Maturitní otázka č. 12 Kristýna Kaňovská 4. A.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Formátování diplomové práce
Advertisements

Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Informační a komunikační technologie Číslo materiálu: EU Název: Typografická pravidla Autor: Mgr.
Olomouc, únor 2012.
Microsoft Word 2010 I. Spuštění aplikace Wordu Popis prostředí Základní editace textu VY_32_INOVACE_52_MS_Word_ I.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Martin Dlouhý. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/
Textový procesor (MS Word)
Informační a komunikační technologie
PRÁCE S TEXTEM Kapitola 3.
Školení počítače Excel
Formátování dokumentu O. Kánský 2011 Vyberte svůj textový editor Writer OpenOffice.org Word XP Microsoft Office Word Microsoft Office.
Word 2007 se na rozdíl od předcházejících verzí ovládá pomocí pásu karet, který najdete v horní části obrazovky. Pás je rozdělen na jednotlivé karty,
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_133_IT7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Písmo.
VY_I/2_INOVACE_66_Word Word Miroslav Kaňok.
IT začátečníci - Word Modul 3.
MATURITNÍ OKRUH Č. 12 TEXTOVÝ EDITOR
Nastavení zarážek tabulátoru WORD
MS PowerPoint Prezentační manažer Kapitola 4.0 (Text)
Téma: CorelDRAW - Textové objekty - 7. díl
MS WORD I. ZÁKLADNÍ EDITACE TEXTU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu.
Textový procesor Open Office, Writer OKRAJE STRÁNKY
Word Textový editor.
Základy ovládání operačního systému III
 Microsoft Word  Je textový procesor od firmy Microsoft, který je součástí kancelářského balíku Microsoft Office.
TEXTOVÝ EDITOR.
Word – Struktura dokumentu
Je to program (aplikace), který slouží k úpravám prostého textu.  Na rozdíl od textových procesorů, se kterými se často pletou, postrádají textové editory.
VY_32_INOVACE_F3-16 WORD AUTOR: Mgr. Vladimír Bartoš VYTVOŘENO: ŘÍJEN 2011 STRUČNÁ ANOTACE: POPIS PROGRAMU MICROSOFT WORD Časová náročnost: cca 30 minut.
Textový procesor (MS Word)
Textový procesor (MS Word) Ing. Jan Roubíček. Kopírování a přesun VY_32_INOVACE_10_2_05_AP.
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší škole Název: Základy práce v textovém editoru Autor: Jaroslav.
1.První spuštění a popis hlavní obrazovky Tla č ítko Office – nejpou ž ívan ě jší volby, seznam posledních dokumentu Panel rychlý p ř ístup – p ř idání.
Anotace Žák se seznámí se základy psaní textu ve Wordu a pohyb po dokumentu. Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže napsat, opravit a smazat.
MATURITNÍ OKRUH Č. 12 TEXTOVÝ EDITOR
Formátováním odstavce se rozumí změna jeho vlastností jako velikost, barva, typ, podtržení atd. Pokud chceme změnit některou z vlastností již napsaného.
Snímek 1 Word2OP381 Manažerská informatika 1 2OP381 Manažerská informatika 1 Microsoft Office Word část.
Textový editor MICROSOFT WORD.
Editace textu O. Kánský Editace textu Psaní textu – vložení posloupnosti znaků Znaky –Tisknutelné znaky písmena, číslice, interpunkční znaménka,
Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika Ročník: 6. Datum.
Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: květen.
POWER POINT 2 Vzhled prezentace - formátování
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_15.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Moduly ECDL M3_Word - prostředí
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 kopírování a vkládání
KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 Lokální úpravy Autor: Mgr. Aleš Kozák.
Pro 2. a 4.ročník ZŠ, vytvořeno : duben 2012 Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr. Petra Šandová Název: VY_32_INOVACE_5B_INF3_07_.
K čemu slouží Jak ho spustíme Hlavní pás karet Pracovní prostředí – nabídka tlačítka Office Jak správně psát Píšeme velká písmena Pohyb po dokumentu Typy.
 produkt od firmy Microsoft  je součástí kancelářského balíku Microsoft Office.  slouží k psaní textových dokumentů  funkce: -pořízení textu -pokročilá.
Textový editor Maturitní téma č.12 (prostředí textového editoru, nastavení zobrazení dokumentu, zásady pořizování textu v počítači)
Styly Písmo Odstavce Estetická pravidla Typografická pravidla
Základní práce s textem (19). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Kopírování textu, formátování odstavce. Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_ INOVACE_18-03 Název školy Střední průmyslová škola.
TEXTOVÝ EDITOR Karin Tylšerová. Textový editor je software, kterým je možné editovat prostý text. Neobsahuje žádné informace o formátování, jako je použití.
19 Word - úvod VY_32_INOVACE_19 autor:Mgr. Tomáš Polák identifikace:C třída:6. předmět:Inf anotace:Úvodní hodina kapitoly Word, žáci se seznámí se.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Název : VY_32_inovace_02 Informatika - MS Excel – Nabídky karet Autor:
Výpočetní technika VY_32_INOVACE_10_16_word.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Miroslava Tomanová
Textový Editor.
WORDPAD Textový dokument.
Textový editor Lada Juráňová.
Vypracoval-Matěj Šmíd
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Word – textový editor.
Název: Formátování DUM:VY_32_INOVACE_VII_3_05
Odstavec a jeho formát Autor: Mgr. Jiří Maršík
Výpočetní technika VY_32_INOVACE_11_16_PowerPoint.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Transkript prezentace:

Maturitní otázka č. 12 Kristýna Kaňovská 4. A

Textový editor Je to program (aplikace), který slouží k úpravám prostého textu. Na rozdíl od textových procesorů, se kterými se často pletou, postrádají textové editory schopnost měnit vzhled obsahu dokumentu. Zaměřují se pouze na vytvoření obsahu – například vytváření konfiguračních souborů, zdrojových kódů pro počítačové programy a podobně. Mezi textové editory patří: Vim, Emacs, TED Notepad, Textpad, PSPad

Textový procesor Textový procesor je program (aplikace), který slouží k vytváření formátovaného textu (umožňuje měnit vzhled obsahu dokumentu - fonty, velikost písma, nadpisy…). Současné textové procesory používají metodu WYSIWYG („What you see is what you get“), takže uživatel na obrazovce vidí to, co bude tisknout. Mezi textové procesory patří: Microsoft Word, OpenOffice.org Writer, WordPad

Popis prostředí textového procesoru Microsoft Word Hlavní nabídka Skryté znaky Ribbon – pás karet Posuvník Text označený pro nějakou operaci Indikace nesprávného pravopisu nebo neznámého slova Posun po stránkách Zvolený jazyk dokumentu a indikátor stavu kontroly pravopisu Stavové informace – stránka, počet slov… Způsob zobrazení dokumentu

Panely nástrojů Pouze u MS Office 2003 (a starší) a OpenOffice.org Hlavní panely: Standard a Formát Celkem 31 panelů nástrojů (zobrazit >panely nástrojů) Office 2007 – pás karet (Ribbon)

Nastavení pravítka Lupa Tabulátor Typ tabelační značky Odsazení první řádky Pravé odsazení Pravítko Levé odsazení

Zásady pořizování textu Nikdy neukončujeme řádky ručně. Program ví, kde je konec řádku a sám přejde na další řádek. Ručně ukončujeme odstavec. Konec odstavce se zapíše klávesou Enter. Za každým interpunkčním znaménkem píšeme vždy (jednu) mezeru. Jednotlivá slova oddělujeme pouze jednou mezerou. Text nezarovnáváme vkládáním mezer, ale pomocí nástrojů – zarovnat na střed (vpravo).

Chceme- li v psaní textu pokračovat na další stránce, nikdy to neprovádíme vkládáním prázdného odstavce, ale zásadně stránkovým zlomem (Ctrl + Enter). Závorky obklopují text těsně z obou stran. Pokud je v závorkách jen část věty, je tečka až za závorkou (asi takto). Lomítko (/) se neodděluje mezerami (20 km/h). Jednotlivá čísla, zejména objevují-li se i tvary s desetinnými místy, je vhodné oddělit středníkem Datum píšeme tak, že oddělujeme jednotlivé číslice mezerami (6. 10. 1993), u důležitých dokumentů měsíc vypisujeme slovem.

Označování textu Pomocí myši Pomocí klávesnice Držením levého tlačítka myši přejedu po textu, který chci označit dvojklik myší – označení celého slova trojklik myší – označení celého odstavce Pomocí klávesnice klávesa SHIFT + šipky na klávesnici (doleva, doprava – označení po jednotlivých znacích) CTRL + A – označení celého dokumentu Výběr nesouvislých oblastí textu klávesa CTRL + označování různých oblastí dokumentu, které spolu nemusí sousedit

Vložení znaků a symbolů Vložení>Symbol>Další Symboly…

Kopírování textu z jiného zdroje pomocí schránky Schránka (Clipboard) umístění textu do schránky pomocí Vyjmout (Ctrl + X) nebo Kopírovat (Ctrl + C) přesunutí kurzoru na dané místo Vložit (Ctrl + V) Po ukončení zůstane ve schránce jen poslední zkopírovaná položka. Po restartování počítače jsou všechny položky smazány. Otevření schránky

Vložení obrázku jako rastr (nezávislá bitová mapa) Vložení – Obrázek Obrázek ve formátu Windows BMP

Zásady citování použitých zdrojů Každou citaci uvedeme v uvozovkách kurzívou. Zdroj citace musí být uveden v poznámce pod čarou a zdroj z poznámky pod čarou musí být uveden v seznamu použité literatury.