvislosti.
Investice 2011 – Tsunami na finančních trzích? David Navrátil.
POSOUZENÍ VARIABILITY VYBRANÝCH VLASTNOSTÍ DŘEVA JEDLE OBROVSKÉ (ABIES GRANDIS (DOUGLAS) LINDL.) Z OBLASTI ČERNOKOSTELECKA Jiří Lukášek.
Ruská federace x WTO a OECD
Petr Musil Blok č. 4 – SR a LR rovnováha ekonomiky
LOGISTICKÉ SYSTÉMY /14.
Charakteristiky variability
Náhodné výběry a jejich zpracování Motto: Chceme-li vědět, jak chutná víno v sudu, nemusíme vypít celý sud. Stačí jenom malý doušek a víme na čem jsme.
Náhodné výběry a jejich zpracování Motto: Chceme-li vědět, jak chutná víno v sudu, nemusíme vypít celý sud. Stačí jenom malý doušek a víme na čem jsme.
Průzkum sebehodnocení zdravotního stavu a disability Popis metody průzkumu Datum: 13. června 2006 Číslo projektu: Připravil: Petr Hrala.
Rodinné finance Ing. Petr Ježek, Ph.D. FSE UJEP 2010.
Měření sociálního vyloučení a empirické poznatky
Chudoba jako sociální problém
Problematika optimalizace portfolia
EU a analýzy prostředí EU a analýzy prostředí.
Dětský domov Na Vizině 28, Slezská Ostrava
Chudoba a sociální desintegrace
Globální problémy - Politická ekonomie Úvod do mezinárodních vztahů 2011.
Trh práce a politika zaměstnanosti Přednáška 8 Sociální výhody v nezaměstnanosti ve vybraných zemích EU.
Úvod do problematiky, definice základních pojmů
PŘEROZDĚLOVACÍ POLITIKA. Rozdělení důchodů ve společnosti V tržních ekonomikách dochází k nerovnoměrnému rozložení důchodů mezi jednotlivci. Tyto rozdíly.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Bydlení českých seniorů a nedořešené problémy Ing. Milan T a r a b a předseda Sdružení nájemníků ČR.
Spotřební daň z cigaret Mgr. Jan Kvaček. Struktura Stručná informace o populaci kuřáků Spotřeba cigaret, dostupnost cigaret Spotřební daň Poptávka po.
EU ve světě Martina Šutová. Základní makroekonomické ukazatele Hrubý domácí produkt – HDP/obyvatele; HDP v paritě kupní síly Měření vývoje na trhu práce.
Šárka Šustová, ČSÚ Kulatý stůl Praha, Příjmy a životní podmínky domácností s dětmi a bez dětí.
Dávky SSP, pomoci v hmotné nouzi a příspěvek na péči.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | ŽIVOTNÍ PODMÍNKY A MÍRA OHROŽENÍ PŘÍJMOVOU CHUDOBOU ZAMĚSTNANCŮ V ČR Oddělení sociálních.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
MĚŘENÍ VÝKONU NÁRODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ ALENA KERLINOVÁ
Gender Pay Gap a jeho determinanty s využitím dat EU-SILC 2005 PhDr. Martina Mysíková IES FSV UK ČSÚ.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
DŮCHODOVÁ REFORMA. 2 Současné hlavní problémy I.pilíře Vnímání systému jako jednozdrojově financovaného (pouze pojistné) OSVČ - platí méně než 30% vyměřovacího.
EDUCATION AT A GLANCE 2015 Country Notes a klíčová data pro ČR Převzato dne z internetové stránky ministerstva školství:
Analýza hypotéčních úvěrů poskytovaných fyzickým osobám v České republice Autor bakalářské práce:Martina Šimková Vedoucí bakalářské práce:Ing. Robert Zeman.
Základní demografické struktury obyvatelstva a demografické stárnutí.
Statistika 1.cvičení. Základní informace Ing. Daniela Krbcová Materiály ze cvičení, přednášky Skripta k předmětu,
Makrotrendy Zlínského kraje
Důchodové pojištění a jeho produktové modifikace
Makroekonomické agregáty
Ekonomická dimenze sociálního vyloučení
Příjmová situace a zaměstnanost starších osob v evropském kontextu
Ekonomický vývoj ve vyspělých zemích
S P O T Ř E B A a Ú S P O R Y.
Náhodné výběry a jejich zpracování
Transkript prezentace:

Reakce monetární chudoby na změny v modelu spotřební jednotky v zemích EU 2012 Jitka Bartošová Fakulta managemantu VŠE Jitndřichův Hradec

Nástroje pro porovnávání chudoby v EU Foster-Greer-Thorbeckeovy míry chudoby: z > 0 předem daná hranice (práh chudoby), je vektor příjmů domácnosti setříděných podle velikosti, q je počet domácností nacházejících se pod prahem chudoby, n je celkový počet domácností α je míra citlivosti charakteristiky na velikost deprivace těch, kteří se nacházejí pod prahem chudoby Pro α > 1 začne být hodnota P α distribučně citlivá, s dalším růstem se zvýrazňuje reflektuje chudoby těch nejchudších je vektor příjmů domácnosti setříděných podle velikosti

Nástroje pro porovnávání chudoby v EU Riziko monetární chudoby Head count index, Risk-of-poverty-rate: α = 0 podíl populace, jejíž příjem y (nebo jiný ukazatel blahobytu) není větší než předem stanovená hodnota prahu chudoby z z v EU je 60% mediánu ekvivalizovaného disponibilního příjmu (v paritě kupní síly)

Nástroje pro porovnávání chudoby v EU Hloubka chudoby Závažnost chudoby α = 1, α = 2 kde z > 0 předem daná hranice (práh chudoby),

M odel spotřební jednotky n 1 je počet dětí ve věku 0 – 13 let n 2 je počet ostatních členů domácnosti CU EU = 1+ 0,3 n 1 + 0,5 n 2 CU OECD = 1+ 0,5 n 1 + 0,7 n 2

Závislost rizika monetární chudoby

Vybraný řez

Řez modelem spotřební jednotky

Hodnoty prahu chudoby v zeních EU

Rozdělení příjmů a práh chudoby v ČR

Země EU 12

Závislost prahu chudoby EU 12

Závislost rizika chudoby EU 12

Závislost hloubky chudoby EU 12

Závislost závažnosti chudoby EU 12

Děkuji za pozornost

Poděkování Příspěvek byl podpořen z grantového projektu IGA 3/2012 “Situace juniorů a seniorů v ČR” Interní grantové agentury VŠE